Hoektanden Baby: Timing & Verzorgingstips

De hoektanden bij baby’s komen meestal door tussen 16 en 23 maanden. Het is belangrijk om de tanden van je baby goed te verzorgen vanaf het moment dat de eerste tandjes doorkomen. Poets de tandjes één keer per dag met speciale peutertandpasta en een zachte babytandenborstel. Dit helpt het glazuur te beschermen en gaatjes te voorkomen.

Belangrijkste punten

 • De hoektanden komen meestal door tussen 16 en 23 maanden.
 • Verzorg de tanden van je baby vanaf het moment dat de eerste tandjes doorkomen.
 • Poets de tandjes één keer per dag met speciale peutertandpasta en een zachte babytandenborstel.
 • Dit helpt het glazuur te beschermen en gaatjes te voorkomen.

Wanneer tandenpoetsen baby?

De komst van de eerste tandjes bij je baby is een bijzondere mijlpaal. Het is belangrijk om vanaf het moment dat de tandjes doorkomen te beginnen met poetsen om een goede mondgezondheid te bevorderen. Maar wanneer moet je nu eigenlijk beginnen met het poetsen van de tandjes van je baby?

Begin met poetsen zodra je de eerste parelwitte tandjes bij je baby ziet doorkomen. Hoewel de timing kan variëren, komen de eerste tandjes meestal door tussen 4 en 6 maanden. Het is belangrijk om direct actie te ondernemen zodra je die kleine knopjes in het mondje van je baby ziet verschijnen.

Tot je baby 2 jaar is, mag je de tanden één keer per dag poetsen, daarna twee keer per dag. In het begin is één keer per dag voldoende, maar zodra je baby de leeftijd van 2 jaar bereikt, is het beter om over te gaan op twee keer per dag poetsen. Dit helpt bij het opbouwen van goede mondhygiëne gewoonten en zorgt voor optimale tandheelkundige zorg.

Poets voor het slapengaan om het gebit van je baby tijdens de nacht te beschermen. Het verwijderen van tandplak voor het slapengaan is cruciaal om tandbederf te voorkomen, aangezien de speekselproductie ’s nachts afneemt en de mond minder goed in staat is om de schadelijke bacteriën weg te spoelen.

Door regelmatig tandenpoetsen te integreren in de dagelijkse routine van je baby, bouw je niet alleen goede gewoonten op, maar zorg je ook voor een gezonde mond en tandvlees. Blijf consistent en geduldig bij het poetsen van de tandjes van je baby, en maak van tandenpoetsen een leuke en positieve ervaring.

Tijd Aantal keer per dag
Tot 2 jaar 1 keer
Vanaf 2 jaar 2 keer

Hoe poets je de tanden van je baby?

Als het gaat om het schoonmaken van de tanden van je baby, is het belangrijk om zachtjes te poetsen met korte, horizontale bewegingen. Op deze manier kun je de tanden goed reinigen zonder het gevoelige tandvlees van je baby te beschadigen. Houd een vaste volgorde aan bij het poetsen, beginnend aan de binnenkant van de tanden, vervolgens de buitenkant en tot slot de bovenkant. Het is ook essentieel om langs de rand van het tandvlees te poetsen, zelfs op de plekken waar de tandjes nog niet zijn doorgekomen.

Om het poetsen leuk te maken voor je baby, kun je hem of haar ook laten spelen met de tandenborstel. Dit stimuleert de interesse van je baby in tandenpoetsen en kan helpen bij het ontwikkelen van goede mondhygiënegewoonten vanaf een jonge leeftijd.

“Goede mondhygiëne is essentieel voor de algehele gezondheid van je baby. Door de tandjes van je baby regelmatig te poetsen, kun je bijdragen aan het voorkomen van tandbederf en andere mondproblemen.”

Baby tandpasta

Voor het poetsen van de tandjes van je baby is het belangrijk om een speciale peutertandpasta te gebruiken. Deze tandpasta is speciaal geschikt voor kinderen van 0 tot 5 jaar en bevat de juiste hoeveelheid fluoride om het glazuur van de tanden te versterken.

Gebruik een kleine hoeveelheid tandpasta: een rijstkorrel is voldoende voor kinderen tot 3 jaar en een erwtje voor kinderen ouder dan 3 jaar. Hiermee voorkom je dat je baby te veel tandpasta inslikt, wat schadelijk kan zijn.

Door regelmatig de tandjes van je baby te poetsen met de juiste tandpasta, draag je bij aan een gezond gebit en een goede mondzorg

Gebruik een zachte babytandenborstel in combinatie met de peutertandpasta en maak zachte, korte bewegingen om de tanden schoon te maken. Vergeet niet om ook langs de rand van het tandvlees te poetsen, zelfs waar de tandjes nog niet zijn doorgekomen.

Voordelen van peutertandpasta:

 • Bevat de juiste hoeveelheid fluoride voor de leeftijd van je baby
 • Versterkt het glazuur
 • Helpt gaatjes te voorkomen

Het is belangrijk om vanaf het doorkomen van de eerste tandjes te beginnen met het gebruik van peutertandpasta. Zo leg je een goede basis voor een gezond en sterk gebit bij je baby.

Baby tandenborstel

Een goede tandenborstel is essentieel voor het verzorgen van de tandjes van je baby. Gebruik daarom een speciale babytandenborstel, speciaal ontworpen voor de zachte mond van je kindje. Deze tandenborstels hebben zachte haartjes en zijn klein genoeg om bij alle tanden en kiezen te komen.

baby tandenborstel

De zachte haartjes van de babytandenborstel zorgen voor een zachte reiniging van de tanden en het tandvlees van je baby. Hierdoor wordt het glazuur beschermd en worden tandvleesirritaties voorkomen. De kleine kop van de tandenborstel maakt het gemakkelijk om alle hoekjes van het mondje te bereiken.

Naast gewone babytandenborstels zijn er ook elektrische tandenborstels beschikbaar voor peuters. Deze kunnen handig zijn als je kindje wat ouder is en zelfstandig wil poetsen. Elektrische tandenborstels stimuleren een goede mondhygiëne en maken het poetsen leuk en makkelijk.

De komst van de 1ste tandjes

De eerste tandjes bij baby’s komen meestal door tussen 4 en 6 maanden, maar dit kan ook eerder of later zijn. De tanden komen meestal in een bepaalde volgorde door, beginnend met de centrale snijtanden onderaan en eindigend met de hoektanden tussen 16 en 23 maanden.

Wanneer je baby’s eerste tandjes beginnen door te komen, kan dit een spannende en bijzondere mijlpaal zijn. Het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten en hoe je het beste voor de tandjes van je baby kunt zorgen.

Belangrijkste tekenen van doorkomende tandjes

De tekenen van doorkomende tandjes kunnen per kind verschillen. Het is echter belangrijk om op de volgende symptomen te letten, aangezien deze vaak voorkomen bij doorkomende hoektanden bij baby’s:

 • Gezwollen en rood tandvlees: Het tandvlees rondom de hoektanden kan gezwollen en rood worden wanneer de tandjes doorkomen.
 • Overmatig kwijlen: Je baby kan meer gaan kwijlen dan normaal wanneer de hoektanden doorkomen.
 • Slecht humeur: Doorkomende tandjes kunnen ongemak en pijn veroorzaken, wat kan leiden tot een slecht humeur bij je baby.
 • Verstoorde slaap: De pijn en het ongemak van doorkomende tandjes kunnen ervoor zorgen dat je baby moeilijker in slaap valt of ’s nachts vaker wakker wordt.

Let op dat deze symptomen niet altijd direct aan doorkomende tandjes kunnen worden toegeschreven. Het is altijd verstandig om bij twijfel een arts te raadplegen om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.

Symptomen Beschrijving
Gezwollen en rood tandvlees Het tandvlees rondom de hoektanden kan gezwollen en rood worden.
Overmatig kwijlen Je baby kan meer gaan kwijlen dan normaal.
Slecht humeur Doorkomende tandjes kunnen ongemak en pijn veroorzaken, wat kan leiden tot een slecht humeur bij je baby.
Verstoorde slaap De pijn en het ongemak van doorkomende tandjes kunnen ervoor zorgen dat je baby moeilijker in slaap valt of ’s nachts vaker wakker wordt.

Tips bij het poetsen van doorkomende tandjes

Het poetsen van de tandjes kan bemoeilijkt worden doordat een baby niet stil wil zitten. Maar met de juiste tips en technieken kun je ervoor zorgen dat het tandenpoetsen voor zowel jou als je baby een prettige ervaring wordt.

Nemen en afleiden

Een goede manier om het tandenpoetsen makkelijker te maken, is door je baby op schoot te nemen. Dit geeft jou meer controle en maakt het gemakkelijker om bij de tandjes te komen. Bied ook afleiding aan, bijvoorbeeld door speelgoed in de handen van je baby te geven. Hierdoor zal je baby minder geneigd zijn om weg te duwen of te bewegen.

Vaste volgorde en geduld

Houd een vaste volgorde aan bij het poetsen van de tandjes. Begin bijvoorbeeld altijd aan de binnenkant van de tanden, vervolgens de buitenkant en als laatste de bovenkant. Dit zorgt ervoor dat je geen plekjes overslaat en dat het tandvlees goed wordt gereinigd. Wees ook geduldig als je baby zelf wil poetsen. Laat hem of haar de tandenborstel vasthouden en oefenen met bewegingen, zelfs als het resultaat nog niet perfect is.

Verlichting van pijn

Doorkomende tandjes kunnen pijnlijk zijn voor je baby, waardoor het tandenpoetsen nog moeilijker kan zijn. Probeer de pijn te verlichten door je baby troost en knuffels te geven. Een schone bijtring kan ook verlichting bieden, omdat het kauwen de pijn kan verminderen. Daarnaast kun je het tandvlees masseren met een schone vinger om de pijn te verzachten.

pijn bij doorkomen hoektanden baby

Voeding

Naast het poetsen van de tandjes is ook de voeding van belang bij het verzorgen van een melkgebit. Een goede voeding kan helpen bij het verminderen van pijn bij doorkomende tandjes bij je baby. Hier zijn enkele tips:

 • Vermijd zoetigheid, zoals suikerrijke koekjes en snoepjes, die schadelijk kunnen zijn voor het gebit van je baby.
 • Geef in plaats daarvan diksap in plaats van aanmaaklimonade, omdat dit minder suiker bevat.
 • Zorg ervoor dat je baby een evenwichtige voeding krijgt met voldoende groenten, fruit en volkoren producten.

Door gezonde voedingskeuzes te maken, kun je bijdragen aan de algehele gezondheid van het melkgebit van je baby en de pijn bij doorkomende tandjes helpen verminderen.

Belangrijke aandachtspunten:

Door gezonde voedingskeuzes te maken, kun je bijdragen aan de algehele gezondheid van het melkgebit van je baby en de pijn bij doorkomende tandjes helpen verminderen.

Hier is een voorbeeld van een gezonde voedingsdag voor je baby:

Maaltijd Voeding
Ontbijt Geprakte banaan met volle yoghurt
Tussendoortje Gekookte worteltjes
Lunch Volkorenbrood met plakjes avocado
Tussendoortje Stukjes appel
Avondeten Gestoomde broccoli, zacht gekookte kip en aardappelpuree
Tussendoortje Kwark met gepureerd fruit

Wanneer moet je een dokter raadplegen?

Als je baby last heeft van doorkomende hoektanden, zijn er bepaalde symptomen waar je op moet letten. Meestal zijn deze symptomen mild en verdwijnen ze vanzelf. Maar in sommige gevallen kan het verstandig zijn om een arts te raadplegen. Raadpleeg een dokter als:

 1. De pijn te hevig is en je baby niet getroost kan worden.
 2. De temperatuur van je baby hoger is dan 38 °C.
 3. Er andere symptomen zijn die niet direct in verband kunnen worden gebracht met doorkomende tandjes.
Symptomen om op te letten: Wanneer een dokter raadplegen:
Hevige pijn Als de pijn te hevig is en je baby niet getroost kan worden.
Koorts Als de temperatuur van je baby hoger is dan 38 °C.
Andere symptomen Als er andere symptomen zijn die niet direct in verband kunnen worden gebracht met doorkomende tandjes.

Een arts kan de situatie beoordelen en eventueel verzachtende middelen voorschrijven om de pijn te verlichten. Het is altijd beter om bij twijfel contact op te nemen met een medisch professional.

Conclusie

De hoektanden bij baby’s komen meestal door tussen 16 en 23 maanden. Het is belangrijk om de tandjes van je baby goed te verzorgen door ze dagelijks te poetsen met speciale peutertandpasta. Dit helpt het glazuur te beschermen en gaatjes te voorkomen. Poets zachtjes met korte, horizontale bewegingen en maak het poetsen leuk voor je baby. Houd een vaste volgorde aan en laat je baby zelf ook met de tandenborstel spelen.

Naast het poetsen van de tandjes is ook de voeding van belang. Let op zoetigheid en vermijd het gebruik van suikerrijke koekjes en snoepjes. Goede voeding kan helpen bij het verminderen van pijn bij doorkomende tandjes. Raadpleeg een arts bij twijfel of bij hevige pijn. Een arts kan eventueel verzachtende middelen voorschrijven.

Door de hoektanden van je baby goed te verzorgen en aandacht te besteden aan voeding en eventuele pijnklachten, draag je bij aan een gezond melkgebit. Blijf alert op de ontwikkeling van de tandjes en neem bij twijfel altijd contact op met een professionele zorgverlener. Zo leg je een goede basis voor een gezond gebit van je kindje.

FAQ

Wanneer komen de hoektanden bij baby’s door?

De hoektanden bij baby’s komen meestal door tussen 16 en 23 maanden.

Wanneer moet ik beginnen met het poetsen van de tanden van mijn baby?

Begin met poetsen zodra je de eerste parelwitte tandjes bij je baby ziet doorkomen.

Hoe moet ik de tanden van mijn baby poetsen?

Poets zachtjes met korte, horizontale bewegingen. Houd een vaste volgorde aan: binnenkant, buitenkant en bovenkant.

Welke tandpasta moet ik gebruiken voor mijn baby?

Gebruik voor het poetsen van de tandjes van je baby een speciale peutertandpasta, geschikt voor kinderen van 0 tot 5 jaar.

Welke tandenborstel moet ik gebruiken voor mijn baby?

Gebruik een speciale babytandenborstel met zachte haartjes en klein genoeg om bij alle tanden en kiezen te komen.

Wanneer komen de eerste tandjes bij baby’s door?

De eerste tandjes bij baby’s komen meestal door tussen 4 en 6 maanden.

Wat zijn de tekenen van doorkomende tandjes?

De tekenen van doorkomende tandjes kunnen gezwollen en rood tandvlees, overmatig kwijlen, slecht humeur en verstoorde slaap omvatten.

Wat zijn tips bij het poetsen van doorkomende tandjes?

Enkele tips zijn om je baby afleiding te bieden, een vaste volgorde aan te houden bij het poetsen en geduldig te zijn.

Welke voeding is belangrijk bij doorkomende tandjes?

Let op zoetigheid en vermijd suikerrijke koekjes en snoepjes. Geef bijvoorbeeld diksap in plaats van aanmaaklimonade.

Wanneer moet ik een dokter raadplegen?

Raadpleeg een arts als de pijn te hevig is, de temperatuur van je baby hoger is dan 38 °C of als er andere symptomen zijn die niet direct in verband kunnen worden gebracht met doorkomende tandjes.