Oral-B tandenborstels – Vergelijking & Test

Een overzicht van alle huidige Oral-B borstels. Dit is hoe de afzonderlijke varianten presteren in termen van poetsprestaties, duurzaamheid & prijs. De beste aanbevelingen.

Hoe zit het met de duurzaamheid, hoe verschillen de afzonderlijke varianten qua reinigingsprestaties?

 • Om het verbijsterende aanbod van Oral-B vervangingsborstels bij te houden, heb ik de meest actuele varianten vergeleken.
 • tenzij anders vermeld in de tekst, dan zijn de volgende bevestigingssets geschikt voor alle Oral-B roterende elektrische tandenborstels (inclusief Trizone modellen).

Belangrijke update: De nieuwste tandenborstels in de iO-serie (iO 6, iO 7, iO 8, iO 9) vereisen hun eigen opzetborstels die niet compatibel zijn met andere modellen.

Sonische tandenborstels zoals de Braun Pulsonic Slim of de Oral-B Pulsonic Slim Luxe hebben ook hun eigen opzetborstels nodig, die ik aan het eind van de tekst beschrijf.

Ik heb alle versies aan een langetermijntest onderworpen om na te gaan hoe dagelijks gebruik gedurende meerdere weken de reinigingsprestaties beïnvloedt.

Als u tijd wilt besparen, zijn hier mijn top 3 aanbevelingen uit de vergelijking:

Angebot Oral-B iO Ultimative Reinigung Aufsteckbürsten für elektrische Zahnbürste, 4 Stück, ultimative Zahnreinigung mit iO Technologie, Zahnbürstenaufsatz für Oral-B Zahnbürsten, schwarz , 4er Pack

Testwinnaar voor Oral-B iO: Ultieme reiniging

 • Zeer grondige reiniging
 • Masseert het tandvlees
 • Geschuinde borstelharen
Angebot Oral-B CrossAction borstels, borstelharen in een hoek van 16 graden voor een superieure reiniging, 8+2 stuks.

Testwinnaar conventionele Oral-B borstels: CrossAction

 • Zeer grondige reiniging
 • Bristels bereiken de tussenruimten
 • De beste allrounders voor gezonde tanden
Angebot Oral-B Precision Clean borstels, 8+2 stuks

Prijs-prestatie winnaar: Precision Clean

 • De standaard variant
 • meest betaalbare
 • Grote reinigingsprestaties

Maar je kunt ook de volledige Oral-B opzetborstels test lezen. Naast gedetailleerde rapporten over de afzonderlijke varianten vindt u ook tips over duurzaamheid, aankoop & hygiëne.

Nu, zonder verdere ophef, laten we beginnen. In de volgende paragrafen laat ik u kennismaken met alle varianten en bespreek ik kort de voor- en nadelen van elke variant.

Alle huidige Oral-B borstels in test & vergelijking:

Oral-B iO Ultimate Clean (Ultimate Clean) opzetborstels

De standaard opzetborstels van de Oral-B iO serie reinigen zeer grondig en zijn mijn aanbeveling voor de meeste mensen.

De schuine borstelharen verwijderen tandplak zeer grondig en dringen zelfs door tot in de interdentale ruimtes om daar voedselresten los te maken.

Deze vervangingskoppen zijn verkrijgbaar onder de naam “Ultimate Cleaning” en “Ultimate Clean”. Beide versies zijn identiek, dus neem de goedkopere.

Bovendien zijn deze penselen verkrijgbaar in andere kleuren – maar in uw plaatselijke drogisterij kunt u meestal alleen zwarte & witte vervangers krijgen.

oral-b io 6 opzetborstel

De handigste manier om te kopen is online – verpakkingen van 4 of meer opzetborstels zijn meestal veel goedkoper per stuk:

Ga naar de set op Amazon: 4x Oral-B Ultimate Cleaning*

Oral-B Crossaction opzetborstels

Oral-B raadt deze variant aan voor dagelijks gebruik.

In directe vergelijking voelen de borstelharen iets harder aan dan de standaardversie (poetsen is echter nooit oncomfortabel & na de eerste paar passen worden ze zelfs iets zachter.

oral-b crossaction upright brushes

De borstelharen zijn ook licht gebogen om vuil nog beter te verwijderen.

 • Dit is duidelijk merkbaar tijdens het poetsen – mijn tanden voelen zelfs iets schoner en gladder aan in een directe vergelijking.
 • Dit is geen revolutionair verschil, maar ik prefereer ze boven alle andere opzetborstels – ook omdat de prijs meestal net iets boven de standaard opzetborstels ligt.

Deze combinatie maakt de CrossAction-borstelkoppen waarschijnlijk de beste optie. Blijkbaar zien veel gebruikers dat ook zo, en daarom zijn de klantenbeoordelingen zeer positief.

Aanbeveling
Oral-B CrossAction opzetborstels, borstelharen in een hoek van 16 graden voor superieure reiniging, 8+2 stuks

Afneembare borstels test winnaar: CrossAction

Voor mij bieden de CrossAction-borstels het beste totaalpakket van prijs, reiniging en duurzaamheid.

Bekijk prijs

Noot: De CrossAction vervangingsborstels zijn ook verkrijgbaar met extra bacteriële bescherming, die geacht wordt de hygiëne &amp te verbeteren; kiemgroei te beperken. In de praktijk heb ik geen significante verschillen opgemerkt – ik zou me dus de extra kosten besparen.

Oral-B Precision Clean opzetborstels

Deze opzetborstel vertegenwoordigt Oral-B’s standaard variant & wordt geleverd bij de meeste tandenborstels van de fabrikant.

De kop is rond & zo gevormd dat alle delen van de mond zonder problemen bereikt kunnen worden.

Dit maakt het poetsen veel gemakkelijker, vooral in vergelijking met de langwerpige haren van een gewone handtandenborstel.

 • Ikgebruik het dagelijks, deze variant reinigt je tanden zeer betrouwbaar, ik was uiterst tevreden over het gevoel van reinheid na het poetsen.
 • Ik voelde geen aanslag meer op de tandoppervlakken & zelfs in de interdentale ruimtes dringen de borstelharen een beetje door.

De houdbaarheid is 3 maanden, omdat na verloop van tijd de haren rafelen (en slijten bij het schoonmaken). Na verloop van tijd heb ik gemerkt dat de schoonmaakprestaties iets minder worden dan bij nieuwe opzetborstels.

In een verpakking van 10 zijn ze meestal de goedkoopste Oral-B opzetborstels, ondanks prijsschommelingen.

Aanbeveling
Oral-B Precision Clean borstels, 8+2 stuks

Prijs-prestatie winnaar: Precision Clean

Over het geheel genomen zijn de Oral-B Precision Clean aan te bevelen voor iedereen die geen speciale behoeften heeft zoals gevoelige tanden.

Bekijk prijs

Oral-B Sensi UltraThin opzetborstels

Deze nieuwe opzetborstels zijn naar mijn mening de beste optie voor mensen met snel geïrriteerde tanden & gevoelig tandvlees.

 • De borstelharen zijn extra zacht & beduidend dunner dan de andere varianten (vandaar de naam). De Sensi UltraThin reinigen zacht, maar grondig.
 • In directe vergelijking met de varianten van hierboven kunt u de reinigingsprestaties niet helemaal bijhouden – maar u lost dit probleem op met een iets langere reiniging.

Dan zijn deze borstels ook meer dan voldoende voor gezonde tanden & verwijderen alle aanslag & voedselresten.

Het enige nadeel blijft de prijs – ze zijn iets duurder dan normale opzetborstels.

Aanbeveling
Oral-B Sensi UltraThin Liner Brushes, Met ultradunne borstelharen voor onze zachtste reiniging, 8+2 stuks

Oral-B Sensi UltraThin

Als je last hebt van gevoelige tanden, is er voor mij geen beter alternatief.

Bekijk prijs

Oral-B Sensitive Clean opzetborstels

Vergeleken met de Precision Clean heeft deze versie zachtere borstelharen.

Vooral mensen met gevoelig tandvlees of parodontitis zullen dit waarderen. Beginners zullen ook zeker niet verkeerd zitten met een aankoop.

 • De borstelkop is iets kleiner, zodat ook de achterste mondhoeken probleemloos gereinigd kunnen worden.
 • Afhankelijk van de vorm van de tanden kunt u ook een betere toegang krijgen tot de interdentale ruimtes (flossen of mondspoelmiddelen blijven echter noodzakelijk).

Qua duurzaamheid merkte ik een minimaal hogere slijtage dan bij het standaardmodel.

Hier kunt u de opzetborstel vervangen vóór de aanbevolen periode van 3 maanden om een grondige reiniging te garanderen.

Tijdens de test kon ik zonder problemen even schone tanden krijgen als met de andere versies (door de zachtere borstelharen plan ik hier echter 30 seconden meer poetstijd voor).

De prijs per stuk op Amazon is een beetje hoger dan voor de normale versies.

Aanbeveling
Oral-B Soft Clean opzetborstels voor elektrische tandenborstel, 6 stuks, voor een zachte reiniging aan de tandvleesrand

Oral-B Sensitive

Deze variant is ook geschikt voor gevoelige tanden en is bovendien iets goedkoper dan de UltraThin.

Bekijk prijs

Tip: Voor bijzonder gevoelige tanden zijn sonische tandenborstels ook geschikt, omdat ze vaak veel minder trillen dan roterende tandenborstels.

Oral-B Deep Cleaning Attachable Brushes

De haren van deze opzetborstel zijn naar verhouding de hardste in het testveld, en de borstelkop lijkt ook iets groter dan bij de standaardversie.

 • De lange, gele flappen reinigen de interdentale ruimtes – vlak onder de tandvleesrand – grondiger dan bij de normale versie.
 • Dit leidde tot het beste gevoel van reinheid na het poetsen – maar op de lange termijn geef ik duidelijk de voorkeur aan de zachtere haren van het standaardmodel of de Sensitive vervangingsborstels.

Mensen met gevoelig tandvlees moeten dus zeker wegblijven van deze variant (net als zijn voorganger Oral-B MicroPulse).

De prijs van de opzetborstels voor dieptereiniging is meestal iets hoger dan die van de andere modellen.

Aanbeveling
Oral-B opzetborstels voor dieptereiniging, Voor superieure dieptereiniging in de interdentale ruimtes, 5 stuks.

Oral-B Deep Cleansing

De bijzonder grondige borstelharen reiken tot in de interdentale ruimtes & reinigen beter dan alle andere varianten – maar niet voor gevoelige tanden.

Bekijk prijs

Oral-B TriZone borstels

Als u het gevoel van een handtandenborstel met een elektrische tegenhanger wilt ervaren, is dit de beste optie.

De vorm van de borstelkop is gebaseerd op een klassieke tandenborstel, maar met de zijwaartse rotaties van een elektrische tandenborstel zorgt hij voor een grondiger reiniging.

De reinigingsprestaties zijn overtuigend en zijn zelfs iets beter dan die van de CrossAction, omdat u door het formaat meer tandoppervlak in minder tijd kunt reinigen.

Hierdoor is de achterkant van de tanden echter ook wat moeilijker te bereiken dan met de kleine, ronde koppen van de andere opzetborstels. Net als bij de andere versies gingen de haren meer dan 3 maanden mee.

De grootste kritiek is de hoge prijs (dit verandert echter voortdurend & is vaak goedkoper in de aanbieding).

Aanbeveling
Oral-B TriZone borstels voor elektrische tandenborstel, 5 stuks, met innovatieve 3 zones diepe reiniging

Oral-B Trizone opzetborstels

Dankzij het grote borsteloppervlak reinigen deze koppen zeer grondig & lijken qua gebruik op normale tandenborstels.

Bekijk prijs

Oral-B 3D White penselen

Als u last heeft van verkleuringen op uw tanden, zijn deze opzetborstels een aantrekkelijke keuze.

De borstelharen zijn ongeveer even hard als die van de borstel voor dieptereiniging, en in het midden zit ook een blikje om de tanden te polijsten.

Na een gebruiksperiode van ongeveer 2 weken kunt u merken dat uw tanden 1-2 tinten lichter zijn.

 • U moet echter afzien van dagelijks gebruik, om het tandglazuur en het tandvlees te beschermen.
 • Bij 2x wekelijks gebruik hielden de opzetborstels stand zonder veel slijtage.

Wie witte tanden wil, kan zichzelf trakteren op de 3D White als aanvulling op de rest van het poetsen. Ze zijn echter geen must voor de gevraagde prijs (voor normale gebruikers).

Aanbeveling
Oral-B 3DWhite borstels, Voor een natuurlijk witten van de tanden, 5 stuks.

Oral-B 3D White

Deze speciale variant polijst de tanden & zorgt voor een stralende lach. Door zijn kracht is hij echter niet geschikt voor dagelijkse reiniging.

Bekijk prijs

Oral-B Stages Power opzetborstels voor kinderen

Deze opzetborstels zijn ontworpen voor elektrische kindertandenborstels en hebben een kleurrijk ontwerp.

De borstelkop is kleiner en de borstelharen zachter, waardoor ze beter geschikt zijn voor kindergebitten dan de grotere modellen voor volwassenen.

In onze test moesten we de borstels al na 2 maanden vervangen omdat ze ernstig gerafeld waren.

Hoewel ze goedkoop zijn, kan het de moeite waard zijn (voor oudere kinderen) om de gewone Sensitive-borstels te kopen, die even zacht en klein zijn.

De vele beschikbare ontwerpen zijn daarentegen een bijzonder voordeel. Van prinsessen tot auto’s en Disney figuren, er is een groot aantal verschillende ontwerpen beschikbaar.

Uit ervaring blijkt dat het uiterlijk het belangrijkste is voor kinderen.

Aanbeveling
Oral-B Kids Frozen opzetborstels voor elektrische tandenborstel voor kinderen, 4 stuks.

Oral-B Power Stages

Kleurrijke opzetborstels speciaal voor kinderen. Vanwege de zachte haren zou ik ze iets eerder vervangen dan de andere varianten.

Bekijk prijs

Oral-B Ortho Care Essentials opzetborstels

Deze opzetborstels zijn speciaal ontworpen voor bezitters van een vaste beugel en voor de ruimtes tussen de tanden onder tandheelkundige bruggen, implantaten & kronen.

De conclusie van mijn assistent-tester is uitsluitend positief, omdat de kleinere koppen van de Interspace-borstels het poetsen met een beugel veel gemakkelijker maken.

De Ortho Care versies (hier verkrijgbaar op Amazon*) kunnen daarom alleen worden aanbevolen als aanvulling op een normale opzetborstel!

Oral-B opzetborstels voor Pulsonic sonische tandenborstels

In tegenstelling tot de andere hier gepresenteerde varianten zijn deze opzetborstels alleen geschikt voor de Oral-B sonische tandenborstels uit de Pulsonic serie (Pulsonic Slim 1000, Pulsonic Slim One 2100 of Pulsonic Slim Luxe).

Ze hebben de vorm van de koppen van klassieke handtandenborstels, de haren zijn zacht en de achterkant is met rubber bekleed.

Qua schoonmaakprestaties valt er niets te klagen, en ook de duurzaamheid was overtuigend in de testperiode van 3 maanden.

De prijs is niet goedkoop, maar toch acceptabel.

Aanbeveling
Oral-B Pulsonic opzetborstels, 4 stuks

Oral-B Pulsonic opzetborstels

Alleen geschikt voor Oral-B sonische tandenborstels – maar hier zijn ze zonder alternatief & reinigen de tanden grondig.

Bekijk prijs

Belangrijk: Oral-B Sonic Complete opzetborstels

Deze variant is niet geschikt voor de huidige Pulsonic modellen, aangezien deze niet compatibel zijn met de vervangingsborstels.

De Sonic Complete opzetborstels passen alleen op de oudere handstukken van de Oral-B tandenborstels Sonic Complete, Vitality Sonic en Sonic Complete Center. Iedereen die deze toestellen bezit die meer dan 5 jaar oud zijn, zou naar deze variant moeten grijpen.

Hoe lang kan ik de Oral-B vervangingsborstels gebruiken?

De haren van nieuwe opzetborstels zijn niet gerafeld en reinigen daarom beter. Na verloop van tijd slijten ze echter, waardoor ze minder goed schoonmaken.

oral-b brush heads

  • Na slechts 1 maand gebruik merkte ik een duidelijk verschil in reinigingsprestaties met gebruikte borstelhulpstukken
 • Met name bij goedkopere tandenborstels met minder rotaties kon ik een duidelijke verslechtering van het poetsresultaat waarnemen.

Modellen als de Oral-B Pro 2000, de Oral-B Pro 5000 of de Oral-B Pro 6000 poetsen veel krachtiger, waardoor de verschillen hier niet zo duidelijk zijn.

Maar je hoeft de borstels niet meteen weg te gooien

De daling van de poetsprestaties is merkbaar, maar niet dramatisch.

Dit betekent niet dat u gebruikte borstels al na een maand moet vervangen – maar het reinigingsproces kan iets langer duren (om hetzelfde resultaat te bereiken).

Als u zelf het verschil wilt zien, vervangt u gewoon uw oude borstel door een nieuwe en let u er bewust op hoe schoon uw tanden aanvoelen.

Mijn ervaring is echter dat de meeste borstels langere tijd probleemloos reinigen – in ieder geval was ik zelfs na 2 maanden nog tevreden met het resultaat.

oral-b aufsteckbürsten kosten

De reinigingsprestaties nemen af, maar je kunt de meeste varianten ongeveer 3 maanden gebruiken zonder een slecht geweten.Alleen als u waarde hecht aan de hoogste reinigingsprestaties, moet u de vervangingskoppen wellicht eerder vervangen – alle anderen plannen gewoon wat meer reinigingstijd bij de eerste tekenen van slijtage.

Een tip: Om het u gemakkelijker te maken wanneer u de vervangingsborstel moet vervangen, verliezen de blauwe borstelharen na verloop van tijd hun blauwe kleur en worden ze wit.

Dat neemt niet weg dat u niet altijd vervangingsborstels moet gebruiken

Dat komt omdat zich tijdens het gebruik ziektekiemen op de borstelkop ophopen.

 • Daarom moet je de tandenborstel altijd goed afspoelen met water na het poetsen
 • Niet alleen om de duurzaamheid van uw apparaat te verhogen, maar ook om bacteriën &amp te voorkomen; Co.

Op een gegeven moment helpt echter niets meer: zelfs de meest grondige reiniging kan geen volledige steriliteit garanderen.

Daarom moet u uiterlijk na 3 maanden naar een nieuwe vervangingsborstel grijpen – zelfs als u nog steeds tevreden bent over de reinigingsprestaties van de oude.

Waar kunt u Oral-B vervangingsborstels kopen tegen de beste prijs?

Mijn ervaring is dat het loont om een voorraad vervangingsborstels aan te leggen. Bulkverpakkingen van 20 stuks zijn vaak erg goedkoop op internet (2-2,5 euro per stuk).

oral-b Aufsteckbürsten bei dm

Ze kosten meestal veel meer bij de drogist. Bovendien zijn Oral-B borstels bij DM bijvoorbeeld vaak alleen verkrijgbaar in dure 2-packs (zodat je snel meer moet kopen).

Oral-B borstels – origineel of niet?

Oorspronkelijk wilde ik goedkopere alternatieven testen naast de originele Oral-B opzetborstels.

Bij de praktijktest bleek de kwaliteit van de goedkope vervangingsborstels uit China echter meer dan onbevredigend.

 • 3 van de 8 geteste opzetborstels gingen kapot voor het einde van de drie maanden. Sommige zaten ook niet al te stevig op de tandenborstels.
 • Dit beïnvloedde in sommige gevallen de waargenomen reinigingsprestaties. Dus ik kan deze alternatieven niet echt aanbevelen.

Als u toch een experiment wilt aangaan, vindt u een grote selectie van verschillende exemplaren* voor de Oral-B tandenborstels.

Goedkoop is helaas niet altijd goed in het geval van vervangingsborstels. De kwaliteit kan de originelen niet bijhouden.

Hoewel deze compatibele vervangingsborstels goedkoop zijn in vergelijking met de originelen, kan ik ze niet aanbevelen wat betreft duurzaamheid & reinigingsprestaties zoals ik al zei.

Volgens mij moet je hier niet besparen – gerekend over het jaar is 20€ voor gezonde tanden niet echt veel. En bespaart u veel duurdere bezoeken aan de tandarts op de lange termijn.

Conclusie & meer tips voor gezonde tanden

Mijn eindconclusie over opzetborstels is maar over één ding duidelijk: de hier geteste Oral-B opzetborstels zijn niet goedkoop, maar ze zijn kwalitatief veel beter dan goedkopere alternatieven.

bruine borstelkoppen als vervanging

Als je nog steeds niet zeker weet welke borstelkop bij je past, ga dan gerust experimenteren – het is de moeite waard.Er zijn kleine verschillen in duurzaamheid, maar uw persoonlijke voorkeuren zijn veel doorslaggevender bij het kiezen van de juiste opzetborstel.

Elke opzetborstel reinigt de tanden naar tevredenheid, maar er zijn toch kleine verschillen die u bij het dagelijks poetsen zult opmerken.

De verschillen in de hardheid van de borstelharen en de vorm en grootte van de opzetborstels lijken op het eerste gezicht klein, maar je ontwikkelt al snel je eigen voorkeuren bij het poetsen.

 1. Als u waarde hecht aan nauwkeurig schoonmaken, dan zijn de Precision Clean of Cross Action* (mijn persoonlijke favoriet) een goede keuze.
 2. Als je geïrriteerd tandvlees hebt, kun je het beste kiezen voor de Sensitive Clean of de Sensi UltraThin.
 3. Als u een zo nauwkeurig mogelijke reiniging wenst (vooral in de interdentale ruimtes), dan zult u de iets hardere en langere borstelharen van de Deep Clean prettig vinden.
 4. Als u het gevoel van klassieke handtandenborstels op prijs stelt, waarom probeert u dan niet de TriZone opzetborstels.

Behalve de borstelkop zelf kan ook de gebruikte tandenborstel een groot verschil maken.

Apparaten zoals de Oral-B Genius of de Oral-B Smart 6000 hebben speciale reinigingsstanden (bijvoorbeeld voor gevoelige tanden of om tanden witter te maken).

Instapmodellen zoals de Oral-B Pro 600 of de Oral-B Vitality kunnen het niet helemaal bijbenen – & schieten duidelijk tekort in poetsprestaties.

Als je waarde hecht aan een grondige reiniging, zou ik daarom ten minste de Oral-B 2 2000 of Oral-B Pro 5000 aanraden, die voldoende rotaties &amp hebben; handige extra’s zoals tandvleesbescherming.

Andere aanbevelingen

Als u nog geïnteresseerd bent in meer tandenborstels, dan raad ik u de testwinnaars uit alle categorieën aan: Elektrische tandenborstels in de test.

Hier vindt u ook gedetailleerde vergelijkingen van Oral-B tandenborstels en conventionele sonische tandenborstels. Ultrasone tandenborstels worden ook steeds populairder.

Afgezien daarvan verbeteren monddouches de mondhygiëne aanzienlijk en kunnen ze interessant zijn voor al diegenen die niets kunnen doen met vervelende flossdraad.