Braun Oral-B Vitality 100 review: wat heb je aan de instaptandenborstel?

Deze goedkope elektrische tandenborstel reinigt de tanden beter dan poetsen met de hand – en overtuigde me nog steeds niet in de test.

Elektrische tandenborstels zijn vaak niet goedkoop – topmodellen zoals de Oral-B Genius kunnen meer dan 100€ kosten – daarom lijkt de Vitality op het eerste gezicht een echt koopje.

Helaas moet je leven met enkele zwakke punten voor de lage prijs – vooral met de batterij.

 • Het levert niet altijd voldoende stroom en de reinigingsprestaties lijden eronder.
 • Het beperkt ook de houdbaarheid van de Vitality.

De batterij is net genoeg direct na de aankoop… na verloop van tijd neemt de capaciteit echter af en wordt vervelend continu opladen aangekondigd.

Om een lang verhaal kort te maken: ik raad de Oral-B 700 of de Oral-B Pro 2 2000 aan. Met deze borstels hoef je minder compromissen te sluiten… Bovendien zijn ze beide beschikbaar voor minder dan 50 €.

Als je nog steeds geïnteresseerd bent in de Vitaliteit, kun je mijn review hier vinden:

De verschillende varianten op een rij

Momenteel is de Vitality verkrijgbaar in 2 verschillende varianten:

 • De nieuwste versie is de Oral-B Vitality 100*. Ik vind het ontwerp iets beter , de rubberen coating biedt meer grip dan zijn voorganger.
 • De oude Oral-B Vitality* is nog steeds verkrijgbaar bij sommige retailers (in veel verschillende kleuren). Afgezien van het uiterlijk is het zo goed als identiek aan de opvolger.

Beide varianten zijn nog steeds verkrijgbaar met verschillende additieven zoals “Precision Clean” of “Cross Action”, afhankelijk van de meegeleverde opzetborstel. Deze kun je echter makkelijk vervangen, daarom zou ik altijd de goedkoopste optie gebruiken.

Tip: De Oral-B Vitality is nu ook verkrijgbaar als Oral-B Volks-Tandenborstel en als Oral-B Pro 1 100. Technisch gezien zijn de modellen vergelijkbaar, maar de prijs is iets lager, afhankelijk van de variant.

Vakmanschap &kwaliteit

Het eenvoudige ontwerp wint zeker geen schoonheidsprijzen, maar ziet er best oké uit.

Oral-B Vitaliteit 100

Maar de Oral-B Vitality is stevig gebouwd (hij wiebelt niet ondanks de lage prijs) en het materiaal ziet er degelijk bewerkt uit.

 • Door zijn lage gewicht ligt het comfortabel in de hand en vermoeit het de armen niet, zelfs niet bij langdurig gebruik.
 • Dankzij het waterdichte handstuk kan de elektrische tandenborstel na gebruik zonder problemen gereinigd worden.

Al met al moet je natuurlijk geen wonderen verwachten voor deze prijs.

De afwerking en de puristische apparatuur zijn functioneel, maar echte hoogtepunten of extra apparatuur (opbergdoos, extra vervangende borstels) ontbreken.

Reinigingsprestaties

Veel belangrijker dan toeters en bellen is de schoonmaakprestatie zelf.

Dit toont misschien wel de grootste kracht van de instapborstel: ondanks de lage prijs reinigt het de tanden grondiger en vooral comfortabeler dan poetsen met de hand.

Vitality Elektrische Tandenborstel
Tip: Alle huidige Oral-B borstels zijn compatibel met de Vitality.

Al mijn tanden voelden glad en schoon aan – zelfs moeilijk bereikbare plaatsen die ik gemakkelijk kon bereiken dankzij de kleine, ronde borstelkop.

De ingebouwde timer van 2 minuten helpt ook om aan de aanbevolen reinigingstijd te voldoen – hij trilt ook elke 30 seconden kort om u eraan te herinneren van kant te veranderen.

De vitaliteit in vergelijking met duurdere borstels

Beter uitgeruste modellen zoals de Oral-B 6000 of de Sonicare Protective Clean 5100 Clean Dankzij meer rotaties voelt het als een stap grondiger – maar het verschil is niet echt wereldschokkend.

Ik was in staat om een vergelijkbaar reinigingsresultaat te bereiken door simpelweg iets langer dan 2 minuten schoon te maken.

Maar de vitaliteit trilt veel meer (en is ook wat luider). In directe vergelijking is schoonmaken met andere borstels veel leuker omdat ze veel aangenamer aanvoelen.

 • De Vitality Cross maakt extra reinigingsmodi mogelijk voor het bleken van tanden of voor gevoelige tandennet zo goed als een drukregeling die waarschuwt voor verkeerde reinigingstechniek.
 • Naar mijn mening wordt een dergelijke functie vooral aanbevolen voor beginners, omdat het beschermt tegen schade aan het tandvlees (en zeer dure behandelingen bij de tandarts) op de lange termijn.

Hier zou ik – ondanks de goede schoonmaakprestaties – wat geld op zetten en investeren in zo’n beschermingsmechanisme. Want het is meer dan alleen een gimmick.

Er is echter een veel groter punt van kritiek dat tegen een aankoop spreekt:

Zwakke punten in de batterij

Met goedkope tandenborstels besparen fabrikanten graag op de batterij – omdat deze meestal volledig vermogen levert in testrapporten en pas na enige tijd prestaties verliest.

Vitality Elektrische Tandenborstel oplader
Zonder de oplader kun je nauwelijks overweg met de Vitality.
 • Dus ook met de vitaliteit: In het begin duurt het maximaal 5 dagen met 2x dagelijkse schoonmaak.,
 • Maar in mijn langetermijntest kwamen na een paar maanden merkbare zwakheden naar voren.

Een zwakke batterij heeft verschillende nadelen:

Verminderde reinigingsprestaties & lagere duurzaamheid

Al na de eerste paar weken nemen de prestaties merkbaar af met een laag laadniveau van de borstel.

 • Hoe minder sap er in de batterij zit, hoe zwakker de Vitality roteert. Aangezien de batterij van de tandenborstel maximaal 5 dagen meegaat, poets je bijna nooit met volle kracht.
 • Na een paar maanden kunnen er slechts 4 en later nog minder dagen zijn tot volledige ontlading.

Hoewel je dit kunt compenseren met een langere reinigingstijd of permanent opladen, is dit naar onze mening geen echt overtuigende oplossing.

Wie houdt het echt bij een langere schoonmaaktijd op een stressvolle ochtend? En ook het continu opladen is vervelend (zeker als je vaak onderweg bent). Naar mijn mening zijn hier veel compromissen nodig – die ook de gezondheid van het gebit kunnen beïnvloeden.

Duurzaamheid lijdt er ook onder

Last but not least moet u de ingebouwde NiMH-batterijen altijd volledig ontladen – anders gaat het om het geheugeneffect en lijdt de levensduur van de tandenborstel aanzienlijk.

Alternatieve tandenborstels
Tandenborstels zoals de Oral-B 600 of de Oral-B 1000 overtuigden me veel meer – vooral op het gebied van batterijduurzaamheid.

Dus je moet leven met een verminderde reinigingsprestatie vanwege de zwakke batterij of met een kortere houdbaarheid door continu opladen – voor mij persoonlijk is dit niet acceptabel ondanks de lage prijs.

Overtuigende alternatieven

Mijn prijs-prestatietip is de Oral-B 700. Het kost meestal 10-15 € meer en heeft niet alleen een drukregeling, maar reinigt ook iets grondiger. Last but not least is er een sterkere batterij geïnstalleerd, daarom is deze de extra lading meer dan waard.

Oral-B Pro 700 |
Oral-B Pro 700*

Een stevige borstel voor beginners – met de beste prijs-prestatieverhouding op dit moment.

Compromissen in duurzaamheid en het reinigingsresultaat na enkele maanden/jaren zijn hier echter ook noodzakelijk. Na meer dan 50 geteste elektrische tandenborstels kwam ik tot de volgende conclusie:

Een oerdegelijke borstel (reinigingsprestaties, hoogwaardige afwerking en duurzaamheid) kost ongeveer 50 €. Je hoeft niet per se meer uit te geven, maar dat is wel hoeveel het zou moeten zijn.

Persoonlijk zou ik daarom wat geld toevoegen en kiezen voor een beter uitgeruste tandenborstel zoals de Sonicare Protective Clean 4300 of Oral-B 2000 – vooral omdat je er echt elke dag je tanden mee poetst.

Voor speciale gebitsproblemen zoals tandverkleuring en gevoelige tanden kan het ook zinvol zijn om wat meer uit te geven. Topmodellen zoals de Sonicare Diamond Clean of de Oral-B Genius hebben extra reinigingsmodi die in zo’n geval nuttig kunnen zijn (maar ze zijn niet voor iedereen nodig).

Alleen aanbevolen voor krappe budgetten

Kortom, de Braun Oral-B Vitality (100) presenteert zich in de test als een tandenborstel met enkele zwakke punten.

De prijs is natuurlijk erg goedkoop, maar ik heb grote zorgen over de duurzaamheid (vooral omdat de zwakke batterij ook negatieve effecten heeft op de gezondheid van het gebit).

Oral-B Vitaliteit

65 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi85
Verwerking & houdbaarheid60
Accessoires & Extra’s50
Algemene conclusie

De vitaliteit overtuigde me niet. Hoewel het (in eerste instantie) grondiger poetst dan een handmatige tandenborstel, zorgt de zwakke batterij voor verminderde prestaties en een lagere duurzaamheid.

Ontdek de huidige prijs