Oral-B Genius 9000 Beoordeling

Daarom overtuigt de Oral-B Genius 9000N ondanks de hoge prijs – alle informatie over smartphonenetwerken, positiedetectie en reinigingsprestaties.

Naast veel leuke gimmicks overtuigen de kwasten ook met een aantal echt nuttige verbeteringen ten opzichte van hun voorgangers.

Geavanceerde functies maken de Genius Oral-B’s beste tandenborstel tot nu toe.

Of de innovaties de nogal forse prijs rechtvaardigen, toont echter deze gedetailleerde praktische test met informatie over apparatuur, reinigingsprestaties en duurzaamheid.

Let op: Met de Oral-B iO is er nu een opvolger die alles een beetje beter maakt.

Alle varianten in één oogopslag

Voor een beter overzicht vindt u hier zowel tandenborstels als hun voorganger in directe vergelijking:

Oral-B Genius 10000 Oral-B Genius 9000 Oral-B Genius 8000
Genius 10000
Oral-B Genius 9000
Genius 8000
Reiniging: Uitstekend
Reiniging: Uitstekend
Reiniging: Uitstekend
1e plaats Oral-B borstels
2e plaats Oral-B borstels
3e plaats Oral-B borstels”De beste tandenborstel van Oral-B zorgt voor gezonde tanden met tandvleesbescherming en positiedetectie.””Dankzij de krachtige batterij – positiedetectie wordt het ten zeerste aanbevolen voor helderwitte tanden.””Verschilt van het zustermodel door 1 reinigingsmodus minder. Daarnaast is de USB-poort in de reiskoffer weggelaten.”
Reinigingsprogramma’s: 6 modi

Reinigingsprogramma’s: 6 modi

Reinigingsprogramma’s: 5 modi

Levensduur batterij: 12 dagen

Levensduur batterij: 12 dagen

Levensduur batterij: 12 dagen

Volume: Duidelijk hoorbaar

Volume: Duidelijk hoorbaar

Volume: Duidelijk hoorbaar

 • de beste Oral-B tandenborstel
 • Extra tandvleesbescherming
 • Drukregeling
 • 8.800 rotaties, 40.000 pulsaties
 • met positiedetectie
 • Drukregeling
 • verkrijgbaar in wit &zwart
 • 8.800 rotaties, 40.000 pulsaties
 • goedkoper dan de 9000
 • Reiskoffer zonder USB
 • Reinigt net zo goed
 • 8.800 rotaties, 40.000 pulsaties
96%
Recensie
96%
Recensie
95%
Conclusie
Naar de prijs »

op Amazon*
Naar de prijs »

op Amazon*
Naar de prijs »

op Amazon*

De 8000 variant heeft alle belangrijke innovaties zoals positiedetectie of een opbergdoos voor op reis. Het is de goedkoopste instap & ook verkrijgbaar als Genius 8500 met meer accessoires en in een dubbele verpakking als Oral-B 8900.

De Genius 9000 verkrijgbaar in zwart als Genius Rose Gold. De leveringsomvang is een beetje royaler en een extra USB-poort in de reiskoffer maakt het opladen van elektronische apparaten mogelijk. Daarnaast heeft de 9000 een extra tongreinigingsmodus.

De Oral-B Genius 10000 is vergelijkbaar met de rest van de modellen, maar wordt ook geleverd met een speciale tandvleesbescherming voor gevoelige tanden. Het vertegenwoordigt het huidige topmodel.

Sinds kort is er de Genius met wat verwarrende extra aanduidingen.

 • De normale variant N (Genius 8000N & Genius 9000N) blijft ongewijzigd.
 • De Sensitive variant S (Genius 8000S & Genius 9000S) wordt geleverd met een extra Sensitive borstelkop.
 • De versie voor witte tanden (Genius 9200W) heeft een 3D-Witte opzetborstelkop.

Anders verschillen de versies niet. Als je een set nodig hebt, dan zijn er ook varianten voor koppels, die meestal iets goedkoper zijn dan individueel kopen:

 • De Oral-B Genius 8900 wordt geleverd met een 2e handstuk en is geschikt voor koppels die toch 2 tandenborstels nodig hebben.
 • De Oral-B Genius 9900* biedt iets meer hightech en bevat een zwarte & een roségouden tandenborstel.
Genius 9000N rose goud
De Oral-B Genius 9000N in de Rose Gold-versie ziet er niet alleen nobel uit, maar is momenteel ook een van de duurste tandenborstels ooit.

Om de verwarring compleet te maken, is de Genius ook verkrijgbaar als “Oral-B People’s Toothbrush Genius”. De naam is alleen voor marketing, omdat deze variant technisch gezien niet verschilt van de normale Genius-borstels.

Nu u alle belangrijke versies kent, laten we beginnen met de juiste getuigenis:

Verwerking & houdbaarheid

Als je de Genius voor het eerst in je hand houdt, dan is in vergelijking met zijn voorgangers (zoals de Oral-B 7000) de grotere omtrek merkbaar.

De verwerking van de Oral-B Genius overtuigt

 • Het handstuk voelt dikker aan – en is nog steeds gemakkelijker vast te houden omdat het gewicht aanzienlijk is verminderd.
 • Ik vond de rubberen achterkant ook leuk, omdat deze aanzienlijk meer grip biedt in vochtige badkamers dan gladde oppervlakken.

Keer op keer heb ik kritiek geuit op de gladde plastic handgrepen van andere premium-apparaten, waar vorm voorrang heeft op functie – en ten slotte lijkt Braun hier mee te hebben nagedacht.

Braun heeft het ontwerp op de juiste plaatsen verbeterd (lichter gewicht en vorm): in vergelijking met zijn voorgangers is het reinigen nog comfortabeler.

De look is ook moderner: de afwerking van de Genius-modellen is al met al van hoge kwaliteit en passend bij de gevraagde prijs. Natuurlijk zijn de apparaten waterdicht en kunnen daarom gemakkelijk worden gereinigd onder stromend water.

Reinigingsprestaties & reinigingsmodi

Het belangrijkste kenmerk van een elektrische tandenborstel is echter ongetwijfeld het tandenpoetsen zelf. En hier behoren de Oral-B Genius-modellen tot de absolute topapparaten.

Oralb Genius in de test vooraf, Bron: Oral-B

40.000 pulsaties &8.800 rotaties zorgen voor een gezond gebit. Het aantal omwentelingen is niet toegenomen ten opzichte van zijn voorgangers.

Vanwege de sterkere batterij (die zelfs bij een laag laadniveau vol vermogen levert), is er echter nog steeds een merkbaar verschil met tandenborstels op basis van oudere opslagtechnologieën.

De Oral-B Genius heeft de volgende reinigingsmodi:

 • Dagelijkse schoonmaak: meestal wordt de normale reinigingsinstelling in het dagelijks leven gebruikt.
 • Tandvlees bescherming: masseert het tandvlees & zorgt voor gezonde tanden met behulp van een betere bloedcirculatie.
 • Gevoelig: Mensen met gevoelige tanden vertrouwen op deze instelling, die de intensiteit van de borstel vermindert.
 • Fleuren: deze polijstmodus verwijdert verkleurde vlekken op de tanden en zorgt voor een stralende glimlach.
 • Pro-Schoon: de modus is bedoeld om een bijzonder intensieve reiniging door snellere bewegingen te garanderen.
 • Tongreiniging: deze instelling wordt onthouden van de Oral-B Genius 9000 en verwijdert onzuiverheden.

Oral-B Genius Smart 5 vergelijking

Meestal gebruik ik – net als bij de voorgangers – alleen de normale modus. Van tijd tot tijd zijn de andere reinigingsinstellingen echter ook een grote hulp.

 • Zelfs als je ze niet elke dag nodig hebt, geeft het je nog steeds een goed gevoel om te weten dat je erop kunt terugvallen.
 • De polijstmodus ondersteunt bijvoorbeeld koffie- of theedrinkers om lelijke verkleuringen in korte tijd te verwijderen.

De tandvleesmassage wordt gebruikt voor geïrriteerd tandvlees. Het zijn precies zulke handige functies die een luxe tandenborstel onderscheiden van conventionele apparaten.

Bij het tandenpoetsen, de meest grondige Oral-B tandenborstel

Zoals ik al zei, zijn er geen zwakke punten in het reinigingsresultaat zelf. Of het nu met of zonder smartphone is – zowel de Oral-B Genius 8000 als de 9000-variant behoren hier tot de leiders en zorgen voor witte en gezonde tanden.

De ingebouwde timer helpt om de tanden gelijkmatig te reinigen. Elke 30 seconden trilt het kort om (samen met de knipperende SmartRing) de verandering naar een ander kaakkwadrant aan te geven.

De Oral-B Genius werkt ook geweldig zonder Bluetooth-gimmicks. De reinigingsprestaties zijn een van de absolute toplasse biedt alles wat u nodig heeft voor een gezond gebit met zijn vele comfortfuncties.

Door het hoge aantal rotaties schudt de Genius veel minder bij het schoonmaken dan goedkopere borstels.

 • Onzuiverheden worden grondig verwijderd en het tandvlees wordt versterkt bij regelmatig gebruik.
 • Zelfs enkele uren na gebruik vormen zich geen merkbare hoeveelheden schadelijke bacteriële film (plaque) op de tanden.

Het reinigingsgeluid klinkt duidelijk hoorbaar tijdens het schoonmaken, maar het is niet onaangenaam luid. In vergelijking met zijn voorgangers werkt de tandenborstel ook met een iets helderder geluid.

Tandenpoetsen met smartphone & positiedetectie

Oral-B bevordert de interactie van de tandenborstel met smartphones het meest gewelddadig.

 1. Hiervoor wordt de Oral-B Genius geleverd met een eigen houder, waarmee je de mobiele telefoon door middel van een zuignap aan je badkamerspiegel kunt bevestigen.
 2. Het toestel is echt bomvrij en je hoeft je bij correct gebruik geen zorgen te maken over je eigen smartphone.

Als je vervolgens de tandenborstel via geïntegreerde Bluetooth met de app verbindt, staat niets het reinigingsplezier in de weg. De borstel stuurt vervolgens in realtime feedback over zijn eigen reinigingsgedrag naar het display.

Braun Oral-B GENIUS smartphone houder

De Oral-B Genius detecteert waar te reinigen in de mond

Voor een optimaal resultaat moet u de smartphone op ooghoogte plaatsen. Voorafgaand aan het eigenlijke schoonmaakproces scant de app je eigen gezicht in het midden van het scherm als een selfie.

In mijn ervaring is dit een beetje onhandig. Je moet niet alleen je telefoon finetunen, maar je moet ook de juiste afstand houden – zelfs tijdens het schoonmaakproces.

Dit betekent dat je bij het schoonmaken altijd naar de spiegel moet kijken om optimaal van de voordelen van de app te kunnen genieten.

Het scannen van het gezicht zal zeker niet iedereen bevallen – voor 2 minuten schoonmaken kost het geheel behoorlijk wat tijd.

Maar als het werkt, is de app een nuttige toevoeging

De smartphone laat dan in real time zien wanneer en hoe lang je bijvoorbeeld je linkerkiezen schrobt. Indien gewenst kunnen gebruikers ook individuele specificaties maken.

Genius-app

Als u bijvoorbeeld vaak de achterste snijtanden vergeet, kunt u ze instellen als een speciale zone.

 • De app wijst vervolgens uitgebreid op dit probleemgebied en meet je eigen voortgang met een motiverend puntensysteem.
 • Dit is zeker niet voor iedereen nodig, maar de meeste van deze nieuwe functies zijn een leuke aanvulling op het tandenpoetsen.

Ze motiveren en bieden de mogelijkheid om individueel het eigen schoonmaakgedrag vorm te geven. Als u uw mondhygiëne wilt optimaliseren, vindt u veel mogelijkheden in de Genius-app.

Conclusie: Een mooie gimmick, maar geen revolutionaire innovatie

Als enige reden om te kopen, zouden de leuke Bluetooth-gimmicks te weinig voor mij zijn.

 • Op de lange termijn kan ik me voorstellen dat gehannes met smartphones in de badkamer een beetje vervelend is.
 • Bovendien slaagt de app er momenteel niet in om verschillende profielen te synchroniseren – de positiedetectie werkt slechts met 1 gebruiker per handstuk.

De SmartGuide van de voorgangers (het externe display is compatibel met de Genius, maar alleen de nieuwste versies) lijkt me het betere concept, omdat ik hier niet bang hoef te zijn voor vocht of vallende telefoons.

De zuignap van de tandenborstel houdt stevig vast

Aan de andere kant zal positiedetectie sommige gebruikers zeker helpen om de persoonlijke tandheelkundige zorg te verbeteren. Als je bepaalde plekken in de mond graag vergeet, krijg je een zeer succesvolle functie voor je geld.

Er zijn ook een paar andere dingen die de Oral-B Genius duidelijk beter maken dan andere tandenborstels:

De innovaties ten opzichte van de voorgangers

De eerste verbeteringen zijn al te zien voordat u het volgende gebruikt:

Voor het opladen duurt de Oral-B Genius 10-12 uur, slechts half zo lang als andere borstels (de vorige modellen moesten bijna een hele dag aansluiten).

In de praktijk betekent deze innovatie dat u de borstel ’s nachts gemakkelijk kunt opladen en ’s ochtends met een volle batterij kunt beginnen met schoonmaken. Dankzij de lange looptijd van zo’n 12 dagen is dit niet al te vaak nodig.

De nieuwe batterij heeft andere voordelen

Het moderne lithium-ion opslagsysteem levert vol vermogen, zelfs bij een laag laadniveau.

 • Bovendien is er eindelijk geen geheugeneffect meer – d.w.z. U hoeft de borstel niet langer volledig te ontladen om de batterij te sparen.
 • Dit is waar de Genius 8000 & 9000 merkbaar onderscheidt van eerdere Braun-apparaten en een echte verbetering biedt.

Helaas is de accu wederom niet vervangbaar. De nieuwe technologie belooft een levensduur van enkele jaren, maar permanent geïnstalleerde batterijen zijn nog steeds niet echt klantvriendelijk.

Hopelijk komt daar in de volgende generatie verandering in…

De rest van de apparatuur van de Oral-B Genius

In de bijgeleverde reisdoos kun je de borstel en 2 reservekoppen opbergen. Inbegrepen zijn 3 of bij de 9000 4 verschillende varianten om uit te proberen.

Oral-B Genius Apparatuur

 • Ook hier ligt de verwerkingskwaliteit duidelijk boven de voorgangers, die nog van minachtend plastic waren gemaakt.
 • De vrij grote opbergoptie heeft een zacht oppervlak en een gemakkelijk te reinigen interieur.

De tandenborstel kan ook direct in de reiskoffer worden geladen, wat uiterst praktisch is op vakantie.

Een handige functie is de USB-poort die alleen bij de Oral-B Genius 9000 wordt meegeleverd, waarmee de mobiele telefoon of andere apparaten kunnen worden opgeladen. Dit bespaart frequente reizigers een extra oplader in hun bagage.

LED’s zorgen ervoor dat de tandenborstel individueel oplicht

Aan de bovenkant is er een “gepersonaliseerde, programmeerbare en multifunctionele 360° SmartRing” (O-Ton Oral-B Marketing).

Dit licht op wanneer de tandenborstel wordt geactiveerd en bij het opladen in 12 verschillende kleuren.

Natuurlijk brengt zoiets geen gezonder gebit, maar een leuke eigenschap is weliswaar zo’n aanpassingsmogelijkheid.

Een functie waarschuwt voor te veel druk

Natuurlijk heeft de Genius ook een drievoudige drukregeling, die beschermt tegen onjuiste technologie bij het tandenpoetsen.

 • Druk te hard, dan eerst een rode SmartRing en dan langzamere trillingen waarschuwen ervoor.
 • Verhoog de druk verder, dan stopt de tandenborstel volledig. Op deze manier breek je het tandvlees niet met een verkeerde poetstechniek.

De tandvleesbescherming van de Oral-B Genius

Mijn ervaring is dat deze bescherming een essentiële functie is voor roterende borstels. De meertraps druksensor van de Oral-B Genius biedt hier een succesvolle doorontwikkeling.

Conclusie &Rating

Over het algemeen schittert het nieuwe topmodel van Oral-B met tal van innovaties.

De overvloed aan verschillende instelmogelijkheden maakt de Oral-B Genius ongetwijfeld een echt hightech apparaat.

Op het gebied van functies heeft de tandenborstel een echt uniek verkoopargument.

Oral-B Genius Conclusie

De geadverteerde netwerken met de smartphone en positiedetectie zijn zeker een succesvolle toevoeging voor veel gebruikers (en zijn momenteel niet te vinden op een ander apparaat).

Maar zelfs als je niet veel kunt doen met de technische gimmicks, is de Oral-B Genius een meer dan overtuigend apparaat. In vergelijking met zijn voorgangers is het op de juiste plaatsen verbeterd:

De beste tandenborstel van Oral-B vandaag

Het handstuk is hoogwaardig verwerkt en biedt veel comfort bij het vasthouden.

De batterij is eindelijk gebaseerd op moderne lithium-iontechnologie, die tal van voordelen met zich meebrengt, zoals een kortere oplaadtijd en meer vermogen bij een laag laadniveau.

Last but not least reinigt de tandenborstel ongelooflijk grondig. Als u een optimale mondhygiëne wilt, bent u hier zeker aan het juiste adres.

Oral-B Genius 9000

96 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi100
Verwerking & houdbaarheid90
Accessoires & Extra’s98
Algemene conclusie

De Oral-B Genius is een echte luxe tandenborstel met unieke technische eigenschappen & uitstekende gebitsreiniging.

Ontdek de huidige prijs

Misschien vind je ook wat je zoekt in deze – soms goedkopere – alternatieven, die minder innovatieve gimmicks bieden, maar maar kan de Oral-B Genius 9000 bijhouden op het gebied van reinigingsprestaties:

Philips Sonicare DiamondClean Smart

De “Smart” versie van de Philips Sonicare DiamondClean was testwinnaar op Stiftung Warentest (nummer 01/2019).

diamant schoon slim

Het biedt drukregeling en Bluetooth-functies, evenals een selecteerbare sterkte bij het reinigen.

De slimme opzetborstels selecteren ook automatisch de juiste poetsmodus en maken zo de tandverzorging voor u een beetje gemakkelijker. Maar Philips kan dit duur betalen. Deze sonische tandenborstel is geen koopje.

Review van Philips Sonicare DiamondClean Smart

Premium insider tip: Panasonic EW-DE92

De elektrische tandenborstels van Panasonic zijn echte insidertips en zijn meestal ruim onder de concurrentie van Philips geprijsd.

Maar u hoeft nauwelijks compromissen te sluiten: de poetsprestaties zijn uitstekend en zorgen voor schone tanden. Daarnaast zijn er natuurlijk extra’s zoals extra modi en een drukregeling voor tandvleesbescherming.

De Panasonic tandenborstel is ook iets lichter dan de concurrerende modellen en bijna als een normale handtandenborstel in de hand.

Panasonic tandenborstels op de proef gesteld

Philips SoniCare Flexcare Platina

De Flexcare is ook een allround aanbevolen tandenborstel.

UV-reiniging van de Sonicare FlexCare Platinum voor opzetborstels
UV-reiniging van de Sonicare FlexCare Platinum voor opzetborstels

Vooral het bijgeleverde UV-station voor het desinfecteren van de opzetborstels met UV-straling valt hier op.

De Flexcare is iets goedkoper dan de DiamondClean, maar biedt een vergelijkbare reinigingsprestatie. Alleen op extra’s zoals 2 reinigingsmodi en het laadglas moet je het hier zonder doen.

Ontdek hier alles wat u moet weten:

Test voor Philips SoniCare Flexcare Platinum

Andere aanbevelingen

Als je geïnteresseerd bent in meer tandenborstels, dan raad ik de testwinnaars uit alle categorieën aan.

Hier vindt u ook gedetailleerde vergelijkingen met roterende tandenborstels van Oral-B. De meeste andere bedrijven vertrouwen op sonische tandenborstels en zeer weinig fabrikanten bieden ook volwaardige ultrasone tandenborstels.