Oral-B Pro 6000 Smartseries Beoordeling

Deze tandenborstel van Oral-B is een voormalig testwinnaar bij Stiftung Warentest. Is het aankoopadvies vandaag nog geldig? Ervaringen uit de langetermijntest.

De Oral-B 6000 probeert de toppositie in elektrische tandenborstels te veroveren met een geweldig uitrustingspakket. Of het haar lukt en hoe grondig ze haar tanden poetst, lees je in deze test.

De belangrijkste feiten in het kort:

Als je niet de hele tekst wilt lezen, heb ik mijn belangrijkste ervaringen met de Oral-B Smartseries 6000 hier samengevat.

Kortom, u hoeft maar één ding te weten: de Oral-B Pro 6000 zorgt voor gezonde tanden en reinigt zeer betrouwbaar.

De ingebouwde extra’s (extra poetsmodi, timers, Bluetooth om de borstel met de smartphone te verbinden) helpen om een mooie glimlach te behouden en jezelf dure behandelingen bij de tandarts te besparen.

De meeste functies zijn nuttig Supplementen die helpen om de juiste pleistertechniek te behouden.

Zelfs als u ze misschien niet allemaal dagelijks gebruikt, is het nog steeds goed om te weten dat in geval van twijfel bijvoorbeeld tandverkleuring kan worden weggepoetst met de bleekmodus.

Aanbeveling
Oral-B SmartSeries 6000 Elektrische Tandenborstel
Oral-B Pro 6000

De voormalige testwinnaar bij Stiftung Warentest overtuigt met een geweldige reinigingsprestatie, vele extra’s zoals Bluetooth en hoogwaardige afwerking. Een echte aanrader!

Zie prijs

Al met al is de Oral-B 6000 een tandenborstel zonder echte zwakheden – maar hij overtuigt in alle disciplines – is momenteel een van de beste elektrische tandenborstels ooit.

De varianten van de Oral-B 6000

Naast de normale versie van de Oral-B 6000 zijn er nog een paar:

 • De Oral-B Pro 6400* is identiek, maar heeft een jaarvoorraad van verschillende push-on borstels.
 • Daarnaast is de 6000 met 2e handstuk ook verkrijgbaar als Oral-B 6500 Smartseries.

Voor koppels of gezinnen is deze versie iets goedkoper en erg populair hier op Amazon *.

Zoals ik al zei, je doet niets verkeerd met een van deze varianten – ze zijn allemaal overtuigend. Wil je meer weten, dan kun je mijn uitgebreide tandenborsteltest lezen:

Uitpakken & Apparatuur

De eerste indruk is overtuigend en de afwerking van de Oral-B 6000 ziet er solide en duurzaam uit.

Oral-B 6000 SmartSeries

Zelfs de ene of de andere val overleeft het grote bewerkte handstuk zonder grote problemen.

 • Er is ook een display voor batterijniveau en Bluetooth-activiteit.
 • Dit is handig, omdat je niet hoeft te raden wanneer het apparaat moet worden opgeladen.

De borstel is ook Bluetooth-compatibel en kan worden verbonden met de gratis Oral-B-app (meer hierover hieronder).

De apparatuur in één oogopslag

De leveringsomvang omvat ook:

 • een laadpaaldie de borstel in positie houdt zonder te wiebelen
 • vier reversborstels, waarmee u de verschillende modelvarianten kunt uitproberen (zie ook onze grote vergelijkingstest van de Oral-B push-on borstels)
 • Daarnaast is een visuele weergave (SmartGuide) inbegrepen

De bijgeleverde opberghoes haalt qua waarde niet helemaal de kwaliteit van het topmodel. Oral-B Genius 9000 – niettemin vervult het zijn doel. Als je van reizen houdt, kun je de borstel en accessoires er zonder problemen in opbergen.

De Oral-B 6000 heeft dus geen zwakke punten op het gebied van apparatuur.

Poetsprestaties: Grondige tandreiniging

De mooiste accessoires hebben geen nut als de tandenborstel het laat afweten tijdens het dagelijks tandenpoetsen.

Oral-B opzetborstels
Tip: De Oral-B 6000 Smartseries is compatibel met alle opzetborstels van de fabrikant.

Gelukkig overtuigt de Oral-B 6000 ook hier. met de vele ingebouwde poetsmodi die tandheelkundige zorg ondersteunen. Er zijn onder andere deze instellingen:

 1. normale gebitsreiniging
 2. Diep
 3. Tandvleesmassage
 4. Whitening-modus voor witte tanden
 5. Gevoelige modus voor gevoelig tandvlees

Als je je afvraagt of dat niet te veel van het goede is, ben je hier zeker niet de enige. In het begin was ik ook sceptisch of zoveel functies echt zinvol zijn.

De reinigingsmodi

In de praktijk besteedde ik het grootste deel van mijn tijd aan poetsen met de normale reiniging en de gevoelige modus – maar afhankelijk van de conditie van de tanden vertegenwoordigen de extra modi ook een echte meerwaarde.

Oral-B 6000 Genius vergelijking
Extra reinigingsmodi zijn vooral een supplement dat wordt gebruikt naast de dagelijkse schoonmaak.
 • Ik heb bijvoorbeeld diepe reiniging gebruikt om de interdentale ruimtes schoon te maken van vastzittende voedselresten.
 • De bleekmodus voor verkleurde tanden kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor koffiedrinkers en een massagefunctie helpt bij ontsteking van het tandvlees.

U hebt de extra functies misschien niet elke dag nodig , maar van tijd tot tijd maken ze het schoonmaken merkbaar gemakkelijker.

Persoonlijk zou ik altijd een paar euro meer uitgeven aan dergelijke extra functies (en genieten van een witte glimlach en gezond tandvlees).

Ja, het is niet absoluut noodzakelijk, maar in het beste geval scheelt het op de lange termijn veel duurdere behandelingen bij de tandarts. Ik zou hier niet op de verkeerde plek beknibbelen.

Verdere ervaringen van de dagelijkse schoonmaak

In bedrijf is de Oral-B 6000 stiller dan goedkopere modellen zoals de Oral-B 700.

Dit komt door het toegenomen aantal rotaties, die niet alleen helpen bij het reinigen, maar ook subjectief het bedrijfsgeluid aangenamer maken.

Het geluidsniveau is niet zo stil als bij sonische tandenborstels, maar nooit storend (of laten we zeggen: je went eraan, anders werkt het niet met elektrische apparaten, ergens moet de reinigingsprestatie vandaan komen).

Al met al is er niets te klagen bij gebruik bij dagelijkse schoonmaak. De Oral-B Pro 6000 biedt voldoende reinigingsmodi voor elk type behoefte en zorgt voor schone tanden – zonder veel werk te hoeven investeren.

De drukregeling

Een van de belangrijkste kenmerken van elke elektrische tandenborstel is de drukregeling.

Dit beschermt niet alleen het tandvlees tegen beschadiging, maar helpt in het geval van de Oral-B 6000 ook om de juiste techniek te leren. Als je te hard drukt, waarschuwt een rode LED voor te veel druk.

Oral-B SmartSeries 6000 Kenmerken
De knipperdrukcontrole biedt nuttige bescherming tegen de verkeerde technologie.

Dit is een handige hulp voor zowel beginners als slaperige tandenborstelprofessionals – wat naar mijn mening nog belangrijker is dan extra’s zoals een borsteltimer (die natuurlijk ook is inbegrepen).

Het externe display is een handige toevoeging

Door middel van de SmartGuide (per variant geleverd of apart aangeschaft) kunt u ook de uitgeoefende druk in real time volgen en zo te veel persen voorkomen.

Bovendien kunt u de resterende tijd en andere nuttige informatie op het display zien.

De mobiele Smartguide
De mobiele Smartguide is een handige hulp.
 • Natuurlijk is dit externe display niet absoluut noodzakelijk, maar deze functies brengen al iets meer comfort.
 • Het is vooral handig om vroeg in de ochtend het kaakgebied te zien dat moet worden schoongemaakt of de druk die voor u wordt uitgeoefend.

Deze functie biedt kinderen ook extra bescherming tegen onjuiste toepassing.

Bluetooth &andere gimmicks

De vrij beschikbare Oral-B-app, die je via Bluetooth met de tandenborstel kunt verbinden, neemt dezelfde lijn.

 • Dan is het niet alleen mogelijk om de resterende reinigingstijd op je smartphone bij te houden, maar krijg je ook informatie over de uitgeoefende druk en de juiste techniek.
 • Indien gewenst herinnert de app je eraan om twee keer per dag je tanden te poetsen en registreert de successen in statistieken. U kunt dan uw poetsgewoonten met de tandarts bespreken, bijvoorbeeld tijdens de halfjaarlijkse controles.

Of zo’n functie nu echt nodig is of gewoon een gimmick, elker beslis zelf.

Tandenpoetsen met je smartphone
Of een smartphone zinvol is bij het tandenpoetsen, moet je zelf bepalen – ook zonder Bluetooth is de Oral-B 6000 nog steeds een absoluut overtuigende borstel.

Ik vond de app best handig, vooral als motivatie en controle voor een kind. Door de visuele weergave kan het eigen schoonmaakgedrag echter ook bij volwassenen beter worden gecontroleerd.

Mijn conclusie over Bluetooth en app is dus vrij positief.

Deze functies zijn zeker niet voor iedereen nodig, maar ze zijn wel een leuke toevoeging die het dagelijks tandenpoetsen ondersteunt. Als je niet veel kunt doen met deze toeters en bellen, is er ook een versie zonder de toevoeging “SmartSeries”.

De batterij gaat 1 week mee

Zoals gezegd levert de accu veel stroom en gaat hij meer dan een week mee.

 • Dit zou de meeste gebruikers tevreden moeten stellen, alleen voor langere reizen had ik graag een langere duur in deze prijsklasse gewild.
 • Hier heeft de concurrentie de neus voor de boeg, de Flexcare Platinum gaat bijv. 3 weken mee, ook maakt hij grote broer Oral-B Genius 2 weken.
Oral-B 6000 alternatieven
Waardeer je een sterke accu, dan kun je beter de concurrentie grijpen – of de opvolger Genius 9000, die langer meegaat – brengt ook extra’s zoals positiedetectie met zich mee.

In vergelijking met goedkopere modellen of de quasi-voorganger Oral-B Trizone 6000 zijn de batterijprestaties nog steeds duidelijk beter.

Als je de tandenborstel toch alleen gebruikt voor de dagelijkse schoonmaak in de badkamer, is de batterij absoluut voldoende. Het maakt niet uit of de borstel elke 10 dagen moet worden aangesloten. Alleen de lange oplaadtijd van rond de 20u is vervelend.

Conclusie: Geweldige tandenborstel voor schone tanden

Het belangrijkste kenmerk van een tandenborstel is de reinigingsprestaties. Dit is precies waar de grootste kracht van de geteste Oral-B Smartseries 6000 ligt, omdat het me volledig overtuigde op het gebied van tandenpoetsen.

De Smart Guide en Bluetooth zijn niet per se noodzakelijk, maar (als aanvulling) wel handig.

Samen met de andere functies, zoals de visuele drukregeling, ronden ze het uitgebreide uitrustingspakket succesvol af.

Al met al is de Oral-B 6000 een tandenborstel zonder echte zwakheden – maar hij overtuigt in alle disciplines – is momenteel een van de beste elektrische tandenborstels ooit.

Braun Oral-B Pro 6000 – Braun

91 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi94
Verwerking & houdbaarheid89
Accessoires & Extra’s91
Algemene conclusie

De testwinnaar bij Stiftung Warentest overtuigt met een geweldige schoonmaakprestatie, vele extra’s zoals Bluetooth en hoogwaardige afwerking. Een echte aanrader!
Bekijk de huidige prijs van de tandenborstel*