Sonicare EasyClean in de test: Veel prestaties tegen een redelijke prijs

Dat is hoe grondig de goedkope sonische tandenborstel van Sonicare reinigt in vergelijking met andere apparaten. Mijn ervaringen van de lange termijn test.

Als je maar een korte tijd hebt, is hier de belangrijkste in de korte conclusie:

Philips Sonicare EasyClean

88 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi91
Verwerking & houdbaarheid90
Accessoires & Extra’s84
Algemene conclusie

Een sonische tandenborstel voor beginners, die overtuigt met een grondige reiniging. Handige extra functies ontbreken, maar de Easy Clean blinkt uit met een geweldige prijs-prestatieverhouding.

Ontdek de huidige prijs

U bent ook van harte welkom om het gedetailleerde testrapport te lezen:

Eerste indruk van het ontwerp

Door de slanke vorm kun je de EasyClean bijna als een normale tandenborstel in je hand houden.

 • Het gewicht is aangenaam licht en zorgt voor comfortabel tandenpoetsen.
 • Veel andere elektrische tandenborstels zijn in vergelijking veel omvangrijker.

Geluidstandenborstel Easy Clean in de test

In eerdere versies was de Easy Clean iets te soepel voor mij – maar met de huidige varianten (Philips Sonicare HX 6530) heeft de fabrikant ze verbeterd en een paar extra groeven gegeven voor een betere grip.

Over het algemeen is er niet veel te klagen over de verwerking van het waterdichte handstuk.

Alles ziet er robuust uit en ligt goed in de hand. Extra uitrusting zoals een reiskoffer ontbreekt in tegenstelling tot andere modellen van Philips Sonicare, maar dat is oké gezien de lage prijs.

Reiniging

Na het opladen (ongeveer 10-12 uur) staat niets het reinigingsplezier in de weg.

Eenvoudige, schone verwerking

 • Tijdens het schoonmaken bromt de borstel niet te opdringerig, maar krachtig.
 • 31.000 rotaties per minuut zorgen dan voor netheid in de mond.

Dit is slechts de helft minder dan bij topmodellen als de Sonicare Diamond Clean of de Flexcare Platinum, maar over het algemeen was ik toch meer dan tevreden over de reinigingsprestaties.

 • Aan het einde van de timer van 2 minuten voelden de tanden schoon aan – geen vergelijking met het vervelende poetsen met de hand!
 • Weinig andere tandenborstels bieden zo’n grondig gevoel van reinheid als dit model van Philips.

Voor nieuwkomers is er ook de zogenaamde EasyStart-functie, die de reinigingsintensiteit in de loop van de eerste toepassingen verhoogt.

Dit kan handig zijn voor beginners, want als je nog nooit eerder te maken hebt gehad met een elektrische tandenborstel, moet je eerst wennen aan de snelle bewegingen van de sonische tandenborstel.

Reinigingsmodi

Reinigingsprogramma’s zoals een dieptereiniging of een gevoelige modus zijn helaas alleen beschikbaar voor de duurdere modellen.

Dit is zeker niet voor iedereen nodig – maar als je last hebt van gevoelig tandvlees/parodontitis of bijzonder witte tanden wilt, dan moet je kiezen voor een model met dergelijke extra modi (bijvoorbeeld de Healthy White Plus).

Easy Clean alternatieven
Voor iets meer geld zijn er extra functies zoals whitening-modi of tandenborstelhoesjes.

Afgezien daarvan is het reinigingsresultaat zeer goed, zelfs zonder deze comfortfuncties. Een kwadranttimer herinnert u eraan om de kaakzijde elke 30 seconden te veranderen.

Dit is een praktische functie en helpt om de tanden gelijkmatig te reinigen.

Zijn er nadelen?

Een vervelend detail aan de rand voor mij is echter het automatisch beëindigen van de borstel na 2 minuten.

 • Ongeacht de gebruiker wordt de Sonicare Easy Clean dan uitgeschakeld (en moet opnieuw worden geactiveerd als u nog niet klaar bent).
 • Hoewel de poetstijd meestal voldoende is om alle tanden schoon te maken, wil ik toch zelf het tijdstip van uitschakelen bepalen.

Het kan bijvoorbeeld heel goed gebeuren dat ik me wat intensiever wil inzetten voor een baan en langer nodig heb dan de gegeven tijd. Kei

Batterij & duurzaamheid

Hier PhilIn tegenstelling tot tandenborstels van Oral-B vertrouwt ips zelfs in de goedkope modellen op lithium-iontechnologie.

Philips Sonicare Easyclean met laadstation
Philips Sonicare Easyclean met laadstation
 • In de praktijk gaat de batterij veel langer mee (bijna 2 weken), maar levert voldoende stroom voor schone tanden, zelfs bij lage laadniveaus.
 • U kunt de tandenborstel ook op elk gewenst moment opladen (bij oude batterijen was volledige ontlading verplicht om het gevreesde geheugeneffect te voorkomen).

Al met al zijn de accuprestaties overtuigend en heb ik de Easy Clean zonder problemen (zonder de meegeleverde oplader) mee kunnen nemen op reis.

Ook op de lange termijn biedt de accu voldoende stroom. Instapapparaten verzwakken hier vaak en verliezen dan na een paar maanden / jaren zoveel capaciteit dat een nieuwe tandenborstel snel nodig is.

De Easy Clean biedt hier meer dan genoeg reserves – daarom heb ik qua duurzaamheid een veel beter gevoel dan bij de al even dure concurrentie.

Kan het nog beter?

Heb je nog meer accuduur nodig, dan kun je kiezen voor de duurdere premium modellen van Philips. De Diamond Clean gaat bijvoorbeeld 3 weken mee (en is daardoor nog beter houdbaar).

De Foreo Issa 2 gaat zelfs een heel jaar mee – dat is indrukwekkend, maar zeker niet voor iedereen nodig.

In het dagelijks leven is de batterij van de Philips Sonicare Easy Clean voor mij zonder problemen genoeg.. Gezien de relatief lage prijs is de gebruiksduur meer dan oké.

Om ervoor te zorgen dat u niet vergeet om regelmatig op te laden, heeft de sonische tandenborstel een kleine batterij-indicator in de aan-uitknop, die op laag niveau knippert. Erg handig.

Conclusie: Een geweldige sonische tandenborstel voor beginners

De Sonicare EasyClean biedt in principe alles wat u nodig heeft voor grondig en comfortabel tandenpoetsen.

Grote zwaktes zijn er niet, alleen als het om accessoires gaat, is Philips spartaans. Voor iedereen die echt alleen de essentie wil als het gaat om sonische tandenborstels, is dit model voldoende, omdat de reinigingsprestaties erg goed zijn.

Als u iets meer geld kunt investeren, krijgt u iets betere prestaties, handige (reis)accessoires en extra poetsmodi (bijvoorbeeld voor verkleurde tanden) met duurdere modellen zoals de FlexCare Platinum of de Diamond Cean.

 • In een vergelijkbare prijsklasse bevindt zich echter de quasi-opvolger Protective Clean 4300, die een extra drukregeling heeft. In directe vergelijking zou ik u adviseren om deze borstel te gebruiken, omdat deze beschermende functie erg handig is.
 • (Als je een paar extra’s nodig hebt, zijn er andere tandenborstels in dit assortiment, zoals de Protective Clean 4500 of de Protective Clean 5100.)

Op zich is het uitrustingspakket van de Philips Sonicare EasyClean echter zeer overtuigend. Natuurlijk kan het altijd een beetje beter, maar de sonische tandenborstel schittert met een uitstekende prijs-prestatieverhouding.

Hier kunt u zonder aarzeling toeslaan – vooral als u de borstel gewoon goedkoop in de verkoop vindt.

Ontdek de huidige prijs van Easy Clean