Braun Oral-B Triumph 5000 Beoordeling

Kan het voormalige topmodel van Braun vandaag de dag nog overtuigen of moet je beter naar de nieuwe generatie reiken?

Er zijn enkele jaren verstreken sinds de introductie van deze tandenborstel.

 • Van tijd tot tijd is er de Triumph 5000 maar nog steeds goedkoop in de verkoop.
 • Qua reinigingsprestaties en accessoires wordt het voormalige topmodel nog steeds aanbevolen.

De tandenborstel mist echter toekomstige beveiliging vanwege de verouderde batterij.

Opvolgers zoals de Oral-B Smart 5000 of Oral-B Smart 6000 reinigen minstens zo goed, maar hebben moderne batterijen met meer duurzaamheid.

Ik zou je duidelijk aanraden om een van deze modellen te gebruiken. Als u vandaag op zoek bent naar de beste tandenborstel van Braun, bekijk dan zeker de Oral-B Genius of de nieuwste Genius X 20000.

Aanbeveling
Oral-B Genius X elektrische tandenborstel, 6 poetsmodi voor tandheelkundige zorg, kunstmatige intelligentie en Bluetooth-app, oplaadreiskoffer, Ontworpen door Bruin, zwart
Oral-B Genius X 20000N

Zie prijs

Als u meer wilt lezen over triumph 5000, kunt u de volledige review hier vinden.

Overigens: Er is ook de set Braun Oral-B Triumph 5500 met 2e handstuk. De apparaten zijn echter identiek, daarom geldt deze test ook voor deze variant.

Eerste indruk van de Triumph 5000

Iedereen die waarde hecht aan schoon gebit heeft zeker al nagedacht over het kopen van een elektrische tandenborstel.

Oral-B Triumph 5000 beoordeling

 • Met de Triumph 5000 stuurt Braun een model uit de hogere klasse de race in, wat al duidelijk is in de uitrusting.
 • De verwerking van het waterdichte handstuk is waardevol – hier rammelt niets. Het design van de Triumph 5000 wordt gedomineerd door wit, blauw en zilver.

Dat ziet er goed uit, maar het kan het niet bijhouden met nieuwere tandenborstels zoals de nobele Sonicare Diamond Clean.

Een ander nadeel is het stevige uiterlijk, want de sterke accu maakt de Triumph 5000 zwaarder in de hand dan veel andere elektrische tandenborstels. Je went aan het gewicht, maar de concurrentie heeft hier het voordeel.

De apparatuur in één oogopslag

In de variant die ik heb getest, zijn ook de volgende accessoires inbegrepen:

 • 4 push-on borstels (2x dieptereiniging, 3D-wit en gevoelig) om de verschillende reinigingsmodi te proberen. Hier verwijzen we naar onze vergelijkingstest Oral-B opzetborstels.
 • Een Opladen, waarop u de vervangende borstels netjes kunt plaatsen.
 • Een Reisopbergdoos, wat praktisch is, maar er door zijn formaat een beetje onhandig uitziet.
 • Een externe visuele weergave (SmartGuide), die de tijd, timer en drukregeling afspeelt.

Ik zal hieronder dieper ingaan op de betekenis en functies van de Smartguide.

Over het algemeen denk ik echter dat het uitrustingspakket van de Oral-B Triumph 5000 succesvol is. De afwerking van de accessoires overtuigt en is passend bij de prijs.

De reinigingsprestaties

Natuurlijk heeft mooie apparatuur geen zin als de tandenborstel zijn werk niet goed doet – de belangrijkste reden voor een elektrische borstel is nog steeds schone en gezonde tanden.

Tot op de dag van vandaag toont de bruine borstel hier nog steeds een van zijn grote sterke punten.

Oral-B Triumph reinigingsprestaties
Er is ook de tandenborstel met andere namen, die alleen verschillen door de opzetborstels. Een Triumph 5000 Trizone of een Oral-B Triumph 5500 is dus volledig identiek op de accessoires na.

Als je de Triumph 5000 na de eerste lading aanzet (duurt een goede 16-20 uur), zoemt de borstelkop met meer dan 40.000 pulsaties per minuut.

Dergelijke cijfers zijn altijd gut voor marketing, maar ze geven niet altijd informatie over de werkelijke schoonmaakprestaties. De daaropvolgende praktijktest kon me echter volledig overtuigen:

 • De Oral-B 5000 poetst de tanden uitstekend. Aan het einde van de timer van 2 minuten voelen de tanden glad aan en de mond schoon.
 • Er is echt helemaal niets te klagen, de borstel zorgt voor een effectieve tandreiniging.

Naast de normale modus zijn er ook functies voor het polijsten van verkleurde gebieden of de mogelijkheid om gevoelig tandvlees te masseren.

Deze extra modi zijn niet per se voor iedereen nodig, maar ze zijn niettemin een nuttige aanvulling op de dagelijkse schoonmaak.

Vooral gebruikers die te kampen hebben met gevoelige tanden krijgen hier een echte meerwaarde.

Een kauwgombeschermingsfunctie

Voor alle gebruikers zonder uitzondering is de drukcontrole echter logisch.

Dit beschermt tegen overmatige kracht bij het poetsen, wat het tandvlees kan beschadigen.

Dit is een belangrijke functie, vooral met betrekking tot het dikke handstuk, want als je te hard drukt met de borstel tijdens het schoonmaken, trilt het kort en waarschuwt het je met een rode LED.

De Oral-B Triumph 5000 heeft een drukregeling
De Oral-B Triumph 5000 drukregeling

De drukregeling werkte perfect in de test. Vooral beginners, kinderen en ochtendhoesten zullen hier baat bij hebben.

Naar mijn mening is het een essentiële functie voor elke elektrische tandenborstel – omdat het helpt om de juiste techniek te leren.

De Smartguide – absoluut noodzakelijk?

Oral-B maakt sterk reclame voor het meegeleverde kleine apparaat, dat draadloos verbinding kan maken met de tandenborstel.

Oral-B Triumph 5000 SmartGuide

Het toont u niet alleen de resterende tijd tijdens het schoonmaken, maar ook het kaakgebied dat moet worden schoongemaakt.

 • Dit heeft me merkbaar geholpen met een meer gelijkmatige reiniging van de tanden (ik zou het daarom zonder aarzeling aanbevelen als een nuttig supplement).
 • Bovendien waarschuwt het apparaat voor te sterk persen en vult het zo de reinigingsroutine verstandig aan.

Als u uw tanden niet poetst, kunt u gemakkelijk de tijd aflezen op de SmartGuide op batterijen.

Over het algemeen is het scherm zeker geen must-have, maar het kleine apparaat is nog steeds een motiverende toevoeging voor mij.

Ik kan me goed voorstellen dat vooral kinderen plezier konden hebben met deze accessoires. Maar het zal ook alle volwassenen ondersteunen bij het leren van de juiste tandenpoetstechniek.

Zijn er zwakke punten?

Qua batterijprestaties bevindt de Triumph 5000 zich in het midden van het veld voor roterende elektrische tandenborstels.

In de test kon ik looptijden van bijna 10 dagen halen. Met 2x dagelijkse reiniging levert de borstel voldoende sap voor de meeste gebruikers.

 • Ik ben echter kritisch over de verouderde batterijtechnologie. NiMH-batterijen moeten regelmatig worden ontladen, anders verliezen ze capaciteit (geheugeneffect).
 • Dit zorgt voor steeds minder looptijd over maanden en jaren en schaadt de houdbaarheid. Hoe lager het batterijniveau, hoe lager het geleverde vermogen.

Dit kan ook van invloed zijn op de reinigingstijd – persoonlijk zou ik daarom mijn toevlucht nemen tot een actuele borstel.

Oral-B Genius
Het huidige topmodel: de Oral-B Genius.

De Oral-B Smart 6000 of de Oral-B Genius hebben niet alleen een langere looptijd van 12 dagen, maar ook moderne lithium-ion accu’s.

Hiermee is het geheugeneffect veel zwakker (zodat je op elk moment kunt opladen) , de tandenborstel poetst bijna altijd op vol vermogen.

(Overigens heeft de directe opvolger Oral-B Pro 5000 hetzelfde nadeel. Alleen de opvolger Oral-B Smart 5000 vertrouwt op moderne batterijtechnologie.

Conclusie over de Oral-B Triumph 5000

De reinigingsprestaties zijn zeer goed, de apparatuur weelderig – maar de verouderde batterij is een echt nadeel.

Als je de Triumph 5000 nog goedkoop in de aanbieding kunt krijgen, kun je er toegang toe krijgen. Anders kun je beter kiezen voor een van de moderne alternatieven.

Deze reinigen (minstens) net zo grondig en hebben een actuele uitrusting zonder zwakke punten.

Oral-B Triumph 5000

85 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi89
Verwerking & houdbaarheid79
Accessoires & Extra’s86
Algemene conclusie

Het voormalige topmodel biedt nog steeds een geweldige reiniging en veel apparatuur. Alleen de batterij vertoont nu duidelijke zwakke punten.