Philips Sonicare FlexCare Platinum Beoordeling

Een van de beste sonische tandenborstels in een gedetailleerde praktische test. Lees hier waarom Flexcare overtuigt & hoe grondig het je tanden poetst.

De FlexCare Platinum zorgt voor een gezond gebit en brengt veel extra’s zoals een bleekmodus voor een stralende glimlach.

Waarom het momenteel een van de beste elektrische tandenborstels is en hoe het presteert in het dagelijks leven, leer je in deze test.

De momenteel beschikbare varianten

Momenteel zijn er – naast het opvolgende model Sonicare ExpertClean – 3 versies te koop:

 • Naast de tandenborstel zelf bevat de Flexcare Platinum HX9112/13 ook 2 opzetborstels en een praktische reiskoffer.
 • De Flexcare Platinum HX9172/15 breidt de basisversie uit met een UV-desinfectiestation voor de opzetborstels.
 • De Flexcare set HX9172/15 bestaat uit 2 tandenborstels met reisdoos en is iets goedkoper dan alleen te kopen – ideaal voor koppels.

Alle 3 varianten bevatten dezelfde tandenborstel (dus het reinigingsresultaat zelf verandert niet) en ze verschillen alleen in de prijs en de meegeleverde accessoires.

UV-reiniging van de Sonicare FlexCare Platinum voor opzetborstels
UV-reiniging van de Sonicare FlexCare Platinum zorgt voor hygiënische opzetborstels

Om een lang verhaal kort te maken: De FlexCare Platinum is al meerdere generaties een van de beste elektrische tandenborstels op de markt en je gaat met geen enkele variant fout.

FlexCare Platinum versus DiamondClean

De vraag blijft natuurlijk of je volgende tandenborstel niet de Soncare DiamondClean moet zijn. Het biedt immers een vergelijkbare grondige reinigingsprestatie, heeft geweldige accessoires en ziet er fantastisch uit.

Diamondclean vs FlexCare Platinum
Links de Flexcare, rechts de DiamondClean.
 • In een directe vergelijking van Diamond Clean versus Flexcare Platinum zijn er nauwelijks verschillen in verwerkings- en reinigingsprestaties – beide spelen op een zeer hoog niveau.
 • Naar mijn mening is de Flexcare op het laagste niveau wat stiller – maar de accessoires van de Diamond Clean (fancy laadglas, meer reinigingsmodi) zijn voor mij iets logischer.

In een directe vergelijking is de Diamond Clean (en momenteel de duurste borstel, de Diamond Clean Smart met extra functies zoals slimme opzetborstels) de winnaar van de close test.

Als u de Flexcare-accessoires echter leuker vindt, kunt u er zonder aarzeling toegang toe krijgen. Als je meer wilt weten over dit penseel, lees dan hier verder:

Uiterlijk & afwerking zijn van hoge kwaliteit

Zodra ik het uitpakte, had ik meteen het gevoel dat ik een premium toestel bezat.

 • De 3 knoppen aan de voorkant zijn in chroomlook en geven de slanke tandenborstel een nobele uitstraling.
 • De afwerking is meer dan passend bij de prijs en het waterdichte handstuk ligt door zijn lichtheid zeer goed in de hand.

Zelfs kinderen kunnen de sonische tandenborstel zonder problemen vasthouden. Bovendien zijn enkele LED’s bevestigd, die informatie geven over de geselecteerde reinigingsmodus en het batterijniveau.

Reinigingsprestaties en reinigingsmodi

Veel belangrijker dan welke verschijning dan ook, is natuurlijk de reinigingsprestaties van een tandenborstel.

Hier overtuigt de FlexCare Platinum mij met een uitstekende prestatie.

FlexCare Platinum sonische tandenborstel op de proef gesteld

 • Meer dan 62.000 borstelkopbewegingen per minuut zorgen voor netheid in de mond en laten een fris gevoel achter.
 • In bedrijf bromt deze sonische tandenborstel niet te opdringerig, maar werkt stiller dan de meeste andere borstels.

Daarnaast glijdt Flexcare aangenaam soepel over de tanden, zeker in vergelijking met de roterende concurrentie van Oral-B.

Dit comfort is een grote kracht van de zilveren sonische tandenborstel – in vergelijking met goedkopere reinigingshulpmiddelen schudt hij nauwelijks en zullen je tanden fas zijnt alsof het vanzelf is schoongemaakt.

Het is gewoon leuk om schoon te maken met deze borstel

De Flexcare zorgt voor een comfortabele en effectieve netheid:

 • In vergelijking met conventionele handborstels ben je niet alleen sneller klaar, maar voelen je tanden ook veel schoner en gladder aan.
 • Nadat de timer van 2 minuten is verlopen, worden de tanden ontdaan van tandplak en schadelijke tandplak. En het beste van alles: Flexcare doet het meeste werk.

Er is absoluut niets om over te klagen, de reinigingsprestaties behoren tot de beste die ik tot nu toe heb ervaren bij het testen van ongeveer 50 verschillende elektrische tandenborstels.

Op het gebied van reinigingsmodi behoort de FlexCare Platinum tot de leiders

 • in normale reinigingsmodus de Philips borstel zorgt voor een grondige reinheid. Meestal gebruik je deze modus bij het dagelijks schoonmaken.
 • de zogenaamde “witte” modus wordt gebruikt om de tanden witter te maken en verlengt de poetstijd met 30 seconden, waarbij u verkleurde tanden kunt polijsten.
 • de “DeepClean” modus werkt volgens hetzelfde principe. Het reinigt bijzonder intensief en is bedoeld om voedselresten uit de openingen te verwijderen.
 • 3 intensiteitsinstellingen regel de kracht van de tandenborstel volgens uw wensen. In de kleinste fase reinigt de Flexcare zachter dan bijna elk ander model.

Het laatste punt is vooral interessant voor mensen met pijngevoelige tanden die last hebben van blootgestelde tandhalzen (maar is ook geschikt voor iedereen met “normale” tanden die het willen voorkomen).

Ik vond ook het bleken voor witte tanden in de dagelijkse schoonmaak (het verwijdert donkere verkleuringen met thee of koffie snel en grondig).

De ingesloten diepe reiniging “Deep Clean” verwijdert afzettingen bijzonder goed en draagt zo bij aan de gezondheid van het gebit. Last but not least overtuigt en rondt de normale reinigingsmodus natuurlijk ook het totale pakket met succes af.

Op het gebied van reinigingsinstellingen is de Flex Care Platinum een schoon ding dankzij de hoge prestaties en de vele functies.

De uitrusting van de Sonicare FlexCare Platinum is rijk
De uitrusting van de Sonicare FlexCare Platinum is rijk.

Andere nuttige functies voor gezonde tanden

Het zogenaamde EasyStart-programma biedt beginners ook de mogelijkheid om de prestaties stap voor stap te verhogen tijdens de eerste 14 toepassingen om het tandvlees te laten wennen aan de nieuwe manier van poetsen.

(Natuurlijk kunt u deze functie ook deactiveren en onmiddellijk opvullen met vol vermogen).

 • Ik wil ook de drukregeling benadrukken, die waarschuwt voor onjuiste poetstechniek en zo tandvleesschade voorkomt.
 • Druk te hard, dan waarschuwt de borstel je met een lichte trilling. Dit helpt om de juiste techniek te leren en is een zeer nuttige functie.

UV-desinfectie zorgt voor schone borstels

In de versie die ik heb getest, is een laadstation inbegrepen, waarop de tandenborstel houdt zonder te wiebelen.

 • Een bijzonderheid is het geïntegreerde UV-desinfectieapparaat. Dit kleine doosje op het laadstation wordt gebruikt om gebruikte opzetborstels te reinigen door middel van lichtgolven om schadelijke ziektekiemen te doden.
 • Hoe nuttig dat is, kan ik niet met absolute zekerheid zeggen. De opzetborstels worden sowieso regelmatig vervangen, daarom lijkt het UV-reinigingsstation een leuk, maar niet onvoorwaardelijk noodzakelijke aanvulling.

FlexCare Platinum Sonic Tandenborstel
Voor degenen die de grootst mogelijke netheid waarderen, brengt dit accessoire echter een extra gevoel van zuiverheid met zich mee.

Alle anderen zullen in ieder geval een plek vinden waar ze de vervangende hoofden duidelijk kunnen opbergen.

3 weken batterijduur voor duurzaamheid

Helaas is de batterij niet vervangbaar, maar in tegenstelling tot de concurrentie van Braun is deze gebaseerd op de nieuwe lithium-ion technologie.

Dat wil zeggen: Het werkt krachtig, zelfs wanneer de batterij bijna leeg is en heeft geen last van het geheugeneffect, wat verminderde prestaties veroorzaakt.

 • Hier laat de FlexCare Platinum een van zijn grootste sterke punten zien: in de praktijk gaat het sap van de batterij een goede 3 weken mee. De meeste andere elektrische tandenborstels zijn al veel slaper.
 • Het is dus niethet is alleen mogelijk om 1 handstuk voor 2 personen tegelijk te gebruiken, maar je kunt de borstel ook zonder problemen meenemen op langere reizen (en de borstel het beste opbergen in de meegeleverde reiskoffer).

Last but not least, een sterke batterij brengt merkbare voordelen in tandheelkundige gezondheid en duurzaamheid. In de loop van maanden/jaren nemen de prestaties geleidelijk af – met goedkopere borstels kan ook de grondigheid afnemen, simpelweg omdat het vermogen ontbreekt.

Niet zo met de Flexcare Platinum – hier heb ik na bijna 2 jaar nog steeds meer dan genoeg sap in de langetermijntest. Als het om de batterij gaat, overtuigt de sonische tandenborstel van Philips volledig.

Resultaat

De enige echte kritiek op de FlexCare Platinum blijft de prijs – het is weliswaar geen koopje. Maar je krijgt ook een allround succesvolle tandenborstel zonder echte zwakheden.

(In mijn ervaring is zo’n investering in tandheelkundige gezondheid altijd de moeite waard – een geschikte tandenborstel is op de lange termijn bijna altijd goedkoper, omdat het onaangename bezoeken aan de tandarts bespaart).

 • De reinigingsprestaties zijn uitstekend, het ontwerp aantrekkelijk en de apparatuur en de hoogwaardige afwerking voldoen aan de eisen van een premium model.
 • De prestaties van de 3-weken batterij overtreffen de concurrentie van Oral-B duidelijk bereikt. Het heeft genoeg sap voor elke gebruiker (en bespaart vervelend continu opladen).

De vele verschillende reinigingsmodi zijn allemaal nuttig en vormen een nuttige aanvulling op de dagelijkse schoonmaak.

Kortom: De Flexcare Platinum is vrij van echte zwakke punten en biedt een absoluut overtuigend totaalpakket tegen een premium prijs.

Philips Sonicare Flexcare Platina

96 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi100
Verwerking & houdbaarheid100
Accessoires & Extra’s88
Algemene conclusie

Een nobele sonische tandenborstel, die momenteel een van de beste apparaten is voor gezonde tanden dankzij de reinigingsprestaties, hoogwaardige afwerking en rijke accessoires.

Bekijk de huidige prijs van Flexcare Platinum