Home Bleaching – Tanden bleken vanuit huis

Geen gele tanden meer – en dat uit de woonkamer? Hoe effectief is thuis bleken en hoeveel kost tanden bleken thuis? Alle belangrijke informatie &praktijkervaring op een rij.

Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om je tanden thuis comfortabel te bleken.

In dit artikel zal ik alle belangrijke varianten voor thuisbleken uitleggen en de meest effectieve methoden presenteren.

Aanbeveling
Diamond Smile Afbeelding
Direct naar de winkel
DiamondSmile Tanden bleken
De sets van DiamondSmile worden wereldwijd al door meer dan 100.000 mensen gebruikt en zorgen voor natuurlijk mooie tanden.
FUNCTIES
 • Geld-terug-garantie
 • Witte tanden vanuit het comfort van uw eigen huis
 • Kortingscode voor 20% korting: Lachen20

Tanden bleken thuis – Zo werkt het

Er zijn 2 verschillende varianten om de tanden in je eigen huis witter te maken. Vaak worden de twee methoden verward vanwege de naam – maar ze verschillen duidelijk in effectiviteit:

 • Vrij verkrijgbare bleekproducten zijn verkrijgbaar in elke drogisterij op het internet in winkels zoals Amazon *. U kunt deze producten gebruiken zonder tussenkomst van een tandarts – comfortabel thuis. Goedkope varianten zijn al beschikbaar van 15-20€.
 • Professioneel thuisbleken wordt uitgevoerd onder toezicht van uw tandarts. Na een verhelderend gesprek ontvangt u een individueel aangepaste tandheelkundige spalk & een bleekgel, die u thuis zult gebruiken.

De prijs is echter aanzienlijk hoger dan voor vrij verkrijgbare bleekstrips.

Waarin verschilt het bleken van drogisterijen van bleken bij de tandarts?

Thuis bleken kan al snel 10x zoveel kosten als het alternatief van de drogisterij. Maar het biedt ook veel betere resultaten en een langere duurzaamheid.

De kosten van de afzonderlijke varianten in één oogopslag:

Whitening methode Kosten Effectiviteit
Vrij verkrijgbare bleekmiddelen 15-50€ Maakt tanden witter dan de natuurlijke schaduw.
Home Bleaching (tandarts) 300-800€ Het hoger geconcentreerde bleekmiddel zorgt voor een helderder en langduriger resultaat.
Tanden bleken in de praktijk 400-1000€ Nog geconcentreerder. Mag alleen onder professioneel toezicht worden gebruikt.

Tip: Een gedetailleerde vergelijking van de verschillende varianten (naast het bleken thuis) is te vinden in het ouderartikel over het bleken van tanden.

De verschillen in effectiviteit

Het kan meerdere passen duren totdat de tanden voldoende helder zijn. Thuis bleken van de tandarts maar BRENGT ALTIJD een beter resultaat dan het onafhankelijke bleken.

 • Drogisterijproducten bevatten slechts kleine hoeveelheden bleekmiddel (meestal worden hier peroxiden gebruikt die vergelijkbaar zijn met het bleken van haar). De tanden worden alleen witter door 1-2 nuances. Als je natuurlijke tint toch erg wit is, dan is deze tanden bleken vaak voldoende voor thuis.
 • Het bleekmiddel is meer geconcentreerd tijdens het thuisbleken en verheldert zelfs donkere tanden merkbaar. Als hun tanden ernstig verkleurd zijn, helpt vaak alleen deze variant. Naast de betere opheldering, is het resultaat meestal meer uniform en leidt dit echt tot de bekende Hollywood-glimlach.

Duurzaamheid van thuisbleken

De verschillen in houdbaarheid

Allereerst: Hoe lang het bleken van de tanden duurt, hangt af van de conditie van uw tanden en algemene tandheelkundige zorg.

Hoe grondiger u uw tanden onderzoekt met reiniging, hoe langer de nieuwe schaduw aanhoudt. Het kan daarom de moeite waard zijn om te vertrouwen op elektrische tandenborstels zoals de Philips Sonicare DiamondClean.

 • Over-the-counter varianten gaan ongeveer 6 maanden mee. Daarna moet de behandeling opnieuw worden herhaald om de witte tint terug te krijgen.
 • Professioneel bleken thuis duurt meerdere jaren. Daarna moet je het bleken verversen, maar meestal zijn kleinere hoeveelheden nodig.

Dit plaatst de hoge instapprijs van thuisbleken weer in perspectief – een professionele behandeling onder tandheelkundig toezicht kan daarom de moeite waard zijn.

Zijn er gezondheidsrisico’s?

De concentratie in vrij verkrijgbare hoeveelheden is zo laag dat ernstige gezondheidsrisico’s vrijwel onmogelijk zijn.

Toch is het raadzaam om eerst met een tandarts te praten over de conditie van je gebit voordat je denkt aan bleken.

Hoewel er geen bijwerkingen op lange termijn zijn bewezen bij gezonde tanden (en het bleekmiddel carbamideperoxide dat wordt gebruikt ook wordt gebruikt voor desinfectie), moet u het bleken zeker verlaten zonder medisch toezicht voor gevoelige tandhalzen of tandvleesaandoeningen.

Op korte termijn kan de gevoeligheid van de tanden (warme/koude pijn) toenemen, maar deze bijwerking verdwijnt meestal enkele dagen na de behandeling.

Heeft tanden bleken thuis altijd zin?

Voordat u uw toevlucht neemt tot chemische middelen, zijn andere methoden vaak het overwegen waard:

 1. In veel gevallen is het voldoende om eenvoudig bestaande verkleuring te verwijderen om de natuurlijke witheid van de tanden te herwinnen.
 2. Dit is niet alleen zachter dan een complexe tanden bleken , bezoeken aan de tandarts, maar tegelijkertijd veel goedkoper.

Als u geïnteresseerd bent in aanbevolen methoden, kunt u het beste naar het gedeelte aan het einde springen, waar ik alternatieve manieren voor witte tanden bespreek.

Tanden bleken tandarts
Een complexe behandeling bij de tandarts is niet altijd nodig.

Hoe werkt tanden bleken precies?

Zoals hierboven al vermeld, worden peroxiden gebruikt als bleekmiddelen. Het middel wordt in gelvorm op de tanden aangebracht en geeft vervolgens zuurstof af in de bovenste lagen van de tanden.

Dit proces lost kleurmoleculen op die vastzitten in de tand – en het schijnt dan in prachtig wit.

 • De actie duurt meestal een paar uur. Ondertussen moet de bleekgel in contact blijven met de tanden.
 • Hoe het geheel precies werkt, hangt ook af van de gebruikte methode.

In de volgende twee secties bespreek ik kort het gebruik van vrij verkrijgbare producten en vervolgens thuisbleken door de tandarts.

Het proces van bleken thuis met drogisterijproducten

Tanden bleken thuis

Er zijn zowel bleekstrips (dunne plastic strips die je op je tanden plakt) als geprefabriceerde spalken die je vult met gel.

STAP 1: Doe bleekmiddel op de tanden

Het maakt niet uit welke variant je hebt gekozen: beide moeten in het begin aan de tanden worden bevestigd.

Dit kan behoorlijk onhandig zijn, vooral met de dunne plastic strips die enige oefening vereisen.

STAP 2: Laat het bleekmiddel zitten

De bleekgel heeft ongeveer 1-2 uur nodig om te bleken – dus je moet deze tijd dagelijks plannen om te dragen.

Deze procedure moet worden herhaald totdat de strips of gel zijn opgebruikt. In de regel is één verpakking voldoende voor ongeveer 2 weken.

STAP 3: Herhaal het bleken

Daarna moeten de tanden ongeveer 1-2 tinten helderder schijnen. In sommige gevallen kan het echter voorkomen dat het effect faalt en de hele procedure opnieuw nodig is.

 • Om deze reden moet je in het begin 2 pakketten en iets meer tijd plannen.
 • De toepassing zelf is vrij eenvoudig, maar kan enige tijd duren.

Vooral omdat je dit type bleken elk half jaar moet vernieuwen. Om deze reden kan de professionele variant bij de tandarts ook een overweging zijn.

Het proces van professioneel thuisbleken

Voer bleken thuis uit na een bezoek aan de tandarts

Je kunt het bleken zelf thuis doen, maar daarvoor is minstens 1 bezoek aan de tandarts noodzakelijk:

STAP 1: Voer professionele gebitsreiniging uit

Voor het bleken zal uw tandarts de tanden onderzoeken om er zeker van te zijn dat de behandeling geen gezondheidsrisico vormt.

In dezelfde stap voert de arts meestal een grondige reiniging van de tanden uit om ze te bevrijden van bestaande verkleuringen of onzuiverheden.

Schoonmaakkosten rond de 50-100€ en komt terug op de prijs van de rest van het thuisbleken.

STAP 2: Pas de individuele tandspalk aan bij de tandarts

Vervolgens maakt de tandarts een indruk van het gebit en stuurt deze naar een tandtechnisch laboratorium, dat een op maat gemaakte tandspalk maakt.

Ook zal de tandarts de tijden bepalen waarop u de whitening gel gaat aanbrengen. Soms gebeurt dit overdag, soms ’s nachts (er zijn ook combinaties met dag&nachtgels).

Carbamideperoxide wordt meestal gebruikt als een actief ingrediënt. Samen met de tandarts leer je de juiste toepassing van de gel en neem je vervolgens alles wat je nodig hebt mee naar huis.

STAP 3: Dental Splint & Home Bleaching Gel dragen

Om uw tanden witter te maken, vult u gewoon dagelijks uw spalk en draagt u deze op de aangegeven tijden.

 • De benodigde duur varieert afhankelijk van het dagritme en het gewenste resultaat.
 • Uw tandarts zal u waarschijnlijk vragen stellen over uw dagelijks leven en de draagtijden dienovereenkomstig aanpassen.

In de meeste gevallen werken de bleekmiddelen tussen de 1 en enkele uren. Om deze reden is het meestal ook mogelijk voor fulltime medewerkers om de spalk alleen ’s nachts te dragen.

STAP 4: Herhaal het aanbrengen totdat de schaduw goed is

Na ongeveer 2 weken gaat het naar de controleafspraak bij de tandarts. Als de gewenste schaduw niet wordt bereikt, wordt de hele procedure opnieuw herhaald.

Witte tanden van nature

Hoeveel passen nodig zijn, hangt niet alleen af van de beginkleur van uw tanden, maar ook van het type verkleuring.

Bij zeer hardnekkige verkleuring zijn vaak enkele weken behandeltijd nodig. Gele tanden zijn meestal gemakkelijker te behandelen dan grijs / donkere tinten.

Optioneel: Fluoridering van de tanden

Veel tandartsen bieden ook extra fluoridering na succesvolle voltooiing om de gestreste tanden te beschermen.

Tijdens het afdichten van tanden verft de arts uw tanden met een beschermende film die de gevoelige bijters beschermt tegen invloeden van buitenaf.

Dit minimaliseert bijwerkingen zoals pijn bij warm of koud voedsel.

Verminder de risico's van het bleken van tanden.

Tanden bleken thuis – Prijzen variëren

Thuis bleken verschilt van persoon tot persoon. Natuurlijk, hoe langer de behandelingstijd, hoe duurder het wordt.

Fooi: Het beste is om de kosten te bespreken tijdens het vooronderzoek door uw tandarts. Als hij de conditie van uw tanden kent, kan hij de benodigde duur beter inschatten.

Opnieuw bleken is meestal goedkoper

Wil je na een paar jaar je tanden weer witter maken, dan zijn meestal lagere concentraties bleekmiddel voldoende. Dit heeft verschillende voordelen:

 • Lagere kosten – De tweede behandeling is gemakkelijker en goedkoper.
 • Kortere duur – De effecten treden meestal op na 1 week.
 • Minder pijn – De tanden reageren dan niet zo gevoelig.

Het vernieuwde thuisbleken kost nog steeds veel geld, maar het duurt een paar jaar.

Samenvatting: Tanden bleken thuis – met of zonder tandarts

Vooral veel beginners kunnen beter hun toevlucht nemen tot goedkope drogisterijproducten vóór een professionele behandeling.

 • De prijs van dergelijke bleekproducten van de drogisterij is aanzienlijk goedkoper in directe vergelijking , in veel gevallen wordt ook het gewenste effect getoond.
 • Je kunt echter geen stralende Hollywood-glimlach verwachten – de lage concentraties verlichten alleen discreet de natuurlijke schaduw.

Zolang je producten zoals bleekstrips met de juiste verwachtingen benadert, kun je vrij verkrijgbare tandenbleekmiddelen een kans geven.

Tip: In deze review over bleekstrips u vindt gedetailleerde informatie over de toepassing & aanbevolen producten voor zelfbleking.

Zijn er nog andere alternatieven voor tanden bleken?

Ja, er zijn andere methoden beschikbaar om de tanden helderder te laten schijnen.

Vaak is het verwijderen van hardnekkige verkleuringen die zich in de bovenste lagen van de tand hebben genesteld voldoende:

 1. Gele plaqueafzettingen en zwarte vlekken kunnen de natuurlijke tint van uw tanden donkerder maken.
 2. Zodra je ze verwijdert, glanzen de tanden weer in mooi wit – zonder chemische bleek.

In dit artikel over witte tanden heb ik de beste tips en huismiddeltjes verzameld om de natuurlijke schaduw van je tanden te herstellen. Deze tint is echter genetisch bepaald – en in sommige gevallen blijven de tanden geel, zelfs bij een perfecte mondhygiëne. Dan kan bleken & Co. helpen.

In dit artikel over tanden bleken zal ik alle belangrijke bleekmethoden bespreken – naast het thuis bleken dat hier wordt besproken, is er ook informatie over bleken bij de tandarts – fineer (plastic schelpen die de tanden corrigeren).

Natuurlijk kan het geen kwaad om je eigen gebitsverzorging te verbeteren. Dit zorgt niet alleen voor een stralende glimlach, maar bespaart ook dure behandelingen op de lange termijn.

Mijn insider tip zijn tandenborstels van Oral-B, ultrasone tandenborstels of sonic tandenborstels. Alle soorten compenseren voor defecte reinigingstechnologie en ontlasten u van veel werk.

Als je bijzonder geïnteresseerd bent in een onderwerp, dan is het het beste om daar direct verder te lezen.