Philips Sonicare 9900 Prestige Beoordeling

Welke innovaties brengt de Philips Sonicare 9900 Prestige met zich mee en is het de vorige pionier van het merk de moeite waard?

Wanneer een van de grote merken voor elektrische tandenborstels een baanbrekend nieuw model aankondigt, zijn de verwachtingen navenant hooggespannen. Maar kan de Philips Sonicare 9900 Prestige ze wel?

Ik heb de nieuwe Sonicare 9900 tandenborstel voor je getest en rapporteer in detail over alle functies en innovaties in dit artikel.

Lees verder om alles te leren wat u moet weten over ‘SenseIQ’ en ‘All-In-One Brush Heads’.

De Philips Sonicare DiamondClean is al geruime tijd de koploper in onze tips voor elektrische tandenborstels. Kan de Sonicare 9900 de DiamondClean van de troon verdrijven?

In de volgende tekst vindt u de volgende hoofdstukken. Via de inhoudsopgave kunt u direct naar elk interessant onderwerpblok springen:

De officiële verkoopprijs van de Philips Sonicare 9900 Prestige op de Philips website is iets minder dan 300 €. Daarnaast is er de mogelijkheid om de tandenborstel uit te proberen voor een maandelijks bedrag van minder dan 20 € als een “try and buy” pakket.

Kort na de presentatie waren er de eerste goedkope aanbiedingen voor de Sonicare 9900, onder andere hier:

Aanbeveling
Philips Sonicare 9900 Prestige onze meest geavanceerde elektrische tandenborstel HX9992/12 met SenseIQ, alles-in-één opzetborstel, kunstmatige intelligentie in de Philips Sonicare-app, kleur: Midnight Blue
Philips Sonicare 9900 Prestige

Intelligent en effectief tandenpoetsen dankzij 62.000 pulsaties en nieuwe SenseIQ-technologie. Het nieuwe topproduct van Philips is uiterst veelzijdig en elegant geproduceerd.

Zie prijs

De eerste indruk

Zelfs de verpakking van de nieuwe Sonicare 9900 Prestige is echt indrukwekkend.

De twee beschikbare modellen “Night Blue” en “Champagne” worden geleverd in kleurgecoördineerde dozen waarin alle componenten, evenals de gebruiksaanwijzing en andere accessoires veilig zijn verpakt.

Het handheld-apparaat verschilt visueel niet significant van de vorige modellen, maar is een goede twee centimeter korter dan de vorige topmodellen van de serie. De eigenlijke tandenborstel is “dun” en ligt heel goed in de hand.

Nogmaals, het ontwerp volgt het principe “less is more”:

 • Het handstuk heeft een geïntegreerde aan /uit-knop en LED-indicatoren voor het laadniveau.
 • Er zijn geen openingen, groeven of liften, het hele apparaat is ook met bevestigde borstelkop als “uit één stuk”.
 • Er is geen display of programmakoppen, wat de nobele indruk van de tandenborstel nog eens onderstreept.

Een echte blikvanger is de meegeleverde reiskoffer. Maar daarover later meer.

Inbegrepen bij de Philips Sonicare 9900 Prestige

Sonicare 9900 Prestige Champagne

De Prestige tandenborstel wordt geleverd met de volgende items:

 • Een handheld-apparaat
 • Een push-on borstel A3 “All In One”
 • Een glazen laadstation
 • Een reiskoffer
 • Eén USB-oplaadkabel

Functies en programma’s van de Sonicare 9900

In dit hoofdstuk presenteer ik een overzicht van de belangrijkste functies en technische details van de nieuwe Sonicare.

Zoals verwacht bevindt de apparatuur zich in het absolute topbereik van de huidige tandenborsteltechnologie en heeft ook een aantal interessante innovaties.

 • Geluidstechniek
 • 62.000 borstelbewegingen per minuut
 • 3 reinigingssnelheden
 • 5 schoonmaakprogramma’s
 • SenseIQ-technologie met drukregeling en timer
 • Bluetooth-connectiviteit
 • Sonicare-app-verbinding
 • 1 A3 All-In-One opzetborstel
 • Lithium-ion batterij

In het volgendeIk zal u meer in detail kennis laten maken met alle functies en accessoires.

Sonicare geluidstechnologie

Geluidstechnologie vormt de kern van Philips’ succesvolle elektrische tandenborstels uit de Sonicare-serie.

Met 62.000 trillingen per minuut biedt de nieuwe Sonicare 9900 Prestige dezelfde efficiënte prestaties die de DiamondClean tot nu toe tot de leider onder elektrische tandenborstels hebben gemaakt.

Zoals verwacht is het reinigingsresultaat uitstekend. De geluidstechnologie verwijdert tandplak en tandplak moeiteloos en laat een schone en glanzende indruk achter op de tanden.

De dynamiek van de poetsbeweging, in combinatie met speeksel en tandpasta, reinigt ook effectief interdentale ruimtes.

In de hoofdstukken “Reinigingsprogramma’s” en “Sonicare App” leert u meer over de instelmogelijkheden van de Sonicare 9900 Prestige.

De schoonmaakprogramma’s

Met de Philips Sonicare 9900 Prestige* heeft u de mogelijkheid om uw tandenpoetsprogramma’s zeer individueel aan te passen.

Philips Sonicare 9900 reinigingsmodi

U vindt er drie reinigingssnelheden (eenvoudig, gemiddeld, sterk) en vijf vooraf ingestelde reinigingsprogramma’s. De schoonmaaktypes worden altijd ingesteld via de Sonicare-app voor smartphones.

Kies uit de vooraf ingestelde reinigingsmodi uit deze opties:

 • Schoon – voor dagelijkse reiniging
 • Deep Clean – voor intensievere reiniging
 • Wit – voor het bleken van tanden
 • Tandvleesmassage – voor tandvleesverzorging
 • Gevoelig – voor gevoelig tandvlees

Waar het bij de voorgaande modellen nog mogelijk was om de reinigingsprogramma’s via een functieknop op het toestel te wijzigen, kan dit alleen via de app met de Sonicare 9900 Prestige. In principe wint dit aan belang met de nieuwe tandenborstel.

Reinigingsmodi kunnen alleen via de app worden ingesteld

Hoe u de reinigingsprogramma’s en de reinigingsintensiteit kunt combineren en aanpassen aan uw persoonlijke voorkeuren, vindt u in het hoofdstuk over de Sonicare-app.

Belangrijk: Zonder de app is het niet mogelijk om te profiteren van de veelzijdigheid van deze tandenborstel.

Start je de tandenborstel via de aan/uit-knop, dan wordt het laatste poetsprogramma automatisch gestart. In de fabrieksinstellingen is dit het normale reinigingsprogramma voor dagelijks gebruik.

Als je niet in de app komt, maak je altijd schoon met deze ene functie.

De nieuwe SenseIQ-technologie

De kern van de innovatie van de Sonicare 9900 Prestige is de SenseIQ-technologie.

Sonicare 9900 Prestige-app

De samenwerking van sensoren en analyseprogramma’s registreert uw individuele techniek bij het tandenpoetsen en evalueert de gegevens tijdens het poetsproces.

Zo is de technologie in staat om u direct signalen te sturen bij het tandenpoetsen om uw poetsen te verbeteren.

De Sonicare 9900 heeft gevoelige sensoren die tot 100 keer per seconde gegevens over uw reinigingsgedrag ophalen. De sensoren registreren onder andere:

 • Hoeveel druk je uitoefent
 • Waar in je mond schoon te maken
 • Hoe lang en hoe vaak je bepaalde gebieden schoonmaakt
 • Welk gipsoppervlak u bedekt tijdens een reinigingsproces

Geïntegreerde drukregeling en timer

De SenseIQ-technologie combineert ook de allerbelangrijkste drukregeling en heeft ook een timerfunctie.

Als u te veel druk uitoefent bij het tandenpoetsen, reageert de Sonicare 9900 automatisch door het motorvermogen te verknoeien. Dit voorkomt schade aan de tand en het tandvlees. Daarnaast krijg je een lichtsignaal als waarschuwing.

Afhankelijk van welk schoonmaakprogramma je hebt ingesteld, ontvang je ook timerberichten via lichte trillingen. Dus ook zonder open app weet je wanneer je moet overschakelen naar een nieuw kwadrant in je mond.

Aanpassing

Op basis van de verzamelde gegevens past de SenseIQ-technologie de functie van uw tandenborstel aan uw eigen persoonlijke poetsstijl aan.

Het verzamelt dus niet alleen gegevens en geeft deze door, maar verandert ook de technische details van het tandenpoetsen wanneer dit nuttig is voor een beter poetsresultaat.

Bovendien verzendt de nieuwe technologie alle gegevens naar de Philips Sonicare-app. Daar heeft u toegang tot alle informatie en gepersonaliseerde suggesties om uw tanden in de toekomst nog beter te reinigen.

Philips Sonicare-app

Bij de Philips Sonicare 9900 Prestige maakt gebruik van een nieuwe applicatie voor de smartphone, die zoiets is als het eigenlijke controlecentrum van je nieuwe tandenborstel.

Sonicare 9900 Prestige Smartphone App

Via de app kunt u programma’s selecteren en aanpassen, gegevens over uw tandenpoetsen ophalen en suggesties bekijken voor het verbeteren van uw mondhygiëne.

De verbinding tussen de handset en de app verloopt via Bluetooth. U moet deze functie dus op uw telefoon hebben ingeschakeld.

Tip: Als je geen zin hebt om een applicatie van dichterbij te bekijken, kun je veel van de essentiële functies van de Sonicare 9900 niet gebruiken.

Real-time controle

Via de app kun je bij het tandenpoetsen alle informatie van de SenseIQ-technologie in real time zien en zo je poetsgedrag direct aanpassen.

Dit betekent echter ook dat uw mobiele telefoon een constante metgezel wordt bij het tandenpoetsen.

Programmering van reinigingsfuncties

In de app heb je de mogelijkheid om reinigingsmodi en reinigingssnelheid te selecteren en aan te passen. Dit was voor mij relatief eenvoudig in gebruik, toen ik eenmaal gewend was aan de functies van de app.

 • Als je ’s ochtends snel naar de badkamer wilt, vond ik het app-gebruik nogal vervelend.
 • Met mijn vorige tandenborstels kon ik altijd de poetsmodi op het handheld-apparaat wijzigen.
 • Ik miste deze functie soms op de Sonicare 9900.

Maar omdat ik niet een van die mensen ben die elke dag hun schoonmaakprogramma veranderen, werd het probleem binnen de perken gehouden.

Aanbevelingen

De app analyseert de verzamelde gegevens van de SenseIQ-technologie en ontwikkelt vervolgens aanbevelingen voor uw toekomstige tandenpoetsen. Deze zijn soms behoorlijk uitgebreid.

Philips Sonicare-app

Dus als ik bedenk dat de Sonicare 9900 Prestige het principe van “dataverzameling + opschoningsaanpassing” volgt, is programmeren via de app logischer.

In plaats van lukraak tussen programma’s te schakelen, gebruikt u de huidige aanbevelingen om een schoonmaakprogramma op te zetten dat bij u past voor de komende dagen.

Op basis van de verzamelde data is het mogelijk om je eigen tanden beter te poetsen. En na verloop van tijd wordt dit steeds effectiever.

Configuratie

Vóór de eerste bewerking moet u de tandenborstel en app configureren. Dit vergt een zekere affiniteit voor toepassingen en een beetje tijd. U heeft altijd toegang tot uw gegevens via het aangemaakte gebruikersaccount.

 • Stel vervolgens het programma in waarmee u wilt beginnen. Zodra er voldoende gegevens beschikbaar zijn, pas je via de app de opschoningsinstellingen aan.
 • Dit varieert van poetsprogramma’s en intensiteit tot het gewenste startpunt voor het poetsen van je tanden in je mond.

Over het algemeen maakt de nieuwe Sonicare-app een meer volwassen en volwassen indruk dan sommige voorgangers en concurrerende producten.

In plaats van smileys en kleurspelletjes is er concrete informatie en tips overzichtelijk.

De alles-in-één borstelkop

Eindelijk is er een oplossing tegen het opnieuw aansluiten van opzetborstels. Persoonlijk vond ik dit idee nooit echt leuk.

Waren er eigenlijk gebruikers die verschillende opzetborstels tegelijkertijd gebruikten, bijvoorbeeld voor het bleken van tanden en dagelijkse reiniging?

Philips Sonicare alles in één borstelkop
Het vervangen van de push-on borstel is niet langer nodig met de Sonicare 9900 Prestige. Een enkele opzetborstel is voldoende.

Met de All-In-One opzetborstel beëindigt Philips de zoektocht naar de juiste opzetborstel. De nieuwe A3 biedt lange borstelharen en een nog intensievere reiniging dan de vorige opzetborstels. In het bijzonder moet tandplak nog grondiger worden verwijderd.

Aangezien ik voor mijn andere elektrische tandenborstels meestal maar één model opzetborstels heb gebruikt, komt deze innovatie voor mij goed van pas.

In gebruik is de A3 opzetborstel grondig en aangenaam. Volgens Philips combineert de opzetborstel de kwaliteit en de opgebouwde ervaring van de vorige varianten.

Als je via de app de verschillende reinigingsprogramma’s selecteert, wordt dit ook overgebracht naar de opzetborstel. In het programma “Gevoelig” is schoonmaken daarom zachter. Persoonlijk vind ik het idee van een uniforme opzetborstel erg leuk.

Sonicare 9900 borstelkop
Andere Sonicare-modellen bieden nog steeds het gebruik van verschillende opzetborstels.

De domper van innovatie en vereenvoudiging is echter de prijs. Een dubbel pakket van de nieuwe A3 All-In-One opzetborstels wordt bij Philips aangeboden voor de oorspronkelijke prijs voor ongeveer 30,00 €.

Zoals gewoonlijk moet u ook de A3-opzetborstels vervangen na drie maanden gebruik.

Fooi: Hoewel er momenteel alleen de originelen van Philips zijn, kan ervan worden uitgegaan dat er op korte termijn goedkopere naamloze opzetborstels op de markt zullen verschijnen.

Hier vind je de A3 All-In-One opzetborstels online:

Aanbeveling
Philips Sonicare HX9092/11 Originele Sonicare A3 Premium All-in-One borstelkop voor complete verzorging, 2-pack, zwart
Philips Sonicare A3 Premium borstelkop

Een set van twee A3 All-In-One Premium opzetborstels voor de nieuwe Sonicare 9900 Prestige. De opzetborstels zijn verkrijgbaar in kleur die past bij uw model.

Zie prijs

Batterij, oplader en reislaadcase

De Sonicare 9900 Prestige heeft een moderne lithium-ion batterij die 14 dagen meegaat zonder dat je hem hoeft op te laden bij een normaal gebruik van twee keer 2 minuten per dag.

Dit is een stap terug ten opzichte van de DiamondClean, die minimaal 3 weken looptijd biedt.

De laadpaal is stijlvol. De combinatie van laadglas en kunststof houder maakt het station in de badkamer tot een echte blikvanger. Om op te laden, plaatst u de handset eenvoudig op het oplaadglas.

Philips Sonicare 9900 reiskoffer
Met de reiskoffer laad je de Sonicare 9900 onderweg eenvoudig op.

Maar de meegeleverde reiskoffer van vegan leer is echt chic. Uiterlijk doet het denken aan een opvouwbare paraplu in grootte en dankzij de polsband.

Het gebruikte kunstleer is nobel. Daarnaast is de behuizing ook een laadpaal, die je onderweg van energie kunt voorzien vanaf je laptop of een powerbank met de meegeleverde USB-C kabel.

Sonicare 9900 kleuren

Voor de marktintroductie werd de Sonicare 9900 Prestige gepresenteerd in twee kleuren: nachtblauw en champagne.

Beide modellen zijn een welkome afwisseling van het gebruikelijke wit van andere elektrische tandenborstels.

Passend bij de kleur zijn er ook bijbehorende opzetborstels in de handel.

Voor- en nadelen op een rij

Sonicare 9900 voordelen nadelen

Naar mijn mening biedt de Philips Sonicare 9900 een aantal interessante voordelen:

 • Uitgebreide programmeerfunctie
 • Sensorgebaseerde data-acquisitie
 • Real-time feedback
 • Alles-in-één borstelkop
 • Zeer goede reinigingsprestaties
 • Nobel en hoogwaardig design

Ondanks het mooie ontwerp moest ik ook enkele nadelen opmerken:

 • Slechts gedeeltelijk functioneel zonder app
 • Zeer hoge prijs

Zelfs als de voordelen opwegen tegen de nadelen, denk ik dat de Sonicare 9900 Prestige gericht is op een vrij gereduceerde klantenkring.

Conclusie: Hoogwaardige tandenborstel met praktische uitstrijkjes

Naar mijn mening is Philips met de Sonicare 9900 Prestige* geslaagd in een absoluut hoogwaardige tandenborstel met echt interessante innovaties.

De interactie van SenseIQ en Sonicare App stelt geïnteresseerde gebruikers in staat om het tandenpoetsen naar een nieuw niveau te tillen.

Maar dit is precies waar het probleem ligt:

 • Voor degenen die niet zo technisch onderlegd zijn en niet geïnteresseerd zijn in het programmeren van de tandenborstel via de app, blijven de voordelen van de Sonicare 9900 verborgen.
 • Ik denk dat veel mensen geïnteresseerd zijn in effectieve en grondige tandreiniging, maar apps of mobiele telefoons niet uitgebreid genoeg gebruiken.
 • Dit is echter nodig om regelmatig gegevensevaluaties te lezen voor het poetsen van uw tanden of om nieuwe poetsprogramma’s op te zetten.

Vaak moet het gewoon snel, en is de bediening via het handheld apparaat gewoon praktischer.

Voor wie is de Sonicare 9900 perfect?

Aan de andere kant biedt de nieuwe Philips tandenborstel een nieuwe dimensie van tandenpoetsen.

Wie graag de nieuwste technologie gebruikt, de persoonlijke mondhygiëne tot in het kleinste detail wil perfectioneren en kosten noch moeite wil sparen, vindt in de Philips Sonicare 9900 Prestige de absoluut perfecte tool.

 • De Sonicare 9900 is een zeer slimme high-tech tandenborstel die veel te bieden heeft bij correct gebruik.
 • Daarnaast is er een nobel ontwerp dat doorloopt in de reistas. Dit maakt de tandenborstel interessant voor iedereen die veel reist.

Tot nu toe zijn de online reviews van de Sonicare 9900 Prestige consequent positief. Misschien heeft het model zijn doelgroep al bereikt. Een Stiftung Warentest van de Philips Sonicare 9900 Prestige bestaat nog niet.

Philips Sonicare 9900 Prestige

97 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi100
Verwerking & houdbaarheid100
Accessoires & Extra’s92
Algemene conclusie

Technologisch zet het nobele model een grote stap voorwaarts, want tandenpoetsen is nu nog nauwer verbonden met de nieuwe smartphone-app. Als u geen innovatieve functies op uw mobiele telefoon wilt missen, is het nieuwe topproduct van Philips de juiste keuze.
Ontdek de prijs van de Philips Sonicare 9900 Prestige*

Mijn extra tip

Vaak dalen de prijzen voor oudere modellen zodra een fabrikant een nieuw “vlaggenschip” presenteert.

Diamond Clean Alternatief

Ik kon de toonaangevende Philips Sonicare DiamondClean vinden kort na de lancering van de 9900 Prestige tegen sterk gereduceerde prijzen. Dit kost nu bijna de helft van wat de nieuwe Sonicare 9900 kost.

Dus als u aandacht wilt besteden aan uw budget, gebruik dan de nog steeds uitstekende DiamondClean als alternatief. Dit biedt een eenvoudigere bediening en een sterkere batterij.

Hier vindt u een gedetailleerde productbeoordeling van de Philips Sonicare DiamondClean.