Beste elektrische tandenborstels kopen, review en overzicht

Volgens talrijke studies is de elektrische tandenborstel twee keer zo doeltreffend als een handtandenborstel voor een goede mondhygiëne. Het werkt namelijk doeltreffend tegen tandplak. Maar het is moeilijk te kiezen tussen de sonische en de oscillerende versie. Om u te helpen, hebben wij deze gids samengesteld met de beste elektrische tandenborstels die er zijn.

De elektrische tandenborstel poetst twee keer zo efficiënt als de handtandenborstel. Er is genoeg om verleid te worden. Maar maak geen fout en kies verstandig.

Volgens de laatste cijfers gebruikte 15% van de mensen een elektrische tandenborstel. De groeipercentages over de laatste tien jaar liggen in de dubbele cijfers. Geconfronteerd met deze veelbelovende markt, moest de redactie van TandInfo inspelen op de vraag van de consument. Tot dusver hebben wij een dertigtal getest, zowel sonische als oscillerende.
elektrische tandenborstels
Sonic: Philips en Panasonic zijn de voornaamste vertegenwoordigers. De kop van deze tandenborstel heeft een borstel die identiek is aan die van een manuele tandenborstel, maar de borstelharen trillen tegen een zeer hoog tempo: van 15.000 tot 31.000 bewegingen per minuut, afhankelijk van het model. Hoewel dezelfde beweging moet worden gemaakt als bij een gewone tandenborstel, heeft deze technologie het voordeel dat niet hoeft te worden geschrobd. Een weldaad voor wie gevoelig tandvlees heeft of met een tandenborstel aan de slag wil.

Oscillo-roterend: wordt vooral gebruikt door Oral-B, is herkenbaar aan de kleine afgeronde kop en heeft een groot voordeel (vooral voor kleine mondjes) omdat het gemakkelijk toegang biedt tot moeilijk bereikbare plaatsen. De borstel kan tot 48.800 bewegingen per minuut maken. Deze technologie is licht agressief op de meest kwetsbare plaatsen.

ONZE TESTPROCEDURES

LEES OOK :

Hoe u uw elektrische tandenborstel correct gebruikt
Hoe u uw elektrische tandenborstel correct gebruikt
Onze vergelijking en koopgids helpen u bij het kiezen van een elektrische tandenborstel voordat u tot aankoop overgaat. Maar één ding is zeker…

We gebruikten de elektrische tandenborstel twee keer per dag gedurende twee weken. We beseften al snel hoe gemakkelijk het is om met een model om te gaan, vooral omdat veel referenties onze badkamer zijn gepasseerd. Wanneer een model verschillende modi en opties biedt, worden zij alle gebruikt en geëvalueerd – in het gebruik, maar ook door af te gaan op professionele meningen om de relevantie ervan te beoordelen. De geluidsemissie wordt gemeten met een geluidsniveaumeter. Het stroomverbruik wordt gemeten wanneer de batterij van de tandenborstel wordt opgeladen en vervolgens wanneer de batterij volledig is opgeladen. Tegelijk met deze meting evalueren wij ook de autonomie, want het kan interessant zijn te weten of het mogelijk is een weekend of een vakantie zonder oplader door te brengen.

Mijn team en ik hebben meer dan 74 elektrische tandenborstels 25 dagen lang getest.

 • Daarnaast steken wij meer dan 100 uur werk in uitgebreid onderzoek, testrapporten en ons fabrikantonafhankelijk koopadvies.
 • Elke maand vergelijken we nieuwe modellen met bestaande testwinnaars om de beste elektrische tandenborstels van dit moment aan te bevelen.

Duizenden lezers hebben met behulp van deze gids al de juiste tandenborstel gevonden – ik weet zeker dat u ook het juiste model zult vinden voor gezonde & stralende tanden.

U kunt niet verkeerd gaan met een van deze borstels, omdat ze allemaal uitstekende reinigingsprestaties leveren voor gezonde tanden:

Beste elektrische tandenborstels vergelijken en kopen

Top 3 roterende tandenborstels (individuele tests)

 1. Oral-B iO 9
 2. Oral-B Smart 6000
 3. Oral-B Pro 2 2000

Top 3 sonische tandenborstels

 1. Sonicare Diamond Clean Smart
 2. Sonicare FlexCare Platinum
 3. Panasonic EW-DE92

Top 3 Budgettips

 1. Oral-B Pro 2 2000
 2. Sonicare Easy Clean
 3. Oral-B Pro 700

Echte ultrasone tandenborstels

 1. Emmi-dent
 2. Megasonex M8


Oral-B iO Serie 6

Oral-B iO Serie 6

Lidl Silvercrest Advanced

Lidl Advanced


Oral-B Genius X 20000

Oral-B Genius X 20000


Philips DiamondClean Smart HX9954-53

Philips DiamondClean Smart HX9954/53

Philips FlexCare Platinum HX9112

Philips FlexCare Platinum HX9112

Philips Sonicare DiamondClean HX9332-04

Philips Sonicare DiamondClean HX9332/04

Philips DiamondClean HX9352-04

Philips DiamondClean HX9352/04


Philips Sonicare Diamond Clean Smart HX9903

Philips Sonicare Diamond Clean Smart HX9903

Foreo Issa 2

Foreo Issa 2


Oral-B Genius 9000

Oral-B Genius 9000


Philips Sonicare DiamondClean HX9911

Philips Sonicare DiamondClean HX9911


Philips Sonicare DailyClean 3100

Philips Sonicare DailyClean 3100


Philips Sonicare for Kids HX6321-03

Philips Sonicare for Kids HX6321/03

Soccas Van Gogh X3U

Soccas Van Gogh X3U

Xiaomi Mi elektrische tandenborstel

Xiaomi Mi Electric Toothbrush

Oclean Air 2

Oclean Air 2

Oral-B iO 8

Oral-B iO Série 8

Oral-B iO 9

Oral-B iO Série 9

Oral-B iO Series 7

Oral-B iO Série 7

 

Essentiel B Pulse Confort bleu


Oral-B Pro 2 2500

Oral-B Pro 2 2500


Oral-B Pro 2 - 2900

Oral-B Pro 2 – 2900


Oral-B Pro 970

Oral-B Pro 970

 

Philips Sonicare HX6222-55

Philips Sonicare DailyClean HX6222/55

kolibree

Kolibree Kolibree

Xiaomi Oclean X

Oclean X

Oral-B Genius 10000N

Oral-B Genius 10000N

Oral-B Genius 10000N Zwart

Oral-B Genius 10000N Zwart

Philips Sonicare HX6711-02

Philips Sonicare HealthyWhite HX6711/02

Philips Sonicare CleanCare+ HX3212

Philips Série 1 CleanCare+ Plaque Défense HX3212/07

Fairywill D7

Fairywill D7

Philips Sonicare 2-serie HX6231-01

Philips Sonicare Serie 2 plaque défense HX6231/01

Oral-B Junior Smart

Oral-B Junior Smart

Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6809-35

Philips Sonicare HX6809/04 Protective Clean 4300

Panasonic EW-DL82-w

Panasonic EW-DL82

Philips Sonicare ProtectiveClean HX6870-47

Philips Sonicare ProtectiveClean HX6870/47

Philips Sonicare Série 2100 HX3651

Philips Sonicare Série 2100 HX3651


Oral-B Vitality 100 Cross Action

Oral-B Vitality 100 Cross Action

Oral-B Kids Star Wars

Oral-B Kids Star Wars

Oral-B Black 7000

Oral-B Black 7000

Oral-B Pro 600 Cross Action

Oral-B Pro 600 Cross Action

Panasonic EW-DM81

Oral-B 3+ Stages Power

Oral-B 3+ Stages Power

Oral-B Junior

Oral-B Junior

 

Essentiel B Pulse Basic Pile

Oral-B Teen

Actuele artikelen over elektrische tandenborstels

Insider tips & testwinnaars van meer dan 60 modellen.

Eerst het goede nieuws: alle bovenstaande hulpmiddelen zorgen voor gezonde tanden en besparen u onaangename bezoekjes aan de dokter.

Ze verwijderen beter dan welke andere keuze ook schadelijke tandplak van uw tanden en ze houden uw mond schoon dankzij een hoog aantal rotaties.

Qua poetsen kunnen goedkopere tandenborstels de topmodellen bijna bijbenen – en hoeven in vergelijking alleen een paar extra functies zoals poetsstanden (door sommigen ook wel toeters en bellen genoemd) achterwege te laten.

Dit zijn de voordelen van de beste tandenborstels

De topmodellen kunnen nog steeds de moeite waard zijn, omdat ze in tegenstelling tot de instapmodellen enkele doorslaggevende voordelen bieden:

 • Premium tandenborstels werken veel zachter. Door het hogere aantal omwentelingen “trillen” ze minder en hebben ze meestal een aangenamer werkingsgeluid.
 • De batterij gaat ongeveer 3 weken mee. Dit wordt vaak onderschat, maar het is belangrijk – want het opladen kan tot 24 uur duren, wat in de praktijk snel erg vervelend wordt.
 • De afwerking is van hogere kwaliteit en zorgt samen met een sterke batterij voor duurzaamheid – in langetermijntests verzwakken instaptandenborstels hier keer op keer.

Deze punten rechtvaardigen de soms hoge prijzen van meer dan 100 euro voor topmodellen zoals Philips Sonicare DiamondClean, de Oral-B iO of de Oral-B Genius X, omdat ze op lange termijn nog altijd veel goedkoper zijn dan dure tandartsbezoeken.

genius in test

Dure tandenborstels zoals de Oral-B Genius reinigen niet automatisch grondiger. Extra functies maken de dagelijkse reiniging echter gemakkelijker en kunnen helpen bij de tandverzorging.
Zonder twijfel krijgt u met deze premium tandenborstels de absoluut beste combinatie van reinigingsprestaties & poetscomfort (terug naar bovenstaande tabel).

U hoeft echter niet per se zoveel te betalen als voor de momenteel duurste tandenborstel & de huidige testwinnaar van Stiftung Warentest – de Sonicare Diamond Clean Smart – voor gezonde tanden.

Zelfs als de marketing anders beweert, kan het ook goedkoper:

Vanaf ongeveer 50€ verbeteren de poetsprestaties niet meer dramatisch.

Als u op zoek bent naar een elektrische tandenborstel met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding, kunt u het beste gaan voor de Oral-B Pro 2 2000 of de EasyClean van Sonicare.

 1. Deze apparaten zijn bij veel winkeliers verkrijgbaar voor ongeveer 50€ en bieden de belangrijkste functies (timer, goede reiniging, voldoende batterij).
 2. Hoewel je het moet doen zonder een grote keuze aan verschillende poetsmodi of extra’s zoals reiszakjes, zijn deze borstels ook geschikt voor gezonde tanden.

vergelijking elektrische tandenborstels

Reken op ongeveer €50 als u waarde hecht aan een grondige reiniging en extra’s zoals een whitening-stand voor witte tanden of een gevoelige stand voor gevoelig tandvlees kunt missen.
Tandenborstels zoals de Oral-B Smart 5000, de Sonicare Healthy White of de Panasonic EW-DE92 zijn een goed compromis.

 • Sonicare heeft onlangs sonische tandenborstels met drukregeling geïntroduceerd, zoals de ProtectiveClean 4300 of de ProtectiveClean 5100.
 • Een dergelijk beschermingsmechanisme waarschuwt voor een verkeerde poetstechniek en is naar mijn mening de geringe meerprijs meer dan waard.

Over het algemeen hebben deze tandenborstels niet alleen geweldige batterijen, maar meestal ook een paar handige standen voor gevoelige tanden en voor het bleken (vergelijkbaar met het bleken van tanden).

protectiveclean

In het middensegment krijg je niet alleen een geweldige reiniging, maar ook krachtige batterijen (met een langere levensduur) & extra reinigingsstanden.
Tip: Voor stellen of gezinnen raad ik goedkope sets met 2 handstukken aan, zoals de Oral-B 6500 (hier op Amazon*) of de Sonicare double pack met 2 Flexcare tandenborstels*. De fabrikanten verdienen natuurlijk ook geld aan de vervangende opzetborstels en kunnen daarom echte koopjes aanbieden.

In de volgende paragraaf ga ik dieper in op de meest aanbevelenswaardige modellen van dit moment:

De 7 beste elektrische tandenborstels

Hier is een selectie van de huidige beste elektrische tandenborstels van alle fabrikanten.

1e plaats – De testwinnaar: Sonicare DiamondClean

Als u mij vraagt naar de beste elektrische tandenborstel, dan zou ik zeker de DiamondClean van Sonicare aanbevelen.
diamond clean mét bluetooth test
Geen van de andere 50 geteste tandenborstels biedt zo’n overtuigend totaalpakket.

Qua reinigingsprestaties staat de DiamondClean aan de top van zijn klasse.

Het zorgt moeiteloos voor gezonde tanden en de extra reinigingsstanden (bijvoorbeeld voor het bleken van verkleuringen of een gevoelige stand voor gevoelige tanden) zijn een geweldige bonus.

Natuurlijk speelt ook de afwerking, het ontwerp en andere extra’s een hoofdrol.

Sonicare Diamond Clean testrapport

Luxe versie: DiamondClean Smart

In vergelijking met de normale versie heeft de DiamondClean Smart extra functies die helpen bij het dagelijks poetsen.

Een drukcontrole waarschuwt je bijvoorbeeld voor een verkeerde poetstechniek en de slimme opzetborstels kiezen automatisch de juiste instelling (je poetst bijvoorbeeld met de witte versie in de whitening-modus voor witte tanden).

diamond clean smart

De DiamondClean Smart is – als de prijs voor gezonde tanden er niet toe doet – momenteel de beste tandenborstel.
Ook maakt de borstel via Bluetooth verbinding met je smartphone en kun je altijd je poetsgewoonten in de gaten houden.

Dit is niet absoluut noodzakelijk – maar voor mij persoonlijk zijn deze extra functies een merkbare hulp bij de tandverzorging.

Om een lang verhaal kort te maken: Beide versies zijn een echte aanrader. Je moet echter alleen voor de Smart-versie gaan als je de extra functies nodig hebt en de best uitgeruste sonische tandenborstel wilt die momenteel verkrijgbaar is.

Sonicare Diamond Clean Smart testrapport

2e plaats – Beste roterende tandenborstel: Oral-B iO 9

De Oral-B iO heeft alles wat je nodig hebt voor gezonde tanden en een uitgebreide mondhygiëne.

Oral-B-iO test

 • In mijn ervaring kunnen weinig andere tandenborstels de reinigingsprestaties evenaren.
 • Het is gemakkelijk te gebruiken omdat de borstel het meeste werk doet.

Het reinigingsresultaat is dan ook volledig overtuigend: na afloop van de timer voelen alle tanden glad en schoon aan.

Overigens heeft de Oral-B iO een modern positieherkenningssysteem – de borstel maakt verbinding met de smartphone en geeft probleemgebieden aan op het display.

Wat de rest van de functies betreft, schittert de Oral-B met een uitgebreid totaalpakket. Het slanke handstuk heeft talrijke reinigingsstanden, die een echte verademing zijn voor iedereen met gevoelig tandvlees.

Met behulp van een app registreer je niet alleen je eigen poetsgewoonten, maar het display van de mobiele telefoon helpt je ook om verwaarloosde plekken specifiek te poetsen. Dit is zeker niet voor iedereen nodig, maar het kan een mooie ondersteuning zijn.

Al met al bieden de Oral-B iO en zijn voorgangers (Oral-B Genius 9000, Oral-B Genius 10000, Oral-B Genius X 20000) bijna meer mogelijkheden dan nodig is voor een grondige mondhygiëne.

Dat is precies hun grote pluspunt: zelfs als u sommige functies niet elke dag gebruikt, zult u toch blij zijn ze af en toe te kunnen gebruiken.

Oral-B iO 9 in de test

3e plaats – De prijs-kwaliteit winnaar: Oral-B Pro 2 2000

Deze tandenborstel is mijn eerste keuze voor wie geen 100€ wil uitgeven voor een stralende glimlach.
Oral b pro 2 2000
Het biedt alle functies die je nodig hebt voor gezonde tanden tegen een eerlijke prijs.

Er is een goedkopere manier, maar dan moet je het doen zonder een paar nuttige functies:

 • De drukregeling beschermt je tandvlees tegen een verkeerde poetstechniek & schade op lange termijn (wat geld kost!).
 • In tegenstelling tot goedkope tandenborstels heeft de Oral-B Pro 2 2000 ook een moderne oplaadbare batterij.

Dit biedt niet alleen voldoende vermogen voor een grondige reiniging, maar verhoogt ook de duurzaamheid (instapmodellen hebben na enkele maanden al te weinig vermogen omdat de batterij op zijn laatste benen loopt).

Naast de normale reiniging is er ook een zachte stand voor bescherming van het tandvlees. Al met al biedt de Oral-B Pro 2000 een geweldig totaalpakket aan schoonmaakprestaties. belangrijke kenmerken & kosten.

Oral-B Pro 2 2000 in de test

Plaats 4 – Voor frequente reizigers: Panasonic EW-DE92

De Panasonic EW-DE92 (wie verzint die namen?) is klein en compact: dat maakt het volgens mij de ideale reistandenborstel.
panasonic sonische tandenborstel test

Het hoogtepunt is echter de uitgebreide uitrusting, die deze tandenborstel duidelijk onderscheidt van goedkopere instapborstels.

Zo bevat de levering naast de normale opzetborstel ook een variant voor het reinigen van de tong en de interdentale ruimtes.

Panasonic adverteert de borstel met een zogenaamde ionenstand, die nog meer plak zou verwijderen dan conventionele tandenborstels.

 • Op vakantie biedt het meegeleverde reisetui ook voldoende ruimte om het apparaat samen met de opzetborstels mee te nemen.
 • Als je het opbergdoosje vergeet mee te nemen, is dat geen probleem: de batterij van de tandenborstel gaat meer dan een halve maand mee.

Al met al doet deze elektrische tandenborstel bijna niet onder voor de DiamondClean. Wilt u echter een uitgebreide set functies voor een relatief lage prijs, dan kunt u zonder aarzelen overstappen op deze sonische tandenborstel.

Panasonic tandenborstel testrapport

Plaats 5: Budgettip: Oral-B 700

Na de topmodellen, die zeker niet goedkoop zijn, komt een echte prijspunt in de vorm van deze roterende borstel.

Als je geen franje nodig hebt, maar gewoon schone en gezonde tanden wilt, dan zul je blij zijn met de Oral-B 700.

oral b 700 test

Bij het tandenpoetsen levert de Oral-B 700 een overtuigende prestatie. Na afloop van de timer voelen je tanden schoon en je mond fris aan.

Er zijn ook nuttige functies zoals een drukregeling. Zoals hierboven beschreven voorkomt dit een verkeerde poetstechniek en beschermt het tegen pijnlijke beschadiging van het tandvlees.

Daarom moet u zelfs bij goedkope modellen op een dergelijke voorziening letten.

Helaas is de Oral-B 700 – zoals alle instapborstels – niet vrij van zwakke punten. Er is slechts één stand (een zachte stand voor gevoelige tanden ontbreekt) en de batterij is niet de krachtigste.

Persoonlijk raad ik u daarom aan voor de Oral-B Pro 2 2000 te gaan, die voor iets meer geld vrij is van dergelijke zwakheden & het meer afgeronde totaalpakket is.

Wil je echter echt niet meer geld uitgeven aan een elektrische tandenborstel, dan krijg je je tanden ook schoon met de Oral-B 700.

En beter dan met welke handtandenborstel dan ook.

Oral-B Pro 700 testrapport

Leestip: Of zoek een andere tandenborstel die nu bij je past. De verschillende tandenborstels van Oral-B in vergelijking.

6e plaats – Een batterij voor een heel jaar: Foreo ISSA 2

Deze slanke tandenborstel van Foreo is bijzonder stijlvol.

foreo issa ervaringen

Hij verschilt duidelijk van de meeste conventionele tandenborstels en is een echte blikvanger.

 • Het grootste hoogtepunt is echter de fenomenale levensduur van de batterij: Volgens de fabrikant gaat hij ongeveer 1 jaar mee zonder opladen.
 • Als je vaak onderweg bent, maakt dit de Foreo Issa volgens mij tot de ideale metgezel.

De duurzame accu heeft echter ook zijn beperkingen: andere modellen maken veel krachtiger schoon. Als u echter de voorkeur geeft aan een zachte reiniging, hoeft dit geen nadeel te zijn.

Foreo Issa testrapport

Plaats 7 – De beste tandenborstel voor kinderen: Sonicare for Kids

Niet alleen het gebit van volwassenen moet worden verzorgd, ook het gebit van kinderen moet voldoende worden beschermd.

De beste elektrische tandenborstel voor kinderen

De keuze aan elektrische tandenborstels voor kinderen is enorm, en het vinden van het juiste model is niet altijd eenvoudig.

Dus ik zal het kort houden: de Sonicare for Kids biedt een geweldig totaalpakket dat het poetsen vergemakkelijkt en uw kind op speelse wijze vertrouwd maakt met een dagelijkse poetsroutine.

Twee verschillende reinigingsstanden zorgen voor schone tanden.

De gevoelige stand vermindert de kracht van de toch al zachte sonische tandenborstel nog verder om schade aan de gevoeligere tanden van kinderen te voorkomen.

Maar de geïntegreerde timer, die het einde van het poetsen aankondigt met een grappig melodietje, is waarschijnlijk veel belangrijker. Dit motiveert kinderen om de volledige duur vol te houden.

Een andere geweldige functie is het beginnersprogramma: Dit verhoogt geleidelijk de poetstijd van 1 tot de aanbevolen 2 minuten om het kind in het begin niet te veel te belasten. De functie maakt het leren gemakkelijker en vermindert het drama in de badkamer.

In nieuwere versies is er zelfs een (optionele) smartphone-app die de motivatie voorziet van kleurrijke cijfers.

Sonicare voor kinderen testrapport

Na deze specifieke aanbevelingen wil ik nog wat meer algemene informatie vermelden die nuttig kan zijn bij de aanschaf van een elektrische tandenborstel.

Oral-B tandenborstels vs sonische tandenborstels vs ultrasone tandenborstels

elektrische tandenborstel braun

Steeds weer krijg ik e-mails met één vraag in het bijzonder:

Welke fabrikant is de beste? Dat is niet zo eenvoudig te beantwoorden, omdat ze op verschillende technologieën steunen.

 1. Oral-B tandenborstels vertrouwen op roterende opzetborstels – de oudste en meest beproefde technologie.
 2. Philips Sonicare, Panasonic, Elmex en anderen gebruiken sonische tandenborstels die snel heen en weer bewegen.
 3. Ultrasone tandenborstels zijn de nieuwste (en duurste) technologie – er zijn slechts enkele fabrikanten.

Alle 3 varianten verschillen, soms aanzienlijk, in hun toepassing. In het volgende deel zal ik dieper ingaan op alles wat belangrijk is:

Elektrische tandenborstels van Oral-B

Tandenborstels met roterende opzetborstels vertegenwoordigen de oudste technologie – en zijn daarom meestal het goedkoopst.

Roterende oscillerende tandenborstels in de test

De borstelharen zwaaien in een halve cirkel heen en weer (de zogenaamde oscillatie) en verwijderen zo vuil van de tanden.

 • De reinigingsprestaties zijn beter dan bij handmatig poetsen, zelfs bij instapmodellen – ze beginnen met ongeveer 4000 rotaties.
 • De hogere rotaties van de topmodellen (ongeveer 8.800x per minuut) reinigen nog iets beter en schudden ook aanzienlijk minder.

Roterende tandenborstels bieden een geweldige reinigingsprestatie die qua grondigheid superieur is aan elke handtandenborstel.

Wat is belangrijk bij het kopen van een tandenborstel

Zoals gezegd bieden ze de meeste mogelijkheden voor het geld. Voor dezelfde prijs zijn er meestal meer functies/reinigingsstanden geïntegreerd dan bij sonische tandenborstels.

Echter: Het risico op letsel is groter door de rotaties (vooral bij een verkeerde poetstechniek & te veel druk). Daarom raad ik de goedkoopste modellen af.

 • Reken op ongeveer 50€ voor een degelijke Oral-B tandenborstel, die een drukregeling moet hebben (die beschermt tegen een verkeerde techniek en is de meerprijs meer dan waard).
 • U moet goedkope modellen om een andere reden vermijden: Oral-B gebruikt verouderde NiMH batterijen die snel kracht verliezen.

Na een paar maanden blijken de goedkope koopjes een vochtig onderdeurtje met beperkte duurzaamheid.

oral b middenklasse

De Oral-B Pro 2 2000 is volgens mij het minimum. Hier krijg je een moderne batterij en een drukregeling voor kauwgombeveiliging.
Anderzijds zijn de prijzen voor opzetborstels en dus de vervolgkosten lager dan die van de concurrentie van de Philips sonische tandenborstel.

Leestip: Meer informatie over Braun tandenborstels vindt u hier: De verschillende Oral-B elektrische tandenborstels in vergelijking.

Sonische tandenborstels

De onbetwiste marktleider onder de nieuwere sonische tandenborstels is Philips Sonicare, maar fabrikanten als Panasonic, Elmex en Oral-B (met de Pulsonic Slim-serie) bieden ook apparaten van dit type aan.

electrische andenborstels met geluid

Elektrische sonische tandenborstels trillen met een hogere frequentie: de borstelkop trilt tot 60.000 keer per minuut. Dit moet nog meer onzuiverheden verwijderen.

 • In de praktijk leveren sonische tandenborstels een minimaal beter reinigingsresultaat dan roterende borstels:
 • Alle plak wordt van de oppervlakken verwijderd en de tanden blijven na het poetsen lange tijd glad.

De reinigingsresultaten zijn echter niet revolutionair beter dan die van roterende borstels – in wetenschappelijke studies waarin elektrische tandenborstels en sonische tandenborstels werden vergeleken, was geen van beide varianten duidelijk beter.

Ik zie het doorslaggevende voordeel van sonische tandenborstels echter niet in het eindresultaat, maar in de toepassing:

Bij een directe vergelijking glijden de opzetborstels zonder veel schudden over de tanden – zelfs de topmodellen van Braun zijn tijdens het poetsen beter voelbaar.

De werking van sonische tandenborstels is een echt voordeel, vooral voor gevoelig tandvlees.

U zult er echter meer voor moeten betalen.

Door de gebruikte technologie zijn sonische tandenborstels meestal iets duurder dan de roterende Oral-B tandenborstels (dit geldt ook voor de vervolgkosten voor opzetborstels).

Door de nieuwere technologie en de gemiddeld hogere prijs is er aanzienlijk minder keuze in het laagste prijssegment. Aanbevolen instapmodellen zoals de Sonicare Easyclean zijn meestal verkrijgbaar voor ongeveer 40-50 euro.

Opmerking: Een gedetailleerde vergelijking van verschillende fabrikanten vindt u hier: Sonic tandenborstels in test.

Ultrasone tandenborstels

De nieuwste uitlopers van elektronische tandenborstels zijn apparaten met ultrageluid. In tegenstelling tot bovenstaande varianten trillen deze modellen met een veel hogere frequentie:

Meer dan 1 miljoen trillingen moeten zorgen voor de beste reinheid.

Elektrische tandenborstel met ultrageluid

Op papier lijken ultrasone apparaten de duidelijk superieure optie.

In de praktijk is mijn ervaring echter dat ze niet noodzakelijkerwijs grondiger reinigen dan even dure sonische tandenborstels of topmodellen van Braun zoals de Oral-B Genius X.

Toch bieden zij nog een ander doorslaggevend voordeel:

De borstelkop beweegt niet

Door de hoge frequentie lijken de haren helemaal niet te bewegen.

Dit heeft ook gevolgen bij het poetsen – in plaats van over je tanden te schrobben, houd je de borstel gewoon stil tegen het oppervlak en wacht je.

 • De bewegingsloze borstelkop heeft veel voordelen, vooral voor beugels, tandkronen of bruggen.
 • Deze manier van poetsen kan ook aangenamer en vooral zachter zijn voor parodontitis en soortgelijke tandvleesaandoeningen.

Echter: De verschillen in plakverwijdering zijn niet beter dan met conventionele tandenborstels – alleen het aanbrengen zelf is zachter.

Voorzichtig bij het kopen

Veel bedrijven adverteren normale sonische tandenborstels als ultrasone apparaten.

sonische tandenborstels in de test

De meeste “ultra” sonische tandenborstels zijn een schijnvertoning – en vertrouwen op conventionele technologie.
Voor zover ik weet worden volwaardige modellen met meer dan 1 miljoen trillingen echter slechts door enkele fabrikanten aangeboden, waaronder emmi-dent, Ultrasonex en Megasonex.

Voordat u zo’n duur apparaat koopt, moet u dus goed op de beschrijving letten om niet misleid te worden.

Bedenk ook of u echt baat zult hebben bij de zachte reiniging.

 • Tenzij u lijdt aan chronische gingivitis of blootliggende tandhalzen, bieden gewone elektrische tandenborstels meer voor het geld.
 • De zachte reiniging is leuk, maar in zo’n geval zou ik liever meer functies, een meer solide afwerking en een betere prijs-kwaliteitverhouding zien.

Zoals ik al zei, is het reinigingsresultaat zelf zeer vergelijkbaar in de verschillende topmodellen.

Info: Meer hightech vindt u hier: De beste ultrasone tandenborstels in de test.

Welk type tandenborstel is het beste?

Zoals gezegd zijn de afzonderlijke types moeilijk met elkaar te vergelijken omdat zij niet alleen verschillen in de gebruikte technologie, maar ook in aanvullende kenmerken.
sonische tandenborstels in de test

 • Bluetooth-tandenborstels om te netwerken met uw smartphone zijn bijvoorbeeld niet bij elke fabrikant verkrijgbaar, terwijl u alleen bij Sonicare een UV-desinfectiestation voor de opzetborstels kunt krijgen.
 • Braun-modellen bieden soms totaal andere functies dan Philips-apparaten (of Panasonic, of tandenborstels van DM, of…) en daarom is geen enkele variant automatisch beter.

Zoals u ziet, moet u bij het kiezen van uw tandenborstel niet alleen kijken naar het aantal oscillaties, maar ook naar andere zaken zoals poetsstanden of extra functies zoals reisetuis.

De beste optie in wetenschappelijke studies

De wetenschap heeft zich ook over deze kwestie gebogen en heeft roterende tandenborstels vergeleken met sonische tandenborstels.

 • Er is echter geen duidelijke winnaar naar voren gekomen. Soms kwamen Oral-B tandenborstels als beste uit de bus, soms de concurrentie van Sonicare.
 • Overigens zijn er nog steeds geen zinvolle vergelijkende studies over ultrasone tandenborstels.

Gelukkig zorgen BEIDE varianten voor gezonde tanden. Veel belangrijker dan de verschillen in technologie zijn de andere kenmerken.

Conclusie: De testwinnaar is…

Bij het kiezen van het juiste model moet u eerst rekening houden met uw persoonlijke behoeften.

 1. U vindt zoveel mogelijk functies tegen een redelijke prijs in roterende modellen, omdat de technologie bewezen en goedkoop te produceren is.
 2. Sonische tandenborstels van Sonicare of Panasonic daarentegen reinigen de tanden nog zachter en gaan bovendien aanzienlijk langer mee.
 3. Ultrasone apparaten reinigen de tanden het zachtst dankzij de bewegingsloze borstelkop, maar moeten het stellen zonder veel reinigingsstanden (en kosten verreweg het meest).

Andere nuttige informatie alvorens te kopen

Als u de voorkeur geeft aan een bepaald type tandenborstel, raad ik u aan de respectieve vergelijkingstests van Oral-B tandenborstels, sonische tandenborstels en ultrasone tandenborstels te lezen.

sonische tandenborstel leeftijd

Tref zo vroeg mogelijk voorzieningen en bedenk bij de aankoop ook dat extra reinigingsmethoden op lange termijn de moeite waard kunnen zijn.
De aanbevelingen uit bovenstaande vergelijking zijn ook een goed uitgangspunt. Deze filterbare beste lijst is iets gedetailleerder:

Bekijk de winnaars van de tandenborsteltest

Is een elektronische tandenborstel wel nodig?

De voordelen van een elektrische tandenborstel liggen voor de hand: hij is gemakkelijk te gebruiken en het poetsen gaat vaak sneller dan met een gewone handtandenborstel.

Witte tanden op natuurlijke wijze

Ook met handtandenborstels kun je mooie tanden krijgen – als de techniek maar goed is.
Volgens veel deskundigen zijn elektrische tandenborstels echter niet in alle gevallen noodzakelijk.

Uw tandarts kan bijvoorbeeld aan de hand van de tandsteenafzettingen zien of u links- of rechtshandig bent.

Daarom presteren elektrische apparaten duidelijk beter bij wetenschappelijk onderzoek:

Dit is wat wetenschappelijke studies zeggen

Elektrische apparaten verwijderen gemiddeld 21% meer tandplak en verminderen gingivitis met 11% (resultaat van een analyse van 56 verschillende studies)1.

Daarom worden elektrische tandenborstels steeds populairder, omdat ze de tanden in zeer korte tijd en zonder veel moeite ontdoen van schadelijke tandplak.

Vele voordelen – zelfs afgezien van de poetsprestaties

Mijn persoonlijke ervaring is dat de tanden na het poetsen gladder aanvoelen dan met gewone handtandenborstels.

Een veel doorslaggevender voordeel zijn echter de talrijke extra functies:

 • Zelfs goedkope modellen hebben bijvoorbeeld een timer ingebouwd. Dit helpt u om de juiste poetstijd aan te houden.
 • Ik hoef me ook niet zo druk te maken over de juiste techniek, maar laat de tandenborstel het meeste werk doen.

Vooral voor mij als ochtendmens zijn elektrische tandenborstels daarom onmisbaar geworden.

De voordelen van elektrische tandenborstels op een rijtje:

 1. Het reinigingsresultaat is door de vele trillingen veel effectiever dan handmatig tandenpoetsen.
 2. De tandenborstel doet veel van het werk. Hierdoor worden de tanden gelijkmatiger gereinigd – er vormt zich minder vaak tandsteen.
 3. Extra comfortfuncties maken het gebruik gemakkelijker: een timer helpt bijvoorbeeld om de juiste tijdsduur aan te houden.
 4. Dankzij de kleinere borstelkoppen zijn moeilijk bereikbare plaatsen (achtersnijtanden) gemakkelijker te bereiken.
 5. Extra functies zoals de reinigingsstand kunnen helpen bij gebitsproblemen en ontstekingen van het tandvlees.

Tips voor correct gebruik

Bij het poetsen zijn elektrische tandenborstels veel vergevingsgezinder dan handtandenborstels. In sommige gevallen compenseren ze zelfs slechte gewoonten.

philips sonicare tandenborstel

Toch moet u ervoor zorgen dat u de juiste techniek gebruikt om uw tanden te beschermen tegen schade op lange termijn.

Niet te veel druk uitoefenen

De meest voorkomende fout is om te veel kracht te gebruiken bij het poetsen. Veel beginners (en professionals met te weinig slaap ’s ochtends) drukken de borstelharen hard tegen het tandvlees, waardoor deze blijvend beschadigd raken.

 • De compacte opzetborstels concentreren bovendien de kracht op een kleiner oppervlak.
 • Vooral bij roterende modellen helpen ingebouwde druksensoren verkeerd gebruik te voorkomen.

Sonische tandenborstels reinigen sowieso zachter, dus het is moeilijker om er tanden mee te beschadigen (er zijn niettemin modellen met een drukregeling, zoals de Sonicare ProtectiveClean 5100).

Welke poetstijd moet ik aanhouden?

De meeste ingebouwde timers piepen na 2 minuten, wat volgens mij genoeg tijd is voor een grondige reiniging.

 • Als de batterij verzwakt als het oplaadniveau laag is (gebeurt bij Oral-B apparaten met NiMH batterijen), kunt u de poetstijd met 1 minuut verlengen.
 • Premium apparaten hebben ook schakelbare whitening-modi of tongreinigers die de reguliere poetstijd met nog eens 30 seconden verlengen.

In de praktijk doen ultrasone apparaten er het langst over om het gebit volledig te reinigen. In de meeste gevallen duurt een poetsbeurt hier meer dan 3 minuten om alle tandplak van de tandoppervlakken te verwijderen.

Is een speciale tandpasta nodig?

Alle Oral-B, Panasonic & Philips Sonicare modellen werken met normale tandpasta. Speciale varianten zijn niet nodig (en ook beslist duurder).

tandpasta voor gevoelige tanden

U kunt de ultrasone tandenborstels van Megasonex ook gebruiken met conventionele tandpasta. Alleen emmi-dent adviseert een speciale tandpasta voor zijn ultrasone apparaten, die niet bepaald goedkoop is.

De juiste poetstechniek

Hier verschilt de toepassing afhankelijk van het type tandenborstel.

U kunt het beste de volgende videobeschrijvingen bekijken, die informatie geven over het juiste gebruik.

Correct poetsen met elektronische tandenborstels van Oral-B

Dit is hoe je moet poetsen met Oral-B apparaten:

Correct poetsen met elektronische sonische tandenborstels.

Hier ziet u de aanbeveling van Philips Sonicare:

Maak uw tandenborstel regelmatig schoon

Na het poetsen moet u uw elektrische tandenborstel grondig afspoelen met water en de borstelkop losmaken van het handstuk om deze apart te reinigen.

De borstelkoppen houden nog steeds perfect.

Meer tips voor het onderhoud van elektrische tandenborstels

Kiemen verzamelen zich ook aan de onderkant van de borstel – vooral in de holtes voor het laadstation.

sonicare tandenborstel schoonmaken

Ik maak het gebied meestal schoon voor elke lading.

En last but not least, droog de natte borstel altijd af na het spoelen. Anders hopen bacteriën zich op in de rubberen groeven aan de achterkant.

Het is trouwens niet nodig om de tandenborstel te desinfecteren.

Het belangrijkste om te onthouden:

 • Druk niet te hard bij het poetsen om het tandvlees te beschermen. Elektrische apparaten reinigen zeer efficiënt, zelfs met weinig druk.
 • Geïntegreerde timers helpen bij de juiste poetstijd en speciale tandpasta is in de meeste gevallen niet nodig voor optimale resultaten.
 • Regelmatige reiniging zorgt voor een optimale hygiëne en een lange levensduur. Het beste is om de tandenborstel onmiddellijk na het poetsen af te spoelen.

Alles wat u moet weten over batterijen en duurzaamheid

Tegenwoordig moeten de meeste tandenborstels het doen met permanent geïnstalleerde oplaadbare batterijen.

Daarom is een voldoende krachtig model een van de belangrijkste kenmerken voor een lange levensduur. Als de batterij het begeeft, zult u in de meeste gevallen een nieuwe tandenborstel moeten kopen.

De verschillende soorten

De gebruikte batterijtechnologie maakt ook een belangrijk verschil.

oral b 600 accu

De batterij is de grootste zwakte van goedkope elektrische tandenborstels.
Braun gebruikt meestal verouderde NiMH-batterijen, die verschillende nadelen hebben.

 • Ten eerste lijden ze aan het zogenaamde geheugeneffect. U hebt waarschijnlijk gehoord dat batterijen altijd volledig moeten worden ontladen, zodat ze hun capaciteit behouden. Dit is precies wat je moet doen met Braun tandenborstels.
 • Bovendien hebben de batterijen ongeveer 18-24 uur nodig om op te laden. Gedurende deze tijd kunt u de borstel niet gebruiken als u de levensduur wilt maximaliseren. Hoewel de borstel ook de hele tijd op het laadstation kan blijven staan, gaat dit ten koste van de duurzaamheid.
 • Er is nog een nadeel: als de tandenborstel ook niet volledig is opgeladen, zal hij door de NiMH-batterij minder krachtig draaien dan bij een volledige lading. Dit is vooral merkbaar bij goedkope modellen, die al na enkele passen veel trager werken.

Alleen middenklasse modellen met NiMH batterijen (bijv. de Oral-B 1600, Oral-B Pro 6000) hebben voldoende levensduur en voldoende kracht, zelfs bij een lage lading.

Persoonlijk zou ik echter ook gaan voor nieuwere oplaadbare batterijen bij Oral-B (bijv. Oral-B Pro 2 2000, Oral-B Smart 5000, Oral-B Genius 9000).

Moderne batterijtechnologieën zijn superieur

Philips & Panasonic lopen hier onbetwistbaar voorop, omdat hun sonische tandenborstels zijn uitgerust met moderne lithium-ion batterijen.

Elektrische tandenborstels voor witte tanden

Dankzij het niet-bestaande geheugeneffect kunt u de tandenborstels op elk moment opladen en hoeft u niet bang te zijn voor negatieve effecten.

Net als moderne smartphones.

 • De tandenborstels gaan gemiddeld langer mee dan apparaten met oudere batterijen. Dergelijke tandenborstels reinigen tot 3 weken zonder oplaadpauze, wat zelfs voor langere vakanties lang genoeg is.
 • Bovendien leveren de batterijen vol vermogen, zelfs als ze bijna leeg zijn. Borstels met oplaadbare NiMH-batterijen verzwakken soms merkbaar tijdens het poetsen kort voor het opladen.

Hoewel het opladen van moderne lithium-ion batterijen ook vrij lang duurt (ongeveer 12-18 uur), gaat het iets sneller dan bij de oude NiMH-varianten (20-24 uur).

Wanneer verouderde batterijen u echt storen

Betekent dit dat je meteen een sonische tandenborstel moet kopen?

Nee, want tandenborstels met NiMH-batterijen zijn vaak veel goedkoper en bieden meer functies voor dezelfde prijs.

Als de batterij 10 dagen of meer meegaat, hebt u nog voldoende reserves voor een lange levensduur (als de batterij na 2 jaar slechts 6 dagen meegaat, is dat voor de meesten van ons nog steeds OK).

vitality elektrische tandenborstel oplader

Bij het kiezen van de juiste batterij hangt het dus af van uw eigen behoeften:

 • Wie vaak reist of één handstuk voor meerdere personen wil gebruiken, kan het beste kiezen voor een tandenborstel met een moderne lithium-ion batterij.
 • Wie de tandenborstel vooral in zijn eigen badkamer gebruikt, hoeft niet per se aan te dringen op 3 weken batterijduur – want minder is hier genoeg.

Echte voorzichtigheid is alleen geboden bij instaptandenborstels. Met het oog op de duurzaamheid moet de batterij minstens 7-10 dagen meegaan. Dit komt omdat de capaciteit bij alle batterijtechnologieën geleidelijk afneemt.

 • Om te voorkomen dat u de borstel na afloop van de garantieperiode voortijdig moet weggooien, moet u zorgen voor voldoende reserves.
 • Bespaar niet op de accu, want sommige modellen zijn zo zwak dat je een paar maanden na de aankoop baalt dat je niet wat meer hebt geïnvesteerd.

Hobbyisten kunnen de batterij zelf vervangen

Er zijn instructies op internet over hoe u zelf de batterijen van elektrische tandenborstels kunt vervangen. Er zijn talloze video’s op YouTube die kunnen helpen.

Ik heb in dit artikel ook enkele ervaringen samengevat: Een Philips Sonicare-tandenborstel repareren. Als u echter geen handvaardigheid heeft, kunt u het beste bij de aanschaf van uw tandenborstel zorgen voor een voldoende krachtige batterij.

Veelgestelde vragen over elektrische tandenborstels

Is er een minimumleeftijd voor elektrische tandenborstels?

De meeste fabrikanten vermelden in de gebruiksaanwijzing een minimumleeftijd van 10 tot 12 jaar. Er zijn echter ook speciale tandenborstels voor kinderen. Modellen zoals de Sonicare for Kids hebben niet alleen leuke gadgets, maar ook zachtere borstelharen. De handstukken zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar (onder ouderlijk toezicht) vanwege hun lichtere gewicht.

Is bloedend tandvlees normaal in het begin?

Het kan gebeuren dat elektrische tandenborstels enige tijd nodig hebben om eraan te wennen. In de eerste 1 tot 2 weken kan er meer bloedend tandvlees zijn. Bij twijfel of als de periode langer duurt, moet u zeker contact opnemen met een tandarts om blijvende schade te voorkomen.

Kan ik zo’n apparaat gebruiken met een beugel?

Gebruikers met een vaste beugel kunnen in de meeste gevallen zonder problemen een elektrische tandenborstel gebruiken. In hun eigen YouTube-video’s leggen zowel Braun als zijn concurrenten Sonicare de juiste poetstechniek met een beugel uit.

Er zijn ook speciale opzetborstels voor precies deze vereisten. De reinigingsmethode van een ultrasone tandenborstel met bewegingsloze borstelharen kan ook hier voordelig zijn.

Waar moet ik op letten bij opzetborstels?

Alle grote fabrikanten bieden verschillende vervangingskoppen voor hun borstels. Ze verschillen meestal niet alleen in grootte (rond of langwerpig ovaal), maar ook in de hardheid van de haren.

De standaard versies zijn het goedkoopst met 2-3€. Speciale borstels voor gevoelig tandvlees of voor het bleken van tanden zijn meestal iets duurder.

Elke 2-3 maanden vervangen

Om besmetting met kiemen te voorkomen, moeten oude opzetborstels uiterlijk na 3 maanden worden vervangen.

Dit helpt niet alleen bij de hygiëne, maar ook bij het poetsresultaat: de haren slijten na verloop van tijd, waardoor de tandenborstel niet meer zo grondig poetst als in het begin. Ik merkte geen grote verschillen in duurzaamheid tussen de fabrikanten.

Opmerking: In gedetailleerde vergelijkingstests heb ik de populairste borstels van Oral-B en de huidige vervangingsborstels van Sonicare getest. Ik ga ook dieper in op duurzaamheid en kosten.

Welke elektrische tandenborstel is het beste voor gevoelig tandvlees?

Premium modellen hebben meestal een gevoelige stand die de intensiteit vermindert.

Voor gevoelig tandvlees, tanden die gevoelig zijn voor kou of blootliggende tandhalzen wordt ook een sonische tandenborstel aanbevolen, omdat deze varianten voor gevoelige tanden voorzichtiger reinigen dan hun roterende tegenhangers. Ultrasone apparaten kunnen ook de moeite waard zijn omdat ze de beweging van de borstelkop volledig elimineren.

Kan ik een elektrische tandenborstel gebruiken op implantaten of vullingen?

Ja. Momenteel is er geen bewijs dat roterende of sonisch aangedreven modellen implantaten of vullingen losmaken. Bij correct gebruik zijn er geen problemen.

Je moet alleen voorzichtig zijn met het tandvlees, dat meestal wat gevoeliger is rond zulke gebieden. Bij correct gebruik zijn er geen problemen. Bij twijfel, vraag het uw tandarts.

Is een elektrische tandenborstel voldoende voor gezonde tanden?

Naast het dagelijks gebruik van de borstel omvat een perfecte tandverzorging ook het reinigen van de ruimten tussen de tanden.

Zelfs de beste elektrische tandenborstel bereikt alleen de kauw- en zijvlakken.

Alleen flosdraad voorkomt de opbouw van geurveroorzakende bacteriën in de ruimte tussen de tanden. Mondspoelers kunnen ook een handig alternatief zijn voor flossen.

Populaire koopgidsen

Hoe kies ik een elektrische tandenborstel?

Welk merk u ook wilt, voordat u een keuze maakt, is het een goed idee om de verschillende kenmerken en functies te bekijken.

Reinigingsmodi

De meer gesofisticeerde modellen hebben verschillende modi voor het reinigen van specifieke zones. De meeste hebben een standaard en een diepe modus. Sommige hebben een speciale instelling voor het poetsen van de tong of gevoelige tanden, bij andere kunt u een snelheid en intensiteit kiezen.

Timer

Goede elektrische tandenborstels hebben een timer om u te helpen de aanbevolen twee minuten te poetsen. Het waarschuwt je elke 30 seconden wanneer het tijd is om van kant te wisselen.

Druksensor

Sommige hebben een druksensor om te voorkomen dat u te veel poetst.

Overmatig en krachtig poetsen kan het glazuur doen slijten en gevoelige tanden en tandvlees veroorzaken, waardoor de wortelzone bloot komt te liggen.

Reinigen van de tong

Veel mensen vergeten hun tong schoon te maken en dat is een vergissing. De Oral-B Genius 9000, bijvoorbeeld, heeft een speciale tongreinigingsstand. Het maakt de borstel zachter en bespaart u de aanschaf van een instrument als een tongschraper.

De kop van de tandenborstel

De kop van uw tandenborstel is zeer belangrijk. Ze zijn er in alle soorten en maten. Met kleinere diameters kunnen ontoegankelijke hoeken worden bereikt, terwijl grotere diameters een groter oppervlak bestrijken. Ook raden wij u aan een model te kiezen dat de voorkeur geeft aan draaiende bewegingen.

Het is belangrijk dat u uw opzetborstel om de twee à drie maanden vervangt. Zodra het beschadigd is, wordt het minder efficiënt en dat kan rampzalig zijn voor uw tandglazuur.

Autonomie

Bijna alle borstels in deze vergelijking worden opgeladen op een houder. Er zijn ook modellen die via een USB-poort worden opgeladen. De meeste fabrikanten richten zich echter nog steeds op oplaadpunten voor de badkamer.

Wat de levensduur van de batterij betreft, kunnen sommige modellen tot drie weken werken tussen twee oplaadbeurten (bij tweemaal daags gebruik gedurende twee minuten). In de andere gevallen bedraagt de gemiddelde tijd één à twee weken.

Intuïtieve toepassingen

De meeste tandenborstels die we getest hebben, zijn compatibel met een smartphone-app. Deze helpen u uw poetsroutine te perfectioneren, gegevens over elke poetsbeurt te verzamelen en fouten te melden.

In de praktijk heeft het gebruik ervan ons weliswaar geholpen onze praktijk te verbeteren, maar ze zijn niet onmisbaar geweest. Laten we zeggen dat het een leuke manier is om het te doen.

Opmerking: Wanneer een aankoop wordt gedaan via onze affiliate links, kan dit resulteren in een kleine commissie, zonder extra kosten voor u. Gelieve er ook nota van te nemen dat dit onze redactionele onafhankelijkheid op geen enkele manier aantast. Lees hier meer over.

Elk van onze tanden zou verbonden zijn met een orgaan in het lichaam

Dit is een theorie die bekend staat als “tand-energetica”. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zijn alle organen energetisch met elkaar verbonden en heeft elke tand een energetische verbinding met een orgaan of een groep organen. Een tandprobleem kan dus het algemene evenwicht van het lichaam beïnvloeden.

Volgens de theorie van de tandheelkundige energetica, met elke tandpijn, de ziekten en organen beïnvloed :

Lokalisatie van de pijn Aangetaste ziekten/orgaan (organen) of lichaamsdeel (delen)
Bovenste en onderste snijtanden Pyelonefritis, cystitis of otitis
Eerste snijtand Prostatitis of tonsillitis
Hoektanden Cholecystitis of hepatitis
Premolaar Colitis, longontsteking, dysbactriasis of allergische reactie
4e tand (boven en onder) Elleboog-, schouder-, knieklachten, darmziekten of ontstekingsziekten zoals artritis
Molaren Anemie, maagzweer, chronische gastritis, duodenale zweer of chronische pancreatitis
Onderste kiezen Spataderen, poliepen in de dikke darm of longproblemen zoals bronchitis, longontsteking of astma
6e ondertand Atherosclerose, problemen met aderen en slagaders
6e boventand Ontsteking van de schildklier, de eierstokken, de milt, sinusitis en farynxziekten
Verstandskiezen Hartaandoeningen, aangeboren afwijkingen en coronaire hartziekten

De verschillende soorten

Er zijn twee soorten elektrische tandenborstels op de markt: de zogenaamde oscillo-roterende met een afgeronde kop en de zogenaamde sonische met een borstelkop die lijkt op die van de klassieke handtandenborstels. Deze soorten tandenborstels garanderen beide een onberispelijke poetsbeurt en een reinigingskwaliteit die veel beter is dan die van handtandenborstels. Het gevoel en de wijze van borstelen verschilt echter van het ene type tot het andere. De roterende versie is zeer doeltreffend voor wie een grondige poetsbeurt wenst.

De oscillerende tandenborstel

Dit is een elektrische tandenborstel met een kleine, ronde borstelkop die cirkelvormige bewegingen maakt door de draairichting af te wisselen (of niet). Bij sommige modellen worden deze cirkelvormige bewegingen aangevuld met verticale of pulserende bewegingen. Het voordeel van dit type tandenborstel is dat de borstelkop zo klein is dat moeilijk bereikbare plaatsen gemakkelijk kunnen worden bereikt. Bovendien is hij zeer snel met een vermogen van 10.000 oscillaties en 40.000 pulsen per minuut.

De sonische tandenborstel

Met zijn rechthoekige borstelkop lijkt de sonische tandenborstel fysiek op de manuele tandenborstel. Het geeft een verticale heen-en-weerbeweging weer en trilt tussen 15.000 en 30.000 keer per minuut (afhankelijk van het model). De sonische tandenborstel breekt tandplak af door de werking van de borstelharen, die speeksel in de vorm van belletjes spuiten. Met dit type tandenborstel is het niet nodig om te schrobben. Beweeg de borstel gewoon van tand naar tand en de borstel doet de rest. De sonische versie is schurender en wordt niet aanbevolen voor wie de vibrerende bewegingen niet kan verdragen.

Elektrische of manuele tandenborstel?

Elektrische tandenborstels

Elektrische tandenborstels werken op batterijen of zijn oplaadbaar en zijn rijk aan technologie en functie. Om te gebruiken, zet u de tandenborstel gewoon in uw mond en zet u hem aan. Het poetst uw tanden gedurende precies 2 minuten, getimed door de timer waarmee het is uitgerust.

Een elektrische tandenborstel biedt de gebruiker het voordeel van meerdere poetsstanden voor gevoelige tanden, whitening-actie en tandvleesmassage. Het heeft ook een timer om de duur van het poetsen te bepalen, druksensoren om overmatig poetsen te signaleren, oscillatie-rotatie of sonische technologie en verschillende borstels die compatibel zijn met de gevoeligheid van het tandvlees van elke gebruiker.

De handtandenborstel

Handtandenborstels hebben hun voor- en nadelen. De technologie van de koppen, de borstelharen en de handvatten is goed doordacht om een voorbeeldige mondhygiëne voor de gebruiker te garanderen. Er zijn modellen met gekruiste, extra lange of meerlagige borstelharen, borstelharen met gepolijste of afgeronde punten, ergonomische handgrepen met een speciale greep, kegelvormige of schuine borstelharen, tandvleesstimulators en een tongschraper.

Het nadeel van de handtandenborstel is echter dat de door tandartsen aanbevolen poetstijd van 2 minuten zelden in acht wordt genomen. Dit leidt tot inefficiënt poetsen: niet alle tanden worden goed gereinigd.

Conclusie

Kortom, hoewel een elektrische tandenborstel duurder is dan een manueel model, is het handiger om een elektrische tandenborstel te gebruiken omdat het poetsen gemakkelijker en aangenamer wordt, wat bij een manueel model beperkter kan zijn.

Als u echter terugschrikt voor de nieuwe technologie, kies dan voor een handtandenborstel die rekening houdt met de gevoeligheid van uw tandvlees, wees nauwkeuriger in uw poetstechnieken en respecteer de poetstijd van 2 minuten die door specialisten op het gebied van mondhygiëne wordt aanbevolen voor een vlekkeloze hygiëne.

Goed om te weten.
Als u uw tanden poetst na het nuttigen van zuur voedsel of zure dranken, zoals frisdrank of sinaasappelsap, kan het glazuur eroderen. Daarom moet u 30 tot 60 minuten wachten voordat u gaat poetsen.

De verschillende merken

Naar onze mening zijn de beste merken elektrische tandenborstels in 2021 :

Oral-B

Het merk Oral-B werd rond de jaren ’60 opgericht door Dr. Robert W. Hutson en staat bekend om de verkoop van artikelen voor tandhygiëne, waaronder mondspoelingen, tandpasta’s en oscillerende tandenborstels. De roterende tandenborstels van het merk onderscheiden zich door de lange levensduur van de batterij van elk model, die meer dan twee weken meegaat en kan worden opgeladen, en door de geïntegreerde opties die de tandenborstel vergezellen (standaard- of zachte stand, timer van 2 minuten, enz.).

Philips

Dit is een Nederlands merk, opgericht door de broers Anton en Gerard Philips in 1891 en bekend om zijn elektrische tandenborstels van hoge kwaliteit. Philips-producten worden vooral gewaardeerd om hun veelzijdigheid: tot vijf poetsstanden, een ingebouwde timer van ongeveer 2 minuten en een batterijlevensduur van twee tot drie weken, afhankelijk van het model.

Hangsun

Hangsun, dat internationaal aanwezig is, is gespecialiseerd in schoonheid en welzijn en is een leider op het gebied van electro-beauty en persoonlijke verzorging. De onderneming vervaardigt tandheelkundige accessoires en elektrische tandenborstels met één tot vier standen.

Fairywill

Fairywill is een tandenborstelfabrikant en -verkoper die wereldwijd naam heeft gemaakt met de uitstekende kwaliteit van zijn producten voor zowel peuters als volwassenen. Fans van het merk waarderen vooral de lange batterijlevensduur van ongeveer 30 dagen van de Fairywill elektrische tandenborstels met een oplaadtijd van ongeveer 4 uur en de veelzijdigheid van het product door de vele poetsstanden.

Spinborstel

Spinbrush is gespecialiseerd in het ontwerpen van tandenborstels en biedt een breed assortiment producten (zowel op batterijen als oplaadbaar) die voldoen aan de normen en behoeften van de consument. De elektrische tandenborstels van Spinbrush zijn bijzonder geschikt voor mensen (vanaf 3 jaar) die veel reizen of die voortdurend onderweg zijn.

Hoeveel kost een elektrische tandenborstel?

Onderstaand schema zal u helpen een idee te krijgen van de gebruikelijke prijzen voor elke prijsklasse (instapmodel, middenklasse en topmodel).

Duurder betekent echter niet noodzakelijkerwijs beter.

Wij raden u daarom aan altijd onze ranglijst te raadplegen alvorens te beslissen, in plaats van blindelings af te gaan op prijsklassen.

 • Instapniveau: €25 tot €45
 • Middenklasse: € 45 tot € 200
 • Top of the range: + meer dan €200

Tips

Zorg goed voor uw elektrische tandenborstel

Om de andere dag laat u de borstelkop een nacht weken in een glas water en witte azijn (een 50/50 mengsel). Dompel de borstel één keer per week onder in een mengsel van water en mondwater. Spoel de borstel na elke desinfecterende behandeling altijd uit met warm water.

Doe het rustig aan.

Trek de borstel zachtjes en lichtjes langs de tandvleeslijn, zodat de trillingen het gebied grondig reinigen. Het is niet nodig om krachtig in beide richtingen te poetsen zoals met een handtandenborstel.

Gebruik de timer

De meeste elektrische tandenborstels hebben een timer van twee minuten. Programmeer een paar piepjes tijdens de twee minuten, zodat u evenveel tijd kunt besteden aan het poetsen van beide kanten van uw mond. Als laatste moet u altijd uw tong poetsen om bacteriën te verwijderen die zich daar kunnen ophopen en een slechte adem kunnen veroorzaken.

Bewaar uw tandenborstel goed

Om te voorkomen dat er schimmel op uw tandenborstel groeit, moet u deze nooit in een gesloten, luchtdichte houder zoals een plastic doosje bewaren. In plaats daarvan kunt u het bewaren in een kast waar de lucht altijd zal circuleren, zelfs als de kast gesloten is. Ten slotte, als u op reis gaat, zorg er dan voor dat uw borstel droog is voordat u hem in zijn opbergdoos opbergt.

Vervang de borstelkop wanneer nodig

Het is raadzaam uw handtandenborstel om de 3 à 4 maanden te vervangen om ervoor te zorgen dat de borstelharen in goede conditie zijn en tandplak van uw tanden kunnen verwijderen. Dezelfde richtlijnen gelden voor elektrische tandenborstels, dus u hoeft niet te denken aan een nieuw tijdschema voor het vervangen van de opzetborstel.

Faq

Wat is de beste elektrische tandenborstel?
De beste elektrische tandenborstel hangt af van uw behoeften en budget. Lees onze koopgids om uit te vinden welke producten op dit moment de beste zijn.

Wanneer moet ik de borstelkop van een elektrische tandenborstel vervangen?
Net als bij een gewone tandenborstel moet de kop van een elektrische tandenborstel regelmatig worden vervangen. Het is raadzaam dit ten minste om de drie maanden te doen. Als u echter merkt dat de haartjes van de borstel de neiging hebben uit elkaar te gaan staan, is het beter de borstel onmiddellijk te vervangen.

Moet ik borstels van hetzelfde merk kopen?
De meeste borstels van één fabrikant (of bijna) zijn compatibel met een gamma. Het is dus mogelijk om de borstels te verwisselen.

Is een elektrische tandenborstel echt effectief?
Ja, en deskundigen op het gebied van mondhygiëne zijn het erover eens dat een elektrische tandenborstel meer tandplak verwijdert dan een handtandenborstel. Een van de redenen hiervoor is dat de timer van de tandenborstel ervoor zorgt dat gebruikers zich beter houden aan de aanbevolen 2 minuten poetsen (twee keer per dag). Dit is iets wat weinig mensen doen met een manuele borstel.

Vanaf welke leeftijd kan een kind een elektrische tandenborstel gebruiken?
Een kindvriendelijke elektrische tandenborstel kan meestal worden gebruikt vanaf de leeftijd van 5 of 6 jaar. Sommige merken, zoals Spinbrush, hebben echter elektrische tandenborstels die speciaal ontworpen zijn voor peuters vanaf 3 jaar.

Welke elektrische tandenborstel kiest u voor uw kind?

Ook kinderen hebben recht gekregen op een elektrische tandenborstel, zolang die maar gemakkelijk in het gebruik is en geschikt voor kleine handjes! Oral-B heeft verschillende borstels in de aanbieding voor onze kleintjes, zoals de Oral-B Kids Star Wars of de Junior Smart.

Wanneer moet de borstelkop worden vervangen?

In het algemeen moet de borstelkop ongeveer om de 3 maanden worden vervangen. Sommige modellen worden geleverd met één of twee extra borstels. Oral-B en Philips bieden ook verschillende soorten koppen aan, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker. Hiertoe behoren de Oral-B CrossAction opzetborstels uit de Vitality serie: de schuin geplaatste borstelharen van de CrossAction borstel verwijderen tot 100% meer tandplak dan een conventionele handtandenborstel.

Inhoudsopgave