Ultrasone tandenborstels & de juiste poetstechniek

Hoe de juiste ultrasone tandenborstelborsteltechniek in slechts een paar stappen slaagt , waarom de reinigingstechniek überhaupt zo belangrijk is, kunt u hier ontdekken.

Als u dezelfde poetstechniek gebruikt met een ultrasone tandenborstel als met andere elektrische tandenborstels, lijdt het reinigingsresultaat.

Daarom moet u de juiste reinigingstechniek voor ultrasone tandenborstels kennen en gebruiken. In deze post leg ik uit welke poetstechniek geschikt is voor ultrasone tandenborstels.

Als u de aanbevelingen in de tekst opvolgt, bereikt u de beste resultaten met uw ultrasone tandenborstel.

In het artikel vind je onder andere de volgende hoofdstukken:

Je tanden poetsen met een ultrasone tandenborstel is anders dan die van sonische of roterende tandenborstels, maar met de juiste ultrasone tandenborstels kun je ook goede tot zeer goede resultaten behalen.

Verschillen tussen ultrasone en sonische tandenborstels

Om de juiste ultrasone tandenpoetstechniek te leren, is het belangrijk om te weten in hoeverre sonische tandenborstels en ultrasone tandenborstels van elkaar verschillen.

Ultrasone tandenborstel poetstechniek verschillen

Ondanks de bijna identieke namen zijn sonische tandenborstels en ultrasone tandenborstels heel verschillend.

Terwijl sonische tandenborstels tussen de 30.000 en 50.000 bewegingen per minuut bieden, bewegen ultrasone tandenborstels veel sneller. Topmodellen halen tot 1,6 miljoen bewegingen.

Deze bewegingen gaan zo snel dat je ze niet meer kunt merken bij het tandenpoetsen. Een ultrasone tandenborstel lijkt stil te staan bij het poetsen.

Belangrijk: Door de compleet andere technologie zijn er geen poetsbewegingen nodig met ultrasone tandenborstels. In combinatie met tandpasta en speeksel zorgt echografie voor tandreiniging.

Conventionele sonische tandenborstels daarentegen moeten heen en weer worden bewogen, evenals een handmatige handmatige tandenborstel. De trillingen intensiveren het reinigingsresultaat.

Hoe werkt ultrasone technologie?

Terwijl alle andere tandenborstels mechanisch reinigen, d.w.z. door middel van beweging, vertrouwen ultrasone tandenborstels op een heel andere werkingswijze.

 Poetstechnologie ultrasone tandenborstel

De ultrasnelle bewegingen vormen microscopische bubbels met tandpasta en speeksel, die vervolgens openbarsten.

 • Deze “mini-explosies” leveren de energie om tandplak en bacteriën uit de tanden te verwijderen.
 • Dit effect werkt ook tussen de tanden, waardoor ultrasone tandenborstels bijzonder grondig zijn.

Omdat u zelf geen beweging hoeft te maken, is de ultrasone techniek zeer zacht voor tanden en tandvlees. Om deze reden zijn ultrasone tandenborstels erg populair, vooral bij mensen met gevoelig tandvlees.

De juiste poetstechniek voor ultrasone tandenborstels

Als je de techniek van ultrasone tandenborstel hebt begrepen, rijst al snel de volgende vraag: Hoe poets ik mijn tanden met een ultrasone tandenborstel?

Poetstechnologie voor ultrasone tandenborstel

De poetstechniek is compleet anders dan andere tandenborstels:

 • Omdat de ultrasone tandenborstel al het werk doet, hoeft u geen poetsbeweging uit te oefenen wanneer u deze zelf gebruikt.
 • Het is echter belangrijk om de borstelkop van tand naar tand te verplaatsen, zodat u alle delen van uw mondholte gelijkmatig reinigt tijdens het tandenpoetsen.

Bijna alle gebruikers vinden tandenpoetsen met een ultrasone tandenborstel vreemd bij het eerste gebruik. Geduld is nodig om alle tanden geleidelijk te reinigen, zonder zelf poetsbewegingen uit te voeren.

Effecten op de reinigingstijd

Over het algemeen duurt het poetsen van je tanden met een ultrasone tandenborstel langer dan poetsen met een andere tandenborstel.

Ultrasone tandenborstels moeten: Je beweegt langzaam naar elke afzonderlijke tand en de borstelkop moet daar dan blijven om je tanden te kunnen reinigen.

Langere poetstijd met ultrasone tandenborstel

Hoewel een poetstijd van twee minuten wordt aanbevolen voor handmatig of elektrisch poetsen, kan het grondig poetsen van uw tanden met een ultrasone tandenborstel vijf tot zes minuten duren.

Op elke tand moet de borstelkop tussen de vijf en tien seconden blijven: binnen, buiten en op de kauwoppervlakken.

Omdat er geen wrijving is, kunt u uw tanden veel langer poetsen. Bij alle andere tandenborstels daarentegen kan te lange wrijving leiden tot schade aan het glazuur.

Ultrasone tandenpoetstechniek in 6 stappen

Bij de twee fabrikanten van ultrasone tandenborstels, EmmiDent en Megasonex, zijn gedetailleerde instructies voor de juiste poetstechniek voor ultrasone tandenborstels te vinden op de respectieve websites. Deze verschillen nauwelijks van elkaar.

Aanbeveling
Productafbeelding
Bekijk in de winkel
Emmi-dent Platinum
De huidige testwinnaar. Deze ultrasone tandenborstel reinigt bijzonder zachtjes en is vooral geschikt voor mensen met gevoelig tandvlees.
FUNCTIES
 • Zachte en effectieve reiniging
 • ca. 2 weken batterijduur
 • 96 miljoen trillingen per minuut

Hier is een reinigingsgids die van toepassing is op alle ultrasone tandenborstels:

 1. Doe wat water op de opzetborstel.
 2. Leg vervolgens de tandpasta op de opzetborstel. (EmmiDent stelt dat je alleen de EmmiDent tandpasta moet gebruiken).
 3. Plaats de borstelkop op de rand tussen het tandvlees en de tand en zet de ultrasone tandenborstel aan.
 4. Beweeg de borstelkop van tand naar tand, blijf enkele seconden hangen bij elke tand. Voor elke kant van de kaak, evenals aan de boven- en onderkant, moet u minstens 30 seconden doorbrengen bij het schoonmaken.
 5. Poets vervolgens de bijt- en kauwoppervlakken van de tanden op dezelfde manier.
 6. Reinig na gebruik uw ultrasone tandenborstel onder stromend water.

Fooi: Omdat u de ultrasone tandenborstel niet hoeft te verplaatsen, is deze ook ideaal voor beugeldragers.

Beoordelingen

Bijna alle gebruikers van een ultrasone tandenborstel melden dat het in het begin erg wennen is om deze tandenborstels te gebruiken.

Ultrasone tandenborstelreinigingstechnologie-ervaringen

Vrijwel alle mensen zijn gewend om een tandenborstel te verplaatsen. Als deze beweging wordt geëlimineerd en er niets hoeft te worden gedaan tijdens het schoonmaken, lijkt de tijd veel langzamer te gaan.

Je hebt dus geduld en doorzettingsvermogen nodig om je tanden grondig te reinigen met een ultrasone tandenborstel.

Om beweging te simuleren, heeft EmmiDent zelfs een kleine vibratiemotor ingebouwd in het handheld-apparaat van de ultrasone tandenborstel.

Als je eenmaal gewend bent aan de nieuwe poetstechniek van je ultrasone tandenborstel, is het kinderspel om te gebruiken.

Info: Voor kinderen is poetsen met een ultrasone tandenborstel echter meestal te “saai” om aan te bevelen. In hoeverre modellen geschikt zijn voor kinderen, kunt u vinden in het artikel Ultrasone tandenborstels voor kinderen.

Conclusie: De juiste poetstechniek voor ultrasone tandenborstels is belangrijk

Omdat ultrasone tandenborstels gebaseerd zijn op een andere techniek zoals beschreven, moet u ook uw poetstechniek aanpassen om het best mogelijke reinigingsresultaat te bereiken.

Belangrijk: Iedereen die poetst met een ultrasone tandenborstel verergert het poetsresultaat.

 • Vanwege de zachte reiniging geven mensen met tandvleesproblemen meestal de voorkeur aan ultrasone tandenborstels, omdat het gebrek aan beweging en het resulterende gebrek aan druk extra bescherming bieden.
 • Als u echter uw tanden poetst met een ultrasone tandenborstel, moet u geduldig wachten tot elke tand is schoongemaakt.

Alleen met de juiste poetstechniek kan een ultrasone tandenborstel zo schoon zijn als een sonische tandenborstel. Om deze reden zijn sonische tandenborstels waarschijnlijk veel populairder dan ultrasone tandenborstels. Ze reinigen net zo grondig en zijn sneller en intuïtiever in gebruik.

Meer over ultrasone tandenborstels

Als je meer wilt weten over ultrasone tandenborstels, kan ik de volgende berichten aanbevelen. U zult vinden dort beoordelingen van de twee best verkochte modellen en nog veel meer tips:

 • Beoordeling Megasonex M8
 • Beoordeling EmmiDent
 • Ultrasone tandenborstels in een oogopslag
 • Tandpasta voor ultrasone tandenborstels
 • Ultrasone tandenborstels voor kinderen

Alternatieven voor ultrasone tandenborstels

Als u geïnteresseerd bent in alternatieven voor ultrasone tandenborstels, zijn hier alle beoordelingen van de huidige elektrische tandenborstels.

Alternatief voor ultrasone tandenborstel
Hier op de foto zie je de Sonicare DiamondClean – een sonische tandenborstel – die een goed alternatief is voor ultrasone tandenborstels.

Modellen van marktleider Philips (bijv. Sonicare DiamondClean) en Oral-B (bijv. iO9) zijn zowel technisch als qua prijs een goede optie.

Sonic tandenborstels en roterende elektrische tandenborstels helpen u een goede mondhygiëne te bereiken en zijn zeer eenvoudig te gebruiken. Krachtige modellen zijn te vinden in alle prijsklassen, zelfs onder de 50 euro en met zeer verschillende uitrusting.

Gerelateerde berichten