Oral-B iO 9 in de test

Met de iO 9 brengt Oral-B enkele van de meest opwindende innovaties van de afgelopen jaren op de markt. In deze review lees je in hoeverre de iO de reinigingstechniek verbetert – en waar hij nog zwakke punten heeft.

Het komt niet vaak voor dat een nieuwe tandenborstel iets echt nieuws maakt…

… des te meer keek ik ernaar uit om de Oral-B iO te testen.

De fabrikant belooft spannende functies zoals een eigen AI-assistent, die uw reinigingsgedrag evalueert via 3D-analyse (en u zou moeten helpen).

Innovaties zoals een stillere motor en zachtere reiniging klinken daarentegen bijna als een bijzaak, maar ik merkte het nog steeds positief tijdens de testperiode.

Ik heb alle huidige modellen van de Oral-B iO serie getest.

Maar first things first.

In dit ervaringsrapport lees je alles wat belangrijk is over het nieuwe topmodel – inclusief een uitgebreide vergelijking van de verschillende versies:

Overzicht van varianten: Oral-B iO 7 vs iO 8 vs iO 9

Oral-B IO vergelijkingstest

Een opmerking aan het begin:

De ervaring leert dat Oral-B altijd nieuwe pakketten op de markt brengt, maar deze verschillen meestal alleen qua accessoires (dan zijn er bijvoorbeeld 1 in plaats van 2 meegeleverde opzetborstels of verschillende opbergkoffers).

De volgende verschillen gelden voor de tandenborstels zelf en zullen in de toekomst niet veranderen.

Zo verschillen de iO tandenborstels

Oral-B IO 6 in geval

Naar mijn mening is de Oral-B iO 6* voor de meeste mensen voldoende. In tegenstelling tot de grotere modellen moet je het doen zonder kleurendisplay en ook de apparatuur (laadpaal, koffer) is niet zo hoogwaardig verwerkt.

Oral-B IO 7 in geval

De Oral-B iO 7* biedt 5 reinigingsinstellingen en een hoogwaardige opbergkoffer. Nogmaals, er is alleen een zwart-wit display.

Oral-B IO 8 in geval

De iO 8* heeft een extra Super gevoelig Poetsmodus bedoeld voor zeer gevoelige tanden. Als je gevoelig tandvlees hebt, kan deze poetsinstelling handig zijn. Daarnaast zit er nu een kleurendisplay aan de voorkant van de tandenborstel. Er is een exclusieve kleur, namelijk Violette Ametrine.

Maar als je al zoveel geld uitgeeft, is een upgrade van het topmodel naar mijn mening logisch, omdat je met deze stap veel extra functies krijgt:

Oral-B IO Zwart Onyx

De iO 9* biedt 3D-positiedetectie die kunstmatige AI gebruikt om uw poetstechniek onder de loep te nemen en verbeteringen voor te stellen – zeer nuttig voor het identificeren van zwakke punten in de mondhygiëne.

Er is ook een reiskoffer die je kunt gebruiken om je tandenborstel op te laden – erg handig voor onderweg.

Als een verdere bonus heeft de topvariant ook een tongreinigingsmodus, die zou moeten helpen tegen slechte adem en bacteriële afzettingen. Een leuke toevoeging maar geen aanrader.

Mijn aanbeveling: Gebruik de iO 7 of iO 9

Als je geen extra’s nodig hebt zoals de 3D-analyse en reiskoffer, dan biedt de iO 7 in principe alles wat je nodig hebt voor een gezond gebit.

Misschien vind je ook de voorgangers Genius of Genius X goedkoop in de uitverkoop, die zelfs een beetje meer bieden voor een vergelijkbare prijs.

Ik zou de iO 8 overslaan en direct voor de volledig uitgeruste versie gaan – hier krijg je gewoon meer voor het geld.

De iO 9 is momenteel de beste tandenborstel van Oraal-B

Oral-B iO9

97 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi100
Verwerking & houdbaarheid95
Accessoires & Extra’s97
Algemene conclusie

Met zijn magnetische technologie biedt de iO 9perfecte reinigingsresultaten. Daarnaast zijn er veel handige extra’s die specifiek je mondhygiëne verbeteren. Als geld geen probleem is, krijg je hier een zeer geavanceerde tandenborstel voor gezonde tanden.
Ontdek de prijs van de Oral-B iO 9*

Als geld geen probleem is, krijg je geweldige functies zoals positiedetectie, de app als tandartsverzorgingscoach en poetsmodi voor elke gelegenheid.

De volgende tekst verwijst naar het topmodel, hier vindt u ook een review van de Oral-B iO 8.

Ontwerp & Bediening

In vergelijking met zijn voorganger, de Oral-B Genius, vind ik het ontwerp duidelijk beter.

Oral-B iO 9 Inhoud van de levering

De tandenborstel ziet er niet alleen slanker uit, maar alles ziet er veel netter uit.

 • In plaats van zoveelste knoppen &diverse icoontjes, bestaat de voorkant van de iO uit slechts 2 knoppen (en het kleine kleurendisplay, waar ik later meer in detail op in zal gaan).
 • Met de aan-uitknop schakel je de borstel in en met onderstaande knop kun je snel schakelen tussen de individuele reinigingsmodi.

Zodra je de iO 9 activeert, begint de Smartring ook in instelbare kleuren te gloeien, wat vooral in donkere badkamers een echte blikvanger is.

De tandenborstel ligt ook goed in de hand en zelfs met natte vingers glijdt hier niets uit. Alles voelt waardevol.

Over het algemeen is het nieuwe ontwerp een belangrijke stap voorwaarts – de iO ziet er nobeler uit dan elk ander model van Oral-B. Veel belangrijker dan welke verschijning dan ook, zijn echter de reinigingsprestaties.

Wat de nieuwe magneettechnologie brengt voor reiniging

Volgens Oral-B is de grootste innovatie de gereviseerde motor van de iO. In plaats van een mechanische aandrijving moeten magneten nu zorgen voor een grondige en stillere reiniging.

Vooral het laatste punt interesseerde me, want de meeste Oral-B tandenborstels zijn duidelijk hoorbaar… Dus is er hier een revolutie in schoonmaken?

Stiller, maar nog steeds hoorbaar

Eerst het goede nieuws: Ja, zowel iO 8 als Oral-B iO Series 9 zijn hoorbaar stiller dan alle andere modellen van de fabrikant. Hier heeft Oral-B aanzienlijke vooruitgang geboekt, wat vooral geldt in directe vergelijking.

Maar de nieuwe modellen zijn nog steeds niet echt fluisterstil. Als u gevoelig bent op dit gebied en bijv. Wil je je slaappartner niet wakker maken, dan zal de iO je hier niet helemaal overtuigen.

Oral-B iO 9 testrapport over reinigingsprestaties
De Oral-B iO reinigt stiller, maar nog steeds hoorbaar.

Dus, ondanks alle verbeteringen, moet je een paar compromissen sluiten. Maar dit is een probleem van bijna alle tandenborstels (de kracht voor schone tanden moet immers ergens vandaan komen). Ik ben tevreden, de ontwikkeling gaat de goede kant op.

Reinigt merkbaar zachter

Een ander voordeel van de nieuwe aandrijving is de reinigingservaring zelf. Dankzij de magneten schudt de borstelkop aanzienlijk minder in de mond en voelt aangenaam zacht aan.

 • De borstelharen glijden moeiteloos over de tanden en verwijderen alle tandplak en afzettingen.
 • Reiniging is merkbaar soepeler dan bij de meeste andere modellen, hier brengt de magneettechnologie echte voordelen met zich mee.

Natuurlijk zorgen goedkopere tandenborstels ook voor schone tanden – maar met de Oral-B iO is poetsen iets comfortabeler.

7 beschikbare reinigingsmodi

Via twee knoppen op het handstuk kun je eenvoudig de verschillende functies van de iO8 oproepen. Het kleurendisplay (zie hieronder) helpt om te zien welk reinigingsprogramma is ingesteld.

Oral-B IO Modellen
Afhankelijk van het model zijn er verschillende reinigingsmodi. De iO 9 brengt het meeste met zich mee.

De iO 9 biedt 7 verschillende reinigingsprogramma’s, hier is een overzicht:

 • Dagelijkse schoonmaak: Zoals de naam al doet vermoeden, is dit het normale schoonmaakprogramma.
 • Gevoelig: Voor gevoelig tandvlees kunt u overschakelen naar het zachtere Sensitive-programma. De reinigingsprestaties nemen merkbaar af.
 • Fleuren: Dit programma is bedoeld voor langdurig tanden bleken. Vooral in het geval van vlekken of sterke tandplak helpt het om de tandoppervlakken te polijsten. Vaak werken ophelderingsprogramma’s het beste met speciale opzetborstels.
 • Bescherming van het tandvlees: Een langzamer programma, dat bijzonder zacht is voor het tandvlees.
 • Geïntegreerdnsiv: Het intensieve reinigingsprogramma van de iO8, sneller dan het dagelijkse reinigingsprogramma.
 • Supergevoelig: Dit programma is nog zachter dan het Sensitive programma. Hierdoor kunt u uw tanden poetsen, zelfs als u momenteel last heeft van tandvleesproblemen.

Exclusief heeft de iO 9 een Tongreiniging, waarmee je slechte ademveroorzakende bacteriën en ziektekiemen van de tong veegt. Dit is een leuke toevoeging die ik graag af en toe gebruik.

De iO 9 onthoudt altijd de laatste programma-instelling en start dan opnieuw met de laatst gebruikte reinigingsmodus na de volgende inschakeling.

Conclusie over de nieuwe schijf

De magneten zijn een duidelijke verbetering, omdat ze zowel stiller als efficiënter reinigen (dus merkbaar minder schudden dan eerdere modellen).

Dit is echter alleen merkbaar in een directe vergelijking – de voorgangers zijn hier nauwelijks slechter af. Al met al is de nieuwe drijfveer evolutie in plaats van revolutie.

Samengevat: Op zichzelf zijn zowel iO 8 als iO 9 momenteel de meest grondige tandenborstels van Oral-B, er is niets te klagen.

In ieder geval tonen de twee tandenborstels alleen hun grote sterke punten met de andere nieuwe functies:

Een kleurendisplay helpt bij de tandverzorging

Een van de meest interessante innovaties is het ingebouwde kleurendisplay aan de voorkant van de tandenborstel.

iO 8 en 9 kleurendisplay
Het handige kleurendisplay is verkrijgbaar vanaf de iO 8 (de kleinere iO 7 moet het doen met zwart-wit).

Afhankelijk van de geselecteerde instelling toont het u nuttige informatie zoals het batterijniveau, de huidige reinigingsmodus of de resterende timertijd.

In het dagelijks leven is dit kleine display een zeer nuttige verbetering gebleken, die ik nu mis met goedkopere tandenborstels.

Hierdoor kun je te allen tijde alle belangrijke informatie in de gaten houden – bij de vorige modellen had je ook een smartphone nodig, wat vaak omslachtig was (ik gebruikte de app bijvoorbeeld maar sporadisch omdat ik ’s ochtends vaak geen tijd had voor mobiele telefoonspellen).

Dit wordt nu weggelaten omdat de tandenborstel bijvoorbeeld na het poetsen met een smiley laat zien of je alles goed hebt gedaan. Als je haast hebt, kun je zien hoe lang je moet schoonmaken zonder app.

Zulke kleine herinneringen zijn voor mij onmisbaar geworden na de test met de iO 9 – omdat ze me helpen om de juiste reinigingstechniek te behouden.

Is er ruimte voor verbetering?

Het kleurendisplay is niet het grootste en heeft geen aanraakfunctie (je bedient het penseel uitsluitend met de knoppen of de app). Ik denk dat dit een goede keuze is, omdat aanraakbediening in vochtige badkamers sowieso erg foutgevoelig zou zijn.

Al met al wil ik het kleine scherm niet meer missen en hoop ik dat Oral-B hier in de toekomst nog meer functies zal installeren.

Op dit moment is er, zoals ik al zei, alleen het belangrijkste om te zien – voor alle andere informatie moet je de app gebruiken.

Een app als tandartsvervanging?

Alle belangrijke informatie komt samen in de gratis app.

Oral-B iO App
De app doet echt iets – tenminste zolang je hem regelmatig schoonmaakt.

Dankzij de ingebouwde positiedetectie kunt u op elk moment zien welk deel van uw tanden u poetst.

 • En nog belangrijker: de 3D-analyse laat je precies zien of je met de juiste techniek reinigt.
 • Het herinnert je aan de juiste druk, geeft aan of je de linker bovenkiezen vergeten bent, etc.

De app wordt ook voortdurend verbeterd en heeft een aantal handige functies:

Als je – net als ik – soms kleine foutjes maakt in het stressvolle dagelijks leven (bijvoorbeeld 20 seconden te vroeg stoppen met schoonmaken), dan zie je dit duidelijk terug in de app.

De Oral-B app helpt ook bij andere zaken zoals het tijdig vervangen van de opzetborstels (geen geld verdienen, maar voorkomen van kiembesmetting).

Last but not least zijn er medailles en punten om te verzamelen – vooral voor kinderen kan zo’n speelse aanpak motiverend zijn.

Informatie overkill & geschiktheid voor dagelijks gebruik

Voor mij persoonlijk laat de app bijna te veel tegelijk zien en is het niet eenvoudig om alle verschillende functies bij te houden.

Er is ook de kwestie van gegevensbescherming – u moet zich ervan bewust zijn dat de verzamelde Gegevens kunnen worden gedeeld met derden (de algemene voorwaarden van een app kunnen op elk moment worden gewijzigd).

Mijn grootste kritiek is echter de behoefte aan een smartphone zelf. Soms is het gewoon onnodig ingewikkeld om ’s ochtends naar je telefoon te zoeken als je gewoon je tanden wilt poetsen.

Voor mij persoonlijk is dit de belangrijkste reden nr. 1 waarom ik de voorkeur geef aan het kleurendisplay en zou willen dat ik daar in de toekomst nog meer informatie zou kunnen zien. Het is gewoon handiger en goedkoper.

Reinigen met de Oral B App
Voor mij is schoonmaken met de mobiele telefoon op de lange termijn in ieder geval net zo omslachtig als op deze foto. Ik geef de voorkeur aan het nieuwe kleurendisplay van de iO-Series 9 tandenborstels.

Aan de andere kant denk ik dat deze persoonlijke tandheelkundige zorgcoach op mobiel erg goed is gedaan en ik weet zeker dat deze gadgets de mondhygiëne merkbaar kunnen verbeteren – als je er ontvankelijk voor bent.

Het enige wat hier helpt is om het uit te proberen.

Druksensor

Een van de belangrijkste kenmerken van een elektrische tandenborstel is de drukregeling. Het beschermt tegen onjuiste poetstechnieken en beschermt het tandvlees – een onmisbare functie waar u zeker belang aan moet hechten bij het kopen.

Oral-B IO LED-ring
U kunt de Smart Ring aanpassen aan uw wensen.

De iO tandenborstels waarschuwen je meerdere keren: er verschijnt een rood lampje in de app zodra je te hard drukt. De tandenborstel zelf vestigt de aandacht op de juiste druk met de Smart Ring:

 • Het gloeit in de ingestelde basiskleur als je er nauwelijks op drukt.
 • Het gloeit groen als je precies goed schoonmaakt.
 • Het gloeit rood als je er te hard op drukt.

Dit is erg nuttig en eigenlijk moeilijk te missen. Er zijn echter ook een paar kleine kritiekpunten die me opvielen tijdens het testen:

Helaas toont de app alleen te veel druk, maar niet te weinig (hier moet je kijken naar het groene licht van de slimme ring).

Bovendien verandert de drukregeling het volume of de trillingen niet – dit was bij de vorige modellen nog steeds het geval en je voelde altijd wanneer er iets mis was. Om de een of andere reden hebben de opzetborstels deze functie niet meer.

Dit brengt me ook bij een ander nadeel van de iO-serie.

Nieuwe iO opzetborstels nodig

De tandenborstels zijn alleen compatibel met speciale opzetborstels – de vorige varianten werken er helaas niet mee.

De opzetborstels zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Dat vind ik jammer, want het aanbod van conventionele Oral-B opzetborstels is veel groter en er zijn varianten voor gevoelige tanden, beugels, etc.

In ieder geval kort na publicatie zijn er beduidend minder iO-opzetborstels.

Hogere vervolgkosten

Nog een punt van kritiek: de nieuwe opzetborstels zijn aanzienlijk duurder dan voorheen en zorgen voor hogere kosten. Momenteel kosten ze tot 3x zoveel als de conventionele varianten.

Ze zijn nog steeds aanzienlijk goedkoper dan dure bezoeken aan de tandarts, maar 40-50 € per jaar voor vervangende hoofden worden te hoog gevoeld. Hopelijk zakt de prijs wat.

Klik hier voor de standaard versie:

Aanbeveling
Oral-B iO opzetborstels
Dit pakket met vier opzetborstels biedt een relatief goedkoop type borstelkopvernieuwing.
Zie prijs

Speciale, zachte opzetborstels voor de iO tandenborstels dragen de naam Gentle Care. Deze zijn echter nog duurder dan de normale opzetborstels.

Aanbeveling
Oral-B iO Gentle Care opzetborstels
Zachte opzetborstels voor de iO tandenborstels van Oral-B.
Zie prijs

Als u overweegt een iO8-tandenborstel te kopen, moet u altijd de vervolgkosten in uw planning opnemen. U moet de opzetborstel van uw iO8 minstens om de drie maanden vervangen.

6 weken batterijduur &snel opladen

Een sterke accu is enorm belangrijk, want die zorgt ervoor dat je te allen tijde met vol vermogen kunt reinigen.

Gelukkig zijn de dagen van lamme NiMh-batterijen, die je altijd volledig moest ontladen, al lang voorbij.

Nieuwere Oral-B borstels hebben moderne batterijen, die nog steeds voldoende stroom leveren voor schone tanden, zelfs met een laadniveau van 20%… en de iO-serie legt zelfs vast Nog één ding:

 • Met een looptijd van 4-6 weken bevinden ze zich in het absolute topveld van alle merkfabrikanten. Geen Sonicare tandenborstel komt in de buurt van de iO, de meesten moeten hem na de helft van de tijd aansluiten.
 • Zo kunt u de Oral-B iO 9 zonder aarzelen meenemen op lange vakanties en hoeft u zich geen zorgen te maken over lege batterijen of ongeschikte aansluitingen (de oplaadkabel kan thuisblijven).

En als u toch moet opladen, is de batterij in slechts 3-4 uur vol. Ten opzichte van zijn voorgangers (12-24u) is dit een flinke verbetering!

Een nobele oplader

De leveringsomvang omvat ook een stijlvolle inductielader die de tandenborstel op zijn plaats houdt door middel van magnetische kracht.

Oral-B IO op laadpaal

Dit ziet er stijlvol uit – en door de stabiliteit vind ik veel fijner dan de soms wiebelige laadpalen van goedkopere borstels.

Over het algemeen maakte de iO 9 indruk op me op het gebied van batterijprestaties.

Overige apparatuur

Zoals in het begin vermeld, heeft de iO 9 een reiskoffer waarin je de borstel ook meteen kunt laden. Gezien de sterke batterij zou dit voor de meeste ritten niet nodig zijn, maar het is nog steeds een leuke extra.

Oral-B IO Case Vergelijking
Afhankelijk van de modelvariant zijn er verschillende opslagopties.

Helaas past er maar 1 opzetborstel in de behuizing. Bij de voorgangers waren er nog 2, die ik graag gebruikte (bijv. om een bleekkop mee te nemen – een gevoelig hoofd). Maar de zaak is nu iets compacter dan de slagen van de Genius.

In het pakket dat ik heb getest, zit ook geen smartphonehouder. Ik vind het niet erg, maar als je de app vaak gebruikt, kan het een verstandige aankoop voor je zijn. De houder zal echter zeker te vinden zijn als een te kopen accessoire.

Conclusie over de oral-B iO 9

De Oral-B iO 9 is een allround succesvolle tandenborstel en heeft een aantal unieke eigenschappen.

Het is het beste model van de fabrikant tot nu toe en heeft geen echte zwakke punten:

 1. De reinigingsprestaties zijn uitstekend en met 7 beschikbare instellingen is er voor elk wat wils.
 2. Functies zoals de 3D-analyse of het kleurendisplay helpen om een perfecte reinigingshygiëne te handhaven.
 3. De afwerking is van hoge kwaliteit en ook de innerlijke waarden kloppen: de batterij gaat lang mee en de nieuwe schijf is stil en grondig.

Dus is de iO 9 de perfecte tandenborstel? Als je alle functies regelmatig gebruikt, dan zeker.

Op het eerste gezicht klonken veel dingen als een leuke gimmick voor mij – maar om eerlijk te zijn, had ik mijn twijfels of dit allemaal echt nodig was.

Na een paar weken met de iO 9 wil ik niet veel functies meer weggeven

Ja, ik mag ze niet allemaal dagelijks gebruiken…

… maar zaken als het praktische kleurendisplay of de mogelijkheid om heel goed met de app te kijken bij het poetsen, mis ik nu met andere tandenborstels.

Het totaalpakket is echt Heel veel en ik zou de iO 9 aanbevelen aan iedereen die wil investeren in zijn eigen tandheelkundige gezondheid.

Tegen de huidige prijs van meer dan 200 € kan ik ze niet zonder aarzeling aanbevelen, omdat er al bruikbare elektrische tandenborstels zoals de Oral-B Pro 2000 zijn voor minder dan de helft van het geld.

Natuurlijk moet je het doen zonder tal van extra’s en compromissen sluiten (slechts 2 reinigingsmodi, slechts 10 dagen batterij)… maar in principe zorgt deze borstel ook voor een gezond gebit.

Oral-B IO Vergelijking

Op dit moment kun je ook de vorige modellen (Genius en Genius X) tegen een redelijke prijs krijgen – ze kunnen niet helemaal alle verbeteringen van de iO bijhouden, maar ze zijn goedkoper.

Wanneer gebruik je de iO 9?

Voor de meeste lezers raad ik aan: Als je de tandenborstel goedkoop ziet in de aanbieding voor ongeveer 150 €, sla dan in ieder geval toe – je zult nauwelijks een beter totaalpakket vinden in deze prijsklasse.

Als geld voor gezondheid er toch niet toe doet en je waarde hecht aan uitgebreide tandheelkundige zorg, dan is er naar mijn mening geen manier om de Oral-B iO 9 te omzeilen en heb je er vandaag nog toegang toe.

Ze maakt het zo gemakkelijk om een stralende glimlach te krijgen en is momenteel ongeëvenaard goed.

Ontdek de prijs van de Oral-B iO 9*

Noot in de zin van de redaktionellen richtlijnen: De iO 9 getest hier is door mij gekocht. De iO 6, iO 7 & iO 8 werden mij enkele maanden na de publicatie van de test + evaluatie van Oral-B ter beschikking gesteld – redactionele invloed vond op geen enkel moment plaats. Ik behandel alle fabrikanten gelijk.