Tandvlees gezwollen: wat je kunt doen

Waarom is mijn tandvlees gezwollen? Als je jezelf deze vraag stelt, moet je dit artikel zeker lezen om meer te weten te komen over de oorzaken, gevolgen en nuttige maatregelen.

Voor velen is het belangrijkste als het gaat om tandheelkundige gezondheid om hun tanden gezond te houden en tandbederf te voorkomen.

 • Ons tandvlees speelt ook een enorm belangrijke rol in onze gezondheid en welzijn.
 • Sommige mensen hebben herhaaldelijk problemen met het tandvlees en wachten te lang om concrete actie te ondernemen.

Alleen een gezonde interactie tussen tanden en tandvlees helpt om een gezonde mondflora te bereiken.

Waarom treedt zwelling op het tandvlees op?

Gezwollen tandvlees is altijd een teken van ontsteking. In het weefsel wordt vocht opgeslagen, wat bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een infectie.

 • Vaak voelt gezwollen tandvlees geïrriteerd of gevoelig aan.
 • Soms wordt het echter ook geassocieerd met grote kiespijn.

Dit hangt vooral af van wat de ontsteking heeft veroorzaakt. De tekenen hiervan zijn vrij duidelijk en bekend bij de meesten.

U moet aandacht besteden aan deze symptomen

Bij het poetsen van je tanden of het schoonmaken van de ruimtes ertussen met tandzijde, neemt het bloeden toe. Alles voelt prikkelbaar en ongemakkelijk.

Andere tekenen zijn bijvoorbeeld:

 • rood tot donkerrood tandvlees
 • vrij zichtbare wonden in de mondholte
 • Gingivale pijn tijdens tandheelkundige zorg of eten

Als het tandvlees niet de juiste behandeling krijgt, kunnen ernstige problemen zoals tandvleeskrimp en parodontitis op de lange termijn optreden.

Aandacht: Als u ernstigere symptomen ervaart (bijvoorbeeld hoge koorts, kortademigheid of moeite met slikken), moet u dringend een arts raadplegen. Hier is het belangrijk om andere ziekten uit te sluiten!

Wat gebeurt er als je gezwollen tandvlees niet behandelt?

Als zwelling en ontsteking in de mondholte lange tijd niet worden behandeld, kan parodontitis (tandvleeskrimp) optreden. Dit leidt tot het terugtrekken van het tandvlees en de zogenaamde pockets vormen zich.

 • Deze zakken ontbranden gemakkelijker. Daarnaast is de tand niet meer voldoende beschermd.
 • Plaque en bacteriën dringen door tot de pulp en de tandzenuw. In het ergste geval gaat de tand verloren.

In de eerste fase kan gingivitis nog steeds op een gecompliceerde manier worden bestreden, later helpen alleen dure en complexe parodontale behandelingen.

Bij veranderingen in de mond, bijvoorbeeld als de tanden ineens anders op elkaar liggen of je merkt bloedend tandvlees op, moet je voorzichtig zijn. Daarnaast is er vaak sprake van een permanente slechte adem.

Gezwollen tandvlees tandarts
Als u tandvleesproblemen heeft, moet u zeker contact opnemen met uw tandarts om erger te voorkomen.

De oorzaken van gezwollen tandvlees

Het gevoelige slijmvlies in de mond is zeer rijk aan vezels en bevat veel bloedvaten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zwelling in de mondholte veel triggers kan hebben. Sommigen van hen zijn hieronder te vinden:

Gingivitis

Deze ziekte wordt in medisch jargon “gingivitis” genoemd. Tandvleesontsteking ontstaat bijvoorbeeld als je te weinig aandacht besteedt aan mondhygiëne.

Samenvatting: De bacteriën in de mond veroorzaken tandplak. Als dit niet voldoende wordt verwijderd, vormt zich een plaque en later verkleuring en cariës op de tanden. Bovendien kan het tandvlees gemakkelijker ontstoken raken.

Als het slijmvlies chronisch ontstoken is, kan dit leiden tot kiespijn, pusvorming en een slechte adem. Bovendien kunnen de naburige lymfeklieren opzwellen.

Je tanden verkeerd poetsen

In een poging om je tanden zo schoon mogelijk te houden, treedt soms irritatie op. Het tandvlees is erg gevoelig!

 • Deshalb Onjuist poetsen of het gebruik van de verkeerde hulpmiddelen kan leiden tot zwelling.
 • In dit geval is een tandenborstel, elektrisch of handmatig, met een zachte kop de betere keuze.

Wanneer u uw tanden poetst, moet u ervoor zorgen dat u de bewegingen zacht en cirkelvormig uitvoert. Zowel de tanden als het tandvlees moeten zachtjes worden gemasseerd.

Pijngevoelige tandhalzen oorzaken

Onjuiste poetstechniek leidt tot blootgestelde tandhalzen, koudegevoelige tanden en vervolgens tot ontsteking van het tandvlees.

Fooi: Ultrasone tandenborstels reinigen bijzonder voorzichtig, omdat de borstelkop niet beweegt. Meer informatie vind je hier: Ultrasone tandenborstels op de proef gesteld

Infecties

Natuurlijk is er soms zwelling in de mond als gevolg van gewone schimmels of virussen. Ook als gevolg van een zere keel is het hele gebied nog steeds beschadigd.

Bovendien beïnvloedt dit vaak niet alleen het tandvlees, maar ook de aangrenzende lymfeklieren. Deze lijken vergroot en veroorzaken dus vaak slapeloze nachten.

Zwangerschap of hormonen

Tijdens de zwangerschap, maar ook in tijden die verband houden met hormonale veranderingen, kunnen tandvleesproblemen toenemen.

 • Deze omvatten bijvoorbeeld de puberteit of de menopauze.
 • Zelfs het nemen van de anticonceptiepil kan dergelijke effecten hebben.

De hormonen die het lichaam van een vrouw tijdens de zwangerschap produceert, leiden vaak tot een verhoogde bloedstroom in het tandvlees. Deze veranderingen in de hormonale balans hebben ook invloed op de gezondheid van het tandvlees.

Voeding

Naast de externe omstandigheden kan een bepaald dieet eenvoudig gerelateerd zijn aan tandvleesproblemen.

Voeding voor gezond tandvlees

Gezonde voeding, die een positief effect heeft op tanden en tandvlees, bevat voldoende voedingsstoffen:

 • Vooral vitamine C speelt een grote rol bij het onderhoud van ons gebit,
 • maar ook voldoende vitamine B, calcium en foliumzuur moeten in de ingrediënten zitten.

Fooi: Vitamine C zit bijvoorbeeld in paprika’s, aardbeien en sinaasappels! Calcium zit vooral in zuivelproducten, zoals kaas en melk, maar ook in zalm en diverse granen. De meest populaire bronnen van foliumzuur zijn spinazie, asperges of selderij.

Na het vullen van tanden

In sommige gevallen zijn er problemen in de mondholte na een bezoek aan de tandarts. Als de behandeling bijzonder uitgebreid was of geïrriteerd was door de instrumenten, kan dit zwelling veroorzaken.

Moderne behandelingen zijn echter afhankelijk van minimaal invasieve procedures (d.w.z. zo min mogelijk schade veroorzaken). Normaal gesproken zouden dergelijke klachten echter binnen enkele dagen moeten verdwijnen.

Als dit niet het geval is, kunt u het beste advies inwinnen bij uw tandarts.

Rook

Sigaretten hebben een zeer schadelijk effect op het tandvlees en de tanden. Naast lelijke verkleuring en gele tanden hebben rokers vaak last van overgevoeligheid en bloedingen.

Kortom: Mensen die roken hebben over het algemeen meer last van het tandvlees. Het is daarom het beste om, in het belang van uw gezondheid, zich volledig te onthouden van de sigaret.

De eerste tanden van de baby

Wanneer baby’s hun eerste tanden krijgen, is het meestal voor niemand leuk.

Geen wonder dat elke tand zich een weg door het tandvlees moet banen om het oppervlak te bereiken. Dit veroorzaakt zwelling in de mond van de baby.

 • Het jeukt en doet pijn. De baby is dus rusteloos en kan ’s nachts niet goed slapen.
 • In deze context komen zelfs koorts en spijsverteringsproblemen voor.

Wanneer kinderen dan hun eerste melktanden krijgen, kan dit weer gepaard gaan met irritatie in de mond.

De tanden en het tandvlees

Om ons gebit gezond te houden, hebben we gezond tandvlees nodig!

 • Gezond tandvlees is roze en bedekt onze tanden in het nekgebied.
 • Het is strak en past zich aan de hals van de tand aan (bekijk de onderstaande grafiek).

Structuur van een tand

Vooral met sommige specifieke tanden in de mond zijn er verhoogde problemen. Deze omvatten zowel de kiezen als de verstandskiezen.

WeiStijve tanden

Net als kinderen en melktanden gedragen volwassenen zich wanneer het tijd is voor verstandskiezen. Velen associëren verstandskiezen vooral met zinloze pijn en ongemakkelijke operaties.

Daarnaast irriteren ze ook het tandvlees.

 • Als een verstandskies ontstoken is geraakt, kan dit bijzonder erg zijn! Vaak is het nodig om de tand te extraheren of operatief te verwijderen!
 • Vervolgens kan zwelling in de mond enige tijd optreden. Vooral de omliggende gebieden op het tandvlees zijn nu erg gevoelig.

Kiezen

Natuurlijk zijn vooral de gebieden verder naar achteren en rond de kiezen vatbaar voor allerlei soorten ontstekingen. Hier zijn tandenpoetsen en flossen niet eenvoudig.

Kiezen worden niet alleen benadeeld vanwege hun locatie, maar ook vanwege hun grootte. Daarom zijn ze bijzonder kwetsbaar voor bacteriën en tandbederf.

Fooi: Met een tandenborstel van Oral-B of een sonische tandenborstel kun je zelfs de meest onmogelijke plaatsen bereiken en de oorlog verklaren aan de bacteriën rond de kiezen.

Tandheelkundige zorg voor het tandvlees

De beste modellen vind je hier: Elektrische tandenborstels op de proef gesteld.

Problemen met het tandvlees

Omdat het slijmvlies in onze mond erg gevoelig is, zijn problemen met de tanden vooral merkbaar via het tandvlees. Als je ernstige klachten hebt met het tandvlees, moet je dit niet licht opvatten!

De volgende symptomen geassocieerd met het tandvlees komen vaker voor:

Tandvlees & Pus

Veel mensen merken meestal alleen gebitsproblemen op als het gaat om de trekkende pijn bij het drinken van warme en koude dranken.

Wat vaak te maken heeft met gevoelige tanden of blootgestelde tandhalzen kan ook ernstige oorzaken hebben.

 • In de meeste gevallen is kiespijn gerelateerd aan de zenuwen van de tand.
 • Druk of een blessure veroorzaakt irritatie.
 • Cervicaal tandbederf kan ook een trigger zijn voor plotselinge pijn.

Bij een uitgesproken ontsteking, die heel dicht bij de tandzenuw komt, kan zich pus vormen. Tekenen hiervan zijn vaak een gezwollen wang en hevige pijn. Door druk (bij het bijten erop) wordt de pijn weer versterkt!

Drukgevoelige tanden bij het bijten

In dit geval moet u zeker onmiddellijk een tandarts raadplegen, zelfs als angstpatiënt. Met huismiddeltjes kom je hier niet ver! In het ergste geval kan de tand zelfs afsterven.

Tandvlees wit &gezwollen

Een abces is een opeenhoping van pus die kan worden toegeschreven aan ernstige ontstekingen. Vaak lijkt het omliggende tandvlees niet alleen gezwollen, maar ook al witachtig.

Het abces kan worden gedetecteerd door een röntgenfoto en kan worden behandeld met antibiotica. Naast een ontsteking van de tand of het tandvlees kan ook een dode tand verantwoordelijk zijn.

Ook in dit geval moet de eerste manier u naar de tandarts leiden!

Het tandvlees trekt zich terug

Er zijn een groot aantal bacteriën in onze mond.

De beste manier om je tanden te beschermen is door dagelijks je tanden te poetsen. Het resterende residu kan het beste worden verwijderd door professionele tandreiniging.

 • Onrein verwijderde tandplak en bacteriën produceren tandplak of tandsteen.
 • Hierdoor hopen zich meer bacteriën op en voelen ze zich echt thuis.
 • Dit leidt tot gingivitis en in het verdere verloop tot tandvleeskrimp.

Het tandvlees trekt zich terug uit de tanden en vormt zakken, die zeer gevoelig zijn voor ontstekingen. Intensieve tandheelkundige zorg zal u helpen om terugtrekkend tandvlees te voorkomen.

Wat te doen bij gezwollen tandvlees?

De eerste maatregel om problematisch tandvlees te behandelen, moet altijd zijn om te focussen op betere tandheelkundige zorg. Dit is de enige manier om je tandvlees op de lange termijn gezond te houden.

Als het probleem al bestaat, bepaalt u wat de trigger is.

Dan kun je dit tegengaan met de juiste medicatie of andere maatregelen.

 • Veel ontstekingsremmende pijnstillers werken tegen ontsteking van het tandvlees en de tand.
 • Als alternatief kan de tandarts lokaal een oplossing toepassen, diehij kalmeert de irritatie.

Dit is vooral handig als slechts één specifiek gebied wordt getroffen. Sterkere vormen van ontsteking van het tandvlees kunnen worden behandeld met antibiotica of antibioticabevattend mondwater.

Huismiddeltjes voor gezwollen tandvlees

Het gevoelige tandvlees kan om heel verschillende redenen geïrriteerd zijn. Als u zelf verlichting wilt bieden of een tijdelijke oplossing nodig heeft, kan een van de volgende dingen nuttig zijn:

 • Koel

Het is bekend dat koeling verlichting biedt bij zwelling. Voor acute pijn kun je bijvoorbeeld een ijspakking aantrekken of een ijsblokje zuigen.

 • Grondige tandverzorging met borstel en tandzijde

Gezwollen tandvlees is een teken dat je tanden meer aandacht nodig hebben. Naast het poetsen van je tanden, flossen en spoelen met mondwater, omvat dit regelmatige bezoeken aan de tandarts.

Fooi: Het gebruik van een elektrische tandenborstel of een sonische tandenborstel is nuttig – voor degenen die bijzonder praktisch zijn. Het helpt om nog meer tandplak en bacteriën kwijt te raken.

 • Spoel zout water

Zout heeft een antibacteriële en neutraliserende werking op de mond en keel. Daarom kan een zoutwaterspoeling ook helpen bij gingivitis.

Het zout remt de verspreiding van bacteriën en is effectief tegen infecties.

Zo werkt het: Voeg gewoon een halve lepel zout toe aan een glas warm water en spoel twee keer per dag.

 • Kurkuma

Deze kruiderij is ook een van de praktische huismiddeltjes voor zwelling van het tandvlees. De speciale ingrediënten hebben ontstekingsremmende eigenschappen die pijn en ontsteking helpen verlichten. Maar pas op: Poets je tanden er niet mee, want de slijtage werkt als schuurpapier. Dit geldt ook voor actieve kool &baking soda.

 • Tea tree olie

Toegegeven, de geur is even wennen! Maar nogmaals, het bevat ontstekingsremmende middelen die u helpen met geïrriteerd, ontstoken tandvlees.

Zo werkt het: Doe gewoon een paar druppels van de olie in een glas warm water en gebruik dit twee keer per dag als mondwater.

Gevoelige tanden Tandpasta

Ondertussen is zelfs tandpasta met tea tree olie verkrijgbaar, wat dit soort klachten zou moeten verlichten.

Samenvatting: Hoe zwelling van het tandvlees te voorkomen

De beste en meest aangename optie is natuurlijk om zwelling van het tandvlees in het algemeen te voorkomen.

Veel verschillende dingen, zoals mondhygiëne, voeding en speeksel (maar ook het immuunsysteem) hebben te maken met de gezondheid van je tandvlees.

De volgende maatregelen kunnen eenvoudig worden geïntegreerd in het dagelijks leven en hebben toch een grote impact:

Let op je dieet!

Een uitgebalanceerd, gezond dieet heeft meer te maken met gezond tandvlees en tanden dan je zou denken. Zorg er daarom voor dat je voeding voldoende vitamine C, calcium en foliumzuur bevat.

Daarnaast zijn voedingsmiddelen die de speekselvloed stimuleren bijzonder positief voor je mondflora (bijvoorbeeld kauwgom). Zo ga je de verspreiding van bacteriën tegen.

Houd u te allen tijde aan de juiste tandheelkundige zorg

De beste manier om ontstekingen en zwellingen te voorkomen is door middel van uitgebreide mondverzorging! Dit omvat niet alleen dagelijks je tanden poetsen, maar ook flossen en een mondwater.

Goede tandvleesverzorging

Fooi: Poets je tanden twee keer per dag gedurende ongeveer twee minuten (hier vind je meer informatie over de poetstijd) en flos of gebruik een orale irrigator. Vergeet niet om van tijd tot tijd een tandreiniging te laten doen door de tandarts.

Irriteer het tandvlees niet!

Overgevoeligheid voor bepaalde tandverzorgingsproducten speelt een bijzonder belangrijke rol. Na verloop van tijd zul je zeker zelf herkennen welke producten goed voor je zijn en welke het tandvlees onnodig irriteren.

Bovendien moet u alleen met grote voorzichtigheid van bepaalde stimulerende middelen genieten of, in het beste geval, er volledig van afzien. Denk bijvoorbeeld aan tabaksgebruik, koffie en alcohol.

Aanbevolen lectuur: De beste elektrische tandenborstels in de test.

Ik hoop dat deze gids te gezwollen voor je is geweest.m tandvlees hielp. U bent ook van harte welkom om door deze pagina te bladeren en meer te weten te komen over goede tandheelkundige zorg of verschillende tandheelkundige problemen.