Een gids voor verstandskiezen: Symptomen, Chirurgie en Genezing

Wat zijn verstandskiezen?

Verstandskiezen zijn de derde kiezen achter in de tandboog, achter de kiezen. Beschouwd als een evolutionair overblijfsel, hadden zij dezelfde kauwfunctie als de andere kiezen. Verstandskiezen speelden een belangrijke rol bij het kauwen van harder voedsel, zoals bepaalde planten en ongekookt vlees.

Door de veranderde levensstijl hebben mensen verstandskiezen niet meer nodig. Om aan zijn behoeften te voldoen, is de menselijke kaak als volgt samengesteld:

 • Snijtanden: Er zijn 8 snijtanden in de mond, 4 centrale snijtanden en 4 laterale snijtanden. Ze hebben een enkele wortel en hun taak is te snijden.
 • Hoektanden: net als de snijtanden hebben de hoektanden slechts één wortel. Ze zijn vier in getal en worden gebruikt om voedsel te scheuren en de andere tanden tijdens kauwbewegingen te laten wijken.
 • Premolaren: Premolaren worden gebruikt om voedsel te verpletteren. Er zijn 8 premolaren met één of twee wortels en twee toppen.
 • De kiezen: de kiezen worden ook gebruikt om voedsel te malen. Ze zijn echter krachtiger dan de premolaren. In het algemeen hebben molaren drie wortels en zijn er acht van.

verstandskiezen

Waarom verstandskiezen laten trekken?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeven verstandskiezen niet altijd te worden getrokken. In feite is het mogelijk om verstandskiezen niet te verwijderen als ze normaal groeien en geen pijn of complicaties veroorzaken.

Verstandskiezen kunnen bepaalde aandoeningen veroorzaken en kunnen worden verwijderd voor preventieve of curatieve doeleinden. Verwijdering van verstandskiezen kan nodig zijn in de volgende gevallen:

 • Als ze verkeerd gepositioneerd zijn: verstandskiezen kunnen in het bot zitten, geïmpacteerd zijn of horizontaal gepositioneerd zijn.
 • Als ze pijn doen: verstandskiezen kunnen ontstekingen en infecties veroorzaken. Pericoronitis, een ontsteking van het weefsel rondom de tand, is de meest voorkomende infectieuze complicatie. Het ontstaat als de verstandskies halverwege is en er bacteriën tussen het tandvlees en de tand kunnen komen. Verstandskiezen kunnen ook leiden tot infecties van aangrenzende tanden.
 • Als ze tandbederf veroorzaken: verstandskiezen zijn moeilijk te bereiken met een tandenborstel en worden regelmatig aangetast door gaatjes. Om het risico op herhaling tegen te gaan, kan overwogen worden verstandskiezen te trekken.

In de meeste gevallen treden deze complicaties op in de ondertanden, namelijk de verstandskiezen van de onderkaak. Een verstandskiesoperatie kan als preventieve maatregel worden uitgevoerd. Het is raadzaam om uw gebit regelmatig te laten onderzoeken om complicaties te voorkomen en het verwijderen van verstandskiezen op het meest geschikte moment te plannen.

Hebben verstandskiezen invloed op de beweging van andere tanden?

Het verwijderen van verstandskiezen is geen orthodontische indicatie. Verstandskiezen worden er ten onrechte van beschuldigd de beweging van andere tanden te veroorzaken en de overlapping van tanden te vergroten door druk uit te oefenen op de andere tanden wanneer zij door het tandvlees komen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, veroorzaken verstandskiezen niet dat andere tanden verschuiven.

Talrijke studies hebben aangetoond dat verstandskiezen niet de hoofdoorzaak zijn van het verschuiven van andere tanden. Zelfs wanneer verstandskiezen worden getrokken, is het niet ongewoon dat de tanden daarna nog bewegen.

De redenen om verstandskiezen te verwijderen zijn puur tandheelkundig en hebben te maken met mogelijke pijn, necrose en infectie. Het is daarom onjuist te veronderstellen dat orthodontische recidieven verband kunnen houden met de groei van verstandskiezen en verstandskiezen te verwijderen met als enig doel tandverplaatsingen te voorkomen.

Wanneer moeten verstandskiezen getrokken worden?

Om te bepalen of een operatie aan de verstandskiezen nodig is, zal een klinisch en radiologisch onderzoek nodig zijn. De kaakchirurg zal bepalen of de verstandskiezen voldoende ruimte hebben om volledig door te komen en of er eventuele toekomstige problemen mee zijn. De specialist zal bepalen of de verstandskiezen geïmpacteerd, half geïmpacteerd of volledig doorgebroken zijn.

Ook half ingegroeide of geïmpacteerde verstandskiezen kunnen pijn en infectieproblemen veroorzaken. Het is raadzaam een afspraak te maken met een kaakchirurg als de verstandskiezen symptomen vertonen. Het kan gaan om pijn aan de verstandskiezen, infecties, gaatjes of schade aan andere tanden. Sommige van de symptomen die patiënten kunnen alarmeren zijn

 • Pijn en zwelling in de kaak;
 • Rood en/of gezwollen tandvlees;
 • Pijn in en rond de verstandskiezen;
 • Een onaangename smaak in de mond en slechte adem.

Sommige geïmpacteerde tanden vertonen echter geen symptomen en kunnen verantwoordelijk zijn voor veel complicaties. Regelmatig klinisch en radiologisch onderzoek is essentieel om het juiste moment te bepalen voor het trekken van verstandskiezen.

Hoe worden verstandskiezen getrokken?

Het trekken van verstandskiezen is een veel voorkomende ingreep die kan worden uitgevoerd door een kaakchirurg, orthodontist, maxillofaciaal chirurg of stomatoloog. Het kan worden gedaan in een tandartspraktijk, ziekenhuis of kliniek, onder plaatselijke verdoving of poliklinisch. Alle vier de verstandskiezen kunnen in één keer getrokken worden. Als de patiënt tekenen van angst vertoont, kan een ontspannende medicamenteuze behandeling worden aangeboden.

Wat te doen voordat de verstandskiezen worden getrokken?

Voordat de verstandskiezen worden getrokken, zal de tandarts een vooronderzoek doen. Dit houdt in dat de positie en vorming van elk van de verstandskiezen wordt onderzocht en dat de gewrichten en de kaak van de patiënt worden bestudeerd. De kaakchirurg zal ook controleren op cysten of andere pathologieën met behulp van een panoramische röntgenfoto.

Tijdens deze preoperatieve afspraak worden de details van het trekken van verstandskiezen aan de patiënt uitgelegd. Dit is het ideale moment om al uw vragen over de procedure te stellen en uw eventuele zorgen te bespreken.

Hoe gaat de verstandskies operatie in zijn werk?

De duur van de verstandskiesoperatie varieert naargelang het aantal te trekken tanden en hun plaatsing. Het verwijderen van twee half doorgebroken tanden kost niet evenveel tijd als het verwijderen van vier doorgebroken tanden. Per geval zal de tandarts de patiënt kunnen vertellen hoe lang de procedure waarschijnlijk zal duren.

In de meeste gevallen worden verstandskiezen onder plaatselijke verdoving verwijderd. Aangezien aan de extractie weinig risico’s verbonden zijn, wordt algehele anesthesie alleen in uitzonderlijke gevallen overwogen. De tandarts maakt zo nodig een sneetje in het tandvlees, maakt het tandvlees vrij, maakt het kaakbot vrij om de tand vrij te maken en voert de verstandskiesextractie uit. Soms moet de tandarts de tand operatief splijten om hem gemakkelijker te kunnen trekken en het trauma te beperken. Tijdens de procedure zuigt de arts bloed en ander materiaal weg dat de tandholte blokkeert. Nadat de tand is getrokken, wordt het gebied goed schoongemaakt en ontsmet om het risico op infectie te minimaliseren.

Om de wond te sluiten, gebruikt de tandarts resorbeerbare hechtingen. Deze resorbeerbare hechtingen verdwijnen spontaan in minder dan drie weken. In zeldzame gevallen kunnen resorbeerbare hechtingen irritatie of infecties veroorzaken. In dat geval is het raadzaam een afspraak te maken met uw chirurg om ze manueel te verwijderen.

Hoewel het niet prettig is, doet het verwijderen van verstandskiezen geen pijn. De dagen na de verstandskiesoperatie kunnen echter pijnlijk en ongemakkelijk zijn. De pijn van het trekken van verstandskiezen kan enkele dagen aanhouden, maar kan gemakkelijk worden verzacht met pijnstillers die door de arts worden voorgeschreven.

Wat zijn de na-effecten van verstandskiezen trekken?

Om de genezing te bevorderen, moeten op de dag van de operatie en de volgende dag verschillende voorzorgsmaatregelen worden genomen. Na de operatie van de verstandskiezen is het gebruikelijk dat er een kleine hoeveelheid bloedverlies gedurende een paar uur optreedt. De patiënt wordt geadviseerd zijn of haar pads een uur of twee in de mond te houden. De druk moet stevig worden gehandhaafd en het kompres moet zo nodig regelmatig worden vervangen. Het is raadzaam kalm te blijven, lichamelijke inspanning te beperken en niet te eten tot het bloeden is gestopt. Vermijd roken, het drinken van alcohol en het eten van hard voedsel. Ten slotte, poets uw tanden niet in de buurt van de gebieden die de procedure hebben ondergaan.

Het verwijderen van verstandskiezen kan zwelling in de wangen veroorzaken. Om zwelling te voorkomen, kan een ijskompres op de wangen worden aangebracht gedurende dertig minuten, en gedurende de eerste 24 uur om de dertig minuten.

In het algemeen wordt een hersteltijd van drie dagen aangeraden alvorens zelfs lichte lichamelijke activiteiten te kunnen hervatten. Na drie dagen rust kan de patiënt weer aan het werk of naar school. Een week na de verstandskiesoperatie is het mogelijk om de normale activiteiten te hervatten. Als u wilt sporten of hard voedsel wilt eten, kunt u het beste twee weken wachten.

Wat te eten na een verstandskies operatie?

De genezing van de verstandskiezen vereist een aanpassing van het dieet om complicaties te voorkomen. Gedurende de eerste drie dagen moeten de volgende voedingsmiddelen worden gegeten:

 • Fijngestampt fruit, compote of smoothies;
 • Yoghurt, pudding, custards en ijs;
 • Fijngestampte groenten, in soep en bij voorkeur koud.

Na de eerste drie dagen kan de patiënt zijn dieet aanpassen met warme, zachte voedingsmiddelen zoals roerei, groentepuree, sandwichbrood, warme soepen, gestoomde groenten en witte vis. Na het trekken van verstandskiezen is het af te raden om heet en hard voedsel te eten. Ook het drinken door een rietje wordt afgeraden. Zuigen met een rietje verhoogt het risico op bloedend tandvlees.

Gewoonlijk kunnen patiënten 7-10 dagen na de ingreep weer normaal eten.

Wat zijn de risico’s na het trekken van verstandskiezen?

De nawerkingen van de operatie verschillen van persoon tot persoon. Niet alle patiënten reageren hetzelfde op tandextracties. Sommige symptomen komen echter vaker voor dan andere. Na het trekken van verstandskiezen kunnen de volgende symptomen optreden

 • Pijn in het behandelde gebied, die verschillende vormen kan aannemen (acuut, plotseling, cyclisch, enz.);
 • Spierpijn in het gezicht, nek, temporomandibulaire gewrichten en rug;
 • Ongemak bij het spreken, slapen, openen van de mond en kauwen;
 • Hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid;
 • Zwellingen van de wangen, kin, lippen en nek die keelpijn kunnen veroorzaken.
 • Infectie die antibiotica kan vereisen;
 • Verminderd of verlies van gevoel in de tong en onderlip.

Om de risico’s te beperken, is het raadzaam de voorgeschreven medicatie zo spoedig mogelijk in te nemen en per geval de aanbevelingen van de arts op te volgen.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn tanden verschuiven?

Er zijn veel andere factoren dan verstandskiezen die ervoor kunnen zorgen dat tanden na verloop van tijd gaan bewegen. Tanden maken deel uit van een dynamisch kauwapparaat. Om te reageren op de krachten die op hen worden uitgeoefend, hebben tanden een lichte beweeglijkheid.

Gedurende het hele leven van een mens bewegen de tanden onder invloed van de verschillende externe krachten van uiteenlopende intensiteit die hij ondervindt (kauwen, druk op de mond, druk op de lippen, enz.). Zelfs als de uitlijning van de tanden op natuurlijke wijze of na een behandeling onberispelijk is, kunnen bepaalde tandafwijkingen ontstaan of opnieuw ontstaan. Om de stand van de tanden te stabiliseren of veranderingen van het gebit uit te stellen, is het mogelijk een retainer te dragen.

Wat is een orthodontische beugel?

Om het effect van verschillende krachten op de tanden te verminderen en te zorgen voor een stabieler eindresultaat na de orthodontische behandeling, worden retainers door de orthodontist verstrekt. Er zijn twee soorten orthodontische behandeling:

 • Vast: vaste beugels worden permanent op de tanden vastgelijmd. Ze kunnen alleen door de orthodontist worden verwijderd.
 • Uitneembaar: uitneembare retainers kunnen naar believen van de patiënt worden verwijderd, bijvoorbeeld voor het eten of om de tanden te poetsen.

Veranderingen in de stand van de tanden kunnen worden waargenomen zonder dat de verstandskiezen bij deze bewegingen betrokken zijn. Om de tanden na een orthodontische behandeling in de juiste stand te houden, kunt u kiezen voor orthodontische beugels. Maak een afspraak met uw orthodontist voor advies over de beste manier om uw tanden na uw behandeling op hun plaats te houden.