Verstandskiezen

➤ Alle belangrijke informatie over het verwijderen van verstandskiezen – Wanneer een operatie nodig is, welke kosten en risico’s u kunt verwachten.

Verstandskiezen komen meestal pas in gesprek als ze problemen veroorzaken. Hier is alles wat u moet weten voor de behandeling.

Het begint meestal met het feit dat de tanden op latere leeftijd doorbreken – meestal tussen de 17 en 25 jaar – en dan kiespijn veroorzaken.

In de meeste gevallen is een operatie om de tanden te verwijderen noodzakelijk.

Verstandskieschirurgie

Misschien sta je al op het punt om een verstandskiesoperatie te ondergaan. In de bijbehorende gids vindt u alle informatie over het proces. Het is dus het beste om daar te beginnen om een overzicht te krijgen.

In het volgende artikel vindt u ook een beschrijving van veel voorkomende problemen en symptomen die mogelijk een operatie vereisen.

Als u bijzonder geïnteresseerd bent in een onderwerp, spring dan gewoon naar het gekoppelde artikel. Of lees hier verder voor een algemeen overzicht van verstandskiezen.

Daarvoor kun je hier ook verder lezen om meer te weten te komen over je verstandskiezen – en waarom ze zo vaak problemen veroorzaken.

Waarom hebben we überhaupt verstandskiezen?

Verstandskiezen zijn een overblijfsel van de evolutie. Onze hoofdvorm is in de loop van de ontwikkeling sterk veranderd – de mondholte is kleiner geworden, de kaak lies korter.

Verstandskiezen Tandarts

Door ons veranderde dieet zijn de tanden ook minder versleten en duwen ze minder tegen elkaar aan. Daardoor hebben de achterste kiezen nu vaak geen ruimte meer.

  • Vroeger waren ze erg handig voor ons – voor het kauwen van noten, pitten en ander plantaardig voedsel.
  • De meeste mensen hebben vier verstandskiezen, maar er kunnen zich ook meer of minder tanden vormen.

Op welke leeftijd worden verstandskiezen merkbaar?

De verstandskiezen ontstaan meestal op volwassen leeftijd, waarvan hun naam is afgeleid. De bijlagen zijn pas zichtbaar op het röntgenbeeld op de leeftijd van 14 jaar of zelfs later.

Soms – maar zeer zelden – zitten er nog meer verstandskiezen achter de eigenlijke tanden (Istomolairen of “negen”). Het record is in handen van Vijay Kumar, die in totaal 37 tanden heeft.

Bij 90% van alle mensen zijn verstandskiezen merkbaar geworden vóór de leeftijd van 30 jaar. Ze kunnen echter ook veel later verschijnen – mogelijk zelfs bij edentulous senioren.

Moet je verstandskiezen verwijderen?

Moeten verstandskiezen ALTIJD verwijderd worden?

Het verwijderen van verstandskiezen is een van de meest voorkomende chirurgische ingrepen. Maar is dit echt altijd nodig?

Omdat de mondholte in de loop van de evolutie kleiner is geworden, hebben verstandskiezen meestal geen plek om normaal te groeien. Ze kunnen vaak geen normale vorm of wortels vormen.

  • Bovendien groeien ze vaak scheef en drukken ze tegen de aangrenzende kiezen – dit duwt de andere tanden samen in de kaak.
  • Dit kan er niet alleen lelijk uitzien, maar de tanden zullen er ook zijn.door ook makkelijker beschadigd te raken, omdat ze ongelijk op elkaar liggen.
  • Bovendien kan het leiden tot langdurig tandenknarsen, hoofdpijn, keel- en oorpijn, tinnitus en andere bijwerkingen.

Als de kaak groot genoeg is, kunnen de verstandskiezen zich meestal zonder problemen vormen en is er geen reden om ze te verwijderen.

Welke problemen en symptomen zijn er?

De gezondheidsproblemen veroorzaakt door verstandskiezen zijn legio (lees hier meer over in het gelinkte artikel). Zelfs als ze geen acute pijn hebben, is het de moeite waard om de achterste tanden te onderzoeken.

Tot 23 procent van alle aanvankelijk onopvallende verstandskiezen ervaart na verloop van tijd problemen.

Wijsheidskiezen Gids

Een operatie moet daarom samen met de tandarts zorgvuldig worden overwogen. Zoals reeds vermeld, kunt u meer lezen over de exacte procedure van een verstandskiesoperatie in de gids voor verstandskieschirurgie.

Kan ik de negatieve gevolgen voorkomen?

De verplaatsing van de aangrenzende tanden kan in de kindertijd worden voorkomen met behulp van een beugel, die vervolgens moet worden gedragen totdat de verstandskiezen volledig zijn gevormd.

Soms is later verdere behandeling nodig zodat de tanden niet in elkaar duwen. De verstandskiezen zijn ook moeilijk te bereiken tijdens het poetsen, daarom ontwikkelen ze zich soms tot cariëshaarden.

In dit geval kan consistente tandheelkundige zorg met elektrische tandenborstel + tandzijde helpen.

Huismiddeltjes voor pijn

Gelukkig zijn er een aantal huismiddeltjes om de pijn te verlichten.

De beste huismiddeltjes voor pijnlijke verstandskiezen

Soms zijn de problemen veroorzaakt door verstandskiezen echter ernstiger en zal de tandarts u vertellen dat de verstandskiezen moeten worden verwijderd.

Zijn verstandskiezen soms nuttig?

Als een verstandskies zich normaal kan ontwikkelen, kan dit onder bepaalde omstandigheden zeer nuttig zijn.

Als er bijvoorbeeld andere tanden ontbreken in dezelfde helft van de kaak – omdat ze zich niet hebben ontwikkeld of moesten worden geëxtraheerd – kan de verstandskies ze vervangen.

  • Als een van de kiezen ziek is, kan deze worden geëxtraheerd en neemt de verstandskies zijn plaats in.
  • Ook kan de verstandskies later dienen als ondersteuning voor een brug of kunstgebit en zo kostbare implantaten voorkomen.

In de toekomst zijn nog meer voordelen mogelijk

De verstandskiezen kunnen ook worden gebruikt om bot-, kraakbeen-, zenuw- of spiercellen te vormen.

Structuur van de tand

  • In de toekomst kan dit bijvoorbeeld worden gebruikt om een beschadigde kaak beter te genezen of een tandheelkundig implantaat beter te laten groeien.
  • Naarmate het onderzoek vordert, kunnen ze ook nuttig zijn bij het genezen van andere botschade en lichaamsregio’s.

Eerste studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat deze stamcellen kunnen worden gebruikt om nieuwe hoornvliescellen te vormen – dit kan blindheid genezen die wordt veroorzaakt door schade aan het hoornvlies.

Technische termen op het gebied van verstandskiezen

Bij het bespreken van verstandskiezen, zult u waarschijnlijk enkele technische termen van uw tandarts horen. Hier is een korte samenvatting:
[table  id=34 /]

Hoe weet ik of er problemen zijn met verstandskiezen?

Ontsteking veroorzaakt door verstandskiezen is vooral merkbaar door pijn in het achterste kaakgebied.

Gevoelig, gezwollen en bloedend tandvlees zijn een ander symptoom. Daarnaast kan er sprake zijn van zwelling van de kaak, nek en schouder.

Verstandskiezen doen pijn

Naast verschillende andere symptomen is hoofdpijn ook een veel voorkomend teken.

Kunnen verstandskiezen echt op elke leeftijd opnieuw groeien?

Bij de meeste mensen worden verstandskiezen merkbaar vóór de leeftijd van 30 jaar. Verstandskiezen kunnen echter ook lang onopgemerkt blijven.

Soms wordt u pas opgemerkt als andere tanden zijn verwijderd. Verstandskiezen kunnen nog steeds op oudere leeftijd verschijnen.

De oudste persoon met een nieuwe verstandskies is Ingeborg Wolf-Wimmer – haar verstandskies werd op bijna 93-jarige leeftijd ontdekt omdat het problemen veroorzaakte met haar kunstgebit.

Maar zijn deze tanden echt nieuw geworden? Nee. Verstandskiezen ontwikkelen zich in de leeftijd van 14 tot 25 jaar.

Diepgewortelde verstandskiezen kunnen echter veel later aan de oppervlakte komen, vooral als een kunstgebit is versleten of andere tanden zijn verwijderd.

Regelmatige routinebezoeken aan de tandarts

Het kan zeker geen kwaad om je verstandskiezen de volgende keer dat je op bezoek komt te laten controleren.

Dagelijks poetsen en flossen of orale irrigeerder worden natuurlijk altijd aanbevolen – omdat ze de goedkoopste zijn , beste remedie voor gezonde tanden.

Een elektrische tandenborstel is hiervoor niet per se nodig, maar kan vooral helpen bij een slechte poetstechniek.

Meer artikelen over verstandskiezen

Procedure van een verstandskiesoperatie

De kosten & varianten in de ÜOverzicht

Welk voedsel na de operatie?

Hoe zwelling te verlichten?

Pijn verlichten na de operatie

Veel voorkomende problemen &stombesmetting

De risico’s van verstandskieschirurgie