Tandzijde

Alles wat u moet weten over flossen: Aanbevolen varianten > de juiste techniek uitgelegd. Bovendien: met deze handige alternatieven kunt u de openingen nog gemakkelijker reinigen.

Flossen is een van de belangrijkste maatregelen voor een gezond gebit.

Een bijzonder groot aantal bacteriën hoopt zich op in de interstitiële ruimtes, wat kan leiden tot gebitsproblemen zoals cariës of een slechte adem.

Echter: Slechts weinigen van ons flossen echt regelmatig. Dagelijks gebruik is vervelend – en bij dagelijkse stress is het gemakkelijk om de voordelen voor de gezondheid van het gebit te vergeten.

In deze gids leest u daarom tal van nuttige tips over het onderwerp tandzijde.

Naast instructies voor de juiste techniek, vindt u ook aanbevolen tandzijde in alle ontwerpen (van varianten voor smalle tandafstanden tot grote openingen op oudere leeftijd).

Maar het hoeft niet altijd tandzijde te zijn: ik presenteer ook een aantal interessante alternatieven zoals interdentale borstels of flossettes, die de tanden minstens zo goed reinigen.

Witte tanden van nature

Zelfs de beste elektrische tandenborstel bereikt sommige plaatsen in de mond niet – en dat is precies waarom je niet zonder flossen moet doen.

Aanbevolen artikelen over flossen

Tandzijde in de test – gewaxt of niet-gewassen? Tal van varianten in vergelijking, inclusief voor- en nadelen van de verschillende aanbevelingen.

Het juiste gebruik van tandzijde – Hoe voedseldeeltjes betrouwbaar te verwijderen en dure gebitsproblemen op oudere leeftijd te voorkomen.

Orale irrigators als alternatief voor flossen – Als je helemaal niet tegen floss kunt, moet je deze apparaten zeker eens bekijken.

Interdentale borstels – Dit relatief onbekende alternatief bevrijdt de openingen nog iets grondiger van onzuiverheden dan tandzijde.

Finttes &floss houders – Zijn makkelijker te gebruiken (vooral voor kinderen) en worden daarom al jaren steeds populairder.

Milieuvriendelijke 500m spoel in de test – Iets anders dan de gebruikelijke tandzijde van de drogisterij. Een hervulbare spoel in een edele doos.

Gezond gebit dankzij tandzijde

Welke variant voor u geschikt is, hangt vooral af van uw persoonlijke wensen.

Tandzijde tanden

Bovenal is het belangrijk om de interdentale ruimtes te hebben regelmatig schoon te maken. Hoe dit precies gebeurt, is echter niet zo cruciaal.

  • Als je veel beter kunt omgaan met tandzijde dan met interdentale borstels, dan is er geen reden om te veranderen.
  • Omgekeerd kun je natuurlijk ook nieuwe varianten proberen als je problemen hebt met het gebruik van conventionele tandzijde.

Met een beetje oefening duurt het schoonmaken van de interdentale ruimtes slechts 1-2 minuten – en bespaart pijnlijke klachten zoals chronische gingivitis op de lange termijn.

Dus voorkom elke dag kort en bespaar jezelf dure kunstgebitten &onaangename bezoeken aan de tandarts.

De voordelen van flossen op een rij

Flossen reinigt alle plaatsen waar een tandenborstel niet komt. Het is daarom onvervangbaar voor een goede mondhygiëne. Als u regelmatig

  • Cariësgaten krijgen ondanks het poetsen van je tanden
  • last van slechte adem &tandplak
  • of tandheelkundige aandoeningen hebben zoals parodontitis

de oorzaak hiervan kan liggen in de interdentale ruimtes. Flossen helpt deze problemen te voorkomen. Hoe eerder u begint, hoe beter voor de algehele tandheelkundige gezondheid.

Kun je te vaak flossen?

Zolang je het tandvlees geen pijn doet, kun je de ruimtes na elke maaltijd flossen (als je zoveel tijd over hebt). Voor een gezond gebit is echter 1 toepassing per dag voldoende.

Flossen te vaak schaadt tanden en tandvlees niet, maar je moet op de juiste techniek letten, want dit is waar de meeste fouten gebeuren.

Floss – gewaxt of niet?

Naast toevoegingen zoals fluoride om tandbederf tegen te gaan, is tandzijde ook verkrijgbaar in varianten met en ohne was. Het is handig om beide varianten te proberen en degene te gebruiken die je beter aankunt.

  • Beginners kunnen het beste gewaxte floss gebruiken, omdat dit gemakkelijker in de gaten te leiden is. Het verwijdert ook op betrouwbare wijze subeenheden.
  • Als je eenmaal gewend bent geraakt aan de gewaxte variant, kun je ongewaxte floss proberen, omdat deze plaques nog steeds iets beter verwijderd.

Tandzijde gebruiken voor of na?

De meningen hierover lopen uiteen, maar het wordt over het algemeen aanbevolen om te flossen voordat je je tanden poetst om hardnekkige resten los te maken die vervolgens worden weggepoetst.

Sommige experts gaan zelfs zo ver dat ze flossen voor en na aanbevelen om schone ruimtes tussen de tanden te garanderen. Maar of dit een echt uitvoerbare oplossing is in het dagelijks leven…

Veel belangrijker dan het juiste moment is echter regelmatige, dagelijkse interdentale reiniging. Beslis over een mogelijkheid en doe het elke dag, bijvoorbeeld ’s avonds voor het slapen gaan.

Veroorzaakt flossen bloedend tandvlees?

Vooral in het begin kan het leiden tot individuele bloedingen, omdat het tandvlees eerst moet wennen aan de nieuwe vorm van schoonmaken.

Als u echter regelmatig bloedingen heeft (of als u het niet zeker weet), moet u zeker contact opnemen met uw tandarts. Hij kan je ook de juiste techniek laten zien.

Als het bloeden niet stopt, kan de zijde het tandvlees permanent verwonden. Vooral het inbrengen tussen de tanden mag niet met te veel kracht worden uitgevoerd.