Philips Sonicare vervangingsborstels – Test &vergelijking

Alle Sonicare vervangende borstels in één oogopslag. De verschillende varianten verschillen dus in termen van reinigingsprestaties, duurzaamheid en prijs.

Na het kopen van een tandenborstel bij Philips Sonicare is er nog een belangrijke beslissing: het vinden van de juiste borstelkop.

 • Met de vervangende borstels van Sonicare vind je een bijna overweldigende selectie van verschillende varianten.
 • Reclame loopt over van beloftes en het is moeilijk bij te houden.

Daarom heb ik de meest voorkomende vervangingskoppen over een periode van enkele weken getest en u verteld welke variant mij het meest overtuigde op het gebied van reinigingsprestaties en duurzaamheid.

Als je weinig tijd hebt, zijn hier mijn 3 huidige topaanbevelingen uit de vergelijking:

Aanbieden Philips Sonicare W2 Optimale witte standaardborstels voor Sonic tandenborstel (Model HX6064/10)

Testwinnaar: Optimal White

 • Zeer grondige reiniging
 • Borstelharen bereiken de openingen
 • De beste allrounder voor een gezond gebit
Aanbieden Philips Sonicare S Sensitive Standard Brush Heads voor Sonic Tandenborstel (Model HX6054/07)

Voor gevoelige tanden: Sonicare Sensitive

 • reinigt zeer zachtjes
 • beschermt het tandvlees
 • geweldige reinigingsprestaties
Philips Sonicare W3 Premium Witte standaardborstels voor Sonic tandenborstel (Model HX9064/33)

Wanneer geld er niet toe doet: Premium White

U bent ook van harte welkom om het volledige artikel te lezen voor een uitgebreid overzicht van alle Philips Sonicare sonic tandenborstel clip-on borstels.

Alle Sonicare vervangende borstels in één oogopslag

De hier geteste plug-on koppen zijn geschikt voor alle huidige sonische tandenborstels van Philips.

Sonicare vervanging borstels Test

Het plug-in mechanisme is altijd hetzelfde, dus alle varianten werken met elke redelijk up-to-date sonische tandenborstel van de fabrikant.

Onder andere: Philips Sonicare DiamondClean, Sonicare Flexcare Platinum, Sonicare Healthy White Plus, Sonicare ProtectiveClean 5100, Sonicare ProtectiveClean 4500, Sonicare ProtectiveClean 4300, Sonicare Healthy White, Sonicare For Kids, Sonicare EasyClean

De nieuwste versies maken verbinding met de tandenborstel

Een RFID-chip is geïnstalleerd in de nieuwste vervangende borstels van Sonicare, die erop aansluit – op voorwaarde dat u de juiste tandenborstel hebt.

Modellen zoals de Sonicare DiamondClean Smart selecteren vervolgens automatisch de beste reinigingsmodus.

BeschermenDe borstelkop reinigen
Nieuwe tandenborstels helpen om de opzetborstel te veranderen.
 • Bovendien informeert de tandenborstel u wanneer u de vervangende kop moet vervangen (om kiembesmetting te voorkomen en de reinigingsprestaties te behouden).
 • Dit is niet alleen geld verdienen, maar een echt nuttige functie die uw tandheelkundige gezondheid kan verbeteren (vooral als u regelmatig borstelt met een opzetborstel gedurende meer dan 3 maanden).

In de toekomst zullen dergelijke functies waarschijnlijk sowieso standaard worden – maar momenteel zijn er ook varianten zonder chip, die meestal wat goedkoper zijn.

Andere verschillen

Veel reservekoppen zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren (meestal zwart &wit, andere versiIn de meeste gevallen kosten ze meer).

Sonic tandenborstels follow-up kosten

 • Daarnaast biedt Philips de opzetborstels vaak aan in een standaard & een miniversie, waarmee je sommige plekken in de mond makkelijker kunt bereiken.
 • De miniversies bieden een klein gipsoppervlak – dus u moet meer tijd inplannen voor hetzelfde reinigingsresultaat.

Als u geen problemen heeft gehad met een normale handtandenborstel, kunt u de standaardversie zonder aarzeling gebruiken. Als je problemen hebt om alle plaatsen in het gebit te bereiken, moet je zeker de miniversie proberen.

Tenzij anders vermeld, link ik altijd naar de standaardversie in de volgende vergelijking – voor de meeste volwassenen biedt het het beste reinigingsresultaat.

En nu begint het met de verschillende vervangingskoppen. De eerste is de huidige testwinnaar:

Sonicare Optimal White Replacement Brush

De opvolger van mijn vroegere favoriete opzetborstels (DiamondClean, hieronder gepresenteerd) maakt alles een beetje beter.

 • De langwerpige opzetborstel reinigt je tanden zeer grondig. Tegelijkertijd zijn de borstelharen echter niet te hard en beschermen ze dus het glazuur.
 • De borstelharen aan de bovenkant zijn iets langer, waardoor je de achterste snijtanden makkelijker kunt schoonmaken.

Dit alles zorgt voor gezonde en helderwitte tanden. Natuurlijk is er deze vervangende kwast – zoals bijna alle varianten in 2 kleuren (zwart&wit).

De prijs is een beetje steil – maar berekend over het jaar zijn mijn tanden het meer dan waard voor mij (en je zult de kosten op de lange termijn toch terugverdienen door bespaarde tandheelkundige behandelingen).

Aanbeveling
Philips Sonicare W2 Optimale witte standaardborstels voor Sonic tandenborstel (Model HX6064/10)
Testwinnaar: Sonicare Optimal White

Het nieuwe standaardmodel zorgt voor een grondige, maar niet te agressieve, tandreiniging.

Zie prijs

Sonicare Premium Witte Borstelkop

Als u echt de beste tandenreiniging wilt, maakt geld niet uit, deze variant heeft niet alleen extra afgeronde borstelharen, maar ook een rubberen coating op de achterkant.

 • Bij het poetsen masseer je automatisch het omliggende tandvlees en de tong, wat ziektekiemen verwijdert en zorgt voor een betere reiniging.
 • In mijn ervaring zijn de verschillen niet revolutionair – de normale variant Optimaal wit biedt dus duidelijk een betere prijs-prestatieverhouding voor mij.

Als u echter geen compromissen sluit over cariëspreventie en op zoek bent naar de beste vervangende borstels voor witte tanden op dit moment, kunt u hier toegang krijgen. Deze variant is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Aanbeveling
Philips Sonicare W3 Premium Witte standaardborstels voor Sonic tandenborstel (Model HX9064/33)
Sonicare Premium Wit

Voor een trotse prijs krijg je een optimale reiniging voor helderwitte tanden.

Zie prijs

Sonicare Premium GumCare vervangende borstels

Deze nieuwe opzetborstel wordt vooral aanbevolen voor mensen met gingivitis.

 • De afgeronde borstelharen reinigen bijzonder zacht en voelen zachter aan dan de andere varianten.
 • Overigens werken deze borstels het beste met de gumcare modus met dezelfde naam, die bijvoorbeeld geïntegreerd is in de Sonicare DiamondClean.

Als je geen last hebt van gevoelig tandvlees of beginnende parodontitis, dan raad ik je aan om een andere variant te gebruiken – omdat de meeste alternatieven veel goedkoper zijn.

Als uw tanden echter al gevoelig zijn en de tandhalzen blootliggen, zijn de GumCare-vervangingsborstels de moeite waard voor een zachte, maar nog steeds grondige reiniging.

Aanbeveling
Philips Sonicare G3 Premium Gum Care Standaard opzetborstels voor Sonic tandenborstel (Model HX9054/17)
Sonicare Premium GumCare

Speciaal voor mensen met gevoelig tandvlees – hier zijn de opzetborstels de eerste keuze.

Zie prijs

Sonicare Premium Plaque Defense vervangende borstelkop

Deze opzetborstel belooft een bijzonder grondigee schoonmaken. De borstelharen voelen wat harder aan.

 • Daarnaast vallen ze langer uit, waardoor ik makkelijker bij mijn openingen kan (zelfs de achterste kiezen zijn geen probleem).
 • Het borstelen van de achterste snijtanden is voor mij ook wat makkelijker door de lengte (op de lange termijn zal zich hier zeker minder tandsteen vormen).

Al met al ben ik zeer tevreden over de schoonmaakprestaties – maar ik heb geen groot verschil met andere varianten kunnen bespeuren – in tegenstelling tot de reclamebeloften.

Natuurlijk heeft deze vervangende kop ook een ingebouwde chip, die automatisch de juiste reinigingsmodus selecteert voor sommige tandenborstels.

Aanbeveling
Philips Sonicare C3 Premium Plaque Defence Standaard Sonic Tandenborstelkoppen (Model HX9044/17)
Sonicare Premium Plaque verdediging

Moet bijzonder grondig reinigen. De vervangende kop doet dit, maar in vergelijking met andere varianten zijn de verschillen klein.

Zie prijs

Sonicare Gevoelige vervangingsborstels

Deze variant is bedoeld voor gevoelige tanden of tandvlees.

De afgeronde borstelharen zijn aangenaam zacht en reinigen de mondholte voorzichtiger dan de bovenstaande varianten. Je hoeft nauwelijks compromissen te sluiten op het gebied van schoonmaakprestaties.

 • Het voelt iets langer aan totdat de tanden net zo glad zijn als bij de andere borstels, maar al met al is de uitvoering meer dan overtuigend.
 • Gemiddeld stap ik na ongeveer tweeënhalve maand over op een nieuwe borstel, nadat de borstelharen van de oude zijn gerafeld.

De prijs is iets lager in vergelijking met de nieuwere “premium” vervangingskoppen – maar je moet het ook doen zonder een ingebouwde chip.

Om echt aan elk gebruiksgedrag te voldoen, zijn deze plug-on heads verkrijgbaar in zowel standaard- als miniformaat.

Aanbeveling
Philips Sonicare S Sensitive Standard Brush Heads voor Sonic Tandenborstel (Model HX6054/07)
Sonicare Sensitive vervangende opzetborstels

Reinigt bijzonder voorzichtig en is nog steeds zeer grondig.

Zie prijs

Sonicare DiamondClean vervangende borstels

Deze push-on borstel van Philips was lang het standaardmodel is nog steeds opgenomen in de leveringsomvang van veel modellen vandaag.

 • De ruitvormige borstelharen geven de borstel zijn naam en zouden volgens marketing nog betere reinigingsprestaties moeten bieden dan oudere varianten.
 • In mijn test heeft deze borstel perfect gereinigd – tandplak – lelijke verkleuring hebben geen kans bij regelmatig gebruik.

Na een paar passen schenen de tanden iets helderder. Hoewel de DiamondClean-variant het in tegenstelling tot zijn opvolger zonder chip moet doen, zijn ze ook iets goedkoper.

Dus als je nog geen sonische tandenborstel met draadloze verbinding hebt (momenteel de meeste modellen), kun je eenvoudig deze versie kiezen.

De DiamondClean vervangingsborstels zijn verkrijgbaar in zowel standaard- als minimaten. Er is ook een zwarte versie.

Aanbeveling
Philips Sonicare Replacement Brushes Original DiamondClean HX6068/26b voor 100% wittere tanden – Past op elke Philips Sonicare tandenborstel met instapsysteem – Verpakking van 8, Standaard, Wit
Sonicare DiamondClean vervangingskop

De afgeronde borstelharen zorgen voor een grondige, maar toch zachte reiniging.

Zie prijs

Sonicare ProResults vervangende borstel

De oude standaardversie reinigt net zo goed als hij al enkele jaren doet.

De borstelharen voelen iets zachter aan dan op de DiamondClean, wat ook tot uiting komt in een minimaal stillere werking.

 • Over het algemeen zijn de reinigingsprestaties echter vergelijkbaar, worden alle tanden goed gereinigd en zorgt de opzetborstel voor een fris gevoel in de mond.
 • Qua duurzaamheid waren er geen problemen, alle borstels gingen drie maanden mee. De daling van de reinigingsprestaties in de loop van de tijd was iets hoger dan met de DiamondClean.

Algeheel de verschillen zijn echter beperkt – maar persoonlijk vind ik de langere borstelharen van de DiamondClean, waarmee ik veel plekken in de mond makkelijker kan bereiken, mooier.

Aanbeveling
Philips Sonicare ProResults Standaard Sonic Tandenborstelkoppen (Model HX6018/31)
Sonicare ProResults vervangende opzetborstels

Is de goedkope variant & reinigt grondig. Ik geef de voorkeur aan de DiamondClean voor bijna dezelfde prijs.

Zie prijs

Sonicare InterCare tandenborstelkop

Deze variant is uitgerust met lange borstelharen, die bedoeld zijn om de interdentale ruimtes effectief te reinigen.

In de praktijk merkten onze testers een verschil met de andere varianten. Deze clip-on borstel is harder, maar reinigt iets grondiger.

Het is echter vaak niet meer te vinden in de handel. Philips vervangt het blijkbaar geleidelijk aan door de nieuwere Sonicare PlaqueDefense van bovenaf.

Sonicare AdaptiveClean borstelkop

Deze opzetvorst voor Philips sonische tandenborstels moet niet alleen hygiënischer zijn, maar zich ook aanpassen aan de contouren van de tand en het tandvlees.

De borstelharen zelf zijn iets harder dan de standaardversie, maar zeker niet onaangenaam. Als bijzonderheid geeft de opzetborstel echter toe en past zich zo aan de vorm van de tand aan.

Ook deze variant is nauwelijks meer leverbaar – pak beter de opvolger Plaque Defense.

Duurzaamheid: Hoe lang moet ik Sonicare vervangende borstels gebruiken?

Na verloop van tijd slijten de borstelharen van de vervangende koppen, wat resulteert in verminderde reinigingsprestaties.

Sonic Replacement Brushes Duurzaamheid
Zogenaamde herinneringen verliezen na verloop van tijd hun blauwe kleur – en kondigen een noodzakelijke vervanging aan.

Hoewel het gevoel van reinheid nog steeds erg goed is, vooral in vergelijking met een normale handtandenborstel, kan het resultaat een nieuwe clip-on kop niet bijhouden.

Daarom moet u de opzetborstels regelmatig vervangen.

We konden ook de verminderde poetsprestaties in onze test bepalen, omdat de tandreiniging al na een paar weken niet meer zo effectief en grondig was als in het begin.

Dit betekent echter niet dat je de instapkoppen moet weggooien: ik heb de reinigingstijden gewoon een beetje verlengd en kon toch een meer dan bevredigend resultaat bereiken.

Ook dan kun je de opzetborstels echter niet onbeperkt blijven gebruiken.

Minstens elke 3 maanden

Philips zelf raadt aan om de tandenborstelkoppen minstens om de drie maanden te vervangen. In de praktijk benaderde ik dit merk gemakkelijk met de push-on borstels die ik heb getest.

 • Gezien de zoute prijs controleert Philips de kwaliteit grondig, daarom zijn gebroken vervangingskoppen echt een zeldzaamheid.
 • De fabrikant kan zich dit ook veroorloven, omdat u na een bepaalde periode om hygiënische redenen voor een vervanging moet zorgen.

Zelfs als de borstelkop nog steeds effectief zou moeten reinigen, hopen ziektekiemen en bacteriën zich na verloop van tijd op tussen de borstelharen.

Philips Sonicare vervangende borstelverzorging
Zelfs met de beste zorg verspreiden afzettingen en ziektekiemen zich in de loop van de tijd.

Sommige gebruikers gebruiken hun clip-on borstels zelfs voor een langere periode dan de aanbevolen 3 maanden, maar ik kan het alleen maar afraden.

Om hygiënische redenen moet je de borstel uiterlijk na 3 maanden echt weggooien. Als kleine hulp hebben de Philips vervangende opzetborstels zogenaamde herinneringen.

 • Dit zijn blauwe strepen die na verloop van tijd wit worden. Dit helpt u te beslissen wanneer nieuwe opzetborstels nodig zijn.
 • Zoals ik al zei, hebben de huidige versies een chip geïnstalleerd die je automatisch herinnert aan een tijdige vervanging.

Dit kost misschien iets meer geld over het jaar – maar u bent gegarandeerd dat u de kosten op de lange termijn terugverdient. Consequent voorkomen is ALTIJD goedkoper dan dure behandelingen bij de tandarts.

Conclusie over de Sonicare vervangingsborstelvergelijking

Dit overzicht van de Sonicare vervangende opzetborstels laat vooral één ding zien: er bestaat niet zoiets als een beste model.

Afhankelijk van het doel en de individuele behoeften is een variant soms meer of minder geschikt.

Sonicare vervangende borstels gids

Philips Sonicare-hulpstukken zoals de Optimal White of de Diamond Clean zijn geschikt voor de meeste gebruikers en verschillen alleen door subtiliteiten.

Iedereen die een echt grondige reiniging wil, vooral in de interdentale ruimtes, zal blij zijn met de Plaque Defense-borstels.

Gebruikers met gevoelig tandvlees kunnen de nieuwe premium GumCare borstel een kans geven. Het reinigingsgevoel verschilt merkbaar en is zachter. De beproefde Sensitive variant is ook geschikt voor alle gevoelige tanden.

Ik hoop het voor jou makkelijker te hebben gemaakt om met dit overzicht de juiste opzetborstel te kiezen. U bent ook van harte welkom om een kijkje te nemen bij mijn andere gidsen:

Elektrische tandenborstels op de proef gesteld

Ultrasone tandenborstels op de proef gesteld

Sonic tandenborstels op de proef gesteld

Oral-B tandenborstels in de test

Orale irrigators op de proef gesteld