Wat is tandsteen?

Tandplak of tandsteen is iets waar iedereen last van heeft. Is er een manier om de vorming ervan te voorkomen? En hoe kunt u zo effectief mogelijk van tandsteen afkomen?

Plaque verschijnt niet uit het niets en gaat ook niet vanzelf weer weg. Ook al poetst en flost u elke dag en heeft u goede mondverzorgingsgewoonten, toch hopen voedseldeeltjes zich op uw tanden op, waardoor er na verloop van tijd tandplak ontstaat.

Daarom raden tandartsen vaak aan om elke 6 maanden tandsteen te laten verwijderen (scaling).

tandsteen

Wat is tandplak of tandsteen?

Technisch gezien is tandplak een biofilm, een product van microbacteriën. Eenvoudig gezegd is tandplak de ophoping van een enorme hoeveelheid bacteriën. Dit betekent dat zich tandplak ontwikkelt nadat uw tanden enige tijd voedsel hebben afgebeten en gekauwd.

Zonder een goede mondhygiëne reageert een verbinding in het speeksel, calciumfosfaat genaamd, met deze opeenhoping van tandplak, waardoor het verhardt en stevig aan uw tanden blijft kleven.

Veel mensen vragen zich af waarom ze de tandplak niet helemaal kwijt raken, zelfs niet als ze hun tanden direct na elke maaltijd poetsen. Na het poetsen vormt zich namelijk een laagje glycoproteïnehoudend speeksel.

Hoewel deze glycoproteïnen uw tanden helpen beschermen, creëren ze ook een omgeving voor bacteriën om zich aan deze film te hechten. Zuurstof bevordert vervolgens de groei en verspreiding van de oorspronkelijke bacteriën op deze film, wat leidt tot de vorming van tandplak.

Tandsteen is er in verschillende kleuren, maar meestal is het zwart, oranje of geel. Nieuw gevormd tandsteen is meestal lichtgeel of oranje van kleur, maar wordt na verloop van tijd zwart en kleeft aan de wortels van de tanden. Hard geworden tandsteen (dat zich bij het tandvlees rond de wortels vormt en ontstekingen kan veroorzaken) heeft soortgelijke kleuren. Het is echter moeilijker te verwijderen dan normale tandplak.

Waarom is tandsteenverwijdering noodzakelijk?

Tandsteen is de belangrijkste oorzaak van verschillende mondziekten, zoals :

 • Parodontitis (symptomen zijn ontstoken tandvlees, gemakkelijk bloeden, terugtrekkend tandvlees, resorptie van het alveolaire bot, wat leidt tot het loskomen van de tanden),
 • Slechte adem,
 • Het is de thuisbasis van veel bacteriën die gedijen op de fermentatie van koolhydraten, zoals gemuteerde streptokokken en lactobacillen, waardoor zuren ontstaan die gaatjes kunnen veroorzaken,
 • Wortelbloedingen, kiespijn bij het eten van warm of koud voedsel.
 • Terugtrekkend tandvlees, wat leidt tot het loskomen van de tanden.
 • Indirecte oorzaken van mond- en keelziekten zoals stomatitis, tonsillitis, mondzweertjes, enz.
 • Beschadiging van het glazuur door overmatig tandplak of tandsteen.

Het is daarom van cruciaal belang om regelmatig tandsteen te laten verwijderen en tanden te laten poetsen om de hierboven genoemde ziekten te voorkomen. Wacht niet tot zich tandsteen heeft gevormd, want tandsteen betekent dat uw tanden een groot risico lopen of al beschadigd zijn. Het wordt aanbevolen om tandsteen om de 6 maanden te laten verwijderen (of 3-4 maanden in geval van ernstige parodontitis).

Wie moet geen tandsteen laten verwijderen?

Mensen met mondziekten: Als u een of meer gaatjes hebt die moeten worden gevuld of geëxtraheerd, moeten deze worden verzorgd voordat u tandplak verwijdert.

Menstruerende vrouwen: voordat de menstruatie begint, stijgt het niveau van het hormoon oestrogeen in uw lichaam, wat zwelling en ontsteking van het tandvlees kan veroorzaken. Dit heeft een negatief effect op het proces van tandplakverwijdering (d.w.z. het veroorzaakt meer pijn, waardoor uw tandvlees eerder gaat bloeden en opzwellen).

Kinderen jonger dan 6 jaar: tandsteen komt zelden voor op melktanden. Meestal ontstaat het alleen op blijvende tanden. Daarom moeten kinderen jonger dan 6 jaar hun tanden thuis poetsen. Als u problemen met uw mond opmerkt, ga dan naar een pedodontist.

Professionele verwijdering van tandplak en tandsteen

Hoewel huismiddeltjes tegen tandplak en tandsteen zeer nuttig zijn, kunnen zij de professionele procedures van tandartsen niet vervangen. Tandplak en tandsteen hebben namelijk een ruw oppervlak, waardoor het moeilijk is om de aanslag te verwijderen door eenvoudig te poetsen en te flossen.

In principe beschikken tandartsen over alle nodige apparatuur om tandplak en tandsteen te verwijderen en uw mondgezondheid te verzorgen.

Na het verwijderen van tandsteen worden uw tanden gepolijst, waardoor ze glanzender worden en tandsteen voorlopig niet meer terugkomt.

Wat te vermijden na het verwijderen van tandsteen?

Veel mensen hebben kiespijn na het schrapen. Dit kan te wijten zijn aan gevoelige tanden of een gebrek aan ervaring van de tandarts. Daarnaast is een slechte follow-up ook een belangrijke reden. Let dus na het verwijderen van tandplak of tandsteen op de volgende punten om uw gebit gezond te houden en te voorkomen dat tandplak en tandsteen sneller terugkomen:

 • Eet of drink geen voedsel dat te warm of te koud is,
 • Vermijd voedingsmiddelen zoals vissaus, mosterd en voedingsmiddelen die te zacht of te kleverig zijn,
 • Drink veel water na het eten om tandplak te verwijderen,
 • Spoel uw mond met een zoutoplossing om bacteriële ophoping op uw tanden te verwijderen,
 • Eet voedingsmiddelen die een reinigende werking hebben, zoals appels, aardbeien, bloemkool, wortelen, etc..

Hoe voorkom je de vorming van tandplak en tandsteen?

 • De beste manier om tandplak te voorkomen is regelmatig poetsen en flossen. Dit zal de vorming van tandsteen vertragen.
 • Vermijd voedingsmiddelen die veel suiker en koolhydraten bevatten en voedingsmiddelen die kleverig zijn en gemakkelijk aan het tandoppervlak blijven kleven (zoals kauwgom, stroopwafels, kauwbare sesam- en pindasnoepjes, enz.) Bovendien bevordert een dieet van maaltijden met veel tussendoortjes ook de opbouw van bacteriën in de mond, wat leidt tot tandplak en tandsteen.
 • Bezoek uw tandarts elke 6 maanden voor vroegtijdige opsporing van mondziekten en passende behandeling.

Hoe kom je thuis van tandplak af?

U kunt milde gevallen van tandplak behandelen door :

 • Poetsen en flossen: poets na de maaltijd uw tanden gedurende minstens 2 minuten. Denk eraan om verticaal te poetsen om tandplak te verwijderen dat zich in de ruimtes tussen de tanden (interdentaal) bevindt. Poets uw tanden niet horizontaal, want dan kunnen de wortels van uw tanden afslijten. Het is aan te bevelen een tandpasta met fluoride te gebruiken om het glazuur te beschermen en gaatjes te voorkomen. Je kunt je tanden flossen.
 • Stoppen met roken. Studies tonen aan dat rokers meer kans hebben op tandsteen dan niet-rokers. Stoppen met roken is één manier om uw tanden en tandvlees te beschermen.
 • Gebruik indien mogelijk een elektrische tandenborstel. Tandsteen is het resultaat van opeenhoping van tandplak op de tanden. Elektrische tandenborstels zijn speciaal ontworpen om dit probleem te bestrijden.
 • Gebruik van zuiveringszout als tandpasta: Dit is een schurend middel dat tandplak effectief helpt verwijderen. Meng water met een beetje zuiveringszout en een beetje zout en gebruik dit mengsel als tandpasta (van tijd tot tijd).
 • Kauwen op verse groenten is ook een verrassend effectieve methode om je tanden te reinigen.

Tandplak en tandsteen kan iedereen overkomen. Hoewel u ze op afstand kunt houden, is het mogelijk om de vorming ervan te beheersen en te voorkomen. In plaats van elke avond 15 minuten aan uw huid te besteden, kunt u ook 5 minuten aan uw mond besteden. Een stralende lach met glanzende tanden laat u stralen, waar u ook bent.