Oral-B Genius X 20000 Beoordeling

De Genius X 20000 is het nieuwste topmodel van Oral-B en biedt veel interessante innovaties zoals kunstmatige intelligentie voor gezonde tanden.

De Genius X is sinds september 2019 verkrijgbaar en belooft enkele verrassingen.

Het bouwt voort op zijn twee voorgangers (Oral-B Genius 9000 en Oral-B Genius 10000) en heeft tot doel een nieuwe kunstmatige intelligentie (.AI) een revolutie teweegbrengen in het tandenpoetsen.

Let op: Met de Oral-B iO is er nu ook een opvolger die alles een beetje beter maakt.

Genius X recensie

De varianten op een rij:

De normale Genius X 20000 Verkrijgbaar in zwart &roségoud. Het heeft 6 reinigingsmodi biedt een AI die uw poetsstijl analyseert en zorgt voor gezonde tanden.

De duurdere Oral-B Genius X 20000 Luxe Edition zijn verkrijgbaar in grijs-antraciet en roségoud. De tandenborstel zelf blijft hetzelfde, maar er zijn 3 extra opzetborstels en een iets chiquere opbergdoos.

Genius X varianten

Naar mijn mening is de meerprijs alleen gerechtvaardigd als je het design van de Luxe varianten beter bevalt. Aangezien de functies anders hetzelfde blijven, zou ik je momenteel adviseren om de goedkopere normale versie:

Aanbeveling
Oral-B Genius X elektrische tandenborstel, 6 poetsmodi voor tandheelkundige zorg, kunstmatige intelligentie en Bluetooth-app, oplaadreiskoffer, Ontworpen door Bruin, zwart
Oral-B Genius X 20000N

Een van de momenteel beste tandenborstels van Oral-B biedt vele functies en reinigt de tanden zeer grondig.

Zie prijs

Het verbetert de reeds overtuigende voorgangers en biedt een paar unieke innovaties die een aanzienlijk verschil kunnen maken in het reinigingsresultaat.

Kunstmatige intelligentie ondersteunt het tandenpoetsen

Waarschijnlijk de grootste nieuwe ontwikkeling is de geïntegreerde kunstmatige intelligentie, die het correct tandenpoetsen op een intelligente manier moet ondersteunen.

De Oral-B tandenborstel maakt via Bluetooth verbinding met een tandenborstel app voor Android en iOS smartphones en helpt je met veel handige tips.

Genius 1000 in zwart
Voor veel experts zijn slimme tandenborstels de volgende stap – die op lange termijn een gezond gebit moet garanderen.

De AI van de Genius X helpt je bijvoorbeeld om slecht schoongemaakte plekken in de tanden te herkennen of waarschuwt je als je met te veel (of te weinig) druk reinigt.

Daarnaast zijn er ook andere functies zoals een motiverend puntensysteem met beloningen (bijvoorbeeld voor dagelijks spoelen met mondwater).

De voordelen van de persoonlijke schoonmaakassistent

Net als bij zijn voorgangers is schoonmaken met de app een kwestie van smaak en velen zijn terecht sceptisch of al deze gegevensverzameling een echt voordeel oplevert.

Tandenpoetsen met je smartphone
De app wijst op zwakke punten in je techniek en geeft tips voor een gezond gebit.

Na een paar weken met de app kan ik je alleen maar adviseren om de schoonmaker in ieder geval een kans te geven.

 • Mijn ervaring is dat alle herinneringen en schoonmaakinstructies een paar voordelen met zich meebrengen.
 • Voor bijna ieder van ons sluipen kleine foutjes na verloop van tijd in de dagelijkse schoonmaakroutine.

Misschien vergeet je de volle 2 minuten schoon te maken in de ochtendstress… of je drukt niet hard genoeg op de achterste snijtanden en verwaarloost onbewust dit gebied.

Velen vergeten ook om de borstelkop op tijd te vervangen en beschadigen de mondhygiëne met volledig vervuilde borstelharen (de app herinnert je er op tijd aan om te veranderen).

Juist met zulke kleine dingen worden de voordelen van AI duidelijk en kunnen ze op de lange termijn echt een verschil maken voor het gebit.Gezondheid.

Het maakt niet uit hoe je denkt over apps & Bluetooth met een tandenborstel – de Genius X overtuigt elke gebruiker in één opzicht:

Reinigingsprestaties & reinigingsmodi

Het belangrijkste kenmerk van een elektrische tandenborstel is ongetwijfeld de tandreiniging zelf. En hier behoren de modellen van de Oral-B Genius X-serie tot de absolute topapparaten.

Genius X recensie
De rijke uitrusting van de Genius X.

40.000 pulsaties &8.800 rotaties zorgen voor een gezond gebit. Het aantal omwentelingen is niet toegenomen ten opzichte van zijn voorgangers.

Door de sterke batterij (die zelfs bij een laag laadniveau vol vermogen levert) is er nog steeds een merkbaar verschil met tandenborstels op basis van oudere opslagtechnologieën.

De reinigingsmodi van de Genius X 20000:

 • Dagelijkse schoonmaak: meestal wordt de normale reinigingsinstelling in het dagelijks leven gebruikt.
 • Tandvlees bescherming: masseert het tandvlees & zorgt voor gezonde tanden met behulp van een betere bloedcirculatie.
 • Gevoelig: Mensen met gevoelige tanden vertrouwen op deze instelling, die de intensiteit van de borstel vermindert.
 • Fleuren: deze polijstmodus verwijdert verkleurde vlekken op de tanden en zorgt voor een stralende glimlach.
 • Pro-Schoon: de modus is bedoeld om een bijzonder intensieve reiniging door snellere bewegingen te garanderen.
 • Tongreiniging: deze instelling wordt onthouden van de Oral-B Genius 9000 en verwijdert onzuiverheden.

Geniux X 20000 reinigingsmodus

Meestal gebruik ik – net als bij de voorgangers – alleen de normale modus. Het reinigt de tanden zeer grondig in het dagelijks leven en laat een schoon gevoel achter.

De extra modi worden minder vaak gebruikt – maar ik wil niet meer zonder.

 • Ook al heb ik ze niet elke dag nodig, het is een goed gevoel om te weten dat ik erop kan terugvallen.
 • De polijstmodus ondersteunt bijvoorbeeld koffie- of theedrinkers bij het verwijderen van lelijke verkleuringen binnen korte tijd.

Tandvleesmassage daarentegen wordt gebruikt voor gevoelig tandvlees en helpt dure ziekten zoals parodontitis te voorkomen. Het zijn precies zulke handige functies die een luxe tandenborstel onderscheiden van conventionele apparaten.

Bij het tandenpoetsen, de meest grondige Oral-B tandenborstel

Zoals ik al zei, zijn er geen zwakke punten in het reinigingsresultaat zelf. Of het nu met of zonder smartphone is – zowel de Oral-B Genius 8000 als de 9000-variant behoren hier tot de leiders en zorgen voor witte en gezonde tanden.

De ingebouwde timer helpt om de tanden gelijkmatig te reinigen. Elke 30 seconden trilt het kort om (samen met de knipperende SmartRing) de verandering naar een ander kaakkwadrant aan te geven.

De Oral-B Genius X werkt geweldig, zelfs zonder Bluetooth-gimmicks. De poetsprestaties behoren tot de absolute upper class & de vele comfortfuncties ondersteunen enorm in de dagelijkse tandheelkundige zorg.

Het volume is oké

Het reinigingsgeluid is duidelijk hoorbaar bij het schoonmaken, sonische tandenborstels zoals de Sonicare DiamondClean Smart zijn duidelijk stiller.

Maar de Genius X is niet onaangenaam luid – na een paar passen neem je het gezoem niet meer bewust waar.

En: Door het hoge aantal rotaties schudt de Genius bij het schoonmaken veel minder dan goedkopere borstels.

Opzetborstels & vervolgkosten

Oral B biedt veel verschillende push-on borstels voor de Genius-serie, die de functies van de verschillende reinigingsprogramma’s ondersteunen en de resultaten verbeteren.

Zo zijn er varianten speciaal voor witte of gevoelige tanden, waarmee je de Genius X kunt aanpassen aan je eigen behoeften.

Oral-B opzetborstels

Tip: De Genius X Luxe wordt geleverd met 4 verschillende vervangingsborstels om te testen. Voor de andere varianten is de letter aan het einde van het modelnummer een verwijzing naar de meegeleverde plug-onkoppen.

Met de Genius X 20000N een opzetborstel voor normale tanden is inbegrepen, de Genius X 20000S een gevoelige variant en de Oral-B Genius 20000W een voor witte tanden.

Natuurlijk zijn alle huidige varianten compatibel met de Genius X – u kunt gemakkelijkch later.

Dit is niet goedkoop – meestal moet u ongeveer 2-4 € per vervanging plannen. Geen koopje, maar toch goedkoper dan de concurrentie.

Verwerking & houdbaarheid

De Genius X is gemaakt van stevig kunststof

De verwerking van de Oral-B Genius overtuigt

Ik vond de rubberen achterkant ook leuk, omdat deze aanzienlijk meer grip biedt in vochtige badkamers dan gladde oppervlakken.

Keer op keer heb ik kritiek geuit op de gladde plastic handgrepen van andere premium apparaten, waar vorm voorrang heeft op functie.

Een nadeel van het rubber is de hogere onderhoudsinspanning. U moet de borstel regelmatig schoonmaken, zodat er geen afzettingen op ontstaan. Om hygiënische redenen moet u de borstel echter van tijd tot tijd toch schrobben.

Info: Natuurlijk is de Genius X 20000 waterdicht – je kunt de tandenborstel gewoon onder stromend water reinigen.

Kortom: de afwerking van de Genius-modellen voelt van hoge kwaliteit aan en past bij de premium prijs.

Extra’s & Uitrusting

Naast Bluetooth voor de app zijn natuurlijk alle populaire functies van de Genius-serie beschikbaar in de Model X.

Deze omvatten:

 • Drukregeling
 • 360 graden slimme ring
 • 6 reinigingsmodi
 • Lithium-ion batterij voor duurzaamheid
 • Geïntegreerde timer

De Genius X is daarom een directe upgrade naar de vorige modellen, zonder concessies te doen op welk gebied dan ook.

Batterijleven

Hier zijn er aanzienlijke verbeteringen in vergelijking met goedkopere tandenborstels.

 • Veel oudere & goedkopere Oral-B-modellen moeten bijna 24 uur op het laadstation blijven, terwijl de Genius na de helft van de tijd volledig is opgeladen.
 • In directe vergelijking gaat de borstel veel langer mee: één lading is voldoende voor ongeveer 2 weken schoonmaaktijd – op korte vakanties blijft de oplader thuis.

Last but not least zorgt een sterke batterij voor een langere levensduur, omdat deze na een paar maanden niet te zwak is voor voldoende reinigingsprestaties (een veel voorkomend probleem van goedkope borstels).

Ook de reiskoffer is verbeterd.

De reiskoffer is nu wat smaller en handiger.

Oralb Genius X Accessoires

Oral-B neemt feedback van klanten ter harte, want voor gebruikers die daadwerkelijk veel reizen en afhankelijk waren van de reiskoffer, was het simpelweg te groot en log.

Naar mijn smaak is het nog steeds een beetje onhandig – hier vind ik de concurrentie van Sonicare een beetje beter. Maar de Genius X is stabieler beschermd en brengt een leuke extra.

Met de Genius-X kun je via de reiskoffer via usb-poort een ander toestel opladen, bijvoorbeeld je smartphone.

Braun Oral B Geniux x USB
De USB-poort is een handige functie – vooral tijdens het reizen, waar oplaadpoorten vaak schaars zijn.

De 360° Smart Ring

Een andere functie van de Genius-serie is de Smart Ring, die direct onder de borstelkop zit.

U kunt de kleur aanpassen aan uw behoeften in de app.

Genius 10000 Smartphone-app
In de app kun je je tandenborstel uniek maken.

Voor de efficiëntie van de tandenborstel zijn dergelijke functies nogal irrelevant, maar als je een duur speeltje koopt, moet je ook iets krijgen om mee te spelen.

En in badkamers met meer dan één Genius X zorgt dit er ook voor dat je je borstels niet in de war brengt – erg handig.

Fooi: Als u niet zo speels bent, kunt u de Smart Ring-functies gewoon gebruiken zoals voorgeprogrammeerd door de fabrikant.

Daarnaast zijn er ook tal van andere instellingen – u kunt bijvoorbeeld de volgorde van de reinigingsmodi wijzigen of onnodige instellingen volledig deactiveren.

De drukregeling beschermt het tandvlees

Naar mijn mening is een drukcontrole op een huidige elektrische tandenborstel absoluut essentieel. De Genius X biedt deze zelfs in drie niveaus aan.

De slimme ring waarschuwt je met een optisch signaal als je op de tandenborstel drukt ook je tanden en tandvlees.

De tandvleesbescherming van de Oral-B 8900.

Daarnaast is de snelheidDe borstel is gesmoord. Als de druk ondanks het waarschuwingslampje niet wordt verlaagd, schakelt de tandenborstel uit. Dit voorkomt schade aan je tanden of tandvlees.

Natuurlijk kun je in de app ook zien hoe vaak je je tanden verkeerd poetst en kun je gemakkelijk fouten voorkomen.

Conclusie over de Genius X

De Oral-B Genius X 20000 bouwt op de juiste plaatsen voort op de sterke punten van zijn voorgangers en vertrouwt volledig op moderne technologie.

De persoonlijke tandenborstelassistent geeft nuttige suggesties en helpt je om je eigen poetsgewoonten duurzaam te verbeteren – tenminste als je betrokken raakt bij de app.

 • Maar zelfs zonder Bluetooth-gimmicks kan de Genius X overtuigen: de reinigingsprestaties zijn uitstekend en uiterst grondig.
 • De afwerking is van hoge kwaliteit en belooft jarenlange duurzaamheid met de juiste zorg.
 • De apparatuur (drukregeling, poetsmodi en reiskoffer) biedt alles wat belangrijk is voor een gezond gebit.

Dit uitgebreide pakket maakt de Oral-B Genius X momenteel de beste tandenborstel van de fabrikant.

Qua prijs is het geen koopje – maar op de lange termijn loont het gegarandeerd en zorgt het voor een gezond gebit en een stralende glimlach.

Oral-B Genius X 20000

96 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi100
Verwerking & houdbaarheid90
Accessoires & Extra’s99
Algemene conclusie

Ten opzichte van de toch al zeer goede voorgangers zijn er verdere verbeteringen, de Genius X zit duidelijk in de top. Een beter draaiende tandenborstel vind je op dit moment nergens anders.

Ontdek de prijs van de Oral-B Genius X 20000N*