Ultrasone tandenborstels van Philips: deze modellen worden aanbevolen

Alles over de huidige ultrasone tandenborstels van Philips. De beste apparaten uit de tests en waar u op moet letten bij het kopen.

Eerste dingen eerst: Momenteel produceert Philips GEEN ultrasone tandenborstels, maar is het marktleider in “normale” sonische tandenborstels. Deze apparaten verschillen voornamelijk in het werkingsmechanisme:

 • Geluidsgestuurde borstels slingeren heen en weer (tot 60.000 keer per minuut) en zorgen zo voor schone tanden. De beweging van de borstelkop verwijdert onzuiverheden.
 • Ultrasone modellen gebruiken de luchtbellen van een speciale tandpasta. De bubbels barsten met een frequentie in de miljoenen en verwijderen daarmee de plaque.

Op papier hebben ultrasone tandenborstels een voordeel door nieuwere technologie, maar in de praktijk is het verschil beperkt in mijn ervaring.

Reeds loodrecht Sonic tandenborstels reinigen veel beter dan elke handtandenborstel en zijn absoluut voldoende voor een zeer goede mondhygiëne (meer over de verschillen hieronder).

Alleen voor zeer gevoelige tanden kan de toeslag voor de zachtere ultrasone tandenborstels de moeite waard zijn – iedereen geeft er de voorkeur aan geluidsapparaten te gebruiken die meer prestaties bieden voor het geld.

Sonic tandenborstels van Philips op de proef gesteld

Voor oriëntatie, hier is een selectie van de beste sonische tandenborstels van Sonicare. Alle apparaten die daar worden gepresenteerd, bieden een zeer goede reiniging en veel nuttige comfortfuncties zoals timers of reinigingsinstellingen.

Info: Als u meer informatie wilt lezen over verschillende sonische tandenborstels (ook van andere fabrikanten behalve Philips), dan vindt u hier is een gedetailleerde vergelijking verschillende modellen.

Als u meer wilt weten over de verschillen tussen de twee technologieën, lees dan hier verder:

Ultrasone tandenborstel vs. normale sonische tandenborstel van Philips

Hoewel er merkbare verschillen zijn in het reinigingsresultaat (plaque wordt minimaal grondiger verwijderd door ultrasone apparaten, bijvoorbeeld), is de totale afstand tot normale modellen vrij klein.

Ultrasone tandenborstels van Philips
Voor dezelfde prijs bieden sonische tandenborstels aanzienlijk betere apparatuur met materialen van hogere kwaliteit, meer poetsmodi, enz.

Kan een ultrasone borstel nog steeds zinvol zijn als de meeste normale modellen al grondig genoeg reinigen?

Ja, want het grootste onderscheidende kenmerk is niet de reinigingsprestaties, maar het werkingsmechanisme zelf.

Ultrasone tandenborstels werken op een heel andere manier dan traditionele elektrische tandenborstels. Dit kan voor sommige gebruikers een echte meerwaarde betekenen en de toeslag rechtvaardigen.

De voordelen ten opzichte van sonische tandenborstels:

Ultrasone tandenborstels werken zonder storende bewegingen in de mondholte. Door de hoge frequentie trillen de borstelharen niet onaangenaam. Je houdt de borstel gewoon tegen je tanden en de echografie verwijdert tandplak uiterst betrouwbaar.

 • De afwezigheid van mechanische reiniging brengt voordelen met zich mee. Dit kan worden aanbevolen voor iedereen met gevoelig tandvlees of parodontitis, omdat onzuiverheden niet worden verwijderd door schrobben, maar door barstende luchtbellen.
 • Het is moeilijker schoon te maken met de verkeerde techniek. Omdat dit type tandenborstel geen wrijvende bewegingen gebruikt, kunt u het glazuur of de blootgestelde tandhalzen niet gemakkelijk beschadigen door te veel druk.
 • Voor bruggen, kronen of andere “obstakels” in de mond is een echoapparaat vaak comfortabeler in gebruik. De borstelharen wrijven niet over de tanden, maar worden alleen rustig op het oppervlak geplaatst.

Last but not least, schoonmaken is veel gemakkelijker, vooral met een beugel.

Zo’n apparaat kan daarom de moeite waard zijn om te kopen – als deze punten belangrijk lijken. De afwezigheid van mechanische reiniging kan een echt voordeel zijn, vooral voor gevoelige tanden.

Ultrasone tandenborstels beschermen de tanden

Het eindresultaat (de netheid van de tanden) verschilt misschien niet veel, maar de toepassing zelf kan veel comfortabeler zijn vanwege het zachtere werkingsmechanisme.

Hier moet u daarom de aankoopbeslissing het beste afstemmen op uw eigen behoeften.

Samengevat: Ultrasone apparaten zijn niet per se beter dan Sonicare-tandenborstels van Philips, maar zijn gericht op een andere doelgroep: als u veel bruggen, sterke plaque of gevoelig tandvlees heeft, kunt u profiteren van een ultrasone tandenborstel en het werkingsmechanisme ervan.

In directe vergelijking hebben deze apparaten echter ook enkele nadelen.

Ultrasone tandenborstels van Philips nadelen

 • Ultrasone technologie is duidelijk de duurste in termen van prijs. Zowel de apparaten zelf als de benodigde accessoires kosten meer dan andere soorten tandenborstels. Maar in dit prijssegment is het lastig om een echte bad buy te doen, omdat de kwaliteit hoog is.
 • Het aanbod van verschillende merken is veel kleiner dan de andere varianten. Dit betekent dat vervangende borstels zeer waarschijnlijk alleen op internet te vinden zijn en niet in de lokale drogisterij (in tegenstelling tot Oral-B- of Sonicare-apparaten).
 • Ultrasone tandenborstels werken vaak alleen met speciale tandpasta’s waarvan de luchtbellen barsten en daardoor de tanden reinigen. Normale varianten werken niet, dus je moet altijd een geschikte tandpasta meenemen als je op reis bent.

Naar mijn mening kun je met gevoelige tanden deze nadelen accepteren zonder een schuldig geweten.

 • Het zachte effect van ultrasone tandenborstels is een groot pluspunt en maakt de nadelen (en de extra kosten) meer dan goed.
 • Vooral bij gebitsproblemen is investeren in zo’n apparaat meestal veel goedkoper dan dure parodontale behandelingen bij de tandarts.

Op het gebied van tanden is preventie naar mijn mening altijd de beste en goedkoopste optie.

Info: Meer informatie over echte echoapparaten vindt u hier: De beste ultrasone tandenborstels in de test.

Eindconclusie over (ultra-)sonische tandenborstels van Philips

In de meeste gevallen raad ik normale Philips sonische tandenborstels aan, omdat ze meestal net zo grondig werken als duurdere ultrasone varianten.

 • Als u echter worstelt met gevoelige tanden, terugtrekkend tandvlees of gewoon met de trillingen van normale borstels, kunt u overwegen een ultrasone tandenborstel te kopen.
 • Het grootste voordeel is niet de iets betere reinigingservaring, maar het zachte effect. Wie hier een echte meerwaarde in herkent, moet kiezen voor een echoapparaat.

Deze bieden een uitstekende en vooral zachte reiniging voor een trotse prijs – waarmee slechts een paar alternatieven kunnen concurreren.

Aanbevolen links:

De winnaars van de tandenborsteltest van de vergelijkingstests

Sonic tandenborstels op de proef gesteld

Elektrische tandenborstels op de proef gesteld

Als dit artikel je heeft geholpen, raad het dan aan.