Scheur in de tand

Zo kun je een scheur in de tand detecteren. Alle belangrijke stappen voor behandeling & maatregelen voor preventie.

Een scheur in de tand kan vele oorzaken (en gevolgen voor de gezondheid) hebben.

Het risico hangt vooral af van het type scheur, de grootte en de positie.

Het kan een scheur direct in de tand zijn, in een vulling of zelfs (microscopisch kleine) scheuren in het glazuur – de laatste zijn meestal volledig natuurlijk en komen vaak voor, vooral op oudere leeftijd.

Ik zal de verschillen, oorzaken en gevolgen uitleggen, zodat u correct kunt handelen en dure bezoeken aan de tandarts kunt voorkomen.

Dit soort scheuren bestaan

In het geval van een ongelukkige val of ongeval waarbij u een hard oppervlak met uw tanden raakt, kunt u een scheur in de tand oplopen.

Symptomen van gebroken tanden

 • Zo’n scheur lijkt op een botbreuk en verzwakt de tand – na verloop van tijd kan de scheur groter worden of delen van de tand kunnen uitbreken.
 • Zelfs als de hulpmiddelen voor tandheelkundige behandeling verkeerd worden gebruikt, kunnen er scheuren in de tand ontstaan.

Scheuren in het tandglazuur worden voornamelijk veroorzaakt door zure voedingsmiddelen die het tandglazuur aantasten. Zelfs als je tandenknarsend, worden kleinere scheuren in het glazuur veroorzaakt door de belasting. Bovendien kan onjuist borstelen de buitenste beschermlaag beschadigen.

Scheuren in tandvullingen worden voornamelijk veroorzaakt door materiaalmoeheid. Ook als u het materiaal te vroeg na het inbrengen gebruikt, kunnen hier scheuren ontstaan, die u professioneel door uw tandarts moet laten behandelen.

Mogelijke gevolgen van een tandfractuur

Een tandfractuur (de technische term voor de scheur) kan leiden tot tandverlies, afhankelijk van de ernst. Als u een scheur in uw tand heeft, maak dan onmiddellijk een afspraak met uw tandarts.

Tandarts scheurde in de tand
In de meeste gevallen is professionele behandeling noodzakelijk om ergere schade te voorkomen.

Hij zal de tand nauwkeurig onderzoeken en de juiste behandeling voor uw situatie kiezen. Er zijn veel factoren die bepalen hoe ernstig een verwonding aan de tand is:

 • Type en grootte van de scheur
 • De penetratiediepte
 • Welke tand is aangetast
 • Of de tand verzwakt is door andere problemen zoals tandbederf

Kiespijn is trouwens niet altijd een symptoom – kleinere scheuren kunnen vaak onopgemerkt blijven.

Maar als de schade diep in de tand reikt en de weg naar het wortelkanaal kan blootleggen, kan ernstige kiespijn het gevolg zijn, dat alleen uw tandarts onder controle kan krijgen (met een wortelkanaalbehandeling).

Structuur van een tand

Omdat u uw glazuur echter niet opnieuw kunt opbouwen, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, moet u het verlies zoveel mogelijk voorkomen. Dus je moet zure voedingsmiddelen, zoals vruchtensappen, alleen met mate consumeren.

Tip: Vaak hoor je dat je een aspirinetablet op het tandvlees moet leggen voor kiespijn, zodat het werkt en de pijn elimineert.

Dit is niet alleen verkeerd, maar ook gevaarlijk. Omdat aspirine zuur (acetylsalicyl) bevatzuur), die uw tandvlees kan aantasten en uw tandglazuur ernstig kan beschadigen. Raadpleeg daarom uw tandarts in geval van kiespijn, omdat het beter is om de oorzaak te behandelen dan de symptomen.

Over het algemeen raad ik je aan om regelmatig naar de tandarts te gaan voor preventie, zodat je jezelf in veel gevallen onnodige pijn en hoge kosten bespaart.

Als u een scheur in de tand niet zo snel mogelijk behandelt, kan zich cariës binnenin vormen en de tand van binnenuit aanvallen.

Je tand zal beginnen te rotten, zelfs onder een tandkroon of als je je tanden voor duur geld hebt laten verzegelen.

U kunt tandfracturen goed laten behandelen bij de tandarts , maar als u te lang wacht of de scheur te groot is, moet de tand mogelijk worden geëxtraheerd.

Scheuren in de tand detecteren

Microscheuren kunnen over het algemeen zonder goed licht worden gedaan en herken niet voldoende vergroting, deze scheuren gaan ook vaak gepaard met pijn of andere symptomen.

Scheur in de tand
Kleine scheurtjes in de tand blijven vaak lang onopgemerkt – maar leiden vroeg of laat tot pijn.

Als een scheur zich echter uitstrekt tot in het wortelkanaal, kan het tandvlees rond de aangetaste tand ook een zak vormen, terwijl het tandvlees van de omliggende tanden een gezonde indruk blijft maken.

Uw tandarts kan de volgende methoden gebruiken om een duidelijke diagnose te stellen:

 • Chirurgische microscopie: Met een speciale microscoop kan uw tandarts de tanden precies onderzoeken op kleinere scheuren
 • Stresstests: Als u de tand blootstelt aan sterke druk en deze vervolgens verlicht, treedt vaak een zogenaamde “loslatende pijn” op, wat een scheur suggereert
 • Kleurstofinspectie: er worden kleurstoffen gebruikt die een scheur kunnen binnendringen en zichtbaar kunnen maken
 • Röntgenfoto: Scheuren kunnen gemakkelijk worden gedetecteerd, evenals botbreuken op een röntgenfoto
 • Lichtreflectie: Door de tanden te bestralen met lateraal licht kunnen scheuren zichtbaar worden gemaakt, omdat ze het licht weerkaatsen
Scheuren in de tand detecteren
Uw arts detecteert meestal een scheur in de tand tijdens een routinecontrole.

Behandelmethoden

Uw tandarts kan scheuren in de tand snel en gemakkelijk behandelen. Afhankelijk van de situatie zal uw tandarts de aangetaste tand spalken of de scheur afdichten met een vulling.

In sommige gevallen kan een wortelkanaalbehandeling met daaropvolgende kroning geschikt zijn om tandverlies te voorkomen.

Alleen in absoluut uitzonderlijke gevallen besluit een tandarts om de aangetaste tand te extraheren, bijvoorbeeld omdat de schade niet meer kan worden hersteld en hij een risico op infectie wil voorkomen.

Wie draagt de kosten van de behandeling?

Of dit een particuliere dienst is, of dat uw zorgverzekering de kosten gedeeltelijk of zelfs volledig dekt, hangt af van de diagnose en behandeling van uw tandarts. De kwestie van de kosten wordt hier van geval tot geval beslist.

Kosten tandheelkundige behandeling

Om u onnodige kosten te besparen, raad ik in ieder geval een tandartsverzekering aan, die de kosten voor u dekt en u meer diensten voor uw geld kan bieden.

Hoe scheuren in de tand te voorkomen

Een scheur in de tand wordt veroorzaakt door externe kracht. Omdat zoiets bijna altijd gepaard gaat met een ongeluk, kan de scheur alleen worden vermeden door ongevallenpreventie.

U kunt echter voorkomen dat een kleine scheur zich ontwikkelt tot een groter probleem door regelmatig naar de tandarts te gaan en uw tanden in goede conditie te houden.

Zeker na een ongeval waarbij u mogelijke schade aan uw gebit vermoedt, dient u daarom preventief een afspraak te maken met uw tandarts. Voorkomen is beter dan verdraagzaamheid.

Blootgestelde tandhalzen als gevolg van zuren
Zuur beschadigt je tanden – vooral als je direct na het eten poetst (dit tast het verzachte glazuur aan).

U kunt microscheuren in het tandglazuur voorkomen door onnodig zure voedingsmiddelen te vermijden, uw tanden niet te knarsen en uw tanden goed en regelmatig te poetsen. Je tandenborstel en de gebruikte tandpasta hebben ook invloed op hoe veilig je je glazuur kunt beschermen.

Aanbevolen elektrische tandenborstels, die ook een gebrek aan technologie compenseren en het glazuur voorzichtig behandelen, zijn:

U kunt nog veel meer producten met tests vinden, evenals de huidige winnaars van de tandenborsteltest.

Daar vindt u meer dan 50 verschillende tandenborstels uit alle prijsklassen – van goedkope budgetapparaten tot dure ultrasone tandenborstels, die zorgen voor gezonde tanden met veel extra functies.

Als u uw tanden regelmatig en correct verzorgt, zullen ze u lang plezier geven en ook vaker externe kracht overleven zonder scheuren en schade.