Crunching spalk – Bescherm je tanden!

Het kraken van spalken is een effectieve manier om tandenknarsen tegen te gaan. Ontdek welke soorten er zijn en welke kosten ermee gemoeid zijn.

Heb je last van tandenknarsen? Dan helpt het om jezelf te informeren over hoe een krakende spalk je tanden kan helpen beschermen om langdurige schade te voorkomen.

Lees in dit bericht:

 • wanneer een crunch spalk wordt aanbevolen,
 • hoe knarsende spalken werken,
 • welke soorten er zijn en
 • wat knarsende spalken kosten.

Knapperige spalken worden ook wel bite splints genoemd.

U kunt goedkope modellen vinden in apotheken of in de internethandel, of u kunt een crunch spalk individueel op maat van uw tanden laten maken door uw tandarts. De tweede variant is natuurlijk veel complexer.

Lees verder om meer te lezen over de verschillende crunching splints en hun toepassingsgebieden.

Gebruik de koppelingen in deze inhoudsopgave om rechtstreeks naar een specifiek onderwerp te gaan:

Ik hoop dat de tekst helpt om al je vragen over knarsende spalken te beantwoorden.

Wat zijn crunch spalken?

Een krakende spalk is een siliconen of kunststof spalk die je tanden beschermt tegen te veel druk van de kaak.

Draag crunching spalk
Krakende spalken voorkomen tandenknarsen en daarmee langdurige gevolgschade.

Normaal gesproken mogen de boven- en onderkaak alleen druk op elkaar uitoefenen bij het kauwen.

Er zijn echter veel mensen die om verschillende redenen hun kaken op andere momenten bij elkaar klemmen en de bekende tandenknarsen veroorzaken. Vooral ’s nachts komt tandenknarsen vaak voor.

Een krakende spalk kan voorkomen dat kaakdruk uw tanden beïnvloedt of andere negatieve symptomen veroorzaakt.

Gebit

Al lange tijd hebben artsen te maken met chronisch tandenknarsen, wat medisch bekend staat als Bruxisme is bekend.

Krakende spalk voor tandenknarsen

De druk die wordt uitgeoefend door de boven- en onderkaak heeft niet alleen invloed op uw tanden, maar kan ook verantwoordelijk zijn voor vele andere symptomen van de ziekte.

Een goede 10% van de bevolking heeft last van tandenknarsen.

 • Tandenknarsen kan krachten tot 400 kg vrijmaken, genoeg om zelfs de gezondste tanden te vernietigen.
 • Daarnaast zorgen de spierkrachten voor spanning en vaak chronische hoofdpijn.

In het artikel Tandenknarsen (bruxisme) – een gids vindt u een gedetailleerd artikel over dit onderwerp. Volg de link voor meer informatie over tandenknarsen.

Overigens is de meest voorkomende oorzaak van tandenknarsen stress, maar ook malposities in de tanden kunnen verantwoordelijk zijn voor de ongewenste kaakbewegingen.

Fooi: Neem tandenknarsen niet licht op. Hoe eerder je het probleem aanpakt, hoe eerder je het kunt verlichten.

Hoe werken knarsende spalken?

Allereerst: knarsende spalken zijn een bescherming voor je tanden, maar kunnen de oorzaak van tandenknarsen niet wegnemen.

Krakende spalkeffect

Dus als je een knarsende spalk wilt gebruiken, moet je ook proberen de oorzaak van je tandenknarsen tegelijkertijd te bepalen.

Alleen als u de oorzaak kent, kunt u uw tandenknarsen op de lange termijn verbeteren of zelfs volledig elimineren.

Bij het dragen beschermt de knarsende spalk je tanden tegen de druk en slijtage die de slijpbewegingen op de tanden uitoefenen.

 • Het functioneert tegelijkertijd als schokdemper en als beschermend schild.
 • Naast de tanden ontlast de spalk ook spieren en gewrichten in de kaak..

Bij acute malposities van het gebit kan een orthopedisch krakende spalk ook de tanden opnieuw uitlijnen. Dit proces duurt echter lang.

In de regel moet je ’s nachts een crunch spalk dragen. Alleen in de zeldzaamste gevallen treedt ongecontroleerde tandenknarsen op in de waaktoestand. Je kunt dit fenomeen ook behandelen zonder een krakende spalk, bijvoorbeeld door meditatieoefeningen en ontspanning.

Welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten krakende spalken. Aan de ene kant zijn er eenvoudige beschermende spalken die u kunt kopen zonder een bezoek aan de arts.

Knapperige spalk kost tandarts
De tandarts geeft je twee verschillende soorten knarsende spalken.

Aan de andere kant zijn er op maat gemaakte spalken waarbij uw tandarts een indruk maakt en een tandtechnisch laboratorium de spalk speciaal maakt.

Ik zal de goedkope rails verderop in de tekst bespreken. Voor medische crunching spalken zijn er de volgende varianten:

Zachte crunch rail

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn softrails gemaakt van een zacht plastic materiaal. Omdat dit flexibel is, vinden de meeste gebruikers het prettiger dan een harde rail.

Zachte hapspalken dempen de kauwbeweging beter dan harde spalken.

Hard krakende rail

Deze variant is gemaakt van een zeer harde kunststof. De spalk ligt stevig boven je tanden en is qua toepassing vergelijkbaar met een beugel.

Info: Harde spalken worden vaker gebruikt voor verkeerde posities van de tanden.

Wanneer is een crunch spalk nodig?

Mensen die alleen slapen, merken vaak niet eens op dat je tandenknarsend bent. In de meeste gevallen is het de levenspartner die de aandacht van de getroffenen op het probleem vestigt.

Tandenknarsen 's nachts
De meeste mensen die last hebben van tandenknarsen hebben er ’s nachts last van.

Als uw tandenknarsen slechts één keer voorkomt en niet regelmatig, hoeft u zich geen zorgen te maken. Je hebt toch net een stressvolle dag gehad.

Zodra tandenknarsen echter herhaaldelijk of regelmatig voorkomt, moet u een arts raadplegen. Bij voorkeur zowel uw huisarts als uw tandarts om alle mogelijke gezondheidsproblemen te laten controleren.

Fooi: Als u alleen slaapt, maar vermoedt dat u tandenknarsend bent, zullen audio- en video-opnamen helpen bij de controle. Slaap-apps voor smartphones kunnen je ook laten zien hoe je de nacht doorbrengt.

Typische tekenen van tandenknarsen ’s nachts zijn kaakpijn bij het wakker worden, gespannen kaak- of nekspieren en hoofdpijn.

Soms hebben kinderen ook last van tandengeknars. In deze aparte post Tandenknarsen bij baby’s en peuters leer je wat je eraan kunt doen.

Welke schade kan worden veroorzaakt door knarsen en persen?

De krachten van de kaakspieren zijn enorm, zoals reeds beschreven, ze kunnen tot 400 kg druk uitoefenen. Dienovereenkomstig de schade die kan worden veroorzaakt door tandenklemmen en tandenknarsen.

Tandenknarsende symptomen
Onbehandeld tandenknarsen kan leiden tot verschillende symptomen en gevolgschade.

Dit zijn de meest voorkomende ziektebeelden:

 • Scheuren in het tandglazuur
 • Losse tanden
 • Tandverlies
 • Temporomandibulaire gewrichtspijn
 • Kaakspierproblemen
 • Nekspieren gespannen
 • Chronische hoofdpijn

Omdat tandenknarsen een langzaam maar gestaag proces is, nemen veel mensen het probleem in eerste instantie niet serieus. De negatieve gevolgen op lange termijn zijn echter vermijdbaar.

Krakende spalken van de tandarts

Bij chronisch tandenknarsen is naar de tandarts gaan vaak slechts een kwestie van tijd. Vaak is een krakende spalk de eerste stap om je tanden te beschermen.

Krakende railafdruk
Een crunch spalk van de tandarts gaat gepaard met een hogere prijs dan vrij verkrijgbare modellen.

Voor op maat gemaakte knarspalken zal uw tandarts of orthodontist eerst een indruk maken van uw gebit.

Afhankelijk van of er sprake is van een malpositie van het gebit of de bescherming van de bestaande tanden gewenst is, worden harde of zacht slijpspalken aanbevolen.

Een tandtechnisch laboratorium vervaardigt de spalken volgens de gebissaOpdruk past perfect.

Omdat er meerdere behandelingsstappen nodig zijn en er speciale materialen worden gebruikt, zijn bijtpalken van de tandarts aanzienlijk duurder dan de vrij verkrijgbare varianten.

Kwalitatief zijn deze echter ook van veel hogere kwaliteit en comfortabeler om te dragen.

Vrij verkrijgbare crunch rails

Naast de uitgebreide bijtspalken van de tandarts zijn er ook vrij in de handel verkrijgbare crunch splints. Deze zijn meestal gemaakt van siliconen en je kunt ze zelf uitlijnen op je tanden.

Knapperige spoorkosten
Vrij verkrijgbare krakende spalken zijn erg goedkoop.

Het principe is heel eenvoudig:

Je moet de bestaande siliconenvorm in een warmwaterbad verzachten en vervolgens op je tanden zetten. De siliconen nemen de vorm van je tanden aan en verharden als het afkoelt.

Natuurlijk zijn deze krakende spalken lang niet zo nauwkeurig als die van de tandarts, maar voor een eerste test worden ze alleen al vanwege de lage prijs aanbevolen.

Als u merkt dat een eenvoudige crunch spalk u helpt, kunt u later altijd investeren in een comfortabelere en hoogwaardigere spalk van de arts.

Product getuigenissen

In dit hoofdstuk heb ik drie vrij bestelbare en relatief goedkope crunch spalken voor je op een rijtje gezet, die heel geschikt zijn voor een eerste poging.

U kunt deze bescherming voor uw gebit direct online bestellen en binnen enkele dagen thuis ontvangen.

Set: Jackaroo Crunching Spalk

Jackaroo biedt een crunch rail met opbergdoos. De spalk kan worden gebruikt voor de onderkaak of de bovenkaak.

Aanbeveling
Jackarooo Duitsland Dental levert Bite splint Tandenknarsen slijper Dental splint crunching Bruxism Snurken Gebitsbeschermer Snurken Spalk Tandbescherming Tandenspalk - met blikje
Jackaroo Crunching Spalk

Met deze eenvoudige spalk heb je de bescherming voor je tanden in 20 minuten klaar voor gebruik. Bestel eenvoudig online, vorm voor uw tanden en uw tanden zijn beschermd.

Zie prijs

Goedkoop: Runesol 4x Tandbeschermers

In dit pakket krijg je 4 crunch rails tegen een zeer redelijke prijs. De spalken kunnen ook worden gebruikt als sportgebitbeschermers of voor het bleken van tanden.

Omdat de rails verschillende maten hebben, kun je deze crunch spalken ook voor kinderen gebruiken.

Aanbeveling
Runesol bite splint x 4 M/G, Dental splint tegen tandenknarsen &snurken, CE markering, Bite splint tegen TMJ, Bruxism nachtbeet bescherming voor tanden, Tandbescherming, Gebitsbeschermers 4pk (4pk R/G)
Runesol 4x Tandbeschermers

Vier tandbeschermers in een pakket. De spalken hebben twee verschillende maten en je kunt ze gebruiken voor onder- en bovenkaken of voor kinderen.

Zie prijs

Dun: PhysioSpirit Premium Bite Splint

Een crunch rail van hogere kwaliteit gemaakt van bijzonder dunne siliconen. Nogmaals, je vindt vier rails in twee maten in het pakket.

Geen producten gevonden.

Draagtijd

De draagtijd van de crunch spalken varieert van persoon tot persoon. Terwijl sommige mensen hun tanden alleen slijpen als ze onder stress staan, knarsen anderen bijna elke nacht hun tanden.

Knapperige rail hoe lang te dragen

 • Als je kunt wegen als je bijzonder nerveus bent, kun je de rail alleen op die dagen gebruiken.
 • Voor uitgebreide bescherming is het echter raadzaam om de crunch-spalk elke nacht te dragen.

Sommige mensen voelen na een paar weken een verandering in gewoontes en hebben dan de krakende spalk niet meer nodig. Anderen dragen hun hele leven tandheelkundige bescherming.

Voor het kraken van spalken gemaakt door de tandarts, moet u altijd de gebruiksaanwijzing volgen die hij u geeft.

Voor krakende spalken die een verkeerde uitlijning van het gebit compenseren, zal uw tandarts u direct vertellen hoe lang u ze waarschijnlijk moet dragen..

Hoeveel kost een krakende spalk?

Zoals reeds uitgelegd, zijn er vrij in de handel verkrijgbare crunch-spalken die u zelf kunt aanpassen aan uw tanden en individueel gevormd door de tandartsspalken.

Knapperige spoorkosten
De kosten van uw crunch spalk zijn afhankelijk van het type dat u kiest.

De gratis rails zijn extreem goedkoop. U kunt ze krijgen in de internethandel of in apotheken tegen prijzen tussen 8 en 20 €.

Bij medische spalken zijn de kosten aanzienlijk hoger. Afhankelijk van of een functionele analyse nodig is en wat voor spoor je nodig hebt, moet je rekenen op kosten tussen de 200 en 800€.

Kostenovername door de zorgverzekeraar

Als uw tandarts de gezondheidsvoordelen van een crunch spalk kan aantonen, is de kans groot dat uw wettelijke zorgverzekering de kosten dekt.

In sommige gevallen zijn echter eigen bijdragen vereist.

In het geval van een particuliere verzekering hangt de overname van de kosten af van uw contract.

Verzorging en reiniging

Het maakt niet uit welk type gebitsbeschermer u kiest, zorgvuldige zorg is altijd essentieel.

Schone crunch rail
Een grondige en regelmatige reiniging van uw crunch spalk is net zo belangrijk als uw tandheelkundige zorg.

Omdat u voornamelijk ’s nachts crunch-spalken gebruikt, moet u de spalk ’s ochtends na gebruik grondig reinigen. Het beste met een vloeibare reiniger. Extra reiniging wordt ook aanbevolen voor het inbrengen in de avond.

Omdat de rails zijn gemaakt van duurzaam plastic, kunt u ze jarenlang met goede zorg gebruiken.

Analyse van de hoofdoorzaak

Probeer altijd de oorzaken van tandenknarsen tot op de bodem uit te zoeken om het probleem in het begin op te lossen.

Bij stress kunnen meditatie, ontspanningsoefeningen of yoga helpen.

In geval van malposities in het gebit, praat met uw tandarts. Het gebruik van een beugel kan ook worden aanbevolen.

Conclusie: Krakende spalken beschermen je tanden

Voor slechts een paar euro kunt u uw tanden beschermen tegen de negatieve gevolgen van tandenknarsen. Daarom zou ik iedereen die last heeft van tandenknarsen aanraden om een beschermende spalk te proberen.

Tandbeschermer knarsende spalk

Afhankelijk van hoe goed de eerste resultaten zijn, kun je vervolgens kiezen voor een professionele bite splint.

 • Met vrij verkrijgbare en goedkope crunching spalken, moet je er rekening mee houden dat deze vaak groter en ongemakkelijker zijn dan individueel bedrukte rails.
 • Het helpt deels om de vaak grote railsjablonen met een schaar te bewerken om het gemak te verbeteren.

Chronisch tandenknarsen is een probleem dat ernstige gevolgen kan hebben. Hoe eerder je probeert de oorzaken tot op de bodem uit te zoeken en je tanden te beschermen, hoe gemakkelijker het is om de problemen te verlichten.

Voor meer informatie kan ik ook het artikel Bite splint – How it helps with teeth grinding aanbevelen.