Hoe stop je ’s nachts met tandenknarsen?


Als u ’s nachts uw kaken op elkaar klemt of tandenknarst, kunnen de gevolgen ondraaglijk zijn en mogelijk schadelijk voor uw gebit. Het echte probleem is dat u last kunt krijgen van hoofdpijn, aangezichtspijn en glazuurerosie zonder dat u weet waarom, omdat u slijpt terwijl u slaapt en zonder dat u het beseft.

Bruxisme is de term die wordt gebruikt om het op elkaar klemmen en knarsen van de kaken aan te duiden. Het verschil tussen bruxisme overdag en bruxisme ’s nachts is dat wanneer u het overdag doet, u zich er onmiddellijk van bewust wordt en snel kunt beginnen uw gedrag te veranderen. Als je ’s nachts je tanden op elkaar klemt en knarst, is het iets moeilijker, maar nog steeds beheersbaar.
snachts stoppen met tandenknarsen

Heb ik een slijpprobleem?

Eerst en vooral, zoek uit of je bruxisme hebt. Als je een partner hebt, is dit vrij gemakkelijk. Meer dan waarschijnlijk hebben zij het probleem voor u geïdentificeerd. (Sommige tandenknarsers maken een hoop lawaai!) Hier zijn wat verklikkerlampjes:

  • Ochtend hoofdpijn,
  • Pijnlijke kaak of gezichtsspieren,
  • Tere of losse tanden,
  • Indrukken of inkepingen op de tong.

Als u een van deze symptomen heeft, ga dan naar uw tandarts. Net als bij bruxisme overdag kunnen deze problemen leiden tot ernstige problemen, waaronder gebarsten of gebroken tanden en tanderosie.

Wat kan ik doen om te stoppen met tandenknarsen?

Aangezien tandenknarsen en -klemmen vaak het gevolg is van stress, volgen hier enkele suggesties voor uw bedtijdroutine om het tandenknarsen te stoppen:

  • Vergeet negatieve gedachten: houd een notitieblokje bij uw bed. Als u zich angstig voelt voordat u naar bed gaat, neem dan de tijd om uw gevoelens op te schrijven. Dit proces kan helpen om terugkerende negatieve gedachten te kalmeren die de oorzaak kunnen zijn van nachtelijk klemmen.
  • Beoefen mindfulness: Wanneer u uw ogen sluit om te gaan slapen, wordt u zich dan bewust van de spanning in uw kaak. Laat de spieren in uw kaak en gezicht bewust los en ontspan ze. Als u ’s nachts wakker wordt, herhaalt u het ontspanningsproces.
  • Vraag je partner om hulp: Als je bedpartner je ’s nachts hoort knarsen, vraag hem dan om je een handje te helpen. Als u wakker wordt, herhaalt u de bewustwordingsoefening voordat u weer gaat slapen.

Tot slot, naast de bovenstaande tips, is de beste manier om te stoppen met tandenknarsen een bezoek aan uw tandarts.

Recent Posts