5 voordelen van elektrische tandenborstels


Tegenwoordig gebruiken veel mensen elektrische tandenborstels om hun gebit schoon te houden. Maar zijn ze echt beter? Ja, zeggen tandartsen, die ze massaal aanbevelen als de beste manier om het gebit schoon te houden en vrij van tandplak en de schadelijke effecten daarvan. De aanschaf van een elektrische tandenborstel alleen is echter geen garantie voor goede resultaten. U moet er ook voor zorgen dat u minstens tweemaal per dag poetst, minstens twee minuten per poetsbeurt besteedt en de juiste poetstechniek gebruikt (ja, er is een techniek).
voordelen van elektrische tandenborstels
Doe wat onderzoek voordat u overhaast een elektrische tandenborstel gaat kopen. Ten eerste zijn elektrische tandenborstels niet hetzelfde als tandenborstels die op batterijen werken. Deze zijn vergelijkbaar met handtandenborstels, maar gebruiken een AA-batterij om de borstelharen zachtjes te laten trillen, zodat ze extra schoon worden. Echte elektrische tandenborstels zijn oplaadbare apparaten die aangesloten kunnen worden op een stopcontact. U vervangt de opzetborstels om de drie tot zes maanden en behoudt het handvat, dat de lading ontvangt. De koppen zijn er in verschillende vormen en maten en functioneren verschillend. Zij kunnen oscilleren, vibreren, roteren of gebruik maken van sonische technologie.

Elektrische borstels hebben ook verschillende functies, zoals speciale standen voor gevoelige tanden, tandvleesmassage en bleken. Sommige hebben druksensoren die u vertellen of u te hard poetst, of digitale geheugensteuntjes die u eraan herinneren de borstelkop te vervangen. De meeste firma’s worden geleverd in een verpakking met accessoires zoals tandenborstelhouders en reisladers.

Het grootste nadeel van elektrische tandenborstels is volgens velen de prijs; startersets kosten meestal tussen de €50 en €75, hoewel je er ook kunt kopen voor minder dan €25 of meer dan €100. Op lange termijn kosten ze echter niet veel meer dan manuele borstels, aangezien ze veel minder vaak moeten worden vervangen.

Nog steeds niet zeker? Lees verder om de vijf voordelen van een elektrische tandenborstel te ontdekken.

1. Ze reinigen je tanden grondiger

Elektrische tandenborstels verslaan de handtandenborstels met kop en schouders als het op poetsen aankomt. De suizende borstelharen van de elektrische versie verwijderen tandplak beter en sneller, om te beginnen. Hun meer geavanceerde ontwerpen kunnen ook moeilijk te reinigen plaatsen bereiken, zoals de achterkant van de kiezen en de tandvleesrand, en helpen zo gaatjes en gingivitis te voorkomen. Het is dan ook geen verrassing dat bekende tandheelkundige verenigingen en tijdschriften het gebruik van elektrische tandenborstels ondersteunen.

Maar luister niet alleen naar de wijze mannen in tandheelkundige tijdschriften. Gewone mensen zijn ook grote fans van elektrische tandenborstels. In een onderzoek onder 16.000 patiënten, gepubliceerd door de American Dental Association (ADA), meldde meer dan 80% van de respondenten een verbeterde mondhygiëne na het overstappen van een handtandenborstel naar een elektrische versie.

2. Ze voorkomen dat je te hard poetst

Het is ironisch dat je zo hard je best doet om je tanden te poetsen dat je uiteindelijk te hard poetst. Vaker wel dan niet betekent dit dat u uw tandvlees beschadigt, of zelfs terugtrekkend tandvlees veroorzaakt (en tandvleesweefsel groeit nooit meer aan). Te krachtig poetsen kan ook het glazuur van het tandoppervlak verwijderen, waardoor de tanden gevoelig worden voor kou, warmte en andere prikkels.

Een van de belangrijkste voordelen van elektrische tandenborstels is dat het vrijwel onmogelijk is om je tanden er te hard mee te poetsen, want dat hoeft eigenlijk niet. Met een elektrische tandenborstel houdt u de borstel gewoon vast en laat u de bewegende borstelharen het werk doen. Je zet de borstel op verschillende delen van je mond, maar het is niet de bedoeling dat je de borstel heftig heen en weer beweegt, en je mag zeker geen druk uitoefenen.

3. Ze zijn gemakkelijker te gebruiken voor mensen met handvaardigheidsproblemen

Over het algemeen is het grote handvat van een elektrische tandenborstel gemakkelijker vast te pakken dan een traditionele tandenborstel.

Recente studies suggereren dat mensen met fysieke problemen (zoals artritis, beperkte mobiliteit van handen of armen of handvaardigheidsproblemen) die het gebruik van een handtandenborstel moeilijk maken, het gebruik van een elektrische tandenborstel zouden moeten overwegen. Waarom? Elektrische tandenborstels hebben bredere handgrepen, die gemakkelijker vast te pakken zijn. Bovendien doen hun gemotoriseerde borstels het reinigen voor u, vooral op moeilijk bereikbare plaatsen waarvoor een fijne motoriek nodig is, zoals de achterkant van de kiezen en achter de boven- en ondertanden.

4. Ze hebben ingebouwde timers zodat u zo lang kunt poetsen als u nodig hebt

Wist u dat u ten minste twee minuten achter elkaar moet poetsen en ten minste 30 seconden in elk van de vier kwadranten van uw mond (rechts- en linkerkant boven en rechts- en linkerkant onder)? U denkt waarschijnlijk dat u deze hoeveelheid tijd gemakkelijk kunt besteden aan het poetsen van uw tanden, maar als u de tijd opneemt, zult u verbaasd zijn hoe weinig tijd u eigenlijk besteedt aan het poetsen van uw tanden. De gemiddelde poetstijd voor Amerikanen is bijvoorbeeld slechts 31 tot 65 seconden per poetsbeurt, afhankelijk van geslacht en leeftijd.

Een van de handigste kenmerken van elektrische tandenborstels is dat de meeste een timer hebben die na twee minuten een pieptoon geeft. Als je de piep niet gehoord hebt, blijf dan poetsen! Andere piepjes piepen ook na 30 seconden, zodat u weet dat het tijd is om naar een ander deel van uw mond te gaan.

Wrijf niet over de borstelharen:

Controleer voordat u een nieuwe elektrische tandenborstel koopt of de borstelharen afgeronde uiteinden hebben, dit helpt beschadiging van het tandvlees te voorkomen. Uw tandarts kan u ook helpen bepalen of de borstelharen zacht of medium hard moeten zijn.

5. Ze zijn milieuvriendelijker

Het enige onderdeel van een elektrische tandenborstel dat u weggooit, zijn de vervangbare opzetborstels.
Er is enige discussie over de vraag of elektrische tandenborstels minder schadelijk zijn voor het milieu dan handtandenborstels. Degenen die ja zeggen, wijzen erop dat je heel wat “gewone” tandenborstels (waarvan de koppen niet recycleerbaar zijn) zou moeten doorspitten voordat je een elektrische borstel wegdoet, waarvan de meeste verwisselbare koppen hebben.

Volgens milieudeskundigen zijn er tussen de 14 en 42 vervangtandenborstelkoppen nodig om de hoeveelheid plastic in een handtandenborstel te evenaren.

Natuurlijk gooit u uiteindelijk de behuizing van uw elektrische tandenborstel weg, omdat deze op een gegeven moment geen lading meer kan opnemen en vasthouden. Toch denken veel mensen dat elektrische tandenborstels milieuvriendelijker zijn.

Recent Posts