Elektrische tandenborstels van Oral-B op de proef gesteld

De belangrijkste verschillen tussen de huidige modellen van Oral-B uitgelegd. Met de beste aanbevelingen en insidertips van meer dan 30 apparaten.

Mijn team en ik heb meer dan 51 elektrische tandenborstels gedurende 25 dagen in de praktijk getest.

 • Daarnaast hebben we meer dan 100 uur werk gestoken in uitgebreid onderzoek, testrapporten en ons fabrikantonafhankelijke aankoopadvies.
 • Elke maand vergelijken we nieuwe modellen met bestaande testwinnaars om de huidige beste elektrische tandenborstels aan te bevelen.

Als je weinig tijd hebt, zijn hier de 3 meest aan te bevelen modellen uit de vergelijking:

Aanbieden Oral-B iO Series 9 Elektrische tandenborstel, 7 poetsmodi voor tandheelkundige zorg, magnetische technologie &3D tandoppervlakanalyse, kleurendisplay &opladen reiskoffer, cadeau man / vrouw, zwarte onyx

Oral-B iO 9

 • De beste tandenborstel van Oral-B
 • innovatieve positiedetectie
 • uitstekende reinigingsprestaties
Aanbieden Oral-B Smart 6 6000N Blauwe Elektrische Tandenborstel Powered by Braun

Oral-B Smart 6000

 • uitstekende reinigingsprestaties
 • veelzijdig dankzij 5 gipsmodi
 • Drukregeling & reiskoffer
Oral-B PRO 2 2000 Sensitive Clean Elektrische tandenborstel, met 2 poetsmodi incl. Gevoelige en visuele drukregeling voor tandheelkundige zorg, Ontworpen door bruin, blauw

Oral-B Pro 2 2000

 • Veel waar voor je geld
 • Alles wat u moet weten over een gezond gebit
 • moderne batterij zorgt voor een lange levensduur

Alternatief: Filterbare testwinnaar leaderboard

Hier gaan we verder met de eigenlijke gids.

Wat u moet weten voordat u een elektrische tandenborstel koopt

Je weet waarschijnlijk al dat elektrische tandenborstels een handige manier zijn om voor je eigen tanden te zorgen. duidelijk om te verbeteren.

Oral-B Tandenborstels Overzicht

 • In vergelijking met handtandenborstels reinigen ze volgens wetenschappelijke studies niet alleen grondiger, maar bieden ze ook veel meer comfort.
 • Dit geldt ook voor de meeste Oral-B tandenborstels die hier worden getest. Zelfs goedkope modellen zoals de Oral-B 700 poetsen de tanden zeer schoon en verwijderen schadelijke tandplak betrouwbaar.

In mijn ervaring moet je echter niet minder dan 50 € plannen voor een stevige elektrische tandenborstel.

Naast de daadwerkelijke reinigingsprestaties (die zelfs met goedkope apparaten geweldig zijn), zijn er andere dingen die dure tandenborstels veel beter maken.

Sterke batterijen & een consistent reinigingsresultaat

Goedkope apparaten zoals de Oral-B Vitality hebben vaak zwakke batterijen geïnstalleerd.

In het begin (en in veel tandenborsteltesten) is dit meestal geen probleem, maar na een paar maanden merk je de nadelen:

 • Aan de ene kant moet je de tandenborstel constant opladen – dit is uiterst vervelend in vergelijking met beter uitgeruste modellen.
 • Aan de andere kant presteert een zwakke batterij merkbaar minder – wat ook van invloed kan zijn op het reinigingsresultaat.

Hoewel de rotaties aanvankelijk krachtig waren, reinigt de borstel na enige tijd alleen met minder kracht.

Langere houdbaarheid

Zo’n zwakke batterij kan echter niet alleen de gezondheid van het gebit schaden, maar ook de duurzaamheid negatief beïnvloeden.

Oral-B Tandenborstels Vergelijking
Veel tests vermelden de prestaties alleen aan het begin – na een paar maanden kan het reinigingsresultaat er al heel anders uitzien.

Hoe vaker je een tandenborstel oplaadt, hoe meer capaciteit hij verliest.

 • Mijn ervaring is dat de meeste goedkope apparaten na 2 jaar dus nauwelijks bruikbaar zijn (vervelend continu opladen wordt aangekondigd – de borstel mist simpelweg de stroom).
 • Fabrikanten moeten ook besparen op materiaalkwaliteit om hun toestel tegen een aantrekkelijke prijs te kunnen aanbieden. Dit vermindert ook merkbaar de houdbaarheid.

Ik zou je daarom adviseren om goedkope apparaten te vermijden. Vanaf ongeveer 50 € worden voldoende sterke batterijen geïnstalleerd.

Een Oral-B Pro 2 2000 of een Oral-B 3000 gaat minstens 5 dagen mee, zelfs na vele maanden.

Natuurlijk maken dure tandenborstels zoals de Oral-B Smart 5000 (12 dagen looptijd) alles een beetje beter, maar je hoeft in ieder geval niet bang te zijn voor een slechte koop in deze prijsklasse.

Meer rotaties

Voor veel testers zijn rotaties de sterkste onderscheidende factor.

Oral-B tandenborstel in vergelijking met normale tandenborstel

Natuurlijk hoef je je geen zorgen te maken dat een borstel met minder rotaties je tanden niet schoon krijgt. Ze zijn ook voldoende – mits een sterke batterij – volledig. Maak desnoods gewoon wat langer schoon.

 • Premium borstels hebben echter vaak twee keer zoveel rotaties als instappenselen. En inderdaad, dit zorgt voor een snellere en efficiëntere reiniging.
 • Dankzij het hoge aantal reinigen ze ook wat stiller en schudden ze minder – wat veel gebruikers veel prettiger vinden.

Aangezien je elke dag een tandenborstel gebruikt, kan het dus zinvol zijn om wat meer geld te investeren – en veel rustiger te poetsen – iets grondiger).

Extra’s & extra functies zorgen voor een gezond gebit

Het sterkste onderscheidende kenmerk van topmodellen zoals de Oral-B Genius, Oral-B Genius X 20000 of de Oral-B Smart 6000 zijn de ingebouwde extra’s.

Oral-B vs Handmatige tandenborstel
In vergelijking met poetsen met de hand zijn de comfortfuncties een van de grootste voordelen van Oral-B tandenborstels.
 • Er zijn handige dingen zoals een automatische drukcontrole voor tandvleesbescherming.
 • Druk te hard tijdens het schoonmaken, dan vermindert de borstel de rotaties en waarschuwt u met een pieptoon.

Dit voorkomt kostbare gevolgschade en is naar mijn mening een belangrijk kenmerk van elke elektrische tandenborstel.

Reinigingsmodi voor elke gelegenheid

De situatie is vergelijkbaar met extra poetsmodi, die zeer nuttig kunnen zijn, afhankelijk van de conditie van de tanden.

 • Bij verkleuring zorgt een ophelderingsmodus voor een stralende glimlach.
 • Mensen met gevoelig tandvlees daarentegen waarderen een gevoelige houding.

U kunt deze extra modi niet elke dag gebruiken , maar zo nu en dan zijn ze nog steeds een nuttige aanvulling op de tandheelkundige gezondheid.

De 5 Beste Oral-B Tandenborstels

Nu je de belangrijkste feiten kent, wil ik je graag kennis laten maken met een paar van mijn aanbevelingen in deze sectie – te beginnen met de momenteel beste modellen van Oral-B.

Oral-B tandenborstel test winnaar

Ten opzichte van goedkopere tandenborstels zijn er de volgende voordelen:

 1. Aanzienlijk hogere rotaties &pulsaties
 2. Talrijke reinigingsmodi voor eenvoudige reiniging
 3. Beschermingsfuncties voor dagelijkse reiniging &Bluetooth
 4. Sterke accu’s met voldoende laadcapaciteit

Al deze punten maken de topmodellen een waardevolle investering in uw eigen tandheelkundige gezondheid.

Ja, ze zijn niet altijd goedkoop en niet elke extra functie is absoluut noodzakelijk – maar over het algemeen bieden ze het meest overtuigende totaalpakket voor gezonde tanden.

Op de lange termijn kan zo’n tandenborstel je ook veel duurdere bezoeken aan de tandarts besparen – daarom is het in mijn ervaring altijd de moeite waard om hier wat meer geld uit te geven.

Als je me vraagt naar de beste tandenborstel van Oral-B op dit moment, is het antwoord:

1e plaats – Oral-B Genius 8000, 9000 & 10000

Het biedt momenteel het beste totaalpakket van reinigingsprestaties, functies en vakmanschap.

Het topmodel biedt alles wat belangrijk is voor een gezond gebite.

Allereerst is het vermeldenswaard het uitstekende reinigingsgevoel:

De Oral-B Genius werkt grondiger dan bijna elke andere tandenborstel.

Door de hoge rotaties en pulsaties verwijdert het op betrouwbare wijze onzuiverheden en blijft alleen een blijvend gevoel van frisheid over. Tegelijkertijd reinigt het veel zachter en schudt het minder dan goedkopere borstels.

Een grote innovatie is ook de positieherkenning:

Ingebouwde sensoren detecteren welk deel van de tanden u poetst. Dit helpt om zwakke punten in uw eigen technologie te identificeren – als u bijvoorbeeld de achterste snijtanden vergeet, vestigt de app de aandacht op hen.

Aanbeveling
Oral-B Genius 10000N Elektrische tandenborstel met tandvleesbeschermingsassistent en premium oplaadreiskoffer, orchidee paars
Oral-B Genius 10000

De momenteel beste tandenborstel van Oral-B overtuigt niet alleen met uitstekende poetsprestaties, maar ook met vele innovatieve innovaties zoals positiedetectie voor tandenpoetsen.

Zie prijs

Als je meer dan één tandenborstel nodig hebt, zijn er ook goedkopere sets met 2 handstukken.

In de gedetailleerde test ga ik dieper in op de verschillende functies en de verschillen tussen de modellen (8000, 9000 & 10000).

Lees de recensie van de Oral-B Genius

2e plaats – Oral-B Smart 6000

De voorganger van deze tandenborstel, de Oral-B Pro 6000, was in het verleden testwinnaar op Stiftung Warentest.

Braun heeft de Smart 6000 op een paar cruciale plaatsen verbeterd, zoals de batterij – ik raad dit apparaat daarom aan aan iedereen die uitstekende reinigingsprestaties wil – kan zonder de nieuwste functies.

Vergeleken met de Genius-modellen van bovenaf krijg je hier bijna dezelfde apparatuur – en hoef je het alleen te doen zonder positiedetectie en een paar kauwgomborstelmodi.

Aan de andere kant is de Smart 6000 meestal iets goedkoper en snijdt hij een bijna net zo goed figuur als de testwinnaars in de dagelijkse tandheelkundige zorg.

Aanbeveling
Oral-B Smart 6 6000N Blauwe Elektrische Tandenborstel Powered by Braun
Oral-B Smart 6000

Een allround overtuigende elektrische tandenborstel met een geweldige prijs-prestatieverhouding en veel handige functies voor een gezond gebit. Aankoopaanbeveling.

Zie prijs

Als je meer informatie nodig hebt, kun je de volledige test bekijken:

Lees de Oral-B Smart 6000 review

Rang 4 Oral-B Smart 5000: Goed uitgeruste borstel van Braun

De Oral-B Smart 5000 biedt veel waar voor zijn geld en zorgt voor een gezond gebit.

Oral-B Smart 5 5000

In vergelijking met de bovenstaande modellen is er een iets zwakkere batterij en minder uitrusting (de meegeleverde reiskoffer kan bijvoorbeeld niet helemaal bijbenen in termen van kwaliteit).

 • Toch is de tandenborstel – net als zijn voorganger Oral-B Pro 5000 – een overtuigend schoonmaakmiddel tegen een eerlijke prijs.
 • Het glijdt soepel over de tanden en reinigt zo grondig dat geen normale handtandenborstel het kan bijhouden.

Handige functies zoals een drukcontrole beschermen tegen beschadiging van het tandvlees en helpen om de juiste techniek te leren.

Aanbeveling
Oral-B Smart 5 5000N Elektrische tandenborstel met visuele drukregeling & Bluetooth-verbinding, wit
Oral-B Smart 5000

Een oerdegelijke tandenborstel zonder echte zwakheden – innovatieve functies zoals positiedetectie ontbreken, maar dankzij een geweldige poetsprestatie zorgt de Smart 5000 nog steeds voor schone tanden.

Zie prijs

Met de Oral-B Smart 4000 is er een bijna identiek model met minder reinigingsmodi en accessoires – maar naar mijn mening is de 5000-versie de kleine toeslag meer dan waard.

Lees de volledige Smart 5000 review

5e plaats – Oral-B Pro 2 2000

Dit apparaat is mijn budgettip voor iedereen die op zoek is naar de goedkoopste mogelijke tandenborstel zonder echte zwakke punten.

Oral-B 700 batterij

Ja, het kan nog goedkoper – maar mijn ervaring is dat je te maken hebt met schwachen batterijen, verminderde duurzaamheid en twijfelachtige reinigingsprestaties.

 • De Oral-B Pro 2 2000 heeft niet alleen een moderne batterij met een looptijd van 2 weken, maar ook een handige drukregeling voor tandvleesbescherming.
 • De meegeleverde poetsmodi (normaal schoonmaken &gevoelig) zijn voldoende voor iedereen die geen toeters en bellen zoals Bluetooth met een tandenborstel nodig heeft.

Natuurlijk maken de modellen van bovenaf alles een beetje beter – maar als je niet meer geld wilt uitgeven, dan is de Oral-B Pro 2 2000 de beste keuze.

Aanbeveling
Oral-B PRO 2 2000 Sensitive Clean Elektrische tandenborstel, met 2 poetsmodi incl. Gevoelige en visuele drukregeling voor tandheelkundige zorg, Ontworpen door bruin, blauw
Oral-B Pro 2 2000

Mijn budgettip voor een gezond gebit. Deze tandenborstel biedt de belangrijkste basisfuncties en overtuigt meer dan de andere apparaten in deze prijsklasse.

Zie prijs

De Oral-B Pro 2 2000 is verkrijgbaar in veel verschillende varianten (bijvoorbeeld met een extra handstuk dan 2900). Een overzicht &meer informatie over de verschillen vindt u hier:

Lees de Oral-B Pro 2 2000 review

Deze modellen haalden de topselectie niet

Met de aanbevelingen uit de Top5 doe je naar mijn mening alles goed.

Deze tandenborstels overtuigden mij het meest van de meer dan 30 geteste modellen van Oral-B.

In dit hoofdstuk wil ik voor de volledigheid ook de overige modellen noemen (en uitleggen waarom ik ze niet zonder voorbehoud aanbeveel).

De voormalige topmodellen hebben vaak verouderde batterijen

In de afgelopen jaren heeft Oral-B tal van modellen vernieuwd en één ding in het bijzonder gemaakt:

In plaats van verouderde NiMH-batterijen vertrouwt de fabrikant op moderne lithium-ionbatterijen voor nieuwe apparaten.

Oral-B Batterij

Zoals hierboven vermeld, heeft dit tal van voordelen:

 1. De nieuwe tandenborstels hebben aanzienlijk meer looptijd.
 2. Ze reinigen zelfs wanneer het laadniveau laag is bij bijna vol vermogen.
 3. Ze verliezen minder capaciteit tijdens hun leven en gaan langer mee.

De oude batterijen moesten altijd volledig worden ontladen om het gevreesde geheugeneffect (dat de houdbaarheid merkbaar verkort) te voorkomen.

Gelukkig is dit niet langer nodig met de huidige modellen van Oral-B – u kunt de tandenborstels op elk gewenst moment opladen, vergelijkbaar met mobiele telefoons.

Kan een borstel met een oude batterij nog zin hebben?

Naast de batterijen zijn er ook innovaties zoals Bluetooth, die op veel oudere tandenborstels niet beschikbaar zijn.

Voor mij persoonlijk is de verouderde geheugentechnologie echter reden genoeg om liever van bovenaf op de nieuwe modellen te vertrouwen.

Ik zou daarom alleen mijn toevlucht nemen tot een oud model als ik het goedkoop in de uitverkoop kon krijgen. De voormalige topmodellen zijn niet altijd goedkoop, daarom zou ik overwegen om 2x te kopen.

Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

 • Oral-B Pro 7000 (het voormalige topmodel)
 • Oral-B Pro 6500 (Set voor koppels)
 • Oral-B Pro 6000 (betaalbare toegang tot de luxeklasse)
 • Oral-B Pro 5000 (middenklasse model)
 • Oral-B Triumph 5000 (voorganger van de Pro 5000)

De volgende modellen zijn veel aantrekkelijker geprijsd – hier kan een aankoop (ondanks de oude batterij) zinvol zijn:

 • Oral-B Pro 3000 (aanbevolen in de verkoop)
 • Oral-B Pro 2000/2500 (beter de opvolger kiezen)
 • Oral-B Pro 1600/1900 (vaak niet meer verkrijgbaar)
 • Oral-B Pro 1000 (solide ingang)

Waarom ik kritisch kijk op instaptandenborstels

Veel kritiek uit het vorige hoofdstuk is ook van toepassing op goedkope instaptandenborstels.

Oral-B tandenborstels nadelen
Als de borstel niet goed reinigt, kan het veronderstelde koopje op de lange termijn nog meer kosten dan een oerdegelijk model.

Vrijwel alle modellen onder mijn budgettip Oral-B Pro 2 2000 hebben nog oude accu’s met een lage capaciteit geïnstalleerd.

Al na een paar maanden neemt de capaciteit merkbaar af – je moet leven met vervelend continu opladen – minder schoonmaakkracht.

De belangrijksteHied staat echter voor het aantal rotaties.

 • In tegenstelling tot dure apparaten draaien de oral-B-modellen op instapniveau langzamer. Voor hetzelfde resultaat moet je langer schoonmaken – en het schudt meer. De bediening is ook hoorbaar luider.
 • Vanwege de prijs moet u enkele compromissen sluiten en het zonder enkele nuttige functies doen – een drukcontrole voor tandvleesbescherming is niet standaard in deze prijsklasse.

Zelfs als de lage prijs op het eerste gezicht verleidelijk lijkt, raad ik je aan om in geval van twijfel iets meer uit te geven.

Vanaf 50 € is een slechte koop veel minder waarschijnlijk – de batterijen zijn sterker en de extra reinigingsmodi kunnen een nuttige en comfortabele toevoeging blijken te zijn.

Maar als je niet meer geld kunt uitgeven, vind je in ieder geval een alternatief voor de handtandenborstel met de volgende tandenborstel van Braun:

 • Oral-B Pro 900 (nieuwe budget tandenborstel)
 • Oral-B Pro 700 (met drukregeling)
 • Oral-B Pro 690 (goedkope set voor koppels)
 • Oral-B Pro 600 (goedkope instaptandenborstel)
 • Oral-B Vitality (goedkoop model met een te lage batterij)

Maar zoals ik al zei, ik adviseer je om een beter model te maken – vanwege de duurzaamheid – het grondigere reinigingsresultaat, dit is op de lange termijn sowieso goedkoper.

Kindertandenborstels van Oral-B

Ook niet in de van 5 modellen hebben het de tandenborstels voor kinderen en adolescenten gemaakt.

Er zijn er momenteel 3 (exclusief de verschillende kleurvarianten):

 • Oral-B Power Stages (het goedkoopste model)
 • Oral-B Junior (geweldige borstel vanaf 6 jaar)
 • Oral-B Teen (vanaf 12 jaar)

Vaak reinigen deze apparaten veel zachter en hebben ze opzetborstels die speciaal zijn ontworpen voor de kleinere mond van kinderen.

Aanbevolen lectuur: In mijn artikel De beste tandenborstel voor kinderen behandel ik alle belangrijke vragen voordat ik koop – en vergelijk ik verschillende fabrikanten.

Sonic tandenborstels van Oral-B

In het verleden heeft de fabrikant voornamelijk vertrouwd op roterende tandenborstels – met de Oral-B Pulsonic Slim was er slechts een enkele sonische tandenborstel.

Maar het was meer gericht op beginners en kon de concurrentie van Philips niet bijhouden. Sonic tandenborstels zoals de Diamond Clean of de Flexcare Platinum waren hier duidelijk superieur (tegen een hogere prijs).

Pulsonic Slim Elektrische Tandenborstel Review

Onlangs zijn er echter vernieuwde versies van de Pulsonic Slim, die veel beter zijn uitgerust:

 • Pulsonic Slim 1000 |
 • Pulsonic Slim One 2100
 • Pulsonic Slim Luxe 4000 |

Naar mijn mening kunnen deze modellen de premium concurrentie van Philips nog steeds niet helemaal bijbenen. Maar ze kosten ook aanzienlijk minder en willen u vooral overtuigen met een geweldige prijs-prestatieverhouding.

Voorlopig heb ik ze echter niet opgenomen in de toplijst om 2 redenen:

 • Helaas gebruikt Oral-B nog steeds verouderde NiMH-batterijen, die nadelen hebben op het gebied van gebruik en duurzaamheid.
 • Bovendien zijn de vervangende opzetborstels niet compatibel met die van de roterende modellen (en vaak moeilijk te vinden in de drogisterij).

Het laatste punt is waarschijnlijk geen nadeel als u toch alleen op internet winkelt – maar voor de een of de ander kan het gebrek aan lokaal aanbod vervelend zijn.

Dit brengt mij bij mijn volgende punt:

Follow-up kosten en houdbaarheid

In deze sectie behandel ik:

 • de vervolgkosten als gevolg van vervangingskoppen
 • de duurzaamheid van Oral-B borstels
 • Tips om de houdbaarheid te verlengen

Bij het kopen van een roterende tandenborstel is het belangrijk om niet alleen te focussen op de
Aankoopprijs, maar ook de kosten van vervangende borstels
in zijn overwegingen.

Oral-B opzetborstels

De meeste fabrikanten rekenen een flinke toeslag voor hun vervangende opzetborstels – Braun was geen uitzondering.

Minstens elke 3 maanden u moet de clip-on kop vervangen

Dit is niet alleen belangrijk voor de hygiëne, maar ook voor de reinigingsprestaties (de borstelharen slijten na verloop van tijd). De verschillen in het reinigingsresultaat zijn duidelijk merkbaar.

De opzetborstels zorgen dan ook voor regelmatige vervolgkosten

Een opzetborstel kosten tussen 2,50€ en 5€ – afhankelijk van de variant en het aanbod.

Dit is niet goedkoop, maar de 10-20€ per jaar zijn zeker gezonde tanden waard (in vergelijking met tandartsbezoeken zijn ze nog steeds een koopje).

De standaard varianten zijn meestal de goedkoopste. Voor speciale polijsthulpstukken (tegen verkleuring) of zachte opzetborstels (voor gevoelige tanden) moet je meestal iets meer uitgeven.

Welke opzetborstelvariant is de beste?

De huidige vervangende opzetborstels zijn compatibel met alle hier gepresenteerde Braun-modellen.

Zelfs de Oral-B Vitality voor 20€ werkt zonder problemen met de verschillende varianten. Een uitwisseling is daarom een geweldige manier om de schoonmaakervaring voor weinig geld te veranderen.

Oral-B opzetborstels

Enkele voorbeelden:

 • Gevoelige tanden – Als bijvoorbeeld de borstelharen van de normale variant te hard voor je zijn, grijp dan gewoon naar het gevoelige hoofd.
 • Gekleurde tanden – Wil je een nog grondigere reiniging, kijk dan eens naar de dieptereinigingsvariant.

Het is dus zeker de moeite waard om de verschillende push-on borstels uit te proberen.

Vooral de premium tandenborstels gaan dan ook vaak gepaard met meerdere varianten, zodat je gemakkelijk de juiste clip-on kop kunt vinden.

Wil je meer weten over de verschillende opzetborstels, lees dan deze gedetailleerde vergelijking van de verschillende modellen.

Origineel of niet: Zijn kopieën de moeite waard?

Er zijn ook veel replica’s van de opzetborstels op internet – dus je zou hier theoretisch een paar euro kunnen besparen, omdat de kopieën veel goedkoper zijn dan de dure originelen.

In mijn ervaring kunnen deze zogenaamd goedkopere alternatieven
qua kwaliteit echter de Oral-B varianten niet bijhouden.
Sommige opzetborstels waren bij levering al defect, andere hielden het nog geen maand vol.

Veel varianten pasten ook niet goed op het plug-in mechanisme en wiebelden de hele tijd.

De kwaliteitscontrole van deze varianten uit China kan daarom alleen maar als ontoereikend worden omschreven. Deze replica’s ontmoeten ook een gemengde reactie in de beoordelingen op Amazon – veel gebruikers klagen over de middelmatige kwaliteit.

Om deze reden raad ik de originele opzetborstels van Braun aan iedereen aan. Voor 10€ meer per jaar laat je je bewijzen en hoef je je geen zorgen te maken of de vervangende kop echt op de borstel past.

Fooi: Om te besparen op de opzetborstels, is het het beste om op voorraad te kopen op internet. De ervaring leert dat de plug-on koppen in de handel en de drogisterij beslist duurder zijn.

Hoe zit het met de duurzaamheid van Braun tandenborstels?

De batterij is het grootste zwakke punt in technische apparaten – elektrische tandenborstels van Braun zijn geen uitzondering.

De accu van de Oral-B 600 is voldoende, maar mag wel wat sterker.

Als het kapot is, moet meestal de hele tandenborstel worden vervangen.

Hoewel reserveonderdelen beschikbaar zijn op internet voor hobbyisten, zullen de meeste gebruikers waarschijnlijk niet in staat zijn om hun apparaat te repareren zonder hulp van buitenaf.

Daarom is het vooral belangrijk om bij het nemen van een aankoopbeslissing te vertrouwen op een voldoende sterke batterij.

Dit zou voldoende capaciteit moeten bieden om meerdere jaren mee te gaan, daarom beschouw ik alles onder een Oral-B 2000 als kritisch.

 • In de loop van de levensduur nemen de prestaties voortdurend af – daarom moet u bij het kopen wat reserves plannen.
 • 5 dagen looptijd kan in het begin voldoende zijn, maar na een jaar is de looptijd al gedaald naar 3 dagen.

Wat op het eerste gezicht niet slecht klinkt, kan in de praktijk snel vervelend worden: de ingebouwde batterijen hebben tot 20 uur nodig voor een volledige lading.

Een belangrijke opmerking voor het onderhoud van de batterij

Helaas installeert Braun nog steeds verouderde NiMH-batterijen.

Deze varianten moeten altijd volledig worden ontladen om de batterij te sparen. Daarom is het het beste om je tandenborstel niet de hele tijd op het laadstation te laten liggen.

Als u deze tip opvolgt, verlengt dit de levensduur van het apparaat.

Dit maakt het des te belangrijker om een batterij-indicator te hebben die informeert over het laadniveau. Hierdoor weet je altijd hoeveel sap er nog in de batterij zit (en kan het opladen beter plannen, bijvoorbeeld voordat u op reis gaat).

Dit kan snel vervelend worden door de genoemde oplaadtijd van ruim 20 uur en verhoogt ook de slijtage. In geval van twijfel is het beter om hier geen compromissen te sluiten.

Huidige modellen zoals de Oral-B Genius of de Oral-B Smart 5000 vertrouwen op modernere technologie. U kunt deze borstels op elk gewenst moment opladen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over ernstige nadelen.

Meer tips om de duurzaamheid te verbeteren

Maak na gebruik de tandenborstel regelmatig schoon.

De apparaten en ook het laadstation hebben de neiging om te kalken – wat er niet alleen walgelijk uitziet, maar ook onhygiënisch is. Daarom moet u de borstel na elk gebruik spoelen en drogen met een handdoek.

Dit is vooral belangrijk omdat de meeste Braun-modellen een rubberen oppervlak met ribben hebben:

 • Water verzamelt zich graag in deze… en vocht bevordert de groei van bacteriën. Op deze punten zijn kiemfilms daarom bijzonder populair, die lelijke vlekken op de borstel veroorzaken.
 • De onderkant (met name de stekkeraansluiting voor de laadpaal) wordt ook vaak vergeten – maar minstens één keer per week moet je hier ook zorgen voor orde om statiegeld te voorkomen.

Dit zorgt niet alleen voor een betere hygiëne, maar ook voor een langere houdbaarheid.

Meer tips voor het kopen van het juiste apparaat

Oral-B tandenborstels ervaringen

In dit hoofdstuk wil ik de belangrijkste regels voor selectie noemen – je kunt ze volgen, ongeacht het model.

Het zijn niet alleen de rotaties die tellen

Een veelgemaakte fout van veel beginners (en ook sommige testers op internet) is om het aantal borstelkopbewegingen veel te belangrijk te vinden.

In mijn ervaring moet je niet alleen op de rotaties letten, omdat de verschillen op papier niet echt dramatisch zijn – een goedkope Oral-B 3000 heeft bijvoorbeeld net zoveel rotaties / pulsaties als het topmodel Genius 9000.

Toch reinigt de Genius veel beter.

De belangrijkste reden hiervoor is de sterke batterij – die aanzienlijk meer vermogen levert. Dit uit zich onder andere in een beter reinigingsresultaat (vooral bij een laag laadniveau).

 • Als de batterij voldoende sap levert, kunt u op elk moment met volledig vermogen reinigen – goedkope instapmodellen raken echter vrij snel zonder stroom, daarom reinigen ze meestal veel zwakker.
 • Daarom is het belangrijk om altijd naar de volledige uitrusting van een tandenborstel te kijken. 2 verschillende modellen met hetzelfde aantal rotaties leveren vaak zeer verschillende resultaten op in het dagelijks leven.

Het is het beste om je niet te laten verblinden door cijfers alleen – naast
De batterij- en comfortfuncties spelen ook een grote rol in de rotaties.
Rol in elektrische tandenborstels.

2. Talrijke poetsmodi ondersteunen de gezondheid van het gebit

Oral-B Genius Smart 5 vergelijking

Hier hebben apparaten van de hogere klasse een zeer uitgebreide selectie van verschillende instellingen, die elke behoefte op het gebied van tandheelkundige gezondheid dekken:

 • normale reiniging zorgt voor schone tanden bij dagelijkse reiniging en is waarschijnlijk de meest gebruikte modus van een borstel.
 • een gevoeligheidsmodus is handig voor iedereen met gevoelige tanden of vrije tandhalzen omdat het de prestaties vermindert.
 • een massagefunctie wordt met name aanbevolen voor gevoelig tandvlees of eerdere ontstekingen.
 • zijn eigen polijstmodus tegen verkleurde tanden verwijdert onzuiverheden en kan helpen bij gele afzettingen.
 • diepe reiniging verlengt de reinigingstijd en zorgt zo voor een nog betere reiniging in vergelijking met de basismodus.

Sommige reinigingsmodi zijn misschien niet absoluut noodzakelijk op 1 gezicht, maar de ervaring heeft geleerd dat dergelijke functies steeds belangrijker worden, vooral op oudere leeftijd – en bij voorkeur daarvoor voor profylaxe.

Daarom moet u in geval van twijfel liever iets meer investeren om problemen met uw tanden te voorkomen. Op de lange termijn kunnen dergelijke functies zichzelf terugbetalen door tandziekten te voorkomen.

Laten we doorgaan met een van de belangrijkste functies:

3. Beschermings- en comfortfuncties zorgen voor een gezondeHne

Een essentieel kenmerk van roterende tandenborstels voor mij is de drukregeling. Het waarschuwt tegen

 • te veel druk op het glazuur
 • beschermt het gevoelige tandvlees

Door hun eenvoudige bediening verleiden elektrische borstels je om te hard te drukken – vooral beginners (maar ook slaperige professionals vroeg in de ochtend) maken vaak schoon met de verkeerde techniek.

Orale-B drukregeling
Een drukcontrole beschermt tegen tandvleesschade.

Premium tandenborstels hebben speciale sensoren en waarschuwen de gebruiker voor te veel kracht. Dit beschermt tegen blijvende schade aan het tandvlees.

Drukregeling is een must

Deze beschermende functie werkt als volgt: Druk te hard tijdens het tandenpoetsen, dan trilt de borstel en waarschuwt door knipperende LED’s.

 • Alle Braun tandenborstels vanaf Oral-B 1000 hebben zo’n rode drukregeling op de rug.
 • Dit is duidelijk zichtbaar tijdens het poetsen en is dus een onmisbaar kenmerk op het gebied van tandvleesbescherming.

De Oral-B 500 &600 &700 hebben ook een afgeslankte versie zonder LED’s. De borstel trilt daar maar kort. Dat is beter dan niets, maar zoals ik al zei, ik raad je aan om hoger te gaan op een hoger model.

De Oral-B Pro 2 2000 combineert moderne batterijen en een dergelijke beschermingsfunctie (alle onderstaande varianten moeten het zonder een van hen doen).

Zijn Bluetooth en SmartGuide absoluut noodzakelijk?

Sinds kort hebben de modellen vanaf de Oral-B 5000 standaard Bluetooth om de borstel draadloos te bedienen via de app.

Tandenpoetsen met je smartphone

Wat op het eerste gezicht alleen een leuke gimmick lijkt voor technologieliefhebbers, kan voor sommige gebruikers een echte meerwaarde opleveren. Met behulp van een smartphone is het dan mogelijk om de eigen schoonmaakgewoonten te bekijken.

Dit geeft u interessante feedback, bijvoorbeeld:

WWelke delen van mijn tanden verwaarloos ik?

of

Maak ik echt grondig schoon?

Indien gewenst kunt u de resultaten ook met de tandarts bespreken – alles wordt duidelijk vastgelegd in de statistieken. Indien gewenst herinnert de app je er ook aan om je mond te spoelen of je tong schoon te maken.

 • Zoals ik al zei is dit zeker niet voor iedereen nodig, maar vooral tandenborsteldempen of kinderen kunnen baat hebben bij dergelijke functies.
 • De gimmicks wekken het speelinstinct op en kunnen motivatie geven om vaker naar de borstel te grijpen.

Huidige modellen zoals de Genius vertrouwen zelfs volledig op dit netwerk en maken deel uit van eendetectie van speciale posities, die precies laat zien welke gebieden in de mond speciale zorg nodig hebben.

De reis gaat dan ook steeds meer in de richting van individuele tandheelkundige zorg.

Dergelijke functies veroorzaken geen stormen van enthousiasme voor mij persoonlijk (en deze gimmicks zijn waarschijnlijk maar een paar mensen om ze alleen te kopen) – maar toch zijn ze een leuke toevoeging die je een kans kunt geven.

Ze doen geen kwaad – en in het beste geval verbeteren ze zelfs je mondhygiëne.

Andere accessoires brengen een vergelijkbaar voordeel met zich mee

Hetzelfde geldt voor de SmartGuide – dit externe display wordt meegeleverd met de meeste topmodellen en geeft informatie over de reinigingstijd – de uitgeoefende druk.

Als je er eenmaal aan gewend bent, is het kleine display een grote hulp (en kan het eenvoudig met een zuignap aan de badkamerspiegel worden bevestigd).
De functie is geen must … maar net als het netwerken via Bluetooth is het een leuke aanvulling op de dagelijkse schoonmaak.

Aan de andere kant moet u geen compromissen sluiten over het volgende punt.

4. Vaak over het hoofd gezien: batterijprestaties

De batterij elektrische tandenborstels is – zoals hierboven al vermeld – een van de belangrijkste kenmerken.

 • Als het te zwak is, lijden de reinigingsprestaties eronder vooral bij een laag laadniveau. Een zwakke batterij is om een andere reden vervelend:
 • Het opladen kan meer dan 20 uur duren met elektrische tandenborstels. Als de borstel om de 4 dagen moet worden aangesloten, kan dit snel het geduld opslokken.

Vooral omdat veel modellen het zonder batterij-indicator doen – maar bij premium modellen is dit aan boord en kun je het opladen van tevoren plannen.

Notitie: Tandenborstels met moderne batterijen laden sneller op: hier kunt u een oplaadtijd van 12-15 uur verwachten.

Elektrische tandenborstels vs. alternatieven

Het hoge aantal rotaties zorgt voor schone tanden – en als gebruiker hoef je hier niet veel moeite voor te doen.

Tandenborstel van Oral-B of normale tandenborstel

Deze twee kenmerken – grondige reiniging en hoog comfort – zijn zeker het sterkste argument voor elektrische tandenborstels. Je hoeft niet te worstelen met reinigingstechnieken, je kunt gewoon aan de slag.

Een andere grote hulp zijn comfortfuncties zoals

 • Timer
 • Drukregeling
 • of andere waarschuwingen

S.A.S.

Deze zorgen ervoor dat de juiste reinigingstijd wordt aangehouden en beschermen tegen de verkeerde technologie.

Dit zou niet alleen worden aanbevolen voor elektrische apparaten, maar ook nuttig voor alle varianten – omdat het zelfs met een normale handmatige tandenborstel mogelijk is om het tandvlees te beschadigen door te hard te drukken.

Tandvleesontsteking & terugtrekkend tandvlees (parodontitis) zijn het resultaat.

Dus is een elektrische tandenborstel altijd superieur?

Hoewel elektrische tandenborstels gemiddeld aanzienlijk betere resultaten hebben opgeleverd in wetenschappelijke studies, zijn dergelijke apparaten niet voor iedereen nodig.

Oral-B Tandenborstels Voordelen

 1. Als je regelmatig je tanden poetst met de juiste techniek, zijn normale handtandenborstels goed genoeg voor je.
 2. De ervaring heeft geleerd dat dit bij veel gebruikers niet het geval is en veel mensen last hebben van slechte adem & gebitsproblemen.

Een elektrische tandenborstel kan veel poetsfouten compenseren en zo de gezondheid van het gebit verbeteren. En zelfs als u goed schoonmaakt, kan een roterende borstel meer comfort bieden:

De comfortfuncties maken dagelijks schoonmaken eenvoudiger

Als je eenmaal gewend bent aan functies zoals timers, tandvleesbescherming of een modus voor het verwijderen van verkleuring, wil je niet zonder deze instellingen.

Ze brengen merkbare voordelen in het dagelijks leven en verlichten veel werk.

Op deze manier kunnen dergelijke apparaten ook de gezondheid van het gebit verbeteren, afgezien van verhoogde rotaties en pulsaties.

Dit komt niet alleen ten goede aan zogenaamd “luie mensen”, maar elke gebruiker:

 • Hoe lager de hindernis bij het tandenpoetsen, hoe waarschijnlijker uitgebreide cariësprofylaxe is.
 • Vooral voor kinderen en mensen met een beperkte motoriek kunnen elektrische tandenborstels nuttig zijn.

Op oudere leeftijd betalen extra poetsmodi zoals een tandvleesmassage of een gevoelige modus zich ook uit.

Veel mensen in Duitsland lijden aan ziekten zoals gingivitis of parodontitis – in geval van twijfel is het beter om iets meer geld te investeren om te profiteren van extra preventie.

Oral-B tandenborstels vs. sonische tandenborstels

Een alternatief voor roterende tandenborstels zijn modellen met geluidsaandrijving.

In plaats van een oscillerende borstelkop (die heen en weer beweegt), vertrouwen sonische tandenborstels op trillingen.

 • Als gevolg hiervan worden ze door veel gebruikers als zachter (en stiller) ervaren dan roterende modellen.
 • Dit was vooral het geval in het verleden – maar onlangs is de technologie voor roterende borstels steeds verder verfijnd.

Vooral premium modellen zoals de Oral-B Genius werken tegenwoordig met aanzienlijk meer rotaties en pulsaties – wat onder andere tot uiting komt in een soepelere werking.

Toch kunnen zelfs de topapparaten op dit gebied nog steeds niet helemaal bijbenen met sonische tandenborstels zoals de Sonicare Diamond Clean Smart.

Als u bijzonder gevoelige tanden heeft of de trillingen tijdens het poetsen niet aankan, kunt u overwegen een geluidsapparaat te kopen.

Aanbevolen modellen van verschillende fabrikanten (incl. Oral-B) zijn te vinden in deze gedetailleerde testvergelijking voor sonische tandenborstels.

Maar waarom vertrouwt niet elke fabrikant op deze technologie en de voordelen ervan?

Allereerst moet gezegd worden dat zelfs roterende tandenborstels beter reinigen en comfortabeler zijn dan welke handtandenborstel dan ook. In sommige wetenschappelijke studies lopen ze zelfs voor op geluidsapparaten.

Ten tweede vertrouwen roterende tandenborstels op bewezen technologie – waardoor ze aanzienlijk goedkoper zijn. Gemiddeld met elektrisch Braun modelleert meer uitrusting voor het geld – voor dezelfde prijs is bijvoorbeeld een extra reinigingsmodus geïntegreerd of zijn er reisaccessoires.

Ook zijn de vervangende opzetborstels meestal veel goedkoper dan die van de door geluid aangedreven concurrentie. Om deze redenen vertrouwen veel gebruikers nog steeds op roterende apparaten.

Oral-B of Sonicare?

Welke van de twee varianten uiteindelijk beter is, is dus niet zo makkelijk te zeggen (zoals ik in detail beschreef in het gelijknamige artikel Oral-B of Sonicare).

Elke technologie heeft zijn voor- en nadelen:

 • Sonic tandenborstels overtuig met een zachte reiniging en heb meestal ook de modernste batterijen met een looptijd tot 20 dagen. Vooral in de high-end sector bieden ze absoluut de beste reiniging, maar kosten ze ook merkbaar meer dan hun alternatieven.
 • Roterende elektrische tandreinigers kan in de meeste gevallen sonische tandenborstels bijhouden, alleen in sommige gebieden zoals batterijen of bedrijfsgeluid vallen ze af. Maar ze zijn ook veel goedkoper en hebben functies zoals druksensoren.

Als het gaat om het reinigingsresultaat zelf, zijn er meestal geen grote verschillen tussen de technologieën (in dezelfde prijsklasse).

Of u nu de voorkeur geeft aan een roterend apparaat of een sonische tandenborstel voor € 50, beide zullen uw tanden absoluut grondig reinigen.

Als u geïnteresseerd bent in een apparaat met geluidsaandrijving, kunt u het beste deze gekoppelde sonische tandenborsteltest lezen.

Alle Oral-B modellen in één oogopslag

Tot slot wil ik hier alle huidige tandenborstels opsommen. De volledige beoordeling is altijd gekoppeld, indien beschikbaar.

Test

 • Oral-B iO (momenteel de beste Oral-B borstel)
 • Oral-B Genius X
 • Oral-B Genius 10000
 • Oral-B Genius 9000 (ook sterk aanbevolen)
 • Oral-B Genius Rose Gold (speciale versie van de Genius 9000)
 • Oral-B Pro 8900 (Koppels Set)
 • Oral-B Pro 7000 (het voormalige topmodel)
 • Oral-B Pro 6500 (aanbevolen set voor koppels)
 • Oral-B Pro 6000 Smartseries (de goedkoopste instap in de hogere klasse)

Oral-B Smart Serie

Braun heeft onlangs een nieuwe serie herziene versies uitgebracht. Er zijn onder andere deze varianten:

 • Oral-B Smart 4 4000 (zeer vergelijkbaar met de geteste Smart 5)
 • Oral-B Smart 4 4900
 • Oral-B Smart 5 5000
 • Oral-B Smart 6 6000
 • Oral-B Smart 6 6200

Naast Bluetooth hebben deze tandenborstels ook een veel modernere batterij, daarom zijn ze superieur aan hun directe voorgangers. Gedetailleerde tests volgen binnenkort.

Middenklasse

 • Oral-B Pro 5000 (middenklasse model)
 • Oral-B Triumph 5000 voorganger van de Pro 5000)
 • Oral-B Pro 3000 (extra reinigingsmodi)
 • Oral-B Pro 2 2000 (evenals Pro 2500, Pro 2 2000, Pro 2 2500, Pro 2 2900)
 • Oral-B Pro 1600/1900 (zeer goede prijs-kwaliteitverhouding, maar vaak uitverkocht)
 • Oral-B Pro 1000 (solide middenklasse, bijna niet meer verkrijgbaar)

Tip: Ook hier komen nieuwe versies op de markt, die een moderne batterij hebben, maar verder identiek zijn. In plaats van Oral-B Pro beginnen de nieuwe modellen met Oral-B Pro 2 (bijv. Oral-B Pro 2 2000).

Beginner

 • Oral-B Pro 900 (beste budget tandenborstel)
 • Oral-B Pro 700 (Budget Tandenborstel)
 • Oral-B Pro 690 (goedkope set voor koppels)
 • Oral-B Pro 600 (goedkope instaptandenborstel)
 • Oral-B Vitality (goedkoop model met een te lage batterij)

Ook hier zijn er verschillende versies, die grotendeels identiek zijn. Een Oral-B Pro 750 is vergelijkbaar met de Oral-B Pro 700, maar heeft een extra reiskoffer.

Oral-B Folk Tandenborstels

Braun heeft onlangs enkele huidige tandenborstels uitgebracht in een “people’s toothbrush” -variant. Er zijn momenteel 3 modellen:

 • People’s tandenborstel entry (Oral-B Vitality)
 • Tandenborstel voor mensen PRO (Oral-B PRO 1000)
 • Mensen tandenborstel Genius (Oral-B Genius)

Technisch gezien verschillen de individuele borstels niet van de gekoppelde apparaten, maar de prijs van de folk tandenborstels is meestal iets lager.

Vaak verschillen vergelijkbaar genummerde modellen slechts in geringe mate

In de handel vindt u waarschijnlijk aanzienlijk meer varianten, die allemaal vrij gelijkaardig zijn genummerd.

Braun veroorzaakt verwarring met zijn verscheidenheid aan producten: dit is hoe dDe Oral-B 6000 wordt de Oral-B 6500 met een tweedehands handstuk – en een Oral-B 2000 wordt de Oral-B 2500 met een extra reiskoffer, enz.

Even mager zijn de verschillen in additieven zoals

 • Cross Actie
 • Diep
 • Gevoelig
 • 3D-Wit
 • Trizone

Van.

Al deze varianten verschillen meestal alleen door de meegeleverde opzetborstels – die zijn uitgerust met alle huidige modellen zijn compatibel en kunnen eenvoudig worden vervangen.

Een Oral-B 5000 Trizone is dus identiek aan een Oral-B 5000 Cross Actie.

Slotopmerkingen

Ik hoop dat dit uitgebreide overzicht van Oral-B tandenborstels je heeft geholpen.

Met de stroom van verschillende modellen is het niet eenvoudig om bij te houden. Toch heb ik mijn best gedaan om het je zo makkelijk mogelijk te maken om het juiste apparaat te kiezen.

U bent ook van harte welkom om te vergelijken met de andere fabrikanten:

Elektrische tandenborstels op de proef gesteld

Beveel deze gratis site aan anderen aan om zoveel mogelijk mensen te helpen.

Inhoudsopgave