Oral-B PRO 3000 op de proef gesteld

Deze elektrische tandenborstel van Oral-B overtuigt met veel prestaties voor het geld. Het heeft alle belangrijke functies voor een gezond gebit – en tegen een eerlijke prijs.

Als u wat tijd wilt besparen, volgt hier een samenvatting van mijn belangrijkste ervaringen met de tandenborstel:
Oral-B pro 3000
Korte samenvatting van de Oral-B Pro 3000

De Oral-B 3000 heeft aanzienlijk meer functies dan instapmodellen.

Naast meer pulsaties – die zorgen voor een betere reiniging – zijn er ook extra reinigingsstanden.

 • Deze zijn vooral interessant voor wie te maken heeft met gevoelig tandvlees of verkleuringen op de tanden.
 • De afwerking is ook van hoge kwaliteit en het waterdichte handstuk is gemakkelijk schoon te maken.

Ik kan de Oral-B 3000 dan ook aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar een goede reiniging en het zonder onnodige extra’s kan stellen.

ALGEMENE SAMENVATTING
Deze allround succesvolle tandenborstel biedt alle belangrijke functies voor gezonde tanden tegen een eerlijke prijs en heeft vrijwel geen zwakke punten.

Alleen als je niet toe kunt met een batterijduur van 1 week, zou ik je aanraden een andere tandenborstel te kopen. De Oral-B 6000 of de ProtectiveClean 5100 kosten iets meer, maar bieden ook een veel sterkere batterij.

Ontwerp en kenmerken

De buitenkant van de Oral-B 3000 verschilt nauwelijks van andere tandenborstels uit de Oral-B lijn. Het slanke handstuk is wit en blauw en ligt gemakkelijk in de hand.

 • Naast de aan/uit-knop zit er ook een indicator voor het batterijniveau op de voorkant.
 • Dit is een handig hulpmiddel, want het opladen van elektrische tandenborstels kan tot 20 uur duren.

De ervaring heeft geleerd dat een dergelijke functie zijn nut heeft bewezen: de oplaadindicator voorkomt dat u voor een reis plotseling met een lege accu komt te zitten.
Oral-B 3000 test
Een ander verschil met de goedkope modellen is het laadstation. Je kunt er niet alleen de borstel zelf op plaatsen, maar ook de 2 meegeleverde opzetborstels.

Dankzij deze hygiënische opbergmogelijkheid kunt u altijd vervangingen vinden (of de borstel gemakkelijk per twee gebruiken).

Samengevat: Gezien de prijs zijn zowel de afwerking als de accessoires van de Oral-B 3000 overtuigend.

Het rubberen oppervlak voorkomt per ongeluk wegglijden en u kunt de tandenborstel stevig vasthouden, zelfs met natte handen.

Apparaten uit de hogere klasse – zoals het ontwerp van de Oral-B Genius 9000 – zien er nog steeds wat sjieker uit, maar de Oral-B 3000 biedt een geweldig totaalpakket voor de gevraagde prijs.

Reinigingsprestaties en -modi

Op het gebied van tandverzorging overtuigt de Oral-B Pro 3000 zonder zwakke punten en laat duidelijk goedkopere modellen achter zich.
Oral-B 3000 laadstation

 • Vergeleken met instapborstels heeft hij meer pulsaties (40.000 per minuut).
 • Dit resulteert onder andere in een soepelere werking – hij “schudt” minder dan instapmodellen – en leidt tot een zeer goed poetsresultaat:

Hier is het apparaat duidelijk superieur aan alle handtandenborstels.

Als ik mijn tanden poets nadat de geïntegreerde timer is afgelopen, voelt mijn tong geen onzuiverheden meer. Alles ziet er glad en schoon uit – de Oral-B levert hier een uitstekende prestatie.

Extra reinigingsinstellingen voor elke situatie

Ook de keuze van de beschikbare reinigingsmodi is succesvol: in totaal zijn er 3 verschillende functies beschikbaar:

 • normale reiniging zorgt voor schone tanden bij dagelijks gebruik. U zult deze modus meestal gebruiken. De rotaties zijn duidelijk merkbaar (sonische tandenborstels werken zachter), maar daar staat tegenover dat deze instelling de mondholte zeer grondig reinigt.
 • De gevoelige stand is geschikt voor mensen met gevoelige tanden. De kracht van de borstel is aanzienlijk verminderd en hij glijdt zachtjes over het tandvlees. In tegenstelling tot de normale stand moet je iets langer poetsen om hetzelfde resultaat te bereiken.
 • Het is onwaarschijnlijk dat u de tandvleesmassage elke dag gebruikt. Af en toe kan het echter de bloedcirculatie naar het tandvlees stimuleren en zo de algehele gezondheid van het gebit verbeteren. De ervaring leert dat hoe ouder je wordt, hoe belangrijker dergelijke extra functies worden.

De aan/uit-knop wordt gebruikt om tussen beide te schakelen. Als u er kort op drukt, kunt u snel de afzonderlijke functies selecteren. Een lange druk schakelt de elektrische tandenborstel volledig uit.

Duurdere topmodellen hebben enkele extra standen aan boord, zoals whitening voor verkleurde tanden, maar die zijn niet per se nodig.

Met zijn 3 verschillende functies biedt de Oral-B 3000 alles wat belangrijk is voor een gezond gebit.

Visuele drukcontrole beschermt tegen een verkeerde techniek

Een andere handige functie is de visuele drukregeling van de Oral-B Pro 3000.
Oral-B 3000 eigenschappen
Naar mijn mening is deze bescherming een essentiële functie voor roterende elektrische tandenborstels:

 • Als je tijdens het poetsen te veel kracht uitoefent, waarschuwt een oplichtend ledje je voor een verkeerde techniek.
 • Het comfort van roterende borstels brengt veel gebruikers in de verleiding om veel te hard te drukken, waardoor het tandvlees wordt beschadigd.

In de test werkte deze bescherming uitstekend – net als bij veel duurdere premium toestellen.

Andere borstels doen het vaak zonder zo’n visuele waarschuwing… daarom is de Oral-B 3000 in dit opzicht duidelijk superieur aan goedkopere modellen. Kortom, het combineert zeer goede poetsprestaties met andere nuttige functies.

Hoe lang de batterij meegaat

Zoals gezegd duurt het even voordat de borstel volledig is opgeladen – je moet rekenen op ruim 20 uur voor 100%.
Oral-B pro 3000 batterij

U kunt de tandenborstel natuurlijk ook de hele tijd aan de oplader laten zitten, maar dat is niet aan te raden voor de levensduur van de batterij.

 • Braun gebruikt zogenaamde NiMH batterijen in de Oral-B 3000. In tegenstelling tot nieuwere technologieën hebben ze een uitgesproken geheugeneffect (als u de borstel niet volledig ontlaadt, nemen de prestaties af).
 • De concurrentie van Philips en Panasonic gebruikt nu modernere technologie. Braun zou dit voorbeeld zeker moeten volgen, want de batterij is het enige (kleine) zwakke punt van het geteste model:

Het gaat ongeveer een week mee bij tweemaal daags gebruik en biedt voldoende sap voor een grondige reiniging.

In tegenstelling tot de geweldige schoonmaakprestaties is de levensduur van de batterij slechts solide. Dat is goed, maar zo’n optreden kan niet echt inspireren. Modellen zoals de Healthy White Plus of de Protective Clean 5100 leveren hier betere prestaties.

Conclusie over de Oral-B Pro 3000

De kleine zwakheden van de batterij worden snel vergeten wanneer men zich de sterke punten van de geteste tandenborstel herinnert:

Voor de berekende prijs biedt de Oral-B 3000 een poetsresultaat dat zich kan meten met veel duurdere tandenborstels.

 • De meegeleverde reinigingsmodi zijn ook slim gekozen en bestrijken de gebieden die voor de meeste gebruikers het meest noodzakelijk zijn.
 • De Braun roterende tandenborstel weet zich dus te positioneren tussen de instappers en de hogere klasse, zowel qua prijs – als qua functies.

Testwinnaars als de Oral-B Genius Rosegold of de Flexcare Platinum van Sonicare doen alles iets beter, maar kosten ook aanzienlijk meer.

Oral-B genius 1
(Als je een sterkere batterij, meer standen en extra functies nodig hebt, moet je zeker deze alternatieven bekijken).

 • Wie echter op zoek is naar een overtuigende tandenborstel met een beetje luxe vindt die in de Oral-B 3000.
 • Het biedt meer dan instapmodellen, maar doet het tegelijkertijd zonder verdere gimmicks zoals Bluetooth.

Het levert het essentiële tegen een eerlijke prijs: schone tanden en gezond tandvlees.

ORAL-B 3000
oral b 3000
Deze allround succesvolle tandenborstel biedt alle belangrijke functies voor gezonde tanden tegen een eerlijke prijs en heeft vrijwel geen zwakke punten.