Slecht gebit – Wat kan ik eraan doen?

In dit artikel leert u de meest voorkomende redenen voor slechte tanden – en hoe u ze op de juiste manier kunt voorkomen. Daarnaast ga ik in op de meest effectieve maatregelen die helpen bij reeds bestaande gebitsproblemen.

Slechte tanden zijn in Duitsland net zo alomtegenwoordig als de angst voor de tandarts.

 • Bijna iedereen worstelt op een bepaald moment in zijn leven met een slecht gebit.
 • Het is een klacht die in alle generaties en lagen van de bevolking voorkomt.

Slechte tanden zijn niet alleen ongezond en onesthetisch, maar kunnen ook hoge kosten met zich meebrengen.

Maar hoe ontwikkelen slechte tanden zich eigenlijk? En wat kan ik er echt aan doen?

In deze gids leg ik alles uit over slechte tanden – hoe ze zich ontwikkelen, hoe je ze kunt voorkomen en wat je kunt doen aan slechte tanden.

Hoe ontwikkelen slechte tanden zich?

Slechte tanden worden voornamelijk veroorzaakt door cariësbacteriën, die bijna elke persoon treffen.

Tandgat veursacht pijn

Cariësbacteriën eten in de tand en veroorzaken pijn en slechte tanden.

Wat is tandbederf precies?

Cariës is een besmettelijke bacteriële infectieziekte die het tandglazuur aanvalt.

De cariësbacteriën voeden zich met voedseldeeltjes op en in de ruimtes tussen de tanden en produceren schadelijke stofwisselingsproducten.

De gevolgen zijn slechte adem, tandsteen, tandplak, blootgestelde tandhalzen, gingivitis, terugtrekkend tandvlees (parodontitis), gaten in de tand en, in het ergste geval, tandverlies.

Is het mogelijk om tandbederf uit te roeien?

Helaas kan cariës volgens de huidige medische kennis niet worden uitgeroeid.

De oorzaken van cariësgaten

Eenmaal gefixeerd in de mond, blijven de cariësbacteriën daar een leven lang.

En: Bijna iedereen van ons is op een gegeven moment besmet met cariësbacteriën door orale overdracht – misschien als baby, omdat de moeder de fles vooraf test, of als tiener na de eerste kus met het vriendje.

Daarna kun je alleen voorkomen dat de cariës zich te veel verspreiden.

Maar het is nauwelijks mogelijk om de cariësbacteriën in de mond volledig te elimineren, omdat we de cariës in leven houden via onze voeding.

Heb ik tandbederf?

Cariës is zeer besmettelijk en wordt oraal overgedragen. 90% van alle volwassenen lijdt aan tandbederf.

Grote kans dat je ook last hebt van tandbederf. Witachtige of bruinachtige vlekken op de tand en kiespijn duiden op tandbederf.

Slechte tanden tandarts

Echter: Alleen uw tandarts kan u met zekerheid vertellen of u ook tandbederf heeft of niet.

De meest voorkomende oorzaken van tandbederf

Cariës kan verschillende oorzaken hebben, daarom is het zo wijdverspreid.

Dit maakt het des te belangrijker om geïnformeerd te zijn over de mogelijke oorzaken om het probleem bij de wortel te kunnen bestrijden. De meest voorkomende redenen voor een slecht gebit zijn:

Onregelmatigtandheelkundige zorg

Wie zijn tanden niet regelmatig poetst (2x per dag lang genoeg) laat de cariësbacteriën zich ongehinderd vermenigvuldigen en zal hoogstwaarschijnlijk snel moeten worstelen met een slecht gebit.

Onvoldoende gepoetste tanden zijn de belangrijkste oorzaak van tandbederf.

Genetische redenen

Sommige mensen zijn bijzonder gevoelig voor de cariësbacteriën in de mond – althans dat is wat ze geloven. In het onderstaande gedeelte zal ik zo meteen op deze bewering ingaan.

Slechte voeding

Zure, kleverige, zoete en koolhydraatrijke dranken en voedingsmiddelen zijn de perfecte voedingsbodem voor de cariësbacteriën. Vooral de combinatie van plakkerig en zoet is ongezond.

Zoete suiker beschadigt tanden

Hoewel chocolade heerlijk is, kleeft de kleverige consistentie lange tijd aan de tanden, waar het dient als voedsel voor de cariësbacteriën.

Schlechte tanden en de angst voor de tandarts

De angst voor de tandarts komt bijna net zo vaak voor als een slecht gebit. Niet alleen kinderen, maar ook veel volwassenen zijn bang voor de tandarts.

De belangrijkste contactpersoon voor de preventie en bestrijding van een slecht gebit is dan ook terughoudend om geraadpleegd te worden.

Uw tandarts kent u en uw behandelgeschiedenis en kan u belangrijk advies geven om uw gebit op de lange termijn gezond te houden.

Zijn mijn slechte tanden genetisch overgeërfd?

De mythe van genetisch overgeërfde slechte tanden is wijdverspreid, maar onjuist. Slechte tanden zijn niet genetisch overgeërfd.

De juiste tandheelkundige zorg voor een gezond gebitGebrek aan tandheelkundige zorg is bijna altijd de reden voor een slecht gebit.

 • Er zijn ziekten zoals diabetes die indirect de gezondheid van uw tanden kunnen beïnvloeden, maar genetisch slechte tanden bestaan niet.
 • Slechte tanden zijn het gevolg van cariësziekte (en gebrekkige tandverzorging), die niet genetisch erfelijk zijn, maar worden overgedragen door orale infectie.

Er zijn dus geen “excuses” voor een slecht gebit, maar altijd mogelijkheden voor preventie en controle. Het is uw verantwoordelijkheid om te beslissen of u de gezondheid van uw tanden serieus neemt of niet.

Hoe kan ik een slecht gebit voorkomen?

Met de juiste preventie kunt u slecht gebit effectief tegengaan.

Voor preventie is het cruciaal dat je in het dagelijks leven echt de volgende tips opvolgt. consequent implementeren.

Slechte tanden ontwikkelen zich niet van de ene op de andere dag, maar als u niet effectief over een langere periode van tijd voorkomt.

Slecht gebit door verkeerd poetsen

De cruciale stappen voor het succesvol vermijden van slechte stappen zijn:

 1. Het juiste dieet
 2. Poets je tanden 2x per dag
 3. De juiste techniek voor tandheelkundige zorg
 4. Regelmatige controles bij de tandarts

Hieronder zal ik kort ingaan op al deze punten:

Slechte tanden en voeding

Uw dieet heeft een directe invloed op de gezondheid van uw tanden. Een gezond dieet is net zo belangrijk als het regelmatig poetsen van je tanden, omdat het de oorzaken van slechte tanden bij de wortel bestrijdt.

Geef geen voedsel aan tandbederf

Zure, zoete, kleverige en koolhydraatbevattende voedingsmiddelen en dranken ondersteunen de reproductie van cariësbacteriën. Vermijd slechte tanden en geef geen voedsel aan tandbederf:

Zuurgraad maakt de tanden gevoelig

Zure voedingsmiddelen zoals citroenen of frisdranken bevatten een agressieve zuurgraad en zijn daarom nog slechter voor de tanden dan snoep.

Cariësbacteriën zetten de suiker om in schadelijke stofwisselingsproducten en vallen zo het tandglazuur direct aan.

Slecht gebit door zuren

Constante zuuraanvallen beïnvloeden het tandglazuur – het is het beste om een glas water te drinken na het eten van fruit.

Zoete verleiding

Het is niet de hoeveelheid snoep die ongezond is, maar de frequente consumptie. Degenen die vaak de hele dag door snoep knabbelen, voeden de cariës regelmatig – de coating groeit sneller.

Zoet en plakkerig

Als je snoep niet alleen zoet is, maar ook plakkerig, zullen ze bijzonder lang aan je tanden blijven kleven. Chocoladerepen zijn daarom bijzonder ongunstig voor de tanden, omdat de suiker tussen de tanden blijft plakken.

Alcohol & Sigaretten

Deze stimulerende middelen bevorderen gebitsproblemen. Vooral roken beschadigt de tanden en het tandvlees. Ziekten hebben een gemakkelijker spel en kunnen zich sneller verspreiden.

Koolhydraten

Zelfs gezonde maar koolhydraatbevattende voedingsmiddelen zoals havermout en cornflakes kunnen gemakkelijk worden omgezet door de cariësbacteriën.

Welke voeding is gezond voor mijn tanden?

Met bepaalde voedingsmiddelen kunt u de gezondheid van uw tanden bevorderen en tandbederf tegengaan:

 • Met calciumbevattend voedsel zoals melk, kaas of yoghurt, neutraliseer het zuur in de mond. Het is daarom het beste om van je fruit te genieten in een yoghurt en een stuk kaas te eten met een glas wijn. Combineer zure voedingsmiddelen met calciumbevattende voedingsmiddelen om het ongezonde effect te voorkomen.
 • Voedingsmiddelen die je de ster geeftk, versterken niet alleen je kauwspieren, maar ondersteunen ook de speekselproductie en de algemene gezondheid van je tanden. Vezelrijke, vaste voedingsmiddelen zoals volkorenbrood en groenten zijn daarom goede helpers voor het behoud van je tanden. Dit geldt ook voor tandheelkundige kauwgom.

AANDACHT: Niet alle gezonde voedingsmiddelen zijn ook goed voor je tanden. Een glas sinaasappelsap is zeker gezond voor je lichaam, maar het tast je tanden aan.

Fooi: Je kunt hier meer te weten komen over tandvriendelijke voedingsmiddelen: Superfood voor de tanden.

Goede tandheelkundige zorg is cruciaal

Helaas poetsen veel mensen hun tanden slecht. Het is niet voldoende om 2x per dag je tanden te poetsen. Het is cruciaal om de juiste technologie te gebruiken:

Goede tandheelkundige zorg voor slechte tanden

 1. Gebruik zachte, cirkelvormige bewegingen bij het tandenpoetsen. Met horizontale bewegingen kun je de ruimtes in de tanden minder goed bereiken. Bij te veel druk beschadig je het tandvlees en schuur je het glazuur af.
 2. Plaats de tandenborstel in een hoek van ongeveer 45 graden en begin met poetsen aan de tandvleesrand. Benader vanaf daar het kauwoppervlak op de tanden.
 3. Poets bewust tand voor tand en neem er 2x per dag voldoende tijd voor – meestal zijn 2-3 minuten voldoende voor een grondig poetsproces.

Er zijn ook een paar dingen die nuttig zijn bij het handhaven van de juiste techniek.

De juiste tandenborstel kiezen

Door de juiste tandenborstel te kiezen, bescherm je je tandvlees en maak je het poetsproces voor jezelf gemakkelijker. Het beste kun je je bijpassende tandenborstel combineren met een gevoelige tandpasta.

Zachte borstelharen
Zachte, afgeronde plastic borstelharen aan de punt zijn het meest zacht voor je mondgebied. Vermijd natuurlijke borstelharen: ze zijn scherpgerand en hebben een hol kanaal waar bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen.

Kleine, ronde opzetborstel
Met een kleine, ronde borstelkop bereik je moeilijk bereikbare plekken beter tijdens het schoonmaken. Ongelijke oppervlakken op de borstelkop zijn ook handig om zoveel mogelijk plaatsen te bereiken.

Elektrische tandenborstel
Zelfs met een handtandenborstel kunt u effectieve tandheelkundige zorg beoefenen – maar alleen als u de juiste techniek beheerst.

Elektrische tandenborstels zorgen voor witte tanden.

Een elektrische tandenborstel kan het poetsen gemakkelijker voor u maken en doet veel werk voor u. Aanbevolen zijn elektrische apparaten vanaf ongeveer 50 €.

Dan hebben de meeste modellen voldoende duurzaamheid en een beschermingsapparaat dat waarschuwt tegen te veel druk bij het reinigen. Hier lees je meer over: Elektrische tandenborstels in de test.

Deze typen bestaan

Roterende modellen (bijv. de tandenborstels van Oral-B) zijn het goedkoopst.

Sonic tandenborstels hebben meer vibraties en reinigen een beetje zachter.

Ultrasone tandenborstels zijn de zachtste (hier beweegt de opzetborstel helemaal niet), maar ook de duurste. En niet voor iedereen nodig.

Waar moet ik nog meer rekening mee houden als het gaat om tandheelkundige zorg?

De juiste tandheelkundige zorg beperkt zich niet tot de juiste techniek bij het tandenpoetsen, maar tot een bewust dagelijks leven op het hele gebied van tandheelkundige zorg:

Orale irrigator voor gezonde tanden

 1. Verwijder na het eten de voedseldeeltjes met tandzijde, vooral na het snacken van snoep en plakkerige snacks. Zelfs voordat je je tanden poetst, wordt het verwijderen van voedseldeeltjes door flossen aanbevolen. Op deze manier worden voedseldeeltjes in de interdentale ruimtes verwijderd voordat ze worden geborsteld.
 2. Wacht na het nuttigen van zuur minstens een half uur voordat je je tanden poetst om het beschadigde glazuur niet af te schuren. Het is beter om het zuur af te spoelen met een glas water of fluoride mondwater.

Fooi: Een orale irrigator vervangt niet alleen tandzijde, maar is ook geweldig voor snel spoelen na het eten. Hier kunt u meer te weten komen over deze apparaten: Orale irrigators in de test.

Natuurlijk zijn er nog een paar andere punten om te overwegen om gezonde en witte tanden te krijgen:

De arbrieb zorgt voor witte tanden

 1. Mondwater is gezond voor de tanden en s Vermijd echter varianten met veel alcohol, omdat dit de speekselvloed en mond remtRockenheit.
 2. Vertrouw op een fluoridetandpasta, omdat het cariësbacteriën bestrijdt. Whitening-varianten kunnen het tandglazuur aantasten – kies beter voor een gevoelige versie met lage slijtage.
 3. Vertrouw in plaats van suiker op vervangers zoals berkensuiker (xylitol) voor de tanden. Dit is zowel verkrijgbaar als poeder om te bakken als als zoetstof in kauwgom.

Speeksel: uw natuurlijke bescherming

Speeksel is de natuurlijke bescherming voor de tanden. Speeksel reminuliseert tanden en bevat enzymen die zuur neutraliseren. Het omringt de tanden met een beschermende laag.

Xylitol kauwgom tegen tandbederf

Met een suikervrije kauwgom kun je de speekselvloed stimuleren en zorgen voor een natuurlijke bescherming van je tanden.

Niet alleen je speeksel, maar ook je tong helpt je gebit gezond te houden. Gebruik je tong om je tanden ruw schoon te maken en de speekselvloed te stimuleren.

Fooi: Plaque nestelt zich ook op de tong en kan een slechte adem veroorzaken. Een schraper helpt de plaque te verwijderen. Tongreiniger in de test.

Regelmatige controles bij de tandarts

Minstens zo belangrijk als preventieve zorg thuis zijn regelmatige controles bij de tandarts.

Alleen een professional kan beginnende tandgaten of andere kwalen diagnosticeren en geschikte behandelingen voorstellen.

Bezoek daarom regelmatig uw tandarts om de conditie van uw tanden te controleren.

Slecht gebit bij kinderen

Kinderen kunnen ook last hebben van een slecht gebit. De belangrijkste oorzaken zijn dezelfde als bij volwassenen:

 1. Slecht dieet met veel suiker
 2. Onregelmatige, slecht gepoetste tanden

Tandheelkundige zorg kinderen

Kinderen moeten zo vroeg mogelijk een tandheelkundige zorgroutine ontwikkelen.

Als het echter gaat om het voorkomen van slechte tanden bij kinderen, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden (naast de hierboven genoemde dingen):

 1. Voor baby’s tot 2 jaar moeten de tanden eenmaal per dag worden gepoetst met een zeer kleine portie kindertandpasta.
 2. Pas vanaf de 2e verjaardag is het aan te raden om 2x per dag je tanden te poetsen.
 3. Er zijn speciale kindertandenborstels die speciaal zijn ontworpen voor kleine monden.
 4. Voor grote kinderen kunt u een fluoridetandpasta voor volwassenen in kleine hoeveelheden gebruiken.

BELANGRIJK: Het is het beste om uw tandarts om meer tips te vragen voor een goede tandheelkundige zorg voor kinderen.

Wat kan ik doen als ik een slecht gebit heb?

Ook in de strijd tegen reeds bestaande slechte tanden geldt: De juiste, regelmatige tandheelkundige zorg en een bewust dieet zijn de meest effectieve remedies tegen een slecht gebit.

De persoonlijke strijd tegen een slecht gebit is echter erg belangrijk, maar kan niet noodzakelijk een bezoek aan de tandarts vervangen.

Wanneer moet ik naar de tandarts?

Uiterlijk wanneer u kiespijn heeft, moet u niet bang zijn om naar de tandarts te gaan.

Slecht gebit veroorzaakt pijn

Het is het beste om zo vroeg mogelijk naar de tandarts te gaan – zelfs vóór de eerste pijn.

Wanneer kan mijn tandarts iets doen aan een slecht gebit?

De tandarts is een competent contactpersoon die u het juiste persoonlijke advies kan geven op het gebied van tandheelkundige zorg en voeding.

Wees dus niet bang om hem vragen te stellen (ook als je nog geen problemen hebt).

Voor slechte tanden zal uw arts al het mogelijke proberen om het probleem met zo min mogelijk interventies te elimineren (moderne tandheelkundige behandeling noemt dit minimaal invasief – proberen zoveel mogelijk van uw natuurlijke tand te behouden).

Boren is niet de 1e remedie

De tandarts probeert eerst de progressie van cariës te voorkomen door middel van preventieve procedures.

Tanden afdichten

 • In het geval van kleine gaatjes kan het de geïnfecteerde tand verzegelen of infiltreren.
 • Als de tand al een groot gat heeft of als de cariës erg diep is, helpen tandvullingen.
 • Pas als de tand niet meer te redden is, kiest uw tandarts voor implantaten, kronen of bruggen.

Daarnaast kan hij verdere ingrepen uitvoeren zoals anesthesie bij ernstigere cariësziekten (of bijvoorbeeld een aanvullende behandeling bij een ontstoken tandvlees).Ik zou de commissaris willen vragen of hij op de hoogte is van

Moderne tandheelkunde heeft uitgebreide ervaring in het bestrijden van tandbederf en kan u ook helpen om weer gezond gebit te krijgen. Dit is meestal veel minder pijnlijk en goedkoper dan te lang wachten.

Slotopmerkingen

Ik hoop je geholpen te hebben met dit overzicht van slecht gebit. Het is het beste om deze punten te onthouden:

 1. Als het slechte gebit er eenmaal is, dan helpt meestal alleen een bezoek aan de tandarts.
 2. In ieder geval is grondige tandheelkundige zorg de moeite waard, omdat het de verspreiding van cariës voorkomt .

Daarom is het het beste om vandaag nog te beginnen met het onder de loep nemen van uw mondhygiëne. Deze pagina is de beste plek om naartoe te gaan.

Blader door de tandheelkundige zorggidsen of lees meer over veel voorkomende gebitsproblemen. Natuurlijk kun je ook op zoek gaan naar een geschikte tandenborstel of leren hoe je op natuurlijke wijze witte tanden kunt krijgen.