Angst voor de tandarts

Er is bijna niemand die echt uitkijkt naar een bezoek aan de tandarts – maar sommige mensen ontwikkelen er een echte fobie voor – hebben misschien hulp nodig. Dit helpt tegen angst.

Wij mensen zijn altijd bang geweest voor onaangename dingen – naar de tandarts gaan is geen uitzondering.

  • Vooral als het gaat om het zogenaamd toebrengen van pijn aan ons, proberen we vermijdingsmechanismen te gebruiken en te vermijden.
  • Bezoeken aan de tandarts zijn zeker in de hogere rangen van onaangename en ongewenste dingen (die je nog steeds moet doen voor een gezond gebit).

Hier lees je welke vormen de fobie kan aannemen en hoe je met een paar tips de gebitsangst kunt verbeteren.

Tip: Deze gids op internet vervangt een bezoek aan een arts niet. Gebruik dit artikel alleen voor informatie en niet voor zelfbehandeling. Hieronder vindt u verdere links naar verschillende professionele hulpcentra.

Angst voor de tandarts

Angst is maar al te menselijk. Sommige mensen zijn bang voor hoge gebouwen, anderen voor auto’s die te snel zijn – en weer anderen voor experts.

Dit komt door de algemene angst om onderzocht te worden (en de onzekerheid over wat de uitkomst van het onderzoek zal zijn of wat de gevolgen van het bezoek zullen zijn).

Tandheelkundige fobie - angst voor pijn
Veel patiënten geven er de voorkeur aan om pijn te lijden in plaats van naar de dokter te gaan.

Bij de tandarts is dit meestal een behandeling die in het ergste geval ernstige kiespijn kan veroorzaken. Allereerst is angst iets volkomen natuurlijks en menselijks.

Veelvoorkomende trigger: Slechte ervaringen met de tandarts

Veel mensen die bang zijn voor de tandarts kunnen een slechte ervaring melden.

Vooral als je als kind een pijnlijke behandeling bij een tandarts hebt gehad (die niet gevoelig genoeg was om je angsten aan te pakken).

Dan kan deze angst zich ontwikkelen tot een fobie.

Statistieken & onderzoek naar de angst voor de tandarts

In de VS vermijdt tussen de vijf en acht procent de tandarts volledig en ongeveer 20 procent is terughoudend om naar een tandheelkundige behandeling te gaan.

  • Algemeen wordt aangenomen dat ongeveer 10 procent van de bevolking in Duitsland niet naar de tandarts gaat omdat ze er bang voor zijn.
  • De relatie tussen een specifieke fobie en eenvoudige angst werd in meer detail onderzocht in een studie van de Universiteit van Bergen:

Volgens deze studie uit 2002 werd odontofobie gedetecteerd bij 47 procent van de onderzochten en werden alleen angsten gedetecteerd bij 33 procent.

Odontofobie (tandheelkundige angst)

Er wordt van uitgegaan (er zijn nog steeds niet genoeg studies hierover) dat vijf tot tien procent van de bevolking odontofobie heeft.

  • Velen van ons kunnen relatief goed leven met de angst voor de tandarts en elke keer opnieuw opstaan om de afspraak bij te wonen.
  • Voor mensen met een volledige fobie is de situatie anders. Ze zijn zo bang dat ze er alles aan zullen doen om de tandarts te ontwijken.

Niet zelden raken ze in paniek bij de gedachte aan een bezoek. Dit is niet zonder gevolgen:

Tandheelkundige behandeling
Veel patiënten hebben slechte ervaringen met het bezoek aan de tandarts – en doen er alles aan om te voorkomen dat ze zoiets nog een keer moeten meemaken.

Risico’s van tandheelkundige fobie

Degenen die lijden aan odontofobie, bijvoorbeeld, hebben meer kans op gingivitis zoals parodontitis en kunnen over het algemeen een slechtere gezondheidstoestand hebben.

Natuurlijk hebben veel patiënten ook last van bijwerkingen van slechte mondhygiëne zoals gele tanden, slechte adem of rotte tanden als gevolg van tandbederf.

Odontofobie kan in het ergste geval zelfs levensbedreigend zijn.

Sommige studies hebben een verband aangetoond tussen slechte mondhygiëne en levensbedreigende ziekten, zoals hartaandoeningen en longontsteking.

Niet alle patiënten hebben dezelfde symptomen

Er zijn verschillende vormen en manifestaties van deze fobie.

  • In het meest extreme geval zijn er mensen die hun hele leven geen tandarts zien.
  • Aan de andere kant zijn er mensen die de nacht voor de tandartsafspraak niet kunnen slapen.

Dit is nog steeds onaangenaam, maar de getroffenen gaan nog steeds naar de dokter (zij het met buikpijn). Het is niet ongewoon dat mensen zich plotseling ziek voelen of zelfs echt ziek worden terwijl ze in de wachtkamer zitten.

Redenen voor angst voor de tandarts

Waar komen deze angsten en fobieën precies vandaan?

Hier is een korte lijst met mogelijke redenen. Het kan je helpen bepalen of je net een angst voor oefeningen of een (milde) fobie hebt ontwikkeld.

De meest voorkomende oorzaken

De angst voor de tandarts of het bezoek aan de tandarts en odontofobie kunnen heel verschillende redenen hebben. In interviews hebben onderzoekers enkele basismotivaties kunnen filteren:

Pijn

In een enquête onder mensen die al meer dan 12 maanden geen tandarts hebben bezocht, meldde 6% dat ze het voornamelijk vermeden vanwege angst voor pijn.

Deze angst komt vooral veel voor bij volwassenen ouder dan 24 jaar. Dit kan te maken hebben met het feit dat hun vroege tandartsbezoeken plaatsvonden in een tijd dat pijnloze tandheelkundige behandelingen nog een zeldzaamheid waren.

Pijnlijke behandelingen bij de tandarts
Pijnlijke behandelingen bij de tandarts kunnen – begrijpelijk – leiden tot een afkeer van verdere behandelingen.

Zich hulpeloos voelen en controle verliezen

Veel mensen ontwikkelen fobieën in situaties waar ze geen controle over hebben (zoals vliegen).

  • Als ze plotseling in de tandartsstoel zitten en niet mogen bewegen, ontstaat een vergelijkbare situatie van hulpeloosheid.
  • Het kan best zijn dat ook jij het gevoel hebt dat je niet weet wat er gebeurt (of dat het tot pijn zal leiden).

Dit gevoel is een zeer wijdverspreid fenomeen en kan snel leiden tot een staat van angst.

Schaamte

Ja, de mond is een intiem deel van het lichaam. Er zijn mensen die zich schamen of het ongemakkelijk vinden als een vreemdeling in hun mond kijkt.

Dit probleem kan groeien als ze zich bewust zijn van de bijzonder desolate toestand van hun tanden.

Bovendien betekent tandheelkundige behandeling meestal dat de tandarts dicht bij de patiënt staat. Tijdens de behandeling is het gezicht meestal slechts een paar centimeter van hem verwijderd. Dit kan leiden tot een staat van stress bij patiënten.

Slechte ervaringen als gevolg van eerdere behandelingen

Wie bij eerdere behandelingen pijn of andere vervelende situaties heeft moeten doorstaan, zal niet uitkijken naar de volgende behandeling.

Slechte ervaringen zijn een van de belangrijkste triggers als het gaat om de angst voor de tandarts.

Individuele componenten van het behandelingsproces

Individuele stappen of delen van de behandeling door de tandarts kunnen ook negatieve herinneringen of zelfs fobieën veroorzaken. Een voorbeeld is de angst voor injecties tijdens anesthesie of oefeningen.

Evolutionaire biologische redenen

Mensen zijn biologisch geprogrammeerd om hun luchtwegen te beschermen tegen interferentie. Degenen van onze voorouders die in staat waren om hun luchtwegen adequaat te beschermen, hadden meer kans om te overleven.

De mond is een kwetsbaar deel van het lichaam (en vooral belangrijk, omdat het daardoor is dat we ademen en eten). Angst kan ook een belangrijk overlevingsmechanisme van het lichaam zijn.

Het herkennen van de symptomen van tandheelkundige angst

Er is geen duidelijke lijn tussen angst en een fobie, d.w.z. angst. Meestal vloeit het ene soepel over in het andere.

Vermijd tandartsen

Hier zijn enkele symptomen die u kunnen helpen erachter te komen of u mogelijk een tandheelkundige fobie heeft.

Dan moet je hulp zoeken om over je angst te praten.

  1. U bent gespannen of kunt de nacht voordat u naar de tandarts gaat niet slapen.
  2. Je nervositeit neemt toe met elke minuut dat je in de wachtkamer zit.
  3. Je hebt het gevoel dat je huilt als je denkt aan je volgende bezoek aan de tandartsNl.
  4. De gedachte om naar de tandarts te gaan maakt je lichamelijk ziek.
  5. Wanneer je tandheelkundige instrumenten zoals tandartsboren of de witte jassen van de medewerkers in een tandartspraktijk ziet, word je meteen nerveus en voel je je slecht.
  6. Er ontstaat paniek of u kunt niet goed ademen wanneer bepaalde apparaten in uw mond worden geplaatst (bijvoorbeeld tijdens een tandheelkundige behandeling).

Als u zich herkent in sommige van deze verklaringen, moet u er zeker met uw tandarts of huisarts over praten.

Hij of zij kan je helpen je angsten te overwinnen. Het kan ook goed zijn dat je wordt doorverwezen naar een consultatiebureau of andere specialisten.

Wat kan de tandarts eraan doen?

Er zijn tandartsen die zich niets aantrekken van het probleem. Maar dit is de verkeerde manier en u moet in dit geval op zoek naar een andere specialist.

Veel artsen creëren een onnodig stressvolle omgeving voor de patiënt, ervan uitgaande dat de patiënten allemaal dezelfde pijn hebben en op dezelfde manier reageren op de behandeling.

Tandartsbehandeling angstpatiënt

Natuurlijk is dit niet altijd waar en vooral patiënten met fobieën hebben een andere behandelmethode nodig.

Gespecialiseerde tandartsen

Er zijn gespecialiseerde tandartsen die zich richten op het creëren van een sfeer die anders is dan die van een normale tandartspraktijk.

Hier is een lijst met mogelijke praktijken die een tandarts kan aanbieden voor angstpatiënten:

Conditionering van de behandeling

De tandarts nodigt de patiënt uit voor een gesprek voorafgaand aan de daadwerkelijke behandeling.

De patiënt kan in de tandartsstoel zitten zonder angst voor een onaangename behandeling, hij of zij kan de tandartsassistenten leren kennen en (indien gewenst) pijnloze processen kunnen worden uitgevoerd:

Bijvoorbeeld tandheelkundige indrukken, kankerscreening, foto’s van het gebit voor de operatie, etc. Op deze manier kan een vertrouwensrelatie met de patiënt tot stand worden gebracht.

Controle van de patiënt

Met de patiënt kan een signaal worden afgesproken. Het opsteken van de hand kan bijvoorbeeld worden beschouwd als een indicatie van pijn. Op deze manier voelt de patiënt dat de situatie beter onder controle is (en kan hij zijn emotionele toestand beter communiceren).

Afleidingsmechanismen

Vooral muziek tijdens de behandeling helpt de patiënt om aan iets anders te denken. Het is misschien mogelijk om via een koptelefoon naar rustgevende muziek te luisteren om de omgevingsgeluiden van de tandarts te blokkeren.

Innovatie in behandelingstechnieken

Nieuwe instrumenten en betere anesthesie maken een behandeling mogelijk die bijna pijnloos is. Daarnaast zijn er moderne boren die minder tot nauwelijks geluid produceren, waardoor een van de vele componenten die angst veroorzaken wordt verminderd.

Behandeling onder algemene anesthesie

Sommige artsen bieden ook volledige sedatie voor angstpatiënten. Deze methode brengt echter ook risico’s met zich mee, waarover uw arts u graag van tevoren informeert als u op zoek bent naar het gesprek.

Hoe weet je of je tandarts je serieus neemt?

Angstpatiënt bij de tandarts

Een pijngevoelige tandarts let op de volgende punten:

  • Zachte uitleg van wat de patiënt zal voelen (en voor hoe lang).
  • Ze vragen continu of ze door kunnen gaan met de behandeling.
  • De patiënt kan de behandeling op elk moment stoppen als hij of zij het ongemakkelijk vindt.
  • Indien gewenst worden pauzes ingevoegd.

Wat kun je er zelf aan doen?

Nu weet u wat uw tandarts voor u kan betekenen. Maar u kunt zich ook voorbereiden op een aangenamer bezoek aan de tandarts.

Hier zijn een paar tips:

Neem een vertrouwd persoon mee

Breng iemand die je vertrouwt en ondersteunt naar de tandarts. Het kan helpen als deze persoon bij u in de behandelkamer zit. Vraag het maar aan uw behandelde tandarts.

Preventie met de juiste tandheelkundige zorg

Let op je gebit zodat de behandelingen in de eerste plaats niet nodig zijn!

elektrische tandenborstels met geluid in vergelijking

  1. Poets je tanden na elke maaltijd (een elektrische tandenborstel helpt met de juiste techniek en maakt het poetsen comfortabeler).
  2. Besteed aandacht aan uwrest mondhygiëne (trefwoord tandzijde). Voeding en het afzien van suiker zijn ook belangrijk.

Op het eerste gezicht is dit allemaal duidelijk, maar nogmaals, preventie is de beste manier om angst voor de tandarts te verminderen.

Met een gezond gebit hoef je niet veel te vrezen tijdens de controles van zes maanden. Hier vindt u nog meer handleidingen voor goede tandheelkundige zorg.

Afleiding &ontspanning

Vraag of je naar muziek kunt luisteren of misschien heeft je tandarts een tv die je kan afleiden.

Probeer ontspanningsmethoden, zoals bepaalde ademhalingstechnieken: haal diep adem, houd de lucht vast en adem langzaam uit. Dit zal je hartslag vertragen en je spieren ontspannen.

Angst beter begrijpen

Probeer erachter te komen waar je angst vandaan komt. Als je de oorzaak kent, is het makkelijker om er iets aan te doen. Als je het niet alleen kunt, zoek dan iemand die je kan helpen met deze zoekopdracht.

Er zijn ook boeken gewijd aan het onderwerp, bijvoorbeeld “Ontspannen naar de tandarts. Hoe je je angst kunt overwinnen“, die je hier op Amazon kunt vinden* Zoeken naar.

Sedativa tijdens de behandeling

Bespreek met uw tandarts welke sedativa nuttig kunnen zijn bij de behandeling,

Opties omvatten lokale verdoving, lachgas, orale sedativa en intraveneuze sedatie, maar pas op: niet alle tandartsen zijn opgeleid om sedativa toe te dienen.

Gesprek met andere artsen & professionals

Als het voor u onmogelijk is om naar de tandarts te gaan, raadpleeg dan een psycholoog of krijg informatie van een psychologisch counselingcentrum.

Vaak kan het ook helpen om de angsten met een ander te delen en dan pas professionele hulp te zoeken.

Gun jezelf de tijd, maar werk eraan. Zelfs als je langzaam vooruitgang boekt, is het beter dan helemaal niets te doen en je tanden onbehandeld te laten.

Tips voor het omgaan met tandheelkundige fobieën bij kinderen:

  • Help je kinderen om in een vroeg stadium positief om te gaan met het bezoek aan de tandarts en neem de angsten serieus.
  • Breng uw kind vroeg naar een tandheelkundige behandeling. Het beste als het zijn eerste tanden krijgt.
  • Speel gewoon tandarts en patiënt met je kind om hem te laten zien dat het iets heel normaals is.
  • Geef je kind een kleine prijs voor een succesvol bezoek aan de tandarts. Hierdoor kun je het kind positieve ervaringen meegeven.
  • Projecteer je angsten niet op je kind.
  • Begin zo vroeg mogelijk met cariëspreventie (bijvoorbeeld met een geschikte kindertandenborstel).

Professionele hulp bij tandheelkundige angst – uw opties

Odontofobie is een erkende psychische aandoening (ICD-10 GM 2006 F40.2) en wordt daarom gedekt door zorgverzekeraars als psychologische behandeling.

Dit kan echter alleen met een panelarts of erkend psycholoog.

  • Hier is een link om u oriëntatie te geven (http://www.kosten-beim-zahnarzt.de/kostenuebernahme-krankenkasse-bei-angstpatienten.html)
  • U kunt ook adviescentra bellen en om hulp vragen: http://www.angst-beratung.de/Hilfestellen.htm.
  • Zoek een tandarts die gespecialiseerd is in de behandeling van angstpatiënten of patiënten met fobieën.

De mogelijkheid van hypnose moet ook worden overwogen in het geval van een ernstige fobie. In veel gevallen is het een goede en efficiënte manier om de angst en vooral de angst die gepaard gaat met een bezoek aan de tandarts te vermijden.

Slotopmerkingen

Door een grondige en zorgvuldige mondhygiëne kunt u zelf veel doen tegen tandbederf & vervelende behandelingen bij de tandarts.

Gingivitis voorkomen

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen. Als u meer wilt weten over de juiste preventie van pijnlijke tandheelkundige aandoeningen (of gewoon helderwitte tanden wilt krijgen), kunt u gerust wat meer op deze pagina bladeren:

  • Elektrische tandenborstels, tandenborstels van Oral-B, sonische tandenborstels & ultrasone tandenborstels reinigen meestal beter dan poetsen met de hand en kunnen defecte technologie compenseren.
  • Het gebruik van tandzijde of interdentale borstels verwijdert stinkende baktussen de tanden. Een nog handiger alternatief zijn orale irrigators.
  • Vul uw tandverzorging aan met de juiste tandpasta, antibacteriële mondspoelingen, tongreinigers &huismiddeltjes zoals kokosolie of berkensuiker.

Beveel deze pagina aan vrienden en kennissen aan om zoveel mogelijk mensen te helpen.