De 5 populairste apps voor het poetsen van je tanden

Ik heb de meest gedownloade apps getest. Verrassend genoeg laten maar weinigen zich leiden door richtlijnen die door tandartsen worden aanbevolen.

Tandenborstel-apps zijn als zand op zee.

Ik nam een kijkje onder de motorkap van de vijf meest gedownloade apps en zette ze voor je op de proef.

Alle apps zijn gratis beschikbaar voor iOS in de App Store of voor Android in de Google Play Store.

De apps in één oogopslag:

In dit artikel heb ik de top 5 meest geïnstalleerde tandenborstel-apps samengesteld en gekeken naar wat ze echt kunnen doen.

Er zijn 2 verschillende soorten apps:

 1. Aan de ene kant degenen die gericht zijn op volwassenen en willen overtuigen met functies zoals timers, een reinigingsplan of realtime positieregeling.
 2. Aan de andere kant apps voor kinderen, die vooral motiveren voor de dagelijkse schoonmaak. Daar dansen kleurrijke figuren en helpen ze om te wennen aan het schoonmaken.

In de 5 top downloads vind je beide types, ik zal er in het volgende hoofdstuk uitgebreid op ingaan.

Tanden App

Daarvoor wil ik je kort vertellen waarom ik überhaupt met de schoonmaakprogramma’s ben gaan zitten (je kunt ook direct naar de eerste app springen).

Waarom ik de Zahn Apps heb getest

Iedereen die, zoals ik, een trotse vader van kleine kinderen is, kent zeker het dagelijkse drama van het tandenpoetsen. Het begint met minutenlang gezeur – een zielige poging om het onvermijdelijke een beetje uit te stellen.

Als de tandpasta op de sonische tandenborstel terechtkomt (en dit in de mond), begint de tijd van grimassen voor de spiegel.

Erg vermakelijk, zeker als je twee nakomelingen hebt gebaard, die nu een grimaswedstrijd organiseren. De elektrische tandenborstel speelt echter alleen een extra rol.

Voordelen van tandenborstels voor kinderen

Je hoeft er echter niet lang naar te kijken, want het nageslacht beweert na minder dan een minuut dat een half uur schoonmaken echt genoeg is.

Omdat ik zo traag ben met mijn Latijn en mijn geduld aan het einde, vroeg ik het internet om advies en kwam ik tandenpoets-apps tegen.

De kleine digitale helpers voor de smartphone zijn bedoeld om kinderen, maar ook volwassenen, te helpen zich volledig te concentreren op het tandenpoetsen. Maar niet alles wat schittert is goud.

Oral-B App

Tandenpoetsen met je smartphone

 • Vrij
 • Alleen app met instelbare reinigingstijd
 • Eenvoudige menunavigatie
 • Account aanmaken en optioneel inloggen
 • Niet bepaald klein met 91 MB

De grootte van de app was echt het enige serieuze negatieve punt dat ik opmerkte.

Na een gratis registratie biedt de app veel extra functies en interessante tips en trucs voor tandheelkundige zorg.

Gelukkig is het gebruikersaccount niet vereist om handige functies zoals de timer te gebruiken.

 • Over timers gesproken: meer is het niet. Een klok telt omhoog of omlaag, terwijl in een animatie de verschillende gebieden in de mond die moeten worden schoongemaakt blauw worden gemarkeerd.
 • De Oral-B app is de enige tandenpoets-app onder testkandidaten waarbij je de tijd kunt instellen die je wilt poetsen. De app registreert de schoonmaakactiviteit op de achtergrond en geeft een overzicht.

Als een vermakelijk element vertrouwt deze app niet op muziek, maar op nieuws en informatie.

Terwijl u uw tanden poetst, wordt u op de hoogte gehouden van het laatste nieuws, kunt u regionale weersinformatie bekijken of uw agendarapport hebben over wat er gaat gebeuren.

In de ochtend stress tijdens het schoonmaken om de belangrijkste berichten te lezen vind ik veel nuttiger dan de (nogal nutteloze) gimmicks van andere aanbieders. Dus deze app is vooral interessant voor ons volwassenen – voor kinderen raad ik echter andere apps aan.

Volledige functionaliteit alleen met Oral-B tandenborstels

De app speelt alleen zijn grootste voordelen met een geschikte tandenborstel van de fabrikant.

elektrische tandenborstels voor witte tanden

Zodra u via Bluetooth verbinding maakt met uw Oral-B elektrische tandenborstel, kunt u automatisch uw poetsgewoonten opnemen.

 • De timer start onder andere vanzelf als je begint met schoonmaken.
 • Modellen zoals de Oral-B Genius hebben ook geïntegreerde positiedetectie.

Zo kun je in real time zien welk gebied je momenteel aan het poetsen bent en kun je bijvoorbeeld zien of je ’s ochtends je achterste snijtanden wilt vergeten.

Dit inzicht in uw eigen poetsgewoonten is echt meer dan alleen een gimmick en kan uw tandheelkundige gezondheid merkbaar verbeteren.

Android-| Ios

De volgende tandenborstels hebben momenteel Bluetooth voor verbinding: Oral-B Genius 10000, Oral-B Smart 6000, Oral-B Smart 5000, Oral-B Pro 7000, Oral-B Pro 6000 Smartseries, Oral-B Pro 5000, Oral-B Junior, Oral-B Teen

#2 Borstel DJ

Borstel DJ-app
Bron afbeelding: Play Store
 • Gratis en reclamevrij
 • Talloze instelmogelijkheden op je eigen muziek
 • Vereist geen toegangsrechten
 • Aanvullende praktische informatie en instructievideo’s
 • Geen instellingsopties van de tijd

Brush DJ is ontwikkeld door de Engelse tandarts Ben Underwood en voor volwassenen.

Dit is ook duidelijk merkbaar in de app. Het wordt geleverd met weinig gimmicks, maar met een schat aan interessante informatie over mond- en mondhygiëne, nuttige links en instructieve instructievideo’s.

De herinneringsfuncties zijn bijzonder nuttig

 • Dagelijkse herinnering – ’s Ochtends en ’s avonds ontvangt u een herinnering op door u opgegeven tijden. Ook kunt u eraan worden herinnerd om uw mond te spoelen met mondwater, wat idealiter op andere momenten zou moeten gebeuren dan het poetsen van uw tanden.
 • Afspraakherinnering – De volgende afspraak met de tandarts, mondhygiënist of orthodontist? De app vergeet niets en herinnert je eraan om 24 uur voor je volgende afspraak naar de tandarts te gaan.
 • Tandenborstel herinnering – Wanneer heb ik voor het laatst mijn tandenborstel vervangen? Je hoeft jezelf deze vraag niet te stellen met deze tandenpoets-app. Zodra u de datum van de laatste uitwisseling hebt ingevoerd, herinnert uw app u eraan om uw tool elke drie maanden te vervangen.

De app is beschikbaar in verschillende talen, waaronder het Duits. De menunavigatie is eenvoudig en intuïtief te gebruiken.

Visueel moet je geen spektakel verwachten, zoals je gewend bent van de apps voor kinderen.

Het gebeurt niet meer dan dat een cirkel zich vult met ballen. Elke 30 seconden is er een succestoon en applaus aan het einde (als je het ’s ochtends zonder deze vakantieluchtvaartmaatschappijsfeer in je badkamer wilt doen, dan kun je deze functie ook uitschakelen).

Al met al een tandenborstel app die ik met een gerust geweten zou gebruiken.

Android-| Ios

# 3 Philips Sonicare voor kinderen

sonicare voor kinderen app
Bron afbeelding: Play Store
 • Gratis en reclamevrij
 • Alarm
 • Uitgebreide aanvullende instellingen
 • Geen aanpassing van de reinigingstijd
 • Vraagt om totale controle over de telefoon
 • Maakt registratie bij Philips verplicht

Deze tandenpoets-app is de meest uitgebreide in de test en op vele niveaus. Aan de positieve kant merkte ik dat het tandenpoetsen begint op de bank voor de eigenlijke handeling.

 • Daar logt je kind in op zijn of haar profiel en wordt begroet door Sparkey, een schattig bontmonster. Het doel is om samen met Sparkey de kwaadaardige bacteriën op de tanden en het tandvlees uit te roeien.
 • Een levendige animatie (mensen met epileptische aandoeningen mogen niet langer dan een paar seconden direct in het licht kijken…) laat zien welk gebied moet worden schoongemaakt en hoe de bewegingen van de borstelkop eruit moeten zien.

De tijd die wordt schoongemaakt is echter iets te kort met twee minuten.

Tip: Het volledige scala aan functies is alleen beschikbaar in combinatie met de sonische tandenborstel Sonicare for Kids Connected.

De kinderen vinden het leuk, het haar van de dataprotector staat overeind

De strategie van de ontwikkelaars werkt: kleine kinderen bouwen heel snel een persoonlijke relatie op met Sparkey (die in mijn geval dazu heeft ertoe geleid dat het eigenlijk alleen om Sparkey gaat en niet om het eigen gebit.

Maar het zou goed moeten komen, zolang er niet gezeurd wordt en de kauwreep schoon is). Voor mij als vader gaan de toestemmingseisen van de app echter beslist te ver. Deze helper heeft bijvoorbeeld toegang nodig tot

 • Foto’s en media
 • Bluetooth-verbinding
 • Locatie delen
 • Opnamen

Dit alles is VERPLICHT om de app te laten functioneren. Daarnaast moet u zich registreren bij Philips en een account aanmaken. Dit alles kan binnen enkele seconden worden gedaan, terwijl het verwijderen van het account drie werkdagen duurt.

Als je hier geen problemen mee hebt, kun je van tandenpoetsen een spannend evenement voor kinderen maken met deze tandenpoets-app en ervoor zorgen dat ze plezier hebben.

Android-| Ios

#4 Denny Timer

Denny Timer
Bron afbeelding: Play Store
 • Gratis en reclamevrij
 • Alleen in het Engels &Fins
 • Alarm
 • Geen aanpassing van de reinigingstijd
 • Vraagt om de app Telefoon te gebruiken

Deze poetsapp helpt kinderen een schematische aanpak te doen bij het tandenpoetsen.

 • Denny, de tand, wijst op de verschillende gebieden die moeten worden geborsteld en een geanimeerde tandenborstel laat zien hoe je het beste kunt poetsen.
 • De app bevat een alarmfunctie die u eraan herinnert om ’s ochtends en’ s avonds op een vast tijdstip voor de tanden te zorgen.

De app is volledig advertentievrij en moedigt spontane aankopen niet aan (een heel groot pluspunt, dergelijke reclametactieken hebben geen plaats in een app voor kinderen). Bovendien is het, zoals alle geteste apps, gratis.

Soms te veel en soms te weinig

Deze tandenpoets-app heeft echter duidelijk moeite om matiging te houden. De hoeveelheid tandpasta die in de animatie wordt gebruikt, overschrijdt dus ongeveer tien keer de aanbevolen richtlijn.

 • Terwijl tandartsen spreken van “erwtenformaat”, hebben de programmeurs van de app zich meer georiënteerd op de grootte van een kleine auto.
 • Ook eist de app niet de aanbevolen vijf minuten schoonmaaktijd en meldt al na drie minuten een helder wit succes.

Nog een tekortkoming: als je noch Engels noch Fins spreekt, ben je verdwaald. Meer opties biedt het menu niet.

Waarom de Denny Timer me vroeg om te beheren en te bellen na de installatie is mij een raadsel. Deze toestemming – of in mijn geval de weigering van toestemming – lijkt de functie van de app echter niet te beperken.

Android-| Ios

# 5 Disney Magic Timer

 • Vrij
 • In-app aankopen en advertenties
 • Geen aanpassing van de reinigingstijd
 • Vereist extra AR-apps
 • Vraagt om de Camera-app te gebruiken

Ik wil eindigen met wat ik denk dat de slechtste app is, zodat ik het ding zo snel mogelijk kan verwijderen.

De Disney Magic Timer van Oral-B is de enige app die niet afziet van reclame of in-app aankopen.

Oral-B Disney App
Adverteren bij het dagelijks tandenpoetsen hoeft dat niet te zijn – let op welke apps je downloadt naar de smartphone van je kind.

Ik zou daarmee kunnen leven, zelfs als deze brutale tandenborstel-app me niet vroeg om de controle over belangrijke elementen van mijn smartphone op te geven.

Eerst krijg je bijvoorbeeld te horen dat de app de camera wil gebruiken om eventuele producten later te scannen.

 • Een camera in de badkamer van mijn kinderen, die misschien naakt voor de spiegel hun faxen doen? Noem me ouderwets, maar de gedachte maakt me ongemakkelijk.
 • Maar dat is niet alles. Vervolgens vertelt de app me dat mijn telefoon niet de nieuwste versie van ARCode heeft. ARCode? Een app om augmented reality te ondersteunen?

Poetsen we hier nog onze tanden of zijn we al op weg naar rocket science?

Veel show en weinig erachter

Oral-B en Disney steken letterlijk vuurwerk af in de app. Elke klik wordt beantwoord met geanimeerde rotjes, raketten en veel fanfare.

 • Als de tandenborstel op een gegeven moment daadwerkelijk in de mond verdwijnt, is de pret na maar liefst twee minuten voorbij. Tandartsen over de hele wereld raden nu aanle, de tanden tenminste
 • maak twee keer per dag minstens vijf minuten schoon. Het feit dat Mickey Mouse een zelfportret op het scherm van de telefoon reinigt, kan Disney helpen, maar niet de tanden.

Een functie voor het instellen van de reinigingstijd – dat zou logisch zijn geweest, maar die is er niet.

Android-| Ios

Conclusie over de apps voor de tanden

Na echt uren te hebben doorgebracht met verschillende tandenpoets-apps, kwam ik tot de volgende conclusie:

Voor kinderen

De apps voor kinderen bieden niets dat een creatieve moeder of vader niet zou kunnen doen met bronnen aan boord – en misschien zelfs beter.

Tandenpoetsen App Kinderen

Maar als je ’s avonds geen zin meer hebt om de handpoppenkrokodil aan te trekken en samen met het kroost je tanden te poetsen terwijl op de achtergrond een kinderliedje speelt, is er niets mis met een onschuldige app.

 • Dan is zo’n app een behoorlijke hulp bij het verbeteren van schoonmaakgewoonten.
 • Ze kunnen motivatie bieden en de dagelijkse routine consolideren (vooral in combinatie met een geschikte borstel zoals de Sonicare for Kids).

Maar let goed op wat je daar installeert en welke toegangsrechten nodig zijn.

Voor volwassenen

In de volwassenensector is dat niet anders.

Afgezien van het aftellen van de tijd, kunnen de apps niet meer dan een gemiddelde Duitse koelkast met magneten kan:

Je beheert de volgende tandartsafspraken. Omdat de apps verder echter geen toestemming vragen, kun je de functies rustig gebruiken en ruimte maken voor mooiere dingen op de koelkastdeur.

Een beetje verandert een beetje als je een geschikte tandenborstel met Bluetooth hebt. Dan zijn er extra functies die kunnen zorgen voor gezondere tanden:

diamant schoon slim

De positiedetectie van de Oral-B Genius waarschuwt u bijvoorbeeld voor een defecte reinigingstechniek – u kunt snel en gemakkelijk gebieden bekijken die u vergeet.

De Sonicare DiamondClean Smart gaat nog een stap verder: afhankelijk van de borstelkop selecteert hij automatisch de juiste reinigingsmodus of waarschuwt hij u wanneer de borstelharen al versleten zijn.

 • Dit zijn natuurlijk maar supplementen (je moet nog steeds zelf je tanden poetsen).
 • Maar in de toekomst zullen apps voor het poetsen van je tanden een steeds belangrijker hulpmiddel zijn voor tandheelkundige zorg.

Misschien poetsen we over 10 jaar volgens een op maat gemaakt, individueel zorgplan dat niet alleen rekening houdt met onze gewoonten, maar ook met de conditie van onze tanden.