Sonicare ProtectiveClean 5100 Beoordeling

Een aan te bevelen sonische tandenborstel die veel extra’s met zich meebrengt, vooral voor gevoelige en verkleurde tanden. Alles wat belangrijk is, lees je hier in de test.

Met de 4 nieuwe tandenborstels van de ProtectiveClean-serie heeft Philips zijn tandenborstels vernieuwd en enkele handige extra’s toegevoegd voor een gezond gebit.

Lees hier hoe nuttig de nieuwe drukregeling & de automatische herinnering voor de borstelkopwissel zijn. Ik heb de nieuwe tandenborstels voor je getest en mijn ervaringen samengevat in dit artikel.

Korte conclusie over Philips Sonicare ProtectiveClean 5100

Als u tijd wilt besparen, vindt u hier een overzicht van de belangrijkste aspecten van de test.

Om een lang verhaal kort te maken, als je gevoelig tandvlees of problemen met tandverkleuring hebt, is de Sonicare ProtectiveClean 5100 een perfecte keuze.

Het reinigt zeer grondig en doet het meeste werk voor u – schoonmaken met de juiste techniek is kinderspel.

In vergelijking met veel andere modellen is de ProtectiveClean ook erg stil (hoewel nog steeds hoorbaar). Dit maakt de ochtendschoonmaak heel aangenaam.

Aanbeveling
Philips Sonicare ProtectiveClean 5100 Elektrische tandenborstel HX6851/53 – Sonic tandenborstel met 3 borstelprogramma's, drukregeling, timer &reiskoffer – Blauw
Sonicare ProtectiveClean 5100

Deze stille sonische tandenborstel biedt 3 poetsprogramma’s, een krachtige batterij en vele handige functies voor gezonde tanden. Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Zie prijs

Zelfs naast het tandenpoetsen zijn er handige extra’s zoals een timer en geweldig vakmanschap. Bovendien informeert de Protective Clean u automatisch wanneer u de opzetborstels moet vervangen.

Als u ook geïnteresseerd bent in de andere modellen van de ProtectiveClean-serie, kunt u hier meer testrapporten vinden:

Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 beoordeling

Philips Sonicare ProtectiveClean 4500 beoordeling

Philips Sonicare ProtectiveClean 6100 (dubbel pakket)

En hier is een vergelijkingslijst van de verschillende varianten, waarin u de belangrijkste verschillen in één oogopslag kunt zien:

 • Aanbeveling
  Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 Elektrische Sonic Tandenborstel (Model HX6807/51)
  Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 – Philips Sonicare

  Goedkope sonische tandenborstel met 1 poetsmodus in 2 sterktes, een druksensor voor tandvleesbescherming en borstelsynchronisatie.

  Zie prijs
 • Aanbeveling
  Philips Sonicare ProtectiveClean 4500 Elektrische tandenborstel HX6839/28 – Sonic tandenborstel met 2 poetsprogramma's, drukregeling, timer &reiskoffer – Wit
  Philips Sonicare ProtectiveClean 4500 – Philips Sonicare

  Kenmerken van het kleine model, plus een ontwerp van hogere kwaliteit, een reiskoffer en een extra bleekmodus voor witte tanden.

  Zie prijs
 • Aanbeveling
  Philips Sonicare ProtectiveClean 5100 Elektrische tandenborstel HX6851/53 – Sonic tandenborstel met 3 borstelprogramma's, drukregeling, timer &reiskoffer – Blauw
  Philips Sonicare ProtectiveClean 5100 – Philips Sonicare

  Nogmaals, naast het waardevollere ontwerp, is er weer een borstelmodus meer (de GumCare-modus masseert het tandvlees en bevordert de bloedcirculatie).

  Zie prijs

Net als de twee “kleinere” modellen (ProtectiveClean 4100 en 4500), biedt de 5100 ook allround goede prestaties tegen een prijs die aanzienlijk lager is dan die van de topmodellen Sonicare DiamondClean Smart en Sonicare Flexcare Platinum.

De ProtectiveClean 5100 uitpakken

Zoals bij alle modellen van de nieuwe ProtectiveClean tandenborstels belooft de buitenverpakking van de 5100 “natuurlijk witte tanden”.

Een speciale opzetborstel en tal van functies van de tandenborstel helpen je om altijd de beste poetsresultaten te behalen. Het briefje “Nummer 1 tandartsen wereldwijd” getuigt van de populariteit van Philips Sonicare tandenborstels.

Naast het slanke handheld-apparaat inclusief batterij, omvat de leveringsomvang het laadstation, waarmee u de batterij in de handset kunt opladen, een borstelkop en een reiskoffer.

Ik was persoonlijk erg onder de indruk van het nobele ontwerp van de tandenborstel – het ziet er niet alleen goed uit, maar maakt het ook gemakkelijk om de borstel schoon te houden. Kalkaanslag of iets dergelijks bezinkt niet.

De tandenborstel ligt ook goed in de hand en de opzetborstel is niet al te groot.

Het reinigingsresultaat van de ProtectiveClean 5100

Vanaf het eerste gebruik van de Philips Sonicare ProtectiveClean 5100 was ik erg onder de indruk van de reinigingsprestaties.

Protective Clean 5100 van Sonicare

Mijn tanden voelden helemaal schoon aan en ik vond de beweging van de sonische tandenborstel prettig.

 • Aangezien ik al eerder andere Sonicare tandenborstels heb gebruikt, verbaasde het bedieningsgeluid me niet.
 • Als u echter voor het eerst een Philips Sonicare gebruikt, vindt u deze misschien een beetje luidruchtig.

62000 bewegingen per minuut zorgen voor een uiterst grondige reiniging van alle modellen van de ProtectiveClean-serie. Dit is geenszins te vergelijken met de resultaten van een normale handtandenborstel.

Sommige andere functies zorgen er ook voor dat je niet alleen je tanden reinigt, maar ook tanden en tandvlees rondom beschermt.

Welke functies biedt de ProtectiveClean 5100?

Met de ProtectiveClean 5100 vindt u diverse functies en accessoires

 • Druksensor
 • 1 intensiteitsniveau
 • 3 reinigingsprogramma’s
 • 1 opzetborstel
 • Brush-Sync-technologie
 • Quadpacer en Smarttimer
 • Batterij en laadstation
 • Verschillende kleuren beschikbaar

Met name de inmiddels standaard drukregeling, die voorheen alleen op duurdere apparaten beschikbaar was, maakt de hele ProtectiveClean-serie erg interessant. Daarnaast zijn er functies zoals het controleren van de slijtage van de opzetborstels en een praktische timer.

Voor degenen die voor het eerst een elektrische tandenborstel kopen, wil ik de functies graag iets meer in detail introduceren.

De drukregeling van de ProtectiveClean 5100

Een van de meest onderschatte problemen bij het gebruik van elektrische tandenborstels is druk, omdat je bij het tandenpoetsen op je tanden en tandvlees aanbrengt. Te veel druk kan de mondholte beschadigen.

Zeer goede (en meestal wat duurdere) tandenborstels zijn daarom al enige tijd voorzien van een drukcontrole. Een druksensor detecteert hoeveel druk je uitoefent.

kiespijn
De drukregeling voorkomt poetsen met de verkeerde techniek – en voorkomt gevoelige tanden – tandvleesrecessie.

Als dit te groot is, geeft het apparaat direct gas de reinigingssnelheid. Na korte tijd weet je automatisch hoeveel druk je tandenborstel nodig heeft.

In de nieuwe ProtectiveClean-serie is de drukregeling nu standaard in alle modellen.

De drie reinigingsprogramma’s van de ProtectiveClean 5100

Met de ProtectiveClean 5100 kunt u via een drukschakelaar op de handset schakelen tussen drie verschillende reinigingsprogramma’s. Deze worden “schoon”, “wit” en “tandvleesverzorging” genoemd.

Het “schone” programma wordt gebruikt voor de dagelijkse schoonmaak. Veel gebruikers van elektrische tandenborstels schakelen zelden over naar een ander programma.

Witte tanden Tips
De ProtectiveClean zorgt voor schone tanden – en is ook nog eens aangenaam stil.

De twee andere poetsprogramma’s van de 5100 zijn daarom eerder te beschouwen als “extra’s”, die vooral degenen dienen die speciale eisen stellen aan hun tandenborstel.

 • Het “witte” programma helpt, samen met de speciale opzetborstels, hardnekkige verkleuring van de tanden te voorkomen beter te verwijderen.
 • Met het “gum care” programma kun je je tandvlees masseren en zo hun bloedcirculatie stimuleren.

Dit kan handig zijn voor gevoelig tandvlees, maar in mijn ervaring is de normale beweging van het eigenlijke poetsprogramma voldoende om het tandvlees te masseren tijdens het poetsen.

Aan de andere kant kan zo’n modus geen kwaad – vooral omdat veel Duitsers in de Atler te kampen hebben met parodontitis.

De opzetborstel W2 Optimal White van de ProtectiveClean 5100

Ondanks de vrij hoge prijs van de ProtectiveClean 5100 is er slechts één opzetborstel in het pakket inbegrepen. Maar deze heeft het allemaal.

De W2 Optimal White opzetborstel belooft aanzienlijk wittere tanden na slechts twee weken gebruik als gevolg van bijzonder dichte borstelharen.

 • Vooral in samenwerking met het schoonmaakprogramma “wit” kun je hier zeer goede resultaten behalen.
 • Helaas zijn de W2 opzetborstels wat duurder in vergelijking met andere Sonicare opzetborstels.

Dit komt mede doordat ze zijn uitgerust met een computerchip die het daadwerkelijke gebruik doorgeeft aan het handheld apparaat en zo de benodigde gegevens verzamelt voor de borstelsynchronisatiefunctie.

(Op verzoek kun je natuurlijk ook je toevlucht nemen tot normale, goedkopere koppen – deze werken ook, daarover straks meer).

De borstelsynchronisatiefunctie regelt de slijtage van de opzetborstels

Een van de nieuwste functies van de ProtectiveClean tandenborstels is de geïntegreerde borstelsynchronisatiefunctie.

BeschermenDe borstelkop reinigen
Een knipperende indicator herinnert u eraan om de opzetborstels te vervangen.

De opzetborstel en handheld synchroniseren gegevens om u te laten zien wanneer het tijd is om een nieuwe opzetborstel te gebruiken.

Tip: Gebruikte en versleten opzetborstels voorkomen dat u de werkelijke reinigingsprestaties van het apparaat gebruikt.

De opzetborstel is voorzien van een speciale chip voor synchronisatie. Na een gebruikstijd van ca. 360 minuten reinigingstijd, wat overeenkomt met een regelmatig gebruik van ca. 3 maanden, meldt de opzetborstel vervolgens aan het handheld apparaat dat het tijd is voor een nieuwe opzetborstel.

Een signaallampje in het handheld-apparaat licht vervolgens dienovereenkomstig op om u te waarschuwen voor de noodzakelijke verandering van de borstelkop.

De borstelsynchronisatiefunctie maakt tandheelkundige zorg duur

Als u de borstelsynchronisatiefunctie wilt gebruiken, moet u uw borstelkop om de drie maanden vervangen.

U kunt echter geen opzetborstels gebruiken, maar alleen originele Philips-accessoires, die zijn uitgerust met een bijbehorende chip.

Als je daarentegen – net als zoveel andere gebruikers van elektrische tandenborstels – goedkope alternatieven gebruikt, moet je het doen zonder de borstelsynchronisatiefunctie.

Ik zou altijd kiezen voor de goedkopere variant en dan de opzetborstels verwisselen als ik naar de slijtage kijk.

Vervangende borstels voor de ProtectiveClean 5100

Het goede nieuws is dat je met de tandenborstels van de ProtectiveClean serie alle opzetborstels voor Philips Sonicare tandenborstels kunt gebruiken.

De selectie is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Als u op zoek bent naar een alternatief voor de meegeleverde W2 – OptimalWhite borstel kunt u een van de volgende borstelkopmodellen proberen: DiamondClean, ProResult, InterCare, Sensitive, AdaptiveClean of een Premium Smart borstel (PlaqueDefense, White, GumCare).

De W2 – OptimalWhite opzetborstels zijn momenteel verkrijgbaar voor ongeveer 5 € per stuk. Een aanbieding vind je hier, bijvoorbeeld:

Aanbeveling
Philips Sonicare W2 Optimale witte standaardborstels voor Sonic tandenborstel (Model HX6068/12)
W2 OptimalWhite tandenborstelkoppen

De 8 W2 opzetborstels in de verpakking.

Zie prijs

Er zijn ook goedkopere alternatieven, zoals de opzetborstels van het merk dermidental. Veel klanten prijzen de kwaliteit van deze Sonicare-compatibele opzetborstels op internet. Deze hebben geen chip en ondersteunen daarom de brush sync functie niet.

Aanbeveling
8er demirdentale opzetstukken passend voor Philips Sonicare vervangingsborstels ProResults Medium opzetborstels, voor dagelijkse nauwkeurige tandreiniging, HX6018
dermidentale tandenborstelkoppen

8 Sonicare-compatibele opzetborstels in de verpakking.

Zie prijs

Quadpacer en Smart Timer

Twee timers helpen u uw tanden grondig en zorgvuldig te poetsen met de ProtectiveClean 5100.

De Smart Timer schakelt het apparaat uit na precies twee minuten reinigingstijd. Dit is de duur die tandartsen over het algemeen aanbevelen.

 • De Quadpacer verdeelt de overspanning van twee minuten in vier secties. Dit geeft u 30 seconden voor elk van de vier kwadranten van uw mondholte.
 • Zodra u het signaal voelt, moet u de tandenborstelkop in een nieuw kwadrant verplaatsen.

Aangezien je zelden twee minuten je tanden poetst zonder timer, vind ik het erg praktisch om een timer te hebben.

ProtectiveClean vergelijking
Extra’s zoals timers helpen om de juiste technologie te behouden – en vertegenwoordigen het grootste voordeel van sonische tandenborstels naast de reinigingsprestaties zelf.

Een vlieg in de zalf: Praktischer dan de automatische uitschakeling na 2 minuten zou echter een signaallampje zijn geweest.

Dan kun je gewoon doorgaan met schoonmaken als dat nodig is zonder dat je het apparaat opnieuw hoeft aan te zetten. Dit is echter meer een voorkeur, maar is geen reden om de ProtectiveClean tandenborstels niet te kopen.

De voeding van de Philips ProtectiveClean 5100

De batterij in het handheld apparaat van de ProtectiveClean 5100 kan worden opgeladen met de meegeleverde oplader. Een volledige lading is voldoende voor ongeveer twee weken tandenpoetsen.

 • Om de accu daarna op te laden, moet je hem ruim 24 uur aansluiten op de oplader.
 • Een indicatielampje in de handheld-eenheid verandert van kleur als de energie-output ten einde loopt.
 • Eindelijk begint het te knipperen. Uiterlijk dan moet u de oplader gebruiken.

Wil je de volledig opgeladen tandenborstel meenemen op vakantie, dan kun je tot 14 dagen onderweg zijn zonder dat je de oplader mee hoeft te nemen.

De kleuren van de ProtectiveClean 5100

De tandenborstel is momenteel verkrijgbaar in drie verschillende kleuren: wit, roze en blauw. Ik vond mijn blauwe model meteen erg mooi, maar de manier om te proeven ligt hier open.

Technisch gezien verschillen de apparaten niet. Als u een elektrische tandenborstel koopt die niet wit is, moet u verwachten dat het moeilijk kan zijn om opzetborstels in de juiste kleur te vinden.

Alle voor- en nadelen van de ProtectiveClean 5100 op een rij

Als voordelen biedt dit model

 • 3 reinigingssnelheden
 • Drukregeling
 • een reiskoffer inbegrepen

Als nadelen merkte ik echter de volgende punten op:

 • slechts één opzetborstel inbegrepen

De 5100 in vergelijking met de andere tandenborstels uit de ProtectiveClean serie

In tegenstelling tot de goedkopere modellen van de ProtectiveClean-serie biedt de 5100 drie reinigingsprogramma’s.

Bij de ProtectiveClean 4300 is er maar één programma, maar twee snelheden, de ProtectiveClean 4500 heeft twee reinigingsprogramma’s. Net als bij de 4500 wordt ook de 5100 geleverd met een reiskoffer.

Als u zonder verschillende reinigingsprogramma’s kunt, doet u er ook goed aan om een van de kleinere ProtectiveClean-modellen te gebruiken.

Philips Sonicare Healthy White Sonic tandenborstel met tanden bleken
Als u de voorgaande modellen goedkoop verkocht vindt, kunt u rustig toeslaan – zolang u bekend bent met de juiste technologie en zonder drukcontrole kunt doen.

In vergelijking met andere Philips tandenborstels zoals Healthy White, Healthy White Plus, Easy Clean of Diamond Clean valt op dat geen van de genoemde modellen een drukregeling heeft. Dit is echter te vinden op alle ProtectiveClean-modellen.

Meer informatie over elektrische tandenborstels

In deze uitgebreide review van elektrische tandenborstels vind je meer informatie over de huidige elektrische tandenborstels.

In de test worden tandenborstels van verschillende fabrikanten in detail beschreven en kunt u zien welke tandenborstels als testwinnaars zijn bekroond.

Conclusie: De Philips Sonicare ProtectiveClean 5100 is een perfecte elektrische tandenborstel voor hoge eisen

Als u gevoelig tandvlees of problemen met dehet kleuren van tanden, de Sonicare ProtectiveClean 5100 is een perfecte keuze.

Voor normale gebruikers die gewoon op zoek zijn naar een grondige elektrische tandenborstel, biedt de 5100 (bijna) te veel functies. Voor een grondige tandreiniging is het “schone” programma naar mijn mening absoluut voldoende.

Als uw budget echter beperkt is, moet u zeker de ProtectiveClean 4300 of 4500 bekijken. Nogmaals, u vindt een allround aanbevolen tandenborstel met een goede prijs-prestatieverhouding.

Aangezien het prijsverschil tussen de verschillende modellen van de ProtectiveClean-serie niet te hoog is (tussen de 15 en 20 € toeslag per model), is het niet te duur om te investeren in een “betere” uitrusting.

 • Vergeleken met de jaren dat je het toestel gebruikt, zijn de prijsverschillen echt onbeduidend.
 • En vergeleken met sparen bij de tandarts heeft besparen op preventie naar mijn mening helemaal geen zin.

Om deze reden raad ik de ProtectiveClean 5100 aan, omdat je hier alle belangrijke functies voor gezonde tanden krijgt – en ook extra’s krijgt voor witte tanden en om gingivitis te voorkomen.

Sonicare ProtectiveClean 5100

93 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi94
Verwerking & houdbaarheid91
Accessoires & Extra’s93
Algemene conclusie

Deze sonische tandenborstel biedt 3 poetsprogramma’s, een sterke batterij en vele handige functies voor gezonde tanden. Een overtuigend totaalpakket zonder echte zwakke punten.
Ontdek de prijs van Sonicare ProtectiveClean 5100*