Fineer – Kosten, houdbaarheid & gezondheidsrisico’s

Hoe snel een stralende glimlach te krijgen – gemakkelijk met fineer – alles over het proces, de kosten en goedkope alternatieven.

Fineer wordt steeds populairder…

In het begin waren ze alleen gebruikelijk onder Hollywoodsterren in Amerika, maar dit is nu veranderd.

Sinds een paar jaar zijn steeds meer mensen in Duitsland geïnteresseerd in deze trend, die meer mooie tanden belooft en een stralende glimlach.

Fineer kosten, houdbaarheid & risico's
Bron afbeelding: Wikipedia, Clausgast, CC BY-SA 3.0

Maar hoe aan te bevelen zijn fineer eigenlijk?

Om deze vraag tot op de bodem uit te zoeken, heb ik dit artikel samengesteld met wetenschappelijk bewezen feiten over behandeling, prijzen en houdbaarheid.

In het begin stel je jezelf waarschijnlijk de vraag:

Wat zijn fineer?

Fineer is dun keramisch of plastic fineer dat uw arts aan de voortanden bevestigt.

Om medische redenen zijn ze meestal niet nodig, maar ze verbeteren het uiterlijk van de tanden aanzienlijk en kunnen permanent zonder onderbreking worden gedragen.

Fineer zorgt voor witte tanden

Omdat fineer een van de beste manieren is om specifiek de vorm en kleur van tanden te beïnvloeden, zijn ze al tientallen jaren in gebruik en zijn ze beschikbaar in bijna elke praktijk.

Een van de grootste voordelen: dankzij het gebruikte doorschijnende materiaal zijn fineer nauwelijks te onderscheiden van echte tanden.

In tegenstelling tot alternatieven zoals beugels of beugels zijn de resultaten ook direct zichtbaar en duurzaam voor een lange tijd (meer dan 10 jaar).

Voor welke problemen zijn ze geschikt?

Vanwege hun eigenschappen zijn facings de remedie bij uitstek voor de volgende gebitsproblemen:

 • ernstig verkleurde of wortelbehandelde tanden (Bleken helpt hier niet)
 • scheve of onregelmatige tanden met verschillende verkeerde uitlijningen
 • op grote tandafstanden of gedeeltelijk beschadigde tanden

De vorm en kleur van het fineer kan worden aangepast aan uw eigen behoeften en precies aan de tand worden bevestigd.

Fineer kan individueel worden aangepast

Bovendien zijn fineer gladder dan het natuurlijke tandoppervlak, waardoor het moeilijker is voor onzuiverheden en vlekken om te bezinken.

In vergelijking met andere behandelingen zoals het inbrengen van kronen, zijn facings een vrij conservatieve procedure (uw arts hoeft geen botten te boren).

Hoeveel de tanden hierdoor veranderen, hangt uiteindelijk af van de gebruikte variant:

Welke soorten fineer zijn er?

Fineer is voornamelijk gemaakt van keramiek zoals porseleinlaminaat, omdat het materiaal veel voordelen biedt:

 • zeer goede verdraagbaarheid met lage gezondheidsrisico’s
 • hoge stabiliteit bij continu gebruik – Fineer gaat jaren mee
 • mooie uitstraling, die lijkt op bestaande tanden

De dunne keramische schelpen laten het licht gedeeltelijk door, waardoor ze nauwelijks te onderscheiden zijn van echte tanden en een geweldig optisch resultaat leveren.

Maar er zijn ook keramisch-plastic mengsels die in sommige gevallen het betere resultaat opleveren – een verhelderend gesprek met de tandtechnicus of tandarts helpt hierbij.

Beide materialen worden gebruikt in verschillende soorten fineer. De standaardvariant wordt weergegeven door deze typen:

Fineer gemaakt van volledig keramisch

Keramiek is het meest populaire fineermateriaal
Bron afbeelding: Wikipedia, Clausgast, CC BY-SA 3.0

Conventioneel fineer is het meest voorkomende fineer, omdat het al tientallen jaren beproefd en getest is en overtuig met lange duurzaamheid (daarover straks meer).

De tot 1 mm dikke kommen worden met een speciale lijm op de gewenste locatie bevestigd.

Voordat dit kan worden bereikt, moet de tandtechnicus echter de volgende stappen uitvoeren:

 1. Vóór het inbrengen moeten oude plastic vullingen, kronen of bruggen worden verwijderd.
 2. De tanden moeten meestal gemalen worden zodat fineer optimaal kan hechten.

Hoewel slechts een relatief klein deel van de tandsubstantie wordt weggemalen, is de toepassing van fineer nog steeds een belangrijke interventie in de tandheelkundige gezondheid, die u zorgvuldig moet overwegen.

Fineer zonder slijtage (niet-prep of niet-invasief fineer)

Een fineerporselein is stabiel
Bron afbeelding: Wikipedia, Clausgast, CC BY-SA 3.0

Sinds enkele jaren zijn er ook dunnere fineersoorten die gemakkelijk op de tand kunnen worden aangebracht – een eerdere slijpbeurt is dan bijna nooit nodig.

Dit maakt bevestiging veel gemakkelijker en sneller dan met conventioneel fineer.

Echter: Er zijn nog steeds geen gedetailleerde studies over de duurzaamheid van deze niet-prep fineer. Omdat het materiaal echter aanzienlijk dunner is, kunt u een lagere duurzaamheid verwachten dan bij normaal fineer.

Instant fineer

Deze variant vertegenwoordigt een andere nieuwe ontwikkeling in de afgelopen jaren.

In tegenstelling tot volwaardig fineer worden ze niet individueel afgestemd op de tand, maar geprefabriceerd in verschillende maten geleverd.

Dit maakt het inbrengen merkbaar gemakkelijker en verkort en de kosten zijn veel lager. Nadelen zijn echter de minder nauwkeurige pasvorm en – vergelijkbaar met het niet-prep fineer – een verminderde duurzaamheid.

Hoeveel kost fineer?

De kosten &prijzen van fineerHet grootste nadeel van de fineerschalen zijn zeker de hoge kosten: hoewel de prijzen van regio tot regio enigszins kunnen verschillen, moet je gemiddeld per diafragma ongeveer deze bedragen:

 • Conventioneel fineer: 800€ – 1000€
 • Fineer zonder slijtage: 900€ tot 1100€
 • Instant fineer: 400€

Als uitgebreide eerdere behandelingen zoals het verwijderen van vullingen nodig zijn, kunnen de kosten oplopen tot 1500 € per fineer.

Dekt de zorgverzekering de kosten?

Nee, want facings worden meestal gebruikt om esthetische redenen en niet uit medische noodzaak.

Zelfs particuliere zorgverzekeraars weigeren daarom meestal de behandelingskosten te vergoeden. Slechts in zeldzame gevallen is een overname mogelijk – maar dan moet de medische noodzaak geloofwaardig worden aangetoond.

Hoe lang gaat fineer mee? – wetenschappelijke studies

Fineer Houdbaarheid Wetenschappelijke Studies
Gezien de hoge prijzen moeten de fineertjes natuurlijk zo lang mogelijk meegaan. Dankzij het stabiele keramische materiaal is dit meestal het geval.

In deze studie uit Engeland had 53% van het gebruikte porseleinen fineer na 10 jaar GEEN reparaties.

Fineer gemaakt van porseleinlaminaat daarentegen, mat aanzienlijk betere waarden. Volgens deze studie was 94,4% van het fineer na 10 jaar nog steeds in gebruik.

In een andere studie, na 20 jaar, werkte zelfs meer dan 82,93% van het fineer zonder problemen.

Wat is belangrijk om te weten: Hoewel de materialen voortdurend worden verbeterd en steeds resistenter worden, zijn ook andere factoren belangrijk voor het succes van het fineer:

 • Correct inbrengen is een van de belangrijkste factoren voor een lange levensduur
 • Bestaande tandheelkundige gezondheid beïnvloedt de duurzaamheid van fineer
 • Levensstijl speelt ook een rol (roken vermindert de stabiliteit)

Op basis van de bovenstaande studies kunt u er echter van uitgaan dat fineer waarschijnlijk meer dan een decennium meegaat als het correct wordt gebruikt.

Hoe worden ze gebruikt?

De hoge kosten zijn vooral te wijten aan de complexe behandeling. Hier is een korte video die de belangrijkste stappen uitlegt:

https://www.youtube.com/watch?v=h1cft7cKNMU

In de afgelopen jaren is er enorme vooruitgang geboekt bij de introductie van nieuwe technologieën, die altijd de nodige tijd heeft gekost.Conventionele facings vereisen echter vaak meerdere bezoeken:

De diagnose: Eerst moet de tandarts of tandtechnicus bepalen of de tanden überhaupt geschikt zijn voor fineer. Soms vereist dit ook röntgenfoto’s of het verwijderen van eerdere vullingen.

De voorbereiding: Om de tand klaar te maken voor de opening, moet de tandsubstantie worden verwijderd (bijvoorbeeld door slijpen of zuur). Daarnaast wordt er een impressie gemaakt, die naar een laboratorium wordt gestuurd. Na ongeveer 1 week komt het afgewerkte fineer terug.

Indien gewenst kunt u in de tussentijd ook tijdelijk fineer dragen.

De invoeging: Voordat het fineer met een speciaal cement wordt vastgelijmd, controleert de tandarts eerst het resultaat (en maalt de opening op maat). Nadat alles past, wordt het fineer eindelijk ingebracht en bevestigd.

Het is mogelijk dat een paar weken later een nieuwe beoordelingsdatum wordt vastgesteld.

De nieuwere fineersoorten zijn dunner en vereisen daarom niet zoveel voorbereiding – omdat het niet nodig is om ze op te sturen en ze direct in de praktijk kunnen worden aangepast. In veel gevallen is echter meer dan één afspraak nodig.

De hele procedure is daarom vrij tijdrovend en duur voor alle varianten.

Wanneer fineer niet wordt aanbevolen

Daarnaast zijn er enkele risico’s waardoor fineer niet voor iedereen wordt aanbevolen. U moet zich onthouden van fineren als:

 • Uw tandglazuur is al aangevallen &gevoelig
 • Je knarst vaak onbewust je tanden
 • voor vele vullingen & bestaande cariës

Een cosmetische behandeling is dan niet altijd mogelijk. Bovendien moet u zich ervan bewust zijn dat het inbrengen van fineer niet kan worden teruggedraaid.

Pijngevoelige tandhalzen oorzaken
Fineer wordt niet aanbevolen voor reeds gevoelige tanden.

Zodra het glazuur (het enamelum) is verwijderd, kunt u het niet opnieuw opbouwen. In de toekomst zullen daarom altijd enkele vervolgbehandelingen nodig zijn (zij het pas over enkele decennia).

Om weer een overzicht te krijgen, heb ik hier de grootste voor- en nadelen samengevat:

De voordelen van fineer

Fineer voordelen

 • Verbeterd uiterlijk van tanden: In tegenstelling tot andere behandelmethoden ziet keramiek er net zo mooi uit als gezonde tanden – daarom vertrouwen veel Hollywood-sterren erop.
 • Vorm & kleur kan nauwkeurig worden aangepast: Qua uiterlijk opent fineer veel mogelijkheden: bijvoorbeeld kleinere tandspleten, witte tanden of gewoon een stralende glimlach.
 • Hoge duurzaamheid: Correct gebruikt, kan fineer enkele jaren of decennia meegaan totdat ze opnieuw moeten worden gerepareerd. De materialen zijn ook voortdurend in ontwikkeling.
 • Direct resultaat: In tegenstelling tot beugels of beugels zijn er geen maanden behandeling nodig. Na het inbrengen is het resultaat klaar en blijft het zoals het is.
 • Relatief eenvoudig onderhoud: Eenmaal bevestigd, houden fineer meestal vast zonder verdere tussenkomst en zijn ze gemakkelijk schoon te maken vanwege het gladde oppervlak. Normale tandheelkundige zorg is vaak voldoende.

De nadelen van fineer

Fineer's nadelen

 • De hoge prijzen: Zoals reeds vermeld, kost fineer meer dan 1000 € per diafragma. Bovendien wordt dit bedrag zelden betaald door de zorgverzekeraar.
 • Verhoogde gevoeligheid van de tanden: door de geërodeerde tandmassa kunnen gevoeligere tanden optreden, vooral in de eerste maanden na het inbrengen.
 • Onbereikbaar: het verwijderen van fineer is een complexe procedure en zelfs dan kan het verwijderde glazuur niet volledig worden vervangen.
 • Enkele risico’s: Een ingreep in het gebit brengt altijd gevaren met zich mee. Behandelingsfouten, eerdere tandziekten of gewoon onjuiste zorg kunnen tot problemen leiden.

Alternatieven voor fineer

Aangezien fineer vrij duur is, zijn er natuurlijk een paar veelbelovende alternatieven.

Witte tanden van nature

Allereerst: in de meeste gevallen kunnen deze qua uiterlijk geen fineer bijhouden. Een kunststof vulling ziet er simpelweg niet zo echt uit als een keramisch paneel.

Toch kunnen kronen, tandbruggen of composietvullingen een goedkoper en vaak zeer aantrekkelijk alternatief zijn voor fineer. Bij malocclusies kunnen beugels of vaste beugels helpen.

Alternatief voor witte tanden

De meest voorkomende reden voor fineer is waarschijnlijk het verlangen naar witte tanden.

Om verkleuring op de tanden te verwijderen of gele tanden witter te maken, moet u op de hoogte zijn van de oorzaken van tandverkleuring. Alleen dan kun je effectieve maatregelen nemen om je tanden echt witter te maken.

Bleaching Strips Vergelijking

In dit artikel bespreek ik de redenen voor verkleurde tanden en mogelijke oplossingen – van goedkope huismiddeltjes tot professionele tandreiniging bij de tandarts.

Over het algemeen helpt consistente tandheelkundige zorg natuurlijk om lelijke vlekken of gele tanden te voorkomen.

Orale irrigators, interdentale borstels of tandzijde kunnen ook het poetsresultaat verbeteren en verkleuring van de tanden helpen voorkomen.

Bleken in plaats van fineer

Een andere mogelijkheid is bleken.

Echter, professioneel bleken bij de tandarts vrij duur en brengt ook enkele gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals gevoelig tandglazuur. Ik geef een kort inzicht in de voor- en nadelen van bleken in het bovengenoemde artikel over de methoden tegen tandverkleuring.

Een iets goedkopere methode is thuis bleken, wat gemakkelijk thuis kan worden gedaan. Deze bleekoptie heeft echter ook zijn nadelen en is veel minder effectief dan de behandelingen bij de tandarts.

Als je nog steeds geïnteresseerd bent, kun je hier mijn ervaringsrapport over bleekstrips vinden.

Conclusie over fineer

Ik hoop u met deze informatie een kort overzicht van fineer te hebben gegeven.

Ondanks enkele risico’s zijn ze vaak de beste optie voor visuele verfraaiing. Geen enkele andere behandelmethode biedt zo’n geweldig resultaat.

Maar je moet ook hoge prijzen en een soms ingewikkelde procedure verwachten. Als u zich hier niet door laat afschrikken, kunt u een consult met uw tandarts overwegen.

Voor alle anderen zijn er een paar goedkopere alternatieven (bijv. sonische tandenborstels, bijvoorbeeld van Philips Sonicare of tandenborstels van Oral-B), die in veel gevallen betrouwbaar werken en nuttige resultaten opleveren.