Gele tanden – Deze maatregelen helpen

Iedereen kent ze – gele tanden – verkleuring maakt het voor veel mensen moeilijk. In deze gids zijn er de beste manieren om terug te keren naar een stralende glimlach.

Gele tanden zien er niet alleen lelijk uit, maar zijn in veel gevallen een indicatie van slechte mondhygiëne.

Het is daarom de moeite waard om de oorzaken tot op de bodem uit te zoeken.

Wat te doen tegen gele tanden?

Ten eerste helpt het om duidelijk te maken hoe vaak je last hebt van gele verkleuring. Vaak geeft dit al informatie over hoe je de lelijke verkleuring in de toekomst kunt voorkomen.

  • Sporadisch: Als de gele coating voor een korte tijd verschijnt, zijn plaqueafzettingen op het tandoppervlak meestal de trigger. Dan is zeer grondig poetsen voldoende om de natuurlijke witheid van de tanden terug te krijgen. Na 1-2 dagen zouden de gele verkleuringen weer verdwenen moeten zijn.
  • Duurzaam: Bij langdurige verkleuring kunnen ook andere oorzaken in het geding komen, waarbij normaal tandenpoetsen vaak niet meer voldoende is. Het is mogelijk dat de verkleuring zich al in de bovenste lagen van de tand heeft genesteld en alleen kan worden bestreden door professionele reiniging of tanden bleken.

Gele tandplak kan verschillende oorzaken hebben, maar in ongeveer 90% van de gevallen is de trigger te vinden bij het (verkeerd) poetsen van je tanden.

Het beste is om een elektrische tandenborstel te gebruiken die je veel werk ontlast en de juiste poetstechniek vergemakkelijkt. Als je niet lang wilt zoeken, raad ik de testwinnaar Sonicare Diamond Clean en de budgettip Oral-B Pro 2 2000 aan.

De 5 meest voorkomende redenen voor gele tanden

Gebrek aan tandheelkundige zorg is de meest voorkomende reden voor gele tanden.

# 1 Gebrek aan mondhygiëne – Reden nr. 1 voor gele tandplak. Bijna altijd zijn een verkeerde poetstechniek of slechte verzorging de oorzaak (Hoeveel van ons flossen echt elke dag?). Als je last hebt van gele tanden, dan komt dat hoogstwaarschijnlijk door.

#2 Natuurlijke schaduw – De kleur van de tanden is genetisch bepaald – en sommige mensen hebben aanzienlijk gelere tanden dan anderen. Een lelijke tint geel vormt geen gezondheidsrisico, maar betekent vaak het tegenovergestelde: tanden met een bijzonder dikke beschermlaag calcium zijn vaak geel.

#3 Verkeerd dieet – Te veel suiker bevordert de vorming van gele tandplak op de tanden. Maar ook andere stimulerende middelen zoals thee, koffie of tabak leiden tot verkleuring (maar meestal zijn deze niet geel, maar donker).

Gele tanden Voeding
Het verkeerde dieet kan op korte termijn leiden tot gele plaque – als de tandheelkundige zorg op de lange termijn niet goed is, zullen zich ook donkere vlekken en permanente plaquecoating vormen.

#4 Leeftijd – In de loop van het leven blijft de beschermende laag van de tand slijten, wat leidt tot verkleuring. Met de juiste tandheelkundige zorg kan dit proces worden vertraagd, maar nooit volledig worden gestopt.

#5 Medicatie – Ook leiden sommige antibiotica en mondspoelingen met chloorhexidine tot verkleuring. Meestal is het resultaat echter eerder een bruine of grijze tint, die aanzienlijk verschilt van conventionele gele tanden.

Tip: In deze handleiding lees je meer over de oorzaken van gele/donkere vlekken op je tanden en leer je hoe je je tanden weer wit krijgt.

Wat je zelf kunt doen tegen gele tanden

De belangrijkste maatregel tegen gele tanden is natuurlijk een goede tandverzorging. Dit is – toegegeven, niet verwonderlijk – te lezen in elke gids voor de tanden.

Maar het is waar. Dit is precies waarom u zeker moet nadenken over uw eigen mondhygiëne.

Gele tanden Wat helpt?

Voor de meesten van ons is er zeker iets dat we beter kunnen doen:

  • Poets je echt je tanden met de juiste techniek? Of verwaarloos je vaak bepaalde gebieden zoals de achterste snijtanden?
  • Reinig de interdentale ruimtes dagelijks met Tandzijde? Een bijzonder groot aantal bacteriën vormen zich hier, die leiden tot afzettingen en slechte adem.

En zelfs als je elke dag een borstel pakt, kunnen er in de loop der jaren fouten in de reinigingstechniek zijn binnengeslopen. Bij twijfel kan het geen kwaad om je eigen tandarts om advies te vragen.

Tandenborstel & tandpasta hulp

In veel gevallen wordt ook aanbevolen om over te schakelen naar een elektrisch apparaat – dergelijke tandenborstels compenseren onjuiste poetstechnieken – oppervlakkige reiniging en kunnen zo de mondhygiëne verbeteren.

Veel elektrische tandenborstels hebben zelfs hun eigen bliksemmodi, die specifiek lelijke bedekkingen wegpoetsen.

Als je niet lang wilt kijken, raad ik de momenteel beste tandenborstel aan: de Sonicare Diamond Clean biedt alles wat belangrijk is voor een gezond gebit. Naast uitstekende reinigingsprestaties biedt het ook een bliksemmodus:

Lees Sonicare Diamond Clean Review

De juiste tandpasta kan ook helpen – whitening-varianten verwijderen verkleuring op het oppervlak.

U moet echter tandpasta’s met te veel slijtage vermijden, omdat ze het glazuur op de lange termijn en dus zelfs verwijderen meer Verkleuring.

Huismiddeltjes voor gele tanden

Er zijn veel “insider tips” die voor mooie tanden moeten zorgen. Sommigen van hen moeten echter met voorzichtigheid worden behandeld en kunnen zelfs het glazuur beschadigen.

  • Actieve kool of zuiveringszout verwijderen verkleuring, maar tegelijkertijd verwijderen ze de beschermende lagen van de tand zoals schuurpapier. Om deze reden worden dergelijke huismiddeltjes niet aanbevolen.
  • Kokosolie, aan de andere kant, is een interessant supplement. Het heeft een antibacteriële werking en kan de gezondheid van het gebit verbeteren als een extra (!) Verbeter de reinigingsmaatregelen.

Het juiste huismiddeltje kan dus zorgen voor mooiere tanden – maar geen enkel superfood ter wereld vervangt dagelijkse verzorging en een over het algemeen gezond voedingspatroon.

Het juiste dieet tegen gele tanden

Welk voedsel helpt bij gele tanden?

Op internet lees je ook steeds weer over het kleuren van voedsel. Wijn, thee of koffie bevatten kleurpigmenten die zich in de bovenste lagen van de tand nestelen en tot verkleuring leiden.

Deze vlekken zijn echter meestal donker of grijs. Gele plaque veroorzaakt ze meestal niet. Het afzien van dergelijke stimulerende middelen beschermt daarom alleen tegen zwarte vlekken.

Een onaantrekkelijke gele tint daarentegen wordt voornamelijk veroorzaakt door plaqueafzettingen – d.w.z. slechte mondhygiëne of suikerhoudend voedsel. Dus als je regelmatig last hebt van terugkerende gele tanden, dan helpt een verzaking van snoep (of een tandvriendelijk substituut zoals xylitol).

Helpt lippenstift bij gele tanden?

Ja, zelfs de juiste lippenstift kan ervoor zorgen dat je tanden er witter uitzien – net als de gebruinde huid in de zomer. Een donkere tint verhoogt het contrast op het gezicht en zorgt ervoor dat de tanden helderder lijken.

Natuurlijk bestrijdt zo’n truc de oorzaken van tandverkleuring niet – maar op korte termijn kun je zorgen voor een mooier tandbeeld. Als u echter permanent last heeft van gele tanden, dan zijn er ook professionele methoden:

Gele tanden laten behandelen bij de tandarts

Poetsen alleen is niet altijd genoeg om je tanden weer wit te krijgen: Misschien is de natuurlijke tint van je tanden nogal geelachtig of heeft hardnekkige verkleuring zich al in de bovenste lagen van de tanden genesteld.

Gele tanden behandelen bij de tandarts

Dan helpt vaak alleen een bezoek aan de tandarts, die kan helpen met wat maatregelen. Meestal is dit echter niet goedkoop, omdat zelfs de goedkoopste methode ongeveer 50-100 € kost.

Professionele gebitsreiniging tegen gele tanden

De arts reinigt de bovenste lagen van de tanden met een fijne zandstraal. Verkleuring, tandsteen en andere afzettingen lossen op en de tand glanst weer in zijn natuurlijke tint. Deze methode is vooral effectief wanneer de natuurlijke kleur van de tanden wordt gemaskeerd door slechte mondhygiëne.

Witter worden van gele tanden

Als de tanden een beetje witter moeten schijnen (buiten de natuurlijke schaduw), voert de tandarts een chemische tandenbleek uit. Deze maatregel kost enkele 100 € en is vrij complex. U kunt meer lezen over de exacte kosten, risico’s &procedure in dit artikel over tanden bleken.

Witte gele tanden thuis

Er zijn ook bleekvarianten voor thuis. Het bleken kan de behandeling bij de tandarts niet helemaal bijhouden, omdat het bleekmiddel lager geconcentreerd is. Toch kan deze methode ook helpen bij gele tanden. Hier lees je meer over Home Bleaching &Bleaching Strips van de drogisterij.

Fineer tegen gele tanden

Dunne keramische schelpen die op de tanden zijn gelijmd, beloven een nog beter resultaat. Dit verbetert niet alleen de kleur, maar ook de vorm (fineer kan bijvoorbeeld scheve tanden weer recht laten lijken). De behandeling is echter zeer complex en duur. Meer hierover lees je in dit artikel over fineer.

Samenvatting: Deze tips helpen bij gele tanden

Behandeling bij de tandarts is vrij kostbaar – en in de meeste gevallen kunt u deze dure bezoeken vermijden door consistente tandheelkundige zorg te nemen.

  1. Tandenpoetsen met de juiste techniek verwijdert betrouwbaar tandplak en voorkomt dat de gele tint permanent bezinkt.
  2. Zelfs als u uw tanden dagelijks poetst, bereikt de beste tandenborstel sommige plaatsen in de mond niet: alleen tandzijde komt tussen de tanden.
  3. Bacteriën nestelen zich ook op de tong, wat aanzienlijke verkleuring kan veroorzaken. Een tongreiniger zorgt voor een frisse adem.

Natuurlijk zijn er andere redenen voor gele tanden, maar in de overgrote meerderheid van de gevallen is mondhygiëne de belangrijkste reden.

Als u meer wilt weten over dit onderwerp, lees dan in de Gids voor witte tanden verder, waarin ik alle belangrijke bleekmethoden (inclusief goedkope huismiddeltjes) in meer detail beschrijf.