Actieve kool voor tanden: het riskante bleken van tanden in een oogopslag

Actieve kool belooft helderdere tanden zonder chemicaliën. In dit artikel lees je waarom de natuurlijke whitener werkt – en op de lange termijn nog steeds de tanden beschadigt.

In de afgelopen jaren is actieve kool steeds populairder geworden als alternatief voor het chemisch bleken van tanden.

Talrijke ervaringsrapporten op internet laten met voor-en-na foto’s duidelijk zien dat de houtskool de kleur daadwerkelijk kan verlichten.

Helaas vergeten de meeste bloggers de risico’s van het tandenpoetsen met actieve kool.

Daarom lees je hier alle belangrijke feiten:

 • Ik zal niet alleen ingaan op het werkingsmechanisme van actieve kool, maar ook uitleggen waarom het de tanden op de lange termijn nog meer kan verkleuren.
 • Ik presenteer ook een paar effectieve alternatieven voor steenkool – zowel goedkope huismiddeltjes als effectieve maar dure behandelingen in de spreekkamer van de dokter.

Hoe actieve kool wordt gebruikt

Tegenwoordig kan actieve kool (voor de tanden) in verschillende vormen worden gekocht:

Actieve kool ingrediënten

 1. Poeder– Actieve kool is verkrijgbaar als een conventioneel zwart poeder zonder toevoegingen.
 2. Inkapselen– Deze worden voor het schoonmaken in de mond gebeten en vergemakkelijken het aanbrengen.
 3. Als toevoeging – Steeds meer fabrikanten voegen actieve kool toe aan hun tandpasta’s om het effect te verbeteren.

In het volgende gedeelte wordt eerst gesproken over pure actieve kool in poedervorm (bijv. hier* beschikbaar op Amazon). Dit wordt gevolgd door ervaring met actieve kool als additief in tandpasta.

Het werkingsmechanisme van actieve kool

In de reclame van de fabrikanten is keer op keer van de “reinigende werking van steenkool” die Rede.

Is actieve kool schadelijk?
Actieve kool wordt voornamelijk gebruikt bij de filtratie van verontreinigende stoffen.
 • In feite wordt (actieve) houtskool al eeuwenlang in de geneeskunde gebruikt – zelfs vandaag de dag wordt het gebruikt in tabletten die gifstoffen uit het maagdarmkanaal absorberen.
 • De reden hiervoor wordt duidelijk onder de microscoop: andere stoffen kunnen zich gemakkelijk op het ruwe oppervlak nestelen. Actieve kool bindt eigenlijk vuil en verontreinigende stoffen aan zichzelf.

De voordelen van actieve kool in cosmetische producten zijn echter controversieel. Het tandenbleekeffect heeft nog een andere reden:

Waarom is actieve kool schadelijk voor tanden?

Op korte termijn verwijdert het zwarte poeder onzuiverheden op de tanden – maar de belangrijkste reden hiervoor zijn geen geheime eigenschappen, maar gewoon het poeder zelf.

 • De korrels van de kolen werken als een soort schuurpapier.die verkleuring van de tanden schrobt. Na een paar toepassingen kunnen de tanden zelfs helderder worden.
 • Conventionele tandpasta reinigt tanden op dezelfde manier. Naast ingrediënten zoals fluoride zorgen kleine reinigingslichamen in de tandpasta voor een stralende glimlach.

Actieve kool voor tandenpoetsen in tandpasta is logisch

In vergelijking met tandpasta heeft actieve kool echter een aanzienlijk hogere slijtage. En juist daarom is het aan te raden om het zwarte poeder (of andere bleekmiddelen zoals zuiveringszout) te vermijden.

Het poeder maalt het glazuur af en verruwt de tanden

Veroorzaakt de hoge slijtage op korte termijn werkelijk voor helderdere tanden kan het gebruik van actieve kool op de lange termijn precies het tegenovergestelde effect hebben.

 • De korrels verwijderen de beschermende laag van de tanden stuk voor stuk en leiden tot pijnlijke en dure gebitsproblemen, vooral op oudere leeftijd.
 • Bovendien ruw je het oppervlak van de tanden op – waardoor het gemakkelijker wordt voor tandplak en kleurpigmenten om na verloop van tijd te bezinken.

Regelmatig poetsen met actieve kool is daarom niet alleen riskant voor de gezondheid van het gebit, maar kan ook de natuurlijke Fa beïnvloeden.rbton van de tanden negatief.

Als je actieve kool ziet bij DM of andere drogisterijen, laat het dan beter op de plank liggen.

Geldt dit ook voor tandpasta met actieve kool of alleen voor poeder?

Actieve kool is niet alleen verkrijgbaar in poedervorm (die een VEEL te hoge slijtage heeft), maar wordt ook steeds vaker gebruikt in actieve koolmaskers, zeep of als additief in normale tandpasta’s.

Meer hierover lees je hier: Zwarte tandpasta in praktijktesten.

Het risico op gebroken tanden is bij dit type tandpasta niet zo groot, omdat de fabrikanten aan wettelijke eisen moeten voldoen.

actieve kool
Of de actieve kool in tandpasta echt mooiere tanden oplevert, is niet onomstotelijk bewezen.

Toch moet u sceptisch blijven, omdat in de meeste gevallen actieve kool slechts een verkoopargument voor marketing lijkt te zijn:

 • Actieve kool kan verontreinigende stoffen binden – maar tegen de tijd dat je de tube thuis opende, was de kool al weken in contact met de andere ingrediënten van de tandpasta (en had het zijn vervuilende bindende werking al verloren).
 • De actieve kool kan ook de slijtage verhogen – Hoewel tandpasta met hoge slijtage niet automatisch schadelijk is, kunt u beter vertrouwen op een gevoelige variant, vooral voor gevoelige tanden. Dit reinigt bijzonder zachtjes.

Info: Overigens wordt de slijtage uitgevoerd door middel van RDA-waarde gespecificeerd. Normale tandpasta’s hebben een waarde tussen de 40-80.

Samenvatting: Dit is hoe nuttig actieve kool is voor de tanden

Of het zwarte poeder echt werkt zoals de fabrikanten beweren, kan daarom worden betwijfeld.

Hoewel er nog geen wetenschappelijke studies op lange termijn zijn, is er veel dat erop wijst dat de actieve kool in tandpasta al lang heeft gereageerd met andere ingrediënten op het moment van poetsen en geen effect meer heeft in de mond.

Hoge slijtage beschadigt de tanden

Aan de andere kant bestaat er geen twijfel over de risico’s van overmatige slijtage – vooral als een puur poeder kan actieve kool de tanden permanent beschadigen en zelfs leiden tot meer verkleuring en gingivitis.

Wat zijn de alternatieven voor actieve kool?

Als u actieve kool voornamelijk voor witte tanden wilt gebruiken, zijn er enkele andere manieren om tandverkleuring te verwijderen.

In deze gids voor witte tanden bespreek ik de oorzaken van verkleuring en de meest effectieve maatregelen om het te elimineren. Het is dus het beste om daar verder te lezen als je geïnteresseerd bent in het onderwerp.

 • Belangrijk: Je moet geen wonderen verwachten van natuurlijke tandenbleekmiddelen – in de meeste gevallen kun je alleen de genetisch bepaalde schaduw van je tanden terugkrijgen.
 • Als u verder wilt dat tanden bleken, dan is dit meestal alleen mogelijk met chemische hulpmiddelen (dwz een professionele tanden bleken in de spreekkamer).

Als iemand je een zogenaamd wondermiddel wil verkopen, moet je sceptisch zijn.

Kokosolie als natuurlijk alternatief voor steenkool

In tegenstelling tot actieve kool zijn de positieve voordelen van kokosolie wetenschappelijk bewezen – je kunt hier meer over lezen in het bijbehorende artikel kokosolie voor de tanden.

Experts zien dit effectieve huismiddeltje echter ook alleen als Aanvulling tot een solide mondhygiëne met tandenborstel &tandzijde. Het kan dus geen kwaad om het volgende te onthouden als het gaat om tandenbleekmiddelen:

Conventioneel poetsen is de meest effectieve remedie voor van nature mooie tanden

Geen enkele superfood of geheime truc van het internet kan grondig poetsen vervangen door de juiste techniek.

elektrische tandenborstels voor witte tanden
Tandenpoetsen is de beste “truc” voor gezonde en stralende tanden. Een elektrisch apparaat (bijvoorbeeld tandenborstels van Oral-B of Philips Sonicare) ontlast u van veel werk.
 • Schrobben met de borstel verwijdert niet alleen gele tandplak, maar voorkomt ook dat kleurstoffen aan de tanden blijven kleven.
 • Het gebruik van tandzijde reinigt ook de openingen waarin een bijzonder groot aantal bacteriën zich ophoopt, wat leidt tot slechte adem en vlekken.

5 minuten per dag besteden aan schoonmaken is daarom de meest effectieve (en op de lange termijn zeker goedkoopste) manier voor mooie &witte ZäDit is de eerste keer dat we een debat over dit onderwerp hebben

Tanden bleken op natuurlijke wijze zonder actieve kool

De meesten van ons hebben wat in te halen als het gaat om mondhygiëne, daarom heb ik op deze pagina talloze handleidingen geschreven over verschillende aspecten van tandheelkundige zorg.

Je hoeft niet alles perfect te volgen , maar als je bijvoorbeeld niet zo grondig schoonmaakt als je zou moeten, dan kan een van de volgende tools de moeite waard zijn:

Elektrische tandenborstels – Met de juiste techniek is een handtandenborstel voldoende. Elektrische apparaten (waaronder tandenborstels zoals de Oral-B Pro 6000, sonische tandenborstels zoals de Philips Sonicare DiamondClean en ultrasone tandenborstels) zijn echter handiger en compenseren valse gewoonten.

Flossen – Wie gebruikt het echt elke dag? Als je dit niet aankunt, zijn er ook andere varianten zoals sticks en interdentale borstels.

Orale irrigators – flossdempen zweren ook bij deze producten, die de interdentale ruimtes reinigen door middel van een waterstraal. Dit is snel en gemakkelijker voor velen.

Als u meer wilt weten over witte tanden en tanden bleken, lees dan ga hier verder.

Ik hoop te hebben geholpen met deze gids voor actieve kool. Beveel het artikel aan kennissen en vrienden aan.

Interessante links over actieve kool

http://www.chemie.de/lexikon/Aktivkohle.html

https://roempp.thieme.de/roempp4.0/do/data/RD-01-01229

https://www.quora.com/Is-coal-useless-other-than-burning-for-fuel-or-iron-production