Tanden bleken – goedkope sets of tandarts?

De beste tandenbleeksets voor thuis. Zo effectief zijn ze in vergelijking met professioneel bleken bij de tandarts. Alle bleekmethoden, kosten & risico’s uitgelegd.

We dromen allemaal van helderwitte tanden…

… helaas volgt bij het kijken in de spiegel vaak desillusie:

In deze post leg ik alles uit wat belangrijk is.

Eerst zal ik het hebben over tanden bleken voor thuis (er zijn goedkope tandenbleeksets waarmee je je tanden witter kunt maken zonder naar de dokter te gaan).

Vervolgens beschrijf ik het proces, de risico’s &kosten van professioneel tanden bleken, die je alleen onder tandheelkundig toezicht in de praktijk krijgt.

Laten we beginnen met de goedkoopste optie:

Tanden bleken thuis

Sinds enige tijd zijn er vrij verkrijgbare bleeksets die je in drogisterijen of op internet kunt bestellen.

tanden bleken tanden
Tanden bleken zorgt voor witte tanden snel en gemakkelijk.

De meeste tandenbleeksets bestaan uit een gel die je op je tanden aanbrengt.

 • Bestraal daarna de mond gedurende enkele minuten met een UV-lamp (meegeleverd).
 • Herhaal deze stappen een paar keer totdat de schaduw van de tanden merkbaar lichter wordt.

Dit is handig en bespaart u stressvolle bezoeken aan de tandarts. Bovendien kost deze methode meestal minder dan 100 €… terwijl je 500€ en meer op tafel moet zetten voor professioneel bleken.

Geen wonder dus dat deze methode de laatste jaren steeds populairder is geworden. Er zijn nu talloze sets – waarvan sommige door mijn team – die ik heb getest.

De beste tandenbleeksets in vergelijking

Wanneer u een tandenbleekset koopt, moet u ervoor zorgen dat het actieve ingrediënt hier tandheelkundig is getest en goedgekeurd.

Bleekset op de proef gesteld

Sommige Engelstalige leveranciers verkopen whitening kits met agressieve chemicaliën die, bij verkeerd gebruik, ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken (en daarom niet voor niets niet zijn toegestaan in Europa).

Let daarom op betrouwbare aanbieders bij het kopen om aan de veilige kant te blijven. Ik heb goede ervaringen met de volgende tandenbleeksets:

DiamondSmile Tanden bleken

De sets van DiamondSmile behoren tot de meest populaire en betrouwbare tandenbleekproducten ooit.

Aanbeveling
Diamond Smile Afbeelding
Direct naar de winkel
De sets van DiamondSmile worden wereldwijd al door meer dan 100.000 mensen gebruikt en zorgen voor natuurlijk mooie tanden.
FUNCTIES
 • Geld-terug-garantie
 • Witte tanden vanuit het comfort van uw eigen huis
 • Kortingscode voor 20% korting: Lachen20

Naast de gel, die je bestraalt met een UV-lamp zoals hierboven beschreven, zijn er ook andere varianten (bijvoorbeeld een bleekstokje, waarmee je specifiek lelijke vlekken kunt behandelen).

Ga voor meer informatie naar de winkel van de fabrikant of lees dit uitgebreide rapport over tanden bleken door DiamondSmile:

Lees de DiamondSmile review

Sunnysmile Smartbleaching

Sunnysmile gooit het over een iets andere boeg.

Aanbeveling
zonnige glimlach zahNBleaching Afbeelding
Direct naar de winkel
Sunnysmile Tanden bleken
De sets van Sunnysmile voorzien van speciale whitening gels + UV licht voor natuurlijk stralende tanden.
FUNCTIES
 • Witte tanden van thuis
 • Smartphone-app voor eenvoudig gebruik
 • Kortingscode voor 15% korting: sunnysmile15

Naast de gel+ lamp is er ook een app voor de smartphone. Het legt stap voor stap de juiste toepassing uit en maakt het kinderspel.

Lees Sunnysmile beoordeling

Hismile Bleekkit

Deze set is een insidertip, vooral op Instagram – maar het is momenteel alleen beschikbaar op Engelse sites (maar in ieder geval goedgekeurd in het VK).

Toch zou ik u adviseren om een Duitstalige provider te gebruiken – als u vragen of bijwerkingen heeft, heeft u altijd een directe contactpersoon.

Lees HiSmile beoordeling

Andere alternatieven voor thuis

Naast de genoemde bleekgels zijn er nog vele andere producten voor het bleken van tanden.

In de regel werken deze niet zo effectief, maar bieden ze andere voordelen (zoals een goedkopere prijs of eenvoudigere toepassing). Van sommige is echter in tests aangetoond dat ze volledig ineffectief of zelfs schadelijk zijn – pas op!

Dus laten we de meest voorkomende bleekproducten in volgorde doornemen:

Bleekstrips

Met bleekstrips kun je specifiek de voortanden behandelen. Ze zijn goedkoop en maken meerdere toepassingen mogelijk. De ervaring leert dat ze voor veel mensen goede resultaten opleveren.

Het enige echte nadeel is de lange gebruiksduur: je moet de meeste strips ongeveer 30-60 minuten in je mond laten en deze stap op de volgende dagen herhalen.

Afgezien daarvan bieden ze een snelle introductie tot de wereld van bleken:

De volgende strips worden aanbevolen:

 1. Testrapport Onuge White Strips – populaire bestseller
 2. Review Stella White Strips – een bijna even populair alternatief
 3. Testrapport Crest White Strips – Insider tip

Bovendien kunt u bladeren door de winkels van bleeksetfabrikanten die hierboven zijn gekoppeld – bijna elk van hen biedt strips van hoge kwaliteit.

Lees bleekstrips vergelijking

Tanden Whitening Pins

Deze pennen zijn geschikt voor het gericht bleken van donkere vlekken en vlekken.

Afhankelijk van de aard van de tanden is uniforme toepassing vrij moeilijk. Persoonlijk zou ik ze daarom alleen aanraden naast andere methoden.

Tandvizieren voor thuis

Tandvizieren zoals die van Zata-Clip maskeren niet alleen ernstige verkleuringen, maar helpen ook om malocclusies te verbergen.

Het vreemde lichaamsgevoel schrikt veel gebruikers echter af. Als u geïnteresseerd bent in meer informatie, lees dan de gelinkte getuigenis.

Whitening tandpasta

Producten zoals de Marvis Whitening tandpasta of de tandpasta van Blackwood beloven witte tanden door normaal poetsen.

De arbrieb zorgt voor witte tanden

Wees echter voorzichtig. Aan de ene kant worden deze tandpasta’s niet lichter dan de natuurlijke schaduw en aan de andere kant kunnen ze de natuurlijke beschermlaag van de tanden na jaren van gebruik verwijderen.

Hetzelfde geldt trouwens voor veel huismiddeltjes:

Blijf uit de buurt van zuiveringszout &actieve kool

Zuiveringszout en actief koolpoeder (niet de fijnere variant in geteste tandpasta) werken als schuurpapier en kunnen de tanden beschadigen. Zeker in combinatie met zuren.

Baking soda tanden bleken

Andere huismiddeltjes daarentegen zijn nuttig. Tandenpoetsen of spoelen met kokosolie heeft een antibacteriële werking en zorgt in ieder geval voor minder tandplak. Dit is echter niet te vergelijken met echt bleken.

Effectiviteit van tanden bleken thuis vs tandarts

De actieve ingrediënten van de individuele sets verschillen en tanden reageren natuurlijk niet altijd op dezelfde manier – om deze reden zijn er geen garanties tijdens het bleken.

 • In de regel fleuren vrij verkrijgbare producten uw tanden op met 1-2 nuances.
 • Vertaald betekent dit: Tanden bleken voor thuis zorgt in het beste geval voor natuurlijk witte tanden.

De ervaring leert dat dit bijna exact overeenkomt met het schoonheidsideaal van de meeste van mijn lezers. We willen een helderwitte glimlach, maar altijd nog steeds natuurlijk en niet te kunstmatig.

Witte tanden met witte stroken

Voor een opvallende witte Hollywood-glimlach moet je echter je toevlucht nemen tot het duurdere tanden bleken bij de tandarts – sterkere chemicaliën worden hier gebruikt om grote veranderingen aan te brengen.

Zelfs met zeer donkere verkleurde tanden is bleken misschien niet genoeg voor thuis. Helaas gaat proberen over studeren – er is geen betrouwbare manier om het eindresultaat van tevoren te bepalen.

Omdat tandenbleeksets zoveel goedkoper zijn en minder ingewikkeld dan professioneel bleken, zou ik het eerst proberen. Vaak is het resultaat voldoende en bespaar je veel geld.

Tanden bleken voor en na

Zoals ik al zei, hangt het uiteindelijke resultaat sterk af van het actieve ingrediënt en de conditie van je tanden (als hardnekkige plaque de reden is voor verkleuring, zal het vroeg of laat ook de gebleekte tanden bedekken).

Resultaat tanden bleken
Het is het beste om niet te veel nadruk te leggen op voor-en-na foto’s. Vaak is er sprake van bedrog en geven de vergelijkingen weinig informatie over je persoonlijke eindresultaat. Alleen proberen helpt.

De meeste aanbieders publiceren een voor-en-na vergelijking op hun websites, waarmee u een indruk kunt krijgen (bijvoorbeeld op de diamondsmile website waarnaar hierboven wordt gelinkt).

Maar ik zou niet te veel aandacht besteden aan dergelijke voor-en-na-foto’s – onze tanden zijn gewoon te verschillend om echt zinvolle conclusies te trekken. Het enige wat hier helpt is om het uit te proberen.

Tanden bleken thuis vs tandarts: kosten

Hier vindt u de kosten van de afzonderlijke methoden in één oogopslag:

Whitening methode Kosten Effectiviteit
Vrij verkrijgbare bleekmiddelen 30-90€ Maakt tanden witter dan de natuurlijke schaduw.
Home Bleaching (tandarts) 300-800€ Het hoger geconcentreerde bleekmiddel zorgt voor een helderder en langduriger resultaat.
Tanden bleken in de praktijk 400-1000€ Nog geconcentreerder. Mag alleen onder professioneel toezicht worden gebruikt.

Gezien de hoge kostenverschillen zou ik eerst de goedkopere tandenbleeksets voor thuis proberen. Als ze goed genoeg werken, kunt u veel geld besparen.

Natuurlijk is het altijd zinvol om uw eigen tandarts om advies te vragen – omdat de meest effectieve tanden bleken alleen beschikbaar is onder medisch toezicht:

Wat is professioneel tanden bleken precies?

Verkleuring op tanden kan mechanisch worden verwijderd door uw tandarts tijdens een tandreiniging.

Tanden bleken bij de tandarts

Tanden bleken daarentegen maakt gebruik van chemicaliën die het glazuur binnendringen en het van binnenuit witter maken.

 • In tegenstelling tot andere technieken die vuile tanden proberen schoon te maken, is tanden bleken een chemische procedure.
 • De tandarts bleekt je tanden meestal met de werkzame stof waterstofperoxide (die bijvoorbeeld ook wordt gebruikt bij het bleken van haar).

Het doel kan zowel zijn om een natuurlijk witte kleur van de tanden te bereiken – of om ze verder te bleken om een stralende Hollywod-glimlach te bereiken.

Hoe lang bestaat het bleken van tanden al?

De eerste pogingen om tanden te reinigen met chemische middelen werden al in de 18e eeuw gedaan.

Tanden bleken tandarts
Tanden bleken is geen nieuwe uitvinding – maar moderne methoden zijn veel effectiever en veiliger.
 • In die tijd werden natuurlijke zuren, voornamelijk uit dierlijke urine, gebruikt om verkleuring op de tanden te elimineren.
 • In de VS zijn witte tanden een goede zaak en het bleken van tanden is al tientallen jaren een veel voorkomende procedure.

In Duitsland daarentegen is tanden bleken pas zo’n 15 jaar populair. Maar de vraag en praktijken die tanden bleken aanbieden, nemen gestaag toe.

Wanneer is tanden bleken nodig in de spreekkamer van de arts?

In de loop der jaren verkleuren de tanden van mensen automatisch.

Tanden bleken op oudere leeftijd
Op oudere leeftijd verkleuren de tanden op een volledig natuurlijke manier – zelfs met consistente zorg.

Dit is een volledig natuurlijk proces, dat als zodanig gedurende een lange periode is uitgevoerd.werd genomen.

 • Hoe ouder je bent, hoe hoger de concentratie metabole afbraakproducten in de tandsubstantie.
 • De tand wordt dunner en lijkt vaak vervaagd, geelachtig of ziekelijk – ondanks dagelijkse tandheelkundige zorg – regelmatige bezoeken aan de tandarts.

Daarnaast zijn er voedingsmiddelen en dranken die langzaam maar zeker de tanden verkleuren.

Voedingsmiddelen die tanden verkleuren

De meest bekende en wijdverspreide oorzaken van gelige tanden zijn

 • Koffie
 • Thee
 • Nicotine
 • Rode wijn

Een gebrek aan tandheelkundige zorg leidt ook tot afzettingen, cariës en verkleuring van de eens witte tanden. Om de oorspronkelijke staat op zijn minst visueel te herstellen, werd het bleken van tanden uitgevonden.

Welke soorten tanden bleken bij de tandarts zijn er?

Voor een professionele behandeling moet u altijd een tandarts of een speciale, cosmetische tandartspraktijk raadplegen.

Soorten tanden bleken
Vóór de behandeling moet u de ruwe verschillen tussen de individuele bleekvarianten kennen.

Er worden verschillende soorten tanden bleken aangeboden. Ik zal u hier hieronder in meer detail aan voorstellen.

Naast een professionele tandenbleekbehandeling zijn er ook verschillende producten die tanden bleken of tanden bleken voor thuisgebruik aanbieden.

Deze producten zijn echter niet te vergelijken met het daadwerkelijk bleken van tanden. Toch zal ik deze producten in de loop van de tekst ook bespreken.

Tanden bleken met de Home Bleaching Methode

Bij zogeheten thuisbleken voer je een deel van de behandeling thuis (maar nog onder gebitsbegeleiding) uit.

Aan het begin van de behandeling zal uw tandarts of tandtechnisch laboratorium een kunststof tandheelkundige spalk maken die individueel is afgestemd op uw behoeften.

Thuis Bleken
Het bleekmiddel in de spalk werkt enige tijd en kleurt de tanden helder.

Uw tandarts zal dan uitleggen hoe u de spalk en een chemische stof met waterstofperoxide thuis kunt gebruiken.

In de regel moet u de chemische stof op de tandheelkundige spalk aanbrengen en deze vervolgens gedurende een bepaalde periode dragen. De chemische stof dringt de tand binnen en zorgt voor de gewenste bleekvorming.

Voordelen van de Home Bleaching Methode

Goedkoper dan andere bleekmethoden

Nadelen van de Home Bleaching Methode

Het duurt aanzienlijk langer dan andere tandenbleekprocedures (tot 8 weken), maar is minder effectief

Als u de dosering van bleekmiddel verprutst, kan dit leiden tot schade aan de tand en het tandvlees (gingivitis)

Het dragen van de tandheelkundige spalk is ongemakkelijk en kost enige tijd.

In dit artikel lees je meer over thuis bleken thuis.

Tanden bleken met de In Office Bleaching methode

Niet voor niets wordt deze methode van tanden bleken ook wel power bleaching genoemd. Het is de snelste en meest effectieve manier om je tanden op korte termijn witter te maken.

Tanden bleken behandeling
Voor het bleken zal uw tandarts de juiste tandkleur kiezen.

Bij tanden bleken op kantoor voert de tandarts de behandeling uit in zijn praktijk.

 1. In principe werkt de methode op dezelfde manier als thuis bleken, maar met een veel meer geconcentreerde chemische oplossing die de tandarts rechtstreeks op de tanden aanbrengt.
 2. Een speciale lichtbestraling (laser of UV) versterkt het bleekeffect en na 20 tot 30 minuten kunt u zich verheugen op aanzienlijk wittere tanden.

Vaak zijn twee behandelingen voldoende om je gebit de gewenste lichtere tint te geven.

Voordelen van de In-Office Bleekmethode

Zeer snel en uiterst effectief

Nadelen van de In-Office Bleaching Methode

Aanzienlijk hogere kosten voor het bleken van tanden

Doet tanden bleken pijn?

Bij het bleken van de tanden worden chemicaliën gebruikt die een zeer agressief effect hebben.

Tanden bleken pijn
Na het bleken van tanden zijn pijngevoelige tanden normaal – ze kalmeren na een paar dagen weer.

Daarom zijn zorgvuldige verwerking en grondige bescherming van tandvlees en mondholte cruciaal voor pijnloze behandeling.

Om deze reden,nn Ik raad alleen aan om tanden bleken alleen door experts te laten uitvoeren. Na de behandeling kunnen zeer gevoelige reacties op de nek van de tanden optreden over een korte periode van tijd.

Dit mag echter niet langer dan twee of drie dagen duren. Als preventieve maatregel kan uw tandarts ook een speciale beschermende behandeling van de tandenhalzen uitvoeren.

Hoe lang duren de effecten van tanden bleken?

Zowel de uiteindelijke tandkleur als de tijdsduur waarin het bleekeffect aanhoudt, variëren van patiënt tot patiënt.

Doorslaggevende factoren zijn:

 1. De tandsubstantie – hoe ouder je tanden zijn, hoe groter de kans dat ze na enige tijd weer verkleuren.
 2. De grondigheid van tandheelkundige zorg – als voedseldeeltjes op de bovenste lagen worden afgezet, bedekken ze uw witte tanden.
 3. Toename van producten &eetgewoonten – Vlekken op voedsel kunnen leiden tot herverkleuring van de tanden.

Het is dan ook heel normaal dat er in de loop van de tijd nieuwe tandverkleuringen ontstaan, waardoor een nieuwe behandeling noodzakelijk is.

Een richtlijn: De meeste resultaten van professioneel tanden bleken beginnen zichtbaar te verdwijnen na ongeveer 2 jaar.

Deze waarde is van toepassing op bleken op kantoor. De behandeling thuis maakt gebruik van een zwakker actief ingrediënt en duurt daarom meestal 1-1,5 jaar.

Wat kan ik doen om mijn tanden langer wit te houden na het bleken van de tanden?

Vermijd de genoemde voedingsmiddelen, die bekend staan om de verkleuring van de tanden.

Duur tanden bleken
De duur van het bleekresultaat ligt in uw eigen handen.

Daarnaast is intensieve en grondige gebitsverzorging essentieel om verkleuring en aantasting van de tanden te voorkomen.

 • Overdrijf het echter niet: vermeende geheime trucs zoals actieve kool, zwarte tandpasta of zuiveringszout helpen niet.
 • Ze vallen het glazuur aan en zorgen alleen voor kortdurende whitening. Op de lange termijn leidt de schade tot nog meer verkleuring!

Veel tips over hoe je je tanden van nature langer wit kunt houden, zijn te vinden in deze gids voor witte tanden.

Hoe vaak kan ik tanden bleken herhalen?

Alleen uw tandarts kan deze vraag beantwoorden.

Risico's op het bleken van tanden
Tanden bleken mag alleen worden uitgevoerd met gezonde tanden.

Aan de ene kant kan hij precies inschatten welke successen een hernieuwde tandenbleken kan opleveren en aan de andere kant kan hij beoordelen hoe goed uw tanden het behandelingsproces verdragen.

 • Er zijn enkele risico’s met het bleken van tanden (meer hierover hieronder), daarom moet uw arts ervoor zorgen dat er vóór de behandeling geen schade aan uw gezondheid is.
 • Kortom, gezonde tanden verdragen verschillende behandelingen – er is meestal niets tegen het uitvoeren van het bleken na 2 jaar.

Omdat tanden bleken geen goedkope behandeling is, moet u ook rekening houden met de kosten van het bleken van tanden.

Hoeveel kost professioneel ophelderen precies?

De kosten van het bleken van tanden variëren sterk en elke tandarts berekent het individueel voor elke patiënt.

Kosten tandheelkundige behandeling

Tanden bleken in Berlijn kan bijvoorbeeld aanzienlijk duurder zijn dan gelijkwaardig tanden bleken in Hamburg of tanden bleken in Keulen. Ik raad u aan om verschillende kostenramingen te verkrijgen en uzelf ook te informeren over de reputatie van de praktijk.

Geschatte prijzen voor tanden bleken bij de tandarts

Thuis bleken: Een gebruikelijke gemiddelde prijs voor een thuisbleekbehandeling kan tussen de 300 en 500 euro kosten, afhankelijk van de beginsituatie en praktijk.

Op kantoor & Power Bleaching: Voor een bleekbehandeling op kantoor moet u daarentegen tussen de 400 en 700 euro plannen.

Zoals je kunt zien, is het een vrij kostbare aangelegenheid om net zo stralend te glimlachen als de sterren.

Dekt de zorgverzekering de kosten van mijn tandenbleken?

Aangezien tanden bleken een puur cosmetische behandeling is, dekt de wettelijke ziektekostenverzekering de kosten niet.

Alleen in zeer zeldzame gevallen kan de zorgverzekeraar een behandeling overnemen (bijvoorbeeld als medicatie leidt tot een permanente verkleuring van de tanden).

Maar zelfs in dergelijke gevallen moet u geloofwaardig bewijzen dat de behandeling(en bijvoorbeeld psychische problemen veroorzaakt door permanent gele tanden).

Als u een particuliere ziektekostenverzekering of aanvullende tandartsverzekering heeft afgesloten, controleer dan in uw contract of deze de kosten van het bleken van tanden dekt en zo ja, in welke mate.

Zijn er manieren om te besparen op het bleken van tanden?

Zoals bij alle uitgebreide behandelingen, is voorzichtigheid geboden als het gaat om sparen.

Ik raad aan om tanden bleken alleen door professionele tandartsen of tandartspraktijken te laten uitvoeren. Maar hun diensten hebben ook hun prijs.

Kosten voor het bleken van tanden
De kosten van bleken verschillen vaak drastisch – vraag altijd een 2e mening.

Het is altijd de moeite waard om prijzen te vergelijken, maar op het gebied van tanden bleken kan “goedkoop of goedkoop” helaas vaak nadelen hebben. Het gebruikte werkzame bestanddeel kan ernstige irritatie veroorzaken bij verkeerd gebruik.

Als tanden bleken te duur voor je is, lees dan verder. Na het volgende hoofdstuk over de risico’s zal ik mogelijke alternatieven bespreken, die vaak veel goedkoper zijn dan een tandenbleekbehandeling.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van de actieve ingrediënten?

Omdat agressieve chemicaliën worden gebruikt bij het bleken van tanden, is professionele behandeling de beste bescherming tegen mogelijke gezondheidsrisico’s.

Toch kan het soms leiden tot “brandwonden” & zwelling op het tandvlees. Gevoelige tandhalzen zijn een ander typisch gevolg van het bleken van tanden.

Feit: In de regel vormen professioneel uitgevoerde tandenbleekbehandelingen geen risico voor gezonde tanden.

Om mogelijke schade aan het glazuur te voorkomen en sensibilisatie van de tandenhalzen te voorkomen, is daaropvolgende fluoridering van de tanden nuttig.

De meeste tandartsen voeren deze behandelingsstap automatisch uit na het bleken van tanden.

kiespijn
Goede nazorg vermindert het risico op pijn na het bleken.

Voor wie wordt gebleekt? niet Aanbevolen?

Als u al last heeft van gevoelige tandhalzen, moet u voorlopig geen tanden bleken.

 1. Behandeling wordt ook niet aanbevolen voor acute gevallen van rotte tanden als gevolg van cariës of parodontitis.
 2. Ook kan frequent bloedend tandvlees of een slechte adem een indicatie zijn dat er iets mis is met de tanden.
 3. Zelfs met een beugel of koudegevoelige tanden moet je bleken uitstellen tot later.

Voor dode tanden (bijv. na wortelkanaalbehandeling) werken de hier genoemde methoden niet. Hier helpt een zeer complexe en dure bleek van binnenuit. Een kroon is echter meestal goedkoper en gemakkelijker.

De bleekmethode die wordt gebruikt voor dode tanden is het zogenaamde lopen bleken.. De tandarts boort een gat in de dode tand en vult er bleekmiddel in. Na het bleken sluit hij het gat weer en ziet de tand er helderder uit.

Althans, zo werkt het in het beste geval – sommige dode tanden blijven helaas donker.

Samenvatting: Zorg ervoor dat zowel je tanden (verwijder alle cariës) als je tandvlees eerst behandeld zijn en helemaal gezond zijn voordat je een tandenbleekbehandeling krijgt.

Is er tanden bleken zonder peroxide?

Er zijn producten op de markt die tanden bleken zonder peroxide beloven. Hun effectiviteit is echter controversieel.

Tandartsen en tandartspraktijken gebruiken meestal altijd waterstofperoxide bij het bleken van tanden, omdat is bewezen dat het de beste resultaten belooft.

Tanden bleken werkt niet voor een kunstgebit

Het actieve ingrediënt reageert alleen met natuurlijk tandglazuur. Een kunstgebit maakt geen vlekken op het bleken van tanden.

Tanden bleken van een kunstgebit
Bestaande kunstgebitten verkleuren niet.

Dit betekent dat hoewel de natuurlijke tanden na de behandeling wit knipperen, kunstmatige materialen nog meer opvallen. Dus allemaal:

 1. Tandvullingen: Als je er al tandgaten mee hebt gesloten, zijn ze nu duidelijk zichtbaar.
 2. Kronen: Je moet de kunsttanden vervangen zodat de kleur weer past. Vooral bij implantaten kan dit kostbaar zijn.
 3. Kunstgebit: Naast het derde kunstgebit zijn er ook gedeeltelijke kunstgebitten, die dan niet meerdere hebben.r om overeen te komen met de gebleekte tanden.
 4. Tandheelkundige bruggen: Hetzelfde geldt voor bruggen, die vaak meerdere tanden vervangen en tandspleten dichten.

Elke bleekking die veel verder gaat dan de natuurlijke tandkleur veroorzaakt problemen. Theoretisch zou u de vullingen en het kunstgebit kunnen vervangen, maar elke tandarts zal u dit afraden.

Dit zou niet alleen hoge kosten met zich meebrengen, maar ook onnodige risico’s voor uw gezondheid. Als je bijvoorbeeld bestaande vullingen hebt uitgeboord, gaat er altijd tandsubstantie verloren.

En als het eenmaal weg is, is het niet mogelijk om het tandglazuur opnieuw op te bouwen.

Wat zijn de alternatieven?

Er zijn verschillende alternatieven voor het bleken van tanden, wat ook kan leiden tot wittere of helderdere tanden.

Tandkleur bleken bij de tandarts
Er zijn alternatieven voor bleken , maar ze zijn meestal niet zo effectief als chemisch bleken.

Een van de meest voorkomende varianten is een professionele tandreiniging door uw tandarts.

 1. Maar verwacht niet te veel: deze methode helpt alleen als verkleuring de natuurlijke tandtoon maskeert.
 2. Als je een whitening wilt die verder gaat dan de natuurlijke witheid van je tanden, dan heb je bijna alleen de chemische manier.
 3. Fineer zijn flinterdunne schelpen gemaakt van keramiek of plastic die u kunt gebruiken om uw tanden te mengen. Vermeers worden voornamelijk gebruikt wanneer individuele tanden een nieuwe tandkleur moeten krijgen. Met kosten tot 1500 euro per Vermeer is dit een zeer kostbaar alternatief.

Op dit punt vat ik echter de belangrijkste tandheelkundige zorgtips samen. Ze zijn de belangrijkste maatregel voor witte tanden en cruciaal, zelfs bij kunstmatig bleken.

Want als je na het bleken je tanden niet regelmatig poetst, dan bedekken afzettingen &tandsteen snel je mooie lichte kleur.

Grondige tandheelkundige zorg voor gezonde tanden

De beste preventie van gele tanden en kiespijn is grondige mondhygiëne: idealiter moet u uw tanden na elke maaltijd of minstens 2-3 keer per dag reinigen.

Houd er rekening mee dat na het eten een wachttijd van dertig minuten nodig is om het glazuur niet aan te vallen.

Aanbeveling voor gezonde tanden: De Sonicare Flexcare Platinum overtuigd in de test met een zeer grondige reiniging , ontlast u van veel werk bij het reinigen.

Als je wat geld wilt investeren in je gezondheid, dan zijn er naar mijn mening weinig betere opties. Hier vindt u de prijs*.

Zorg er bij het poetsen voor dat je de tanden van alle kanten reinigt en vergeet de ruimtes tussen de tanden niet.

 1. Elektrische tandenborstels & sonische tandenborstels vergemakkelijken een goede reiniging, zelfs als u de techniek niet perfect beheerst.
 2. De interdentale ruimtes kunnen het beste worden gereinigd met tandzijde of interdentale borstels (zelfs de beste tandenborstel bereikt deze plaatsen niet).
 3. Een fluoridehoudende tandpasta verwijdert niet alleen voedselresten, maar voorziet je tanden ook van belangrijke mineralen en een beschermende film tegen tandbederf.

Met deze 3 punten heb je alles behandeld wat belangrijk is op het gebied van mondhygiëne.

Alternatieven voor tanden bleken
Vul uw tandheelkundige zorg aan met een paar effectieve huismiddeltjes.

Voor nog meer bescherming tegen rotte tanden kun je je poetsroutine ook aanvullen met de volgende insidertips.

 • Orale irrigators zijn een geweldig alternatief voor flossen (als je ze helemaal niet aankunt) en zijn geschikt voor snelle reiniging tussendoor.
 • Tongreinigers helpen bij het verwijderen van lelijke tongcoating (een veel voorkomende trigger van slechte adem). Dit zorgt voor witte tanden en een frisse adem.
 • Naast een goede tandpasta zijn er ook effectieve huismiddeltjes voor tandverzorging: olijf- of kokosolie zijn geschikt als natuurlijk mondwater. Xylitol is een tandvriendelijke vervanger voor suiker.

Naast de dagelijkse reiniging is nog iets belangrijks om het gebit zo goed mogelijk te beschermen en ziekten zo vroeg mogelijk op te sporen: regelmatige bezoeken aan de tandarts.

Conclusie: Vaak is er geen alternatief voor professioneel tanden bleken

Als je wilt glimlachen als de sterren, moet je net als zij diep in je zak graven.

Professionele tanden bleken behandelingenind niet bepaald goedkoop, maar levert bijna altijd het gewenste effect, en dat binnen een paar dagen.

Maar: De beste basis voor witte tanden is een grondige gebitsverzorging, en dit is zo goed als gratis.

Inhoudsopgave