Pijngevoelige tanden: alles wat u erover moet weten

Onaangenaam ongemak bij het eten of plotselinge pijn bij te warme of koude dranken – velen van ons hebben last van gevoelige tanden. Maar wat zijn de precieze oorzaken en welke effectieve maatregelen zijn er?

Heb je ooit plotselinge , onverwacht zeer gevoelige pijn in je tanden gevoeld bij het drinken van warme of koude dranken?

 • Of heb je iets gegeten en heb je vervelende pijn ervaren?
 • De oorzaak van deze pijn zijn vaak pijngevoelige tanden.

Waarom de tanden ineens gevoelig reageren en wat je op de lange termijn kunt doen tegen pijngevoelige tanden, leggen we in dit artikel uit.

De belangrijkste maatregel voor pijngevoelige tanden

De meeste mensen reageren erg bang wanneer hun tanden plotseling pijn beginnen te doen bij het tandenpoetsen, het eten van ijs of het drinken van koffie.

Behandeling bij de tandarts

 • In plaats van direct op zoek te gaan naar huismiddeltjes voor pijngevoelige tanden, moet je echter eerst een afspraak maken met je tandarts.
 • Hoewel er enkele typische triggers zijn voor plotselinge kiespijn, moet de mening van een expert altijd de basis van uw behandeling zijn.

Vooral in het geval van cariës of tandvleesproblemen heeft u het deskundige advies en de behandeling van een tandarts nodig.

Plotselinge pijn in de tanden

Soms zijn echter slechts zeer eenvoudige irritaties van het tandvlees verantwoordelijk voor het feit dat de tanden gevoelig reageren en een tijdje bijzonder gevoelig zijn voor pijn.

warme koude temperatuur pijn

In de meeste gevallen is dit een kortdurende aangelegenheid – de pijn zou na enige tijd moeten verdwijnen.

Heb je bijvoorbeeld iets bijzonder hards gegeten (zoals noten of pitten) voordat je de pijn voor het eerst voelde? Of muesli of graanbroodjes?

De inspanning om heel hard te bijten kan de tanden gevoeliger maken. En kleine korrels van rollen of granen kunnen tussen de tand en het tandvlees komen en daar irritatie veroorzaken, wat zich manifesteert in gevoelige pijn.

Verkeerd tandenpoetsen kan op lange termijn gevoeligheid veroorzaken

Tandenpoetsen kan ook een oorzaak zijn van pijngevoelige tanden.

 1. Heb je onlangs een nieuwe tandenborstel gekocht?
 2. Of gebruik je een tandpasta voor witte tanden of tegen verkleuring?

Blootgestelde tandhalzen door poetsen

Vaak is de verkeerde poetstechniek de schuld van te gevoelige tanden.

Tandpasta’s met witte tanden bevatten kleine schurende deeltjes die niet alleen verkleuring verwijderen, maar soms ook het beschermende glazuur – wat kan leiden tot gevoelige tanden.

Als de pijn net voor de eerste keer is verschenen, maak je dan niet te veel zorgen.

Meer dan 30 procent van alle mensen heeft in de loop van hun leven symptomen van gevoelige tanden.

In veel gevallen zijn er geen ernstige oorzaken die een behandeling door de tandarts noodzakelijk maken. Na korte tijd verdwijnt de pijn weer.

De meest voorkomende oorzaken van pijngevoelige tanden

 1. Eén verkeerde tandenborstel en verkeerde poetstechniek (te veel druk)
 2. Verkeerde tandpasta met te veel slijtage (vooral bij whitening varianten)
 3. Irritatie of ontsteking van het tandvlees (bijv. als gevolg van beginnende parodontose)
 4. Natuurlijke achteruitgang van tandvlees op oudere leeftijd (zorgt voor blootgestelde tandhalzen)
 5. Cariësbesmetting van de tanden of andere ziekten als gevolg van gebrek aan tandheelkundige zorg

Hoe ontstaat de pijn in de tand precies?

Onze tanden zijn bedekt met een stof die de tanden beschermt.

Structuur van de tand

De structuur van een tand

 • Dit zogenaamde tandglazuur ligt als een stevige beschermlaag boven hun tanden en strekt zich uit van de rand van het tandvlees tot de kroon van de tand.
 • Hoe ouder we worden, hoe meer het tandvlees zich terugtrekt, waardoor delen van de tand worden blootgesteld die niet worden beschermd door glazuur.
 • Of we helpen onszelf door het tandvlees weg te schrobben met de verkeerde poetstechniek en te veel druk.

En dit is vaak de reden voor pijngevoelige tanden

Extreme temperaturen worden dan onbeschermd door de tand doorgegeven aan de zenuw en veroorzaken gevoelige pijn.

Hoe groter het gebied in de hals van de tand dat niet door het tandvlees wordt bedekt, hoe groter de kans dat de aangetaste tanden pijn beginnen te doen.

Onze tanden zijn gemaakt van dentine, het zogenaamde dentine. Dit is de witte harde substantie die je in je mond kunt voelen.

Gevoelige tanden doen pijn

Zonder beschermlaag irriteren externe invloeden de zenuwen

Hoewel tanden erg stabiel en compact lijken, zijn er nog steeds veel kanalen en bloedvaten binnenin. Deze voorzien de tanden van alle benodigde stoffen en verbinden de tand met de zenuw.

Normaal gesproken beschermt het glazuur de tanden tegen extreme temperaturen die worden overgedragen op de zenuw – dit is niet langer het geval met blootgestelde tandhalzen.

De aflevering: Gevoelige tanden & plotselinge pijn.

Maatregelen & huismiddeltjes voor de behandeling van tandgevoeligheid

In deze sectie zullen we ons concentreren op de meest effectieve remedies die u kunt nemen, zelfs tegen pijngevoelige tanden en blootgestelde tandhalzen.

We beginnen met preventieve maatregelen die in de eerste plaats voorkomen dat gevoelige tanden optreden (of die helpen pijn te voorkomen die al optreedt).

De juiste stukadoortechniek is cruciaal

Tijdens het tandenpoetsen zelf zijn er ook een aantal dingen waar je zeker op moet letten. Kies altijd voor een tandenborstel die bij je tandvlees past.

Goede tandvleesverzorging

Zachte borstelharen kunnen net zo geschikt zijn voor het reinigen van tanden – te harde tandenborstels daarentegen kunnen het tandvlees beschadigen en de reden zijn voor de pijngevoelige tanden.

Ook de pleistertechniek is belangrijk. Poets altijd alleen met lichte druk in cirkelvormige bewegingen, de tanden moeten voorzichtig worden gereinigd, niet geschrobd.

Dit is de beste manier om je tanden te beschermen en te voorkomen dat je het tandvlees irriteert bij het poetsen van je tanden (elektrische tandenborstels doen hier veel werk voor je).

Vind de juiste tandenborstel

Naast het gebruik van een conventionele tandenborstel, kunnen we ook het gebruik van elektrische tandenborstels en sonische tandenborstels aanbevelen.

 • Deze reinigen zachtjes, maar tegelijkertijd effectiever en kunnen betere resultaten behalen door hun snelle beweging.
 • In wetenschappelijke studies compenseer je gedeeltelijk voor ontoereikende technologie en kun je zo zorgen voor een betere tandheelkundige gezondheid.

Ingebouwde beveiligingsfuncties helpen tegen onjuiste hantering

Een ander pluspunt zijn de ingebouwde functies – premiummodellen hebben meestal een ingebouwde drukregeling. Dit stopt de borstel als er te veel druk is tijdens het poetsen – en voorkomt zo langdurige schade aan het tandvlees.

Sonic tandenborstel voor gevoelige tanden
op Amazon* Sonic tandenborstel met ingebouwde drukregeling van Sonicare.

Voor preventie (en voor reeds gevoelige tanden) is zo’n beschermingsmiddel een echte aanrader – en zeker goedkoper dan eindeloze tandartsbezoeken.

Tip: Hier gaat het om zo’n borstel met drukregeling van Oral-B of een sonische tandenborstel met beschermingsapparaat van de concurrent Sonicare.

Whitening tandpasta’s beter vermijden

Speciale tandpasta’s tegen tandverkleuring of voor witte tanden kunnen ook pijngevoelige tanden veroorzaken.

Afhankelijk van welke ingrediënten in deze tandpasta’s aanwezig zijn, kunnen ze een agressief effect hebben op het tandglazuur.

Gevoelige tanden Tandpasta

Vaak zijn er stoffen die het oppervlak van de tanden “malen” om ze helderder te maken. Het is daarom de moeite waard om te controleren welke tandpasta’s onschadelijk zijn voor witte tanden en weIk zorg voor de beste effecten.

In geval van twijfel is het beter om dergelijke tandpasta te vermijden en liever te poetsen met een gevoelige variant zonder al te veel schurende deeltjes.

Pijnstillende tandpasta’s verlichten de symptomen

Tandpasta’s die speciaal voor pijngevoelige tanden worden aangeboden, bevatten actieve ingrediënten die helpen om uw tandhalzen schoon te maken en een nieuwe beschermende laag op te bouwen.

Fluoriden & pijnstillende ingrediënten omhullen de nek van de tanden en versterken ze. Bij langdurig gebruik kun je je tanden heel goed beschermen.

In ons speciale artikel over witte tanden vind je alle details die voor jou belangrijk zijn op een begrijpelijke manier uitgelegd.

Pijnstillende mondspoelingen zijn een geweldige toevoeging

Naast een speciale tandpasta kunnen wij u ook aanraden om een speciaal mondwater te nemen voor pijngevoelige tanden.

Mondwater voor gevoelige tanden

 • In sommige supermarkten en drogisterijen zijn er geschikte producten, of u kunt advies krijgen van een apotheker of uw tandarts.
 • Het mondwater reinigt ook waar de tandenborstel niet komt en spoelt (na het poetsen) voedselresten van het laatste voedsel.

Een mondwater voor gevoelige tanden bevat ook pijnstillende ingrediënten en beschermt de gevoelige tandhalzen.

U kunt meer te weten komen over de verschillende varianten en aanbevolen producten in de gids voor het beste mondwater.

Let op bij flossen

Het reinigen van de interdentale ruimtes is verplicht voor gezonde tanden, maar bij het flossen moet u aandacht besteden aan de juiste techniek.

 • Anders kunt u snel het tegenovergestelde doen en zal het beschermende tandvlees zich terugtrekken (waardoor uw gevoelige tandhalzen worden blootgesteld, waardoor de gevoeligheid voor pijn toeneemt).
 • Een ander alternatief zijn orale irrigators, die de interdentale ruimtes reinigen met een waterstraal en daardoor iets makkelijker (en vooral sneller) in gebruik zijn.

Orale irrigator voor gevoelig tandvlees

Orale irrigators zijn geschikt voor iedereen die niet tegen tandzijde kan.

U kunt meer te weten komen over de juiste techniek en de beste alternatieven in de flossgids.

Het juiste dieet voorkomt ongemak

Uw dieet is een andere factor die de gezondheid van uw tanden beïnvloedt.

Er zijn enkele voedingsmiddelen die agressieve zuren bevatten die het glazuur en de tanden aantasten en op de lange termijn beïnvloeden.

Experts spreken van tanderosie. In het bijzonder moeten zure frisdranken zoals cola of sinaasappelsap worden vermeden.

Na consumptie is het beter om enige tijd te wachten met schoonmaken

Maar zelfs zogenaamd gezond fruit en azijn, die bijvoorbeeld wordt gebruikt voor saladedressing, kunnen het tandglazuur verzachten.

Fruit bevat zuren

Bij normaal gebruik van deze voedingsmiddelen zouden er geen problemen moeten zijn met gezonde tanden, maar u moet overmatige consumptie van dergelijke producten vermijden.

Tip: Regelmatig poetsen beschermt tegen schade veroorzaakt door tanderosie – u moet echter zeker voorkomen dat u uw tanden poetst onmiddellijk na het eten van zuur voedsel!

Want dan kan poetsen het door zuren verzachte glazuur beschadigen en precies het tegenovergestelde doen. Het is het beste om minstens een half uur te wachten en liever je mond schoon te maken met een beetje water of een mondwater.

Pijngevoelige tanden door ontstoken tandvlees

Als er al een ontsteking van het tandvlees is, zal uw tandarts u een parodontale behandeling aanbieden.

 • Het tandvlees en de nek van de tanden worden specifiek behandeld om de ontsteking in te dammen en te elimineren.
 • Afhankelijk van hoe ver de parodontitis is gevorderd, kan deze behandeling zeer uitgebreid (en kostbaar!) zijn.

Tandvlees herbouwen

Bovendien moet u zich houden aan een strikt protocol van mondhygiëne en de tandpasta gebruiken die door de arts is voorgeschreven pijngevoelige tanden, evenals tandzijde en een mondwater na elke maaltijd.

Als u meer wilt weten over tandvleeskrimp en goede preventie, raden we de speciale gids over dit onderwerp aan omSen.

Wordt homeopathie aanbevolen voor pijngevoelige tanden?

Er zijn zeker ook remedies van homeopathie die je kunnen helpen met gevoelige tanden.

Net als bij de productie van tandpasta’s voor pijngevoelige tanden, worden natuurlijke producten gebruikt die de tanden beschermen en irritatie van het tandvlees verlichten.

Echter: Deze remedies vervangen geen regelmatige bezoeken aan de tandarts, noch de wetenschappelijk bewezen & aanbevolen tandheelkundige zorg met dagelijkse reiniging en fluoride-bevattende tandpasta.

Op de website voor homeopathische geneeskunde www.sanfte-medizin.net staat een interessant artikel over homeopathie tegen gevoelige tanden.

Natuurlijke geneeskrachtige planten kunnen ook helpen

In het bijzonder helpen planten zoals sint-janskruid of monnikenkap om de nek van de tanden te beschermen. Magnesium kan ook een zeer positief effect hebben op gevoelige tanden.

Pijngevoelige tanden op oudere leeftijd

Als de reden voor uw pijngevoelige tanden een leeftijdsgebonden afname van het tandvlees is, moet u onmiddellijk beginnen met het geven van uw tanden de bescherming die ze nu nodig hebben.

Tandheelkundige zorg op oudere leeftijd

 • Het beste is om uw tandarts te vragen welke tandpasta het beste pijngevoelige tanden beschermt.
 • Er is ook tandpasta voor pijngevoelige tanden in elke supermarkt (of hier op internet, bijvoorbeeld op Amazon*).

Uw tandarts kan ook speciale producten voorschrijven die alleen in apotheken verkrijgbaar zijn en die mogelijk beter werken voor uw specifieke geval dan alles wat u op de open markt kunt kopen.

Samengevat: Wat helpt tegen pijngevoelige tanden?

 1. Reinig uw tanden regelmatig en zorgvuldig
 2. Gebruik een tandpasta voor pijngevoelige tanden
 3. Maak een afspraak met uw tandarts
 4. Als flossen pijn doet, gebruik dan een orale irrigator
 5. Spoel meerdere keren per dag met een gevoelig mondwater
 6. Pijngevoelige tanden laten verzegelen

Ter herinnering, pijnstillers maskeren alleen de symptomen

In veel gevallen bieden gevoelige producten een aanzienlijke verlichting van pijn.

Als u een speciale tandpasta en mondwater gebruikt voor gevoelige tanden, verwacht dan geen wonderen.

Dergelijke spoelingen bestrijden de werkelijke oorzaak (namelijk blootgestelde tandhalzen) niet. Een bezoek aan de tandarts is daarom sterk aan te raden voor langdurige gevoeligheid.

Wanneer moet je zeker naar de tandarts?

Over het algemeen adviseren wij u altijd raad aan om een tandarts te raadplegen in geval van kiespijn.

in geval van pijn naar de tandarts

Hoewel er veel huismiddeltjes zijn voor pijngevoelige tanden, zullen deze je niet helpen als je een ernstige aandoening hebt.

Alleen een tandarts kan een nauwkeurige prognose bepalen en vervolgens de tanden dienovereenkomstig behandelen.

Procedure voor pijn op korte en lange termijn

Als de pijngevoelige tanden slechts sporadisch verschijnen en de pijn na korte tijd afneemt, dan is het mogelijk dat er slechts een kleine irritatie van het tandvlees was.

Extreem pijngevoelige tanden over een langere periode zijn daarentegen een alarmsignaal dat je direct naar de tandarts moet.

De gebruikelijke procedure bij de tandarts

Voordat hij de diagnose “overgevoelige tanden” stelt, zal hij een reeks onderzoeken uitvoeren.

Ten eerste is het uitgesloten dat cariës of ernstige gingivitis de reden zijn voor de pijn.

Vervolgens worden alle tanden gecontroleerd door optische revisie.

Koude test & verdere behandeling

Als er vermoedens zijn van pijngevoelige tanden, kiest de arts meestal voor een koudetest:

Een koud watje wordt heel kort tegen het getroffen gebied gehouden.

Na het algemeen onderzoek zal de tandarts u uitleggen wat u zelf kunt doen tegen het gevoelige gebit en of verdere ingrepen nodig zijn.

Laatste opmerking

Regelmatige controles bij de tandarts zijn daarom nooit verkeerd – maar de beste remedie is dagelijkse tandheelkundige zorg voor preventie.

De juiste tandenborstel

Voel je vrij om meer te lezen Artikelen op deze pagina om meer te weten te komen over de juiste techniek &aanbevolen producten (bijv. de huidige testwinnaars voor elektrische tandenborstels).

Ik hoop je geholpen te hebben met dit overzicht van pijngevoelige tanden. Beveel dit artikel aan anderen aan om zoveel mogelijk mensen te helpen.