Beste tandpasta’s in 2022


Tandartsen adviseren je tanden te poetsen na elke maaltijd. Deze herinnering is al op zeer jonge leeftijd nodig, aangezien 9 van de 10 volwassenen gaatjes hebben en bijna 1 op de 2 mensen last heeft van gevoelige tanden. Voor gezonde en pijnloze tanden, gebruik Sensodyne Complete Protection Sensitivity Action 24h. Het bestrijdt gaatjes, tandsteen en tandplak en verlicht gevoelige tanden.
tandpasta

Sensodyne Complete Protection Sensitive Action 24h

De beste tandpasta in 2022
Sensodyne Complete Protection Sensitive Action 24 uur wordt door veel tandartsen aanbevolen. Het bestrijdt en voorkomt cariës, tandsteen en tandplak. Deze tandpasta is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen en is een uitstekende keuze.
Sensodyne Complete Protection Sensitive Action 24h

Bekijk de dagprijs

Sensodyne is een merk dat vaak door tandartsen wordt aanbevolen. Het is geen wonder dat Sensodyne’s Sensitive Action bovenaan de lijst staat. Deze tandpasta biedt volledige bescherming gedurende 24 uur. Het alles-in-één product bestrijdt gaatjes, tandplak en tandsteen. Het is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen vanaf 12 jaar.

De frisse smaak van deze tandpasta geeft een fris gevoel. Bovendien is de werking bijna niet schurend. De formule met fluoride en kaliumnitraat voorkomt zuuraanvallen en verlicht de gevoeligheid van de tanden. De set van 2 x 75 ml tubes is vrij duur, maar het gebruik ervan kan alleen maar gunstig zijn voor uw gebit.

Signal Kids 3-6 jaar aardbeismaak

De beste instaptandpasta
Er bestaat niet zoiets als de perfecte tandpasta, vooral niet voor kinderen. Maar de formule van Signal Kids 3-6 jaar oud Aardbeien Flavour biedt verlichting bij gevoelige tanden en tandvlees. Bovendien houdt de pasta het tandglazuur in stand en tast de geltextuur de tanden niet aan. Een zeer goede deal.
Signal Kids 3-6 jaar aardbeismaak

Bekijk de dagprijs

Signal Kids Strawberry Flavour is ontworpen voor kinderen. De set van 3 x 50ml tubes is geschikt voor kinderen van 3-6 jaar. De tandpasta bevat sorbitol, silicahydraat, PEG-32, natriumlaurylsulfaat, cellulosegom, sacharine, fluoride, tocopherylacetaat, calciumgluconaat, alcohol, limoneen, CI 73360 en CI 77891. Het is niet nodig om te overdrijven. De grootte van de pinknagel is voldoende.

De zachte formule is ideaal voor gevoelige tanden en respecteert het tandglazuur. Het fluoridegehalte is speciaal aangepast voor kinderen. Idealiter zou het poetsen onder toezicht van een volwassene moeten gebeuren om te voorkomen dat het kind de pasta inslikt. En krijg tot 15% korting als je je inschrijft. Zo kunt u de tandpasta ook ontvangen zonder te bestellen.

Elmex Sensitive 75 mL

De beste premium tandpasta
Elmex Sensitive bestrijdt chronische en occasionele gevoeligheid van de tanden. Dankzij de duurzame formule met olafluorine kunt u eten en drinken wat u maar wilt. Bovendien smaakt het bijzonder goed en krijg je er niet van aan het kotsen.
Elmex Sensitive 75 mL

Bekijk de dagprijs

Als u last heeft van gevoelige tanden, probeer dan Elmex Sensitive 75 ml. Deze verpakking met 3 buisjes heeft een formule met drievoudige werking. De aminefluoride vormt een langdurige beschermende laag rond blootliggende tandhalzen en versterkt de tanden voortdurend. De tandpasta smaakt heerlijk en maakt niet dat je moet overgeven zoals sommige tandpasta’s.

Elmex Sensitive beschermt niet alleen tegen gevoelige tanden, maar ook tegen cariës. De fijne deeltjes zorgen voor een effectieve en zachte reiniging om tandplak te verwijderen. 60 Million de Consommateurs beveelt deze tandpasta aan, met name vanwege de langdurige olafluor. Voor een grotere doeltreffendheid kunt u het laten inwerken zonder uw mond te spoelen.

Parodontax Intense

Het beste gevoel van frisheid
Voor een frisse adem, gaat er niets boven deze tandpasta. Het bestrijdt ook bloedend tandvlees en tandplak. Ondanks de licht zoute smaak, houdt het je tanden effectief wit.
Parodontax Intense

Bekijk de dagprijs

Het Parodontax Whitening Pack bestaat uit twee tubes van 75 ml. Het dagelijks gebruik ervan verwijdert zachtjes vlekken van de tanden en stopt en voorkomt bloedend tandvlees. De tandpasta houdt tanden en tandvlees gezond, niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen vanaf 12 jaar. De formule bevat 1400 ppm fluoride, natriumbicarbonaat en een mengsel van natuurlijke plantenextracten.

Maar het grootste voordeel van Parodontax blancheur is de frisse adem die het geeft. Het geeft een ongeëvenaard gevoel van reinheid. Bovendien bestrijdt het tandplak 4 keer effectiever dan tandpasta zonder bicarbonaat. Het heeft een zoute smaak die gebruikers een ongemakkelijk gevoel geeft, maar door zijn doeltreffendheid zult u er na verloop van tijd aan wennen.

Hoe kies je je tandpasta

tandpasta kiezen

Criterium nr. 1: Fluoridegehalte

Om gaatjes te bestrijden, moet u uw tanden poetsen met een tandpasta met fluoride. Hoe hoger het fluoridegehalte, hoe effectiever het is, tot 2.500 ppm. De meeste tandpasta’s hebben een fluoridegehalte van 1000-1500 ppm op de verpakking, vaak uitgedrukt in milligram per gram pasta. Het is echter belangrijk op te merken dat het fluoridegehalte bedoeld is voor volwassenen, niet voor kinderen. Te veel fluoride is schadelijk voor de mineralisatie van de tanden. Dit kan leiden tot het ontstaan van kleine vlekjes, tandfluorose genaamd. Het beste is om een speciale kindertandpasta te gebruiken voor kinderen tot 6 jaar. Merk op dat biologische tandpasta’s geen fluoride bevatten.

Criterium 2: Leeftijd

De keuze van de tandpasta zal ook variëren naargelang de leeftijd van de persoon. Een kind zal niet dezelfde tandpasta gebruiken als een volwassene. De tanden van een kind hebben een product nodig dat versterkend is en onschadelijk voor hun gezondheid. Het gebit van een kind heeft een tandpasta nodig die veilig en versterkend is, terwijl het gebit van een volwassene een tandpasta nodig heeft die geschikt is voor zijn behoeften. Deze informatie staat meestal op de achterkant van de tandpasta. Vraag eventueel uw tandarts om een suggestie voor een goede tandpasta.

Criterium 3: Claims

Tandpasta verpakkingen maken allerlei beweringen. Anti-cariës, anti-kalk, witmakende tandpasta, gevoelige tanden, bloedend tandvlees… er zijn claims voor alle smaken. Vertrouw op uw gebruikservaring, vooral met cosmetische tandpasta’s. Als het niet werkt, aarzel dan niet om te veranderen. Een ander punt om op te letten zijn de logo’s van de Franse Unie voor Mondgezondheid of de Federatie van Internationale Tandheelkunde (UFSBD of FDI). Ze worden gefinancierd door tandpastafabrikanten! Bovendien beperken deze organisaties zich tot het controleren van het fluoridegehalte, de abrasiviteit en de naleving van de normen.

Tandpasta of gel?
Het is beter om het bij een vaste witte tandpasta te houden dan bij een gel. De meeste gelformules bevatten kunstmatige kleurstoffen die de tanden die u reinigt kunnen verkleuren. Zorg ervoor dat er geen tandpasta op stoffen komt, want dat kan vlekken veroorzaken.

Criterium 4: Zoek ongewenste componenten

We komen hier in het volgende hoofdstuk uitgebreider op terug. Maar u moet weten dat de meeste tandpasta’s hormoonontregelende stoffen bevatten. De bekendste zijn butylparaben, propylparaben en triclosan. Triclosan is ook een antibacteriële stof waar microben resistent tegen kunnen worden!

Controversiële ingrediënten

Controversiële ingrediënten in tandpasta
Zoals hierboven vermeld, bevatten de meeste tandpasta’s op de markt hormoonontregelende stoffen. Hiertoe behoren butylparaben, polyparaben en tricolsan.

Zo is de naam propylparaben gewijzigd in proxyl-p-hydrobenzoaat en natriumpolyparaben in natriumproxyl-p-hydroxybenzoaat. Dit zijn de belangrijkste onderdelen die gevaar lopen.

Titaandioxide

Dit is het meest controversiële onderdeel. Titaandioxide, ook wel additief E171 genoemd, is met ingang van 17 maart 2019 verboden in levensmiddelen. Maar de toepassing begint pas op 1 januari 2020! Dit bestanddeel wordt regelmatig in tandpasta aangetroffen in de vorm van nanodeeltjes. Deze grootte maakt het interessant voor het bleken van tanden, maar roept vragen op over de toxiciteit ervan.

Een studie van het Franse nationale instituut voor landbouwonderzoek (INRA) uit 2016 suggereerde inderdaad dat de inname van het additief E171 in nanodeeltjesvorm mogelijk gevaarlijk was, hoewel dit niet kon worden geverifieerd. Maar de fabrikanten zijn er nog steeds niet in geslaagd de consumenten op dit punt gerust te stellen. Op de verpakking van tandpasta kan het als CI 77891 worden vermeld.

Triclosan

Dit bestanddeel wordt vooral aangetroffen in huidverzorgingsproducten, detergenten, ontkalkingsmiddelen, antibacteriële producten en schimmelwerende middelen. Het kan antibioticaresistentie en zelfs endocriene verstoring veroorzaken. Triclosan is een potentieel kankerverwekkende stof, maar zit toch in de meeste cosmetische tandpasta’s.

Natriumlaurylsulfaat

Dit bestanddeel, ook bekend als SLS, geeft tandpasta zijn dikte en schuimende eigenschappen. Het is in staat de zoete smaakreceptoren te remmen en alles bitter te maken. Als bewijs, drink sinaasappelsap na het tandenpoetsen. De bittere smaak komt van de aanwezigheid van natriumlaurylsulfaat.

Het ergste is dat het micro- letsels veroorzaakt op de huid en slijmvliezen en ook mondzweren. Naast zijn irriterende eigenschappen staat natriumlaurylsulfaat bekend als een hormoonontregelaar.

Kunstmatige zoetstoffen

Om tandpasta zijn zoete smaak te geven, gebruiken fabrikanten aspartaam en sacharine. Er is niets schandaligs aan het zien van deze bestanddelen in suikervrij voedsel. Maar ze in tandpasta vinden is verrassend. Ze veroorzaken gewichtstoename, neurologische problemen, infecties en zelfs kanker.

Fluoride

Ja, fluoride is een van de omstreden producten! Lang beschouwd als een bolwerk tegen tandbederf, kan het voor kinderen potentieel gevaarlijk worden. Als onze engeltjes niet onder toezicht staan, lopen ze het risico een grote hoeveelheid tandpasta in te slikken terwijl ze hun tanden poetsen. De ophoping van fluoride leidt tot verstoring van de hormoonhuishouding.

Propyleen glycol

Het is moeilijk te geloven dat sommige tandpasta’s dit product bevatten. Het wordt gewoonlijk aangetroffen in antivries, verf, vernis en koelvloeistof! Je hoeft geen doctoraat te hebben om te weten dat propyleen glycol niet in onze mond thuishoort. Vooral als je weet dat je handschoenen en een veiligheidsbril nodig hebt in het laboratorium om dit product in zijn oorspronkelijke vorm te behandelen…

Diëthanolamine (DEA)

DEA heeft soortgelijke schuimende eigenschappen als natriumlaurylsulfaat. Het ergste is dat fabrikanten het vooral om esthetische redenen gebruiken! Zoals alle ongewenste producten in tandpasta is diethanolamine een hormoonontregelaar. De absorptie ervan door de huid kan ook kanker veroorzaken.

Microkorrels

Microbeads zijn niet schadelijk voor de mens, maar wel voor het milieu. Deze plastic korrels, onzichtbaar voor het blote oog, komen in het milieu terecht. Deze deeltjes vergiftigen verschillende zeedieren.

Naar een verbod op titaniumdioxide?
Het besluit schorst titaniumdioxide, maar verbiedt het niet. De Europese Commissie heeft deze stap gezet. De deskundigen van Anses konden geen duidelijke uitspraak doen over het gevaar van dit bestanddeel. Onderzoekers van INRA hebben het risico echter vastgesteld. En onder de recente studies zijn er een flink aantal die wijzen op cellulaire wijzigingen, gevallen van stress en anomalieën bij dierlijke cavia’s. Het gebrek aan algemene gegevens is vooral te wijten aan de moeilijkheden bij het onderzoek naar titaandioxide-nanodeeltjes. Onder deze omstandigheden is het onmogelijk een aanvaardbare dagelijkse inname vast te stellen.

Wanneer moet je je tandenborstel vervangen?

tandenborstel vervangen
Wij wilden dit probleem aanpakken omdat de meeste tandpastamerken ook tandenborstels vervaardigen. Hiertoe behoren Colgate, Signal en vooral Oral-B met zijn beroemde elektrische tandenborstels.

De meeste tandpastamerken adviseren op hun verpakking om de tandenborstel elke 3 maanden te vervangen. Tandartsen beweren zelfs dat dit cijfer geen wetenschappelijke basis heeft. Het is puur een marketing argument. Hoe meer tandenborstels u koopt, hoe meer geld de fabrikanten verdienen!

De conditie van de tandenborstel en dus de levensduur ervan hangt vooral af van hoe u hem gebruikt. Voor sommige mensen is de tandenborstel na 2 weken onbruikbaar. Voor anderen blijft het na 3 maanden schoon. In feite, vermijd te hard poetsen. De levensduur van een tandenborstel komt overeen met 7 uur poetsen.

Tandenborstels moeten worden vervangen wanneer de borstelharen slordig worden, of na een ziekte. Als het virus voorbij is, kunt u het beste uw borstel vervangen. Anders loop je het risico dat je een bacteriecultuur opbouwt in de badkamer. Poets ten slotte uw tanden tweemaal per dag voor een goede mondhygiëne. Eén keer per dag poetsen zal altijd een frequent bezoek aan de tandarts vereisen.

De verschillende soorten

Volledige bescherming, anti-bacterie, frisse adem, witheid, gevoelige tanden, stralende lach… Verpakkingsclaims voor tandpasta wedijveren met elkaar op het gebied van inventiviteit. In plaats van ze per claim in te delen, is de meest relevante manier een onderscheid te maken tussen de aard en de samenstelling van het produkt.

Cosmetische tandpasta

Cosmetische tandpasta
De meeste tandpasta’s zijn voor cosmetisch gebruik. U kunt ze vinden in apotheken, drogisterijen en supermarkten. Voorbeelden zijn tandpasta tegen slechte adem en tandbleekmiddel.

In feite hoeft dit type tandpasta alleen maar te voldoen aan de toegestane en verboden ingrediënten volgens het decreet van 6 februari 2001, en de onschadelijkheid ervan te garanderen. Er is geen klinische test nodig en nog minder voor een vergunning voor het in de handel brengen.

Cosmetische tandpasta is echter effectief tegen cariës vanwege het voldoende fluoridegehalte. Anderzijds hoeven de fabrikanten niet de doeltreffendheid van het product te bewijzen, maar alleen dat het beantwoordt aan de commerciële claims (witheid, stralende lach, frisse adem, enz.). Anders zal het Directoraat Consumentenzaken (DGCCRF) dit als misleidende reclame beschouwen.

Voordelen :

 • Betaalbare prijzen
 • Perfect als u geen gevoelige tanden of tandvlees heeft
 • Gemakkelijk te vinden, aangezien dit type tandpasta voor de meeste tandpasta’s wordt gebruikt

Nadelen:

 • De meeste zijn alleen effectief tegen gaatjes en slechte adem
 • Niet aanbevolen voor kinderen
 • Niet aanbevolen als u gevoelige tanden of tandvlees heeft

Voor wie is het?

Als u geen last heeft van gevoelige tanden of bloedend tandvlees, is cosmetische tandpasta voldoende. Voel je vrij om de beweringen te testen om te zien of het werkt!

Tandpasta met medicijn

Tandpasta met medicijn
Dit soort tandpasta helpt tegen gevoelige tanden en bestrijdt bloedend tandvlees. Het voorkomt ook gaatjes en bestrijdt tandplak. En voor een frisse adem is medische tandpasta effectiever dan cosmetische tandpasta.

Voor tandpasta die de status van een geneesmiddel heeft, moet een vergunning voor het in de handel brengen of een MAA worden verkregen. Deze wordt afgegeven op basis van een dossier dat de doeltreffendheid ervan moet aantonen. De beweerde farmacologische werking moet ook door klinische proeven worden aangetoond.

Medische tandpasta wordt voornamelijk verkocht in apotheken en wordt aanbevolen door tandartsen. Merken als Elmex, Sensodyne en Parodontax zijn voorbeelden. Tenslotte bedraagt het fluoridegehalte meer dan 1500 ppm, d.w.z. 150 mg per 100 g tandpasta.

Voordelen:

 • Klinisch bewezen doeltreffendheid
 • Moet een vergunning voor het in de handel brengen krijgen
 • Aanbevolen door tandartsen

Nadelen:

 • Vaak hoge prijs
 • Soms onaangename smaak
 • Bevat soms controversiële producten

Voor wie is het?

Heeft u last van tanden die gevoelig zijn voor kou en warmte? Heb je bloedend tandvlees? Probeer een medicinale tandpasta. Tandartsen bevelen dit soort producten vaak aan hun patiënten aan.

Biologische tandpasta

Biologische tandpasta
Biologisch betekent dat de tandpasta natuurlijk is. De ingrediënten zijn minder agressief voor de tanden dan synthetische producten. Toch zijn ze even doeltreffend bij het verwijderen van gaatjes als gewone tandpasta.

Biologische tandpasta mag geen chemicaliën bevatten, vooral geen natriumdodecylsulfaat. Het moet ook biologisch gecertificeerd zijn door bevoegde en erkende organisaties zoals Cosmébio, Nature et Progrès of BDIH. Deze organisaties controleren de samenstelling van de tandpasta.

Dit type tandpasta bevat geen fluoride. Dit element wordt echter in voldoende hoeveelheden aangetroffen in water en zeeproducten. Ten slotte hebben biologische tandpasta’s vaak natuurlijke fruitsmaken, waar kinderen dol op zijn. Het zijn ook uitstekende cadeau-ideeën voor volwassenen.

Voordelen:

 • Bevat geen chemicaliën
 • Natuurlijke aroma’s op basis van fruit of essentiële oliën
 • Verwijdert gaatjes net zo goed als conventionele tandpasta
 • Vermindert het risico op allergieën voor de ingrediënten

Nadelen:

 • Bevat geen fluoride
 • Moeilijk te vinden
 • Niet echt effectief bij het verlichten van gevoelige tanden en bloedend tandvlees

Voor wie is het?

Biologische tandpasta beperkt de hoeveelheid chemicaliën, waardoor het ontstaan van allergische reacties en aanverwante ziekten wordt voorkomen. Kinderen zijn het meest bezorgd, vooral omdat zij graag tandpasta inslikken. Mensen met allergieën zouden het ook eens moeten proberen.

Bijna allemaal hetzelfde!
Veel merken maken zowel cosmetische tandpasta als medicinale tandpasta, en zelfs biologische tandpasta! En deze producten zijn vaak samen in dezelfde schappen te vinden, ook in apotheken.

Cosmetische tandpasta of medicinale tandpasta?

Cosmetische tandpasta

Een oneindig aantal cosmetische tandpasta’s is gemakkelijk verkrijgbaar op de markt, zowel in supermarkten als in apotheken. De meeste hebben zelfs cosmetische eigenschappen om de tanden witter te maken en de adem te verfrissen.

Dit type tandpasta is bedoeld voor mensen met cariësproblemen of een slechte adem en is geschikt voor elk budget. Het wordt echter niet aanbevolen voor kinderen of volwassenen met gevoelige tanden of bloedend tandvlees.

Tandpasta met medicijn

Mensen die last hebben van bloedend tandvlees en gevoelige tanden kunnen het beste tandpasta met medicinale werking gebruiken. Dit type tandpasta wordt over het algemeen aanbevolen door tandartsen en de werkzaamheid ervan is klinisch bewezen. Zij worden zelden op de markt aangetroffen omdat zij een vergunning nodig hebben om te worden verkocht.

Gemedicineerde tandpasta’s zijn hoogwaardige producten, wat hun hoge prijs rechtvaardigt. Zoals de naam al doet vermoeden, smaken ze meer naar geneesmiddelen en dit type tandpasta dankt zijn doeltreffendheid aan controversiële producten.

Conclusie

Om de juiste tandpasta te kiezen, is het raadzaam eerst uw tandarts te raadplegen en uw keuze te laten afhangen van de te behandelen aandoeningen. Er moet ook rekening worden gehouden met de leeftijd van de gebruiker. Let ook op de ingrediënten van het product, en geef de voorkeur aan tandpasta’s met meer biologische ingrediënten.

Kies voor een kind van 3 jaar bijvoorbeeld voor tandpasta’s zonder fluoride of tandpasta’s met medicinale werking. Voor volwassenen zijn tandpasta’s met medicinale werking heilzamer dan cosmetische tandpasta’s.

Waarom tandpasta kopen?

Waarom tandpasta kopen

Voor de gezondheid van uw tanden

De feiten zijn onweerlegbaar. 92% van de mensen heeft wel eens een gaatje gehad, 8 van de 10 zelfs meer dan eens. Wetende dat tandpasta deze plaag doeltreffend bestrijdt, is het gebruik ervan een kwestie van gezond verstand. Bovendien is tandenpoetsen een dagelijkse reflex die van jongs af aan wordt aangeleerd.

Maar voordat het een verzorging en een routine is, draagt tandenpoetsen bij aan de dagelijkse hygiëne van de mond en het gebit. Het poetsen van uw tanden met een goede tandpasta bevrijdt uw mond van de verschillende bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandplak, slechte adem en vele andere tandziekten.

Geld besparen op tandheelkundige zorg

Deze reden vloeit rechtstreeks voort uit de vorige. In 2016 gaven mensen 11,1 miljard euro uit aan tandheelkundige zorg. Hoewel 8,2 miljard euro werd terugbetaald door de Sociale Zekerheid en de aanvullende ziekteverzekering, moest er nog bijna 3 miljard euro door de patiënten worden betaald!

Het gebruik van een goede tandpasta is de garantie voor een gezond gebit. Op deze manier hoeft u geen geld uit te geven aan tandheelkundige zorg. Bovendien variëren de kosten van de diensten van de ene tandarts tot de andere en ook van villa tot villa. De verschillen tussen de tarieven kunnen oplopen tot 30%. En regelmatig tandenpoetsen voorkomt het trekken van de tanden en aantasting van het hele spijsverteringsstelsel.

Een tandpasta voor een specifiek doel

Tandpasta wordt soms gekocht om een bepaald doel te bereiken. 44% van de mensen koopt tandpasta in reactie op een specifiek risico. Gevoelig tandvlees is goed voor 19%, gevoelige tanden voor 9%, een frisse adem voor 8%, en ook het voorkomen en bestrijden van gaatjes. Slechts 14% van de mensen let niet op het soort tandpasta dat zij kopen.

Hoewel mondwater populair is bij tandartsen, blijft tandpasta een belangrijke bijdrage leveren aan een frisse adem. Sommige smaken zijn mint, andere fruitsmaken. Daarnaast zijn er smaken voor andere doeleinden, zoals eetlustremmer of antirookmiddel.

Slechte adem

20% van de mensen heeft met dit probleem te kampen. Halitose is echter niet alleen te wijten aan een slechte mondhygiëne. Naast gingivitis, kunstgebitten, gaatjes en parodontitis kan een slechte adem verschillende oorzaken hebben. Het gaat onder meer om een met bacteriën beladen tong, maagzuur, lever- en amandelproblemen, de premenstruele cyclus en bepaalde diëten,

De verschillende merken tandpasta

Naar onze mening zijn de beste tandpastamerken in 2022 :

Sensodyne

Sensodyne is het tandpastamerk dat het vaakst door tandartsen wordt aanbevolen. Dit is geen toeval. Zijn producten voor verlichting van gevoelige tanden en bestrijding van bloedend tandvlees zijn de best verkopende producten in dit segment. Sensodyne tandpasta’s stellen niet teleur, of ze nu uitgebreide bescherming bieden of meer doelgericht zijn.

Elmex

Elmex maakt deel uit van de Amerikaanse Colgate-Palmolive groep en is een van de toonaangevende merken op het gebied van mondhygiëne en gezondheid. Al meer dan 50 jaar zijn aminefluoridetandpasta’s een succes voor gebruikers in Europa en Noord-Amerika. Het merk biedt een breed scala aan producten voor een gezond gebit voor iedereen.

Parodontax

Het merk Parodontax is eigendom van het Britse bedrijf GSK of GlaxoSmithKline. De GSK-groep behoort tot de tien grootste farmaceutische bedrijven ter wereld. Dit laat geen ruimte voor twijfel over de aard van Parodontax tandpasta’s. Ze worden vooral aanbevolen tegen af en toe bloedend tandvlees.

Signal

Signal was het eerste fluoride tandpastamerk dat in 1977 in de supermarkten werd geïntroduceerd. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds het leidende merk op de Franse markt. Signalentandpasta, herkenbaar aan de rode strepen, wordt vaak voor cosmetische doeleinden gebruikt. Signal is gekocht door het Unilever-concern, dat onder meer shampoos produceert, en is aanwezig in meer dan 48 landen.

Colgate

Wie kent het Amerikaanse merk niet? Colgate is op de wereldmarkt voor frisdranken even bekend als Coca-Cola. De helft van de wereldbevolking gebruikt Colgate tandpasta. Daarnaast produceert Colgate tandenborstels en mondwater. Het is vooral gericht op cosmetische tandpasta.

Hoeveel kost een tandpasta?

Het onderstaande diagram zal u helpen een idee te krijgen van de typische prijzen voor elke prijsklasse (instapniveau, middenklasse en topklasse).

Duurder betekent echter niet noodzakelijkerwijs beter.

Wij raden u daarom aan altijd onze ranglijst te raadplegen alvorens te beslissen, in plaats van blindelings af te gaan op de prijsklassen.

 • Instapniveau: 1 tot 3 euro
 • Middenklasse: 3 tot 5 euro
 • Top of the range: + Meer dan 5 €.

Tips

Je tanden goed poetsen duurt 2 minuten.

Neem minstens 2 minuten de tijd om je tanden te poetsen. Borstel voorzichtig en langzaam, zonder te veel kracht te gebruiken.

Gebruik je tandpasta om van acne af te komen.

Tandpasta kan helpen om van een puistje af te komen. Breng gewoon een beetje tandpasta aan op de kop van het puistje en laat het een paar uur drogen. Spoel het daarna af met water. Dit voorkomt misschien niet dat er puistjes ontstaan, maar het helpt wel het genezingsproces te versnellen. Deze methode wordt niet aanbevolen voor mensen bij wie de acnepuistjes een symptoom zijn van een ernstiger huidprobleem.

Maak je nagels schoon met tandpasta.

Heeft u genoeg van zeer giftige chemische nagellakremover? Tandpasta kan net zo goed werken en toch je nagels gezond houden.

Verlicht insectenbeten.

Tandpasta helpt niet alleen de jeuk te verlichten, het helpt ook ontstekingen te verminderen.

Vergeet de baby niet.

Begin al bij de geboorte met het reinigen van het tandvlees van uw baby met water en een tandenborstel of een zacht washandje. Gebruik een beetje fluoride tandpasta (ongeveer zo groot als een rijstkorrel) als zijn eerste tand doorkomt. Koop een tandenborstel die bij de leeftijd past en help uw kind twee keer per dag poetsen, na het ontbijt en voor het slapen gaan.

Maak de badkamer schoon.

Een beetje tandpasta op een vochtige spons of doek verwijdert zeepresten van douchedeuren en douchewanden van glasvezel. Afspoelen met een in schoon water gedompelde doek en drogen om vlekken te voorkomen.

Een badkamerspiegel ontwasemen

Gebruik een beetje tandpasta op een vochtige doek om spiegels schoon te vegen. Werk in kleine cirkels en laat de tandpasta drogen. Daarna poetsen met een droge doek.

Faq

Kan ik mijn tanden elke dag poetsen met whitening tandpasta?
Nee. Whitening tandpasta’s bevatten speciale chemicaliën en polijstende middelen die vlekken verwijderen. Zij maken de tanden en het tandvlees gevoelig en tasten bij gebruik het glazuur aan. Op korte termijn zijn ze veilig voor dagelijks gebruik. Volg echter het etiket of de aanbevelingen van uw tandarts.

Wat is de beste techniek om mijn tanden te poetsen?
Om uw tanden goed te verzorgen, poetst u ze twee keer per dag gedurende gemiddeld 2 minuten. Kies een tandpasta die fluoride bevat. Borstel voorzichtig over elk hoekje en gaatje. Poets uw tanden in een cirkelvormige beweging en plaats uw tandenborstel iets naar beneden. Vergeet de verbinding tussen de tanden en het tandvlees en de tong niet. Dit zal u helpen bacteriën te verwijderen en uw adem fris te houden.

Hoeveel tandpasta is ideaal voor elke poetsbeurt?
Als u te veel tandpasta gebruikt, wordt de werking of de doeltreffendheid ervan niet vergroot. Voor een volwassene is een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt voldoende. Voor een kind moet het een beetje verkleind worden, tot de grootte van een rijstkorrel. Voor een kind kan het gebruik van te veel tandpasta leiden tot een risico op fluorose. Hierdoor verschijnen er witte vlekken op hun tanden.

Wat zijn de gevolgen voor de gezondheid van het inslikken of opeten van tandpasta?
Soms wordt bij het tandenpoetsen een kleine hoeveelheid tandpasta ingeslikt. Tandpasta mag geen giftige stoffen bevatten. Het product bevat echter meestal fluoride. Elke dag veel inslikken kan leiden tot vergiftiging. Wees voorzichtig en houd kinderen in de gaten bij het tandenpoetsen.

Hoe wordt kauwtandpasta gebruikt?
Uw tanden reinigen met kauwtandpasta is eenvoudig: bijt gewoon op de tablet of de helft ervan. Het zal schuimen en zich door je mond verspreiden. Poets dan je tanden zoals je normaal zou doen. Daarna afspoelen om het product te verwijderen. Met deze eenvoudige stappen, zullen uw tanden schoon zijn.

Recent Posts