Witte vlekken op de tanden – Is cariës de reden?

Wat zijn de oorzaken en hoe kom je van de witte vlekken af? Een overzicht van de meest effectieve remedies tegen de lelijke verkleuring.

Lees alles over de oorzaken &maatregelen tegen lichtafzettingen op de tanden.

Meestal vormen zich witte vlekken op de voortanden en vallen daar onaangenaam op. Dergelijke afzettingen komen vooral vaak voor bij kinderen of beugeldragers.

De oorzaken van witte vlekken

Om van de witte onzuiverheden af te komen, moet u daarom eerst de reden verduidelijken.

Dergelijke vlekken vormen niet altijd een gezondheidsrisico, maar bij twijfel kunt u het beste contact opnemen met uw tandarts om een slecht gebit te voorkomen.

In de volgende sectie zal ik eerst de 3 meest voorkomende redenen voor witte vlekken bespreken en me vervolgens wijden aan een paar veelgebruikte behandelmethoden.

Oorzaak 1: Ontkalking door cariës

Witte vlekken kunnen een indicatie zijn van tandbederf in de beginfase.

 • De zogenaamde initiële cariës verwijdert kalk en andere mineralen uit de tand en veroorzaakt een veranderde schaduw (glazuurvlekken).
 • In veel gevallen is de toevoeging van fluoride voldoende voor de behandelingom de vorming van gaten te voorkomen.

In sommige gevallen is echter ook een klein gaatje nodig om het gat in de tand te behandelen.

Goede tandverzorging (met fluoridetandpasta) voorkomt cariësziekten.

Beugeldragers worden bijzonder vaak beïnvloed door glazuurvlekken

Witte vlekken als gevolg van demineralisatie worden vaak veroorzaakt door het dragen van een vaste beugel. Dit maakt schoonmaken moeilijker en bevordert de vorming van heldere vlekken.

Elke 2e jongvolwassene wordt getroffen door een dergelijke verkleuring.

Eenmaal afgebroken, vormt de kalk zich meestal niet zelfstandig en blijven de witte vlekken op de lange termijn zichtbaar.

Goede gebitsverzorging (bij voorkeur met een elektrische tandenborstel, fluoridetandpasta en tandzijde voor de openingen) is de beste maatregel tegen de lelijke verkleuring.

Oorzaak 2: Te veel fluoride

Vooral kleine kinderen worden beïnvloed tijdens de ontwikkeling van tanden.

tandpasta witte tanden

Bij gebruik van te veel fluoride hoopt de stof zich op in de bovenste lagen van de tand, wat leidt tot de witte vlekken die ook op volwassen leeftijd te zien zijn.

 • Om deze reden moet u een te hoge dosering bij kinderen vermijden – bijvoorbeeld door fluoridetabletten of te sterk geconcentreerde (volwassen) tandpasta.
 • Bij volwassenen daarentegen is een overdosis (fluorose) zeer zeldzaam, omdat u kuipen tandpasta of hooggedoseerde tabletten zou moeten nemen.

Maatregelen voor witte vlekken veroorzaakt door te veel fluor

Allereerst moet u natuurlijk de toename van verdere fluoride beperken. In de beginfase veroorzaakt fluorose “slechts” de witte vlekken, maar ook ernstige gezondheidsklachten zijn mogelijk.

Een gesprek met de tandarts helpt dan om mogelijke behandelmethoden te vinden. Witte vlekken veroorzaakt door fluoride zijn niet altijd schadelijk, maar esthetische behandelingen zoals tanden bleken of fineer kunnen later nodig zijn.

Eenmaal gevormd, blijven de witte vlekken uit de kindertijd bestaan – zelfs op volwassen leeftijd.

Oorzaak 3: Natuurlijke glazuurvorming

Witte vlekken kunnen ook worden veroorzaakt door genetische factoren. Dan vormt zich te veel glazuur op de tanden, met als gevolg de duidelijk zichtbare vlekken.

 • In de meeste gevallen heeft dit alleen esthetische, maar geen ernstige gezondheidseffecten.
 • Toch kan het geen kwaad om bij het volgende bezoek met de tandarts over dit probleem te praten.

Hoe de witte vlekken precies behandeld worden, hangt af van de conditie van je tanden. Vaak kan tanden bleken hier ook helpen om een uniforme tint te creëren.

Verwijder witte vlekken permanent

Zelfs als er geen gezondheidsrisico is, lijden veel patiënten aan het vlekkerige uiterlijk.

De witte afzettingen onderscheiden zich van de natuurlijke schaduw en vallen onaantrekkelijk op, vooral op de voortanden.

 • Als de tandsubstantie is veranderd,Eenmaal veranderd, kan het lichaam het niet langer zelfstandig vernieuwen. Goede tandheelkundige zorg en goede voeding helpen dan alleen om extra schade te voorkomen.
 • Niettemin, zoals hierboven vermeld, zijn er enkele behandelingsmethoden voor de witte vlekken. De meeste van hen zijn echter vrij duur en moeten regelmatig worden opgehaald om de gewenste schaduw te krijgen.

Witte vlekken behandelen bij de tandarts

Chemisch tanden bleken voor witte vlekken

Om de tanden gelijkmatiger te laten lijken, kan de tandarts professioneel bleken, waarbij de tanden worden gewit door een chemisch bleekmiddel.

Hierdoor verschillen de witte vlekken niet meer zo duidelijk en verbetert het uiterlijk van de tanden. De behandeling is echter niet goedkoop en moet regelmatig worden herhaald.

Tip: Meer informatie over tanden bleken in dit artikel over tanden bleken.

Keramische kommen bedekken de vlekken

Een nog duurder alternatief zijn fineer. Dit zijn dunne schelpen gemaakt van keramiek of plastic, die op de voortanden worden gelijmd.

 • Fineer is vooral populair in Amerika omdat ze niet alleen de schaduw verbeteren, maar ook de vorm van de tanden (en zorgen voor de bekende Hollywood-glimlach).
 • Per tand kost een fineer ongeveer 1000 € en wordt het 10-20 jaar onderhouden. Uw tandarts zal bij u nagaan of uw gebit geschikt is voor behandeling.

Als u kiest voor fineer, kan de behandeling niet worden teruggedraaid – en moet deze worden vernieuwd als de keramische schelpen slijten.

Samenvatting: Witte vlekken op de tanden

De redenen voor lelijke plekken zijn legio en je hoeft niet altijd bang te zijn voor gezondheidsrisico’s.

 • De meest voorkomende oorzaken – tandbederf – te veel fluoride bij jonge kinderen – kunnen worden voorkomen door een goede mondhygiëne.
 • Als ze er eenmaal zijn, blijven de witte vlekken in bijna alle gevallen permanent op de tanden achter.

De onzuiverheden kunnen niet volledig worden verwijderd, maar er zijn nu effectieve behandelingsmethoden om ze te bedekken. Geen van hen is echter goedkoop.

Als u meer wilt lezen over verschillende methoden voor het bleken van tanden, lees dan onze beste in onze Gids voor witte tanden verder.