Gat in de tand – symptomen, oorzaken &behandelopties

Hier leert u de meest effectieve maatregelen tegen een gat in de tand – en leest u hoe u de oorzaken hiervan vanaf het begin kunt vermijden om uzelf onaangename bezoeken aan de tandarts te besparen.

Als u uw tanden niet dag na dag grondig verzorgt, kan dit gaten in de tanden veroorzaken. Soms vormt zich slechts één gat in de tand, soms worden meerdere tanden aangetast.

 • Het duurt relatief lang voordat een tandgat wordt gevormd en meestal is een eerdere cariësbesmetting de oorzaak van de ziekte.
 • Zo’n gat kan erg pijnlijk zijn – een indicatie van verdere gebitsproblemen – en moet in ieder geval behandeld worden.

Als u een gat in de tand hebt opgemerkt, vindt u hier alle informatie over het onderwerp. In ons inhoudsoverzicht vindt u snel het onderwerp dat u het meest interesseert:

Zoals u kunt zien, is er uitgebreide informatie over het onderwerp. Even veelzijdig zijn de behandelmethoden en de stappen die u kunt nemen om ze te voorkomen.

Maar daarover later in de tekst meer.

De oorzaken van cariësgaten
Een cariësgat kun je het beste behandelen door de tandarts. Je kunt er meestal niet omheen.

Het is belangrijk dat je niet in paniek raakt. Volgens statistieken heeft 99 procent van de Duitse bevolking op een gegeven moment last van een gat in de tand.

En gelukkig zijn er effectieve manieren waarop een tandarts deze gaten op de lange termijn kan reinigen, vullen en elimineren.

Hoe stel ik vast dat er een gat in de tand zit?

Meestal merk je een gat in de tand wanneer je je tong over je tanden laat glijden. Of er is een plotselinge pijn en bij het tandartsbezoek volgt het resultaat: gat in de tand.

Om een cariësgat te kunnen detecteren, moet u oplettend zijn en uw tanden regelmatig controleren. Want: hoe eerder je een gaatje ontdekt, hoe makkelijker de behandeling!

 1. In eerste instantie ziet u mogelijk alleen kleine donkere vlekken of verkleuringen op een van uw tanden, die zelfs met grondig poetsen niet kunnen worden verwijderd. Dit is meestal de eerste indicatie van tandbederf.
 2. Als je al kiespijn voelt, is dit een teken dat de cariës de binnenkant van de tand heeft bereikt en daar op de zenuwen inwerkt.
Tandgat veursacht pijn
Naast voor de hand liggende signalen zoals pijn, zijn er andere aanwijzingen voor tandgaten.

Dergelijke ernstige symptomen van een gat in de tand zijn waarschuwingssignalen waarop u snel moet reageren.

De meest voorkomende waarschuwingssignalen voor een mogelijk gat in de tand:

 • Gevoelige tanden bij kou en hitte
 • Kiespijn bij het eten van snoep
 • Kiespijn zonder aanwijsbare oorzaak
 • Een onaangename slechte adem die ondanks het schoonmaken blijft bestaan

Hoe ontstaan er precies tandgaten?

De meeste gaten in de tanden worden veroorzaakt door tandbederf. Dit wordt gevormd door bacteriële afzettingen op de tand, die demineralisatie van het glazuur veroorzaken.

Hoe minder mineralen het glazuur beschermen, hoe brozer het wordt. Zodra het glazuur wordt aangevallen, begint de cariësziekte, die langzaam maar zeker gaten in de tanden veroorzaakt.

Hoe lang duurt het voordat er een gat ontstaat?

Het proces van het vormen van cariës en gatvorming in de tand is relatief lang.

Structuur van de tand

De tijdspanne van besmetting tot gat varieert van persoon tot persoon. Bepalend voor de snelheid van het proces zijn onder andere:

 • Uw dieet
 • Uw tandheelkundige zorg
 • Uw tandsubstantie

FEIT: Een gat in de tand is een continu proces – hoe eerder je het afmaakt, hoe beter voor je tanden!

Deze factoren bevorderen de vorming van gaten

De VeVan consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken, koffie of thee en roken is bekend dat ze de verspreiding van tandbederf versnellen.

De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandbederf gebruiken suiker als voedselbron.

Suiker bevordert tandbederfgaten

Fooi: Vervang gewone suiker door tandbederfbestrijdende berkensuiker (xylitol).

De meest voorkomende oorzaken van gaten in de tanden

 1. Bacteriën: Deze nestelen zich op de tanden en ontwikkelen chemische processen (ze vormen agressieve zuren) die het glazuur aantasten. Hoe langer de bacteriën werken, hoe ernstiger het probleem wordt.

Tip: Het is normaal om bacteriën in je mond te hebben, maar grondige tandheelkundige zorg helpt om hun aantal regelmatig te verminderen.

 1. Mondhygiëne: Gebrek aan tandheelkundige zorg is de meest voorkomende oorzaak van tandbederf en, als gevolg daarvan, een gat in de tand.
 2. Suiker: Omdat de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandplak zich voeden met suiker, versnelt het het proces. Hoe minder suiker je consumeert, hoe minder je de cariësplaag voedt.
 3. Zuren: Veel zuren, zoals die in fruit en vruchtendranken, zijn ook schadelijk voor het tandglazuur en bevorderen tandbederf.
 4. Geen speeksel: Een droge mond bevordert de bacteriegroei. Veel speeksel helpt om het voedsel vloeibaar te maken en afzettingen te voorkomen. Kauwgom kan helpen om meer speeksel aan te maken.

Gat in de tand zonder cariës

Soms kan het ook tot een gat in de tand komen zonder dat het wordt aangetast door cariës. Kleine stukjes tand kunnen bijvoorbeeld afbreken en het onderliggende tandlichaam blootleggen.

Wanneer er een gat in de tand zit, moet dit professioneel worden gesloten door een specialist. Hoe dit werkt, leg ik je verderop in de tekst uit.

Tandgaten bij kinderen

Natuurlijk kunnen kinderen ook cariës hebben en zo een gat in de tand krijgen.

Tandheelkundige zorg kinderen
Zelfs voor kinderen is tandenpoetsen de beste voorzorgsmaatregel tegen een gat in de tand.

Cariës bij baby’s en peuters

Zelfs baby’s en peuters kunnen last hebben van cariësbesmetting, waardoor zich op de lange termijn een gat in de tand vormt.

 • In de meeste gevallen is een onjuist dieet de belangrijkste reden voor een dergelijke ziekte.
 • Veel moeders en vaders hebben de neiging om kant-en-klare mixen te gebruiken voor de babyfles.

Deze zijn echter vaak erg suikerachtig. Ook is de gewoonte om het voedsel te zoeten met een beetje meer suiker (gezoete thee, suikerhoudende sappen) absoluut schadelijk voor de tanden van kinderen.

Belangrijk: Tandheelkundige zorg voor baby’s

Aangezien peuters hun tanden niet zelf kunnen poetsen, is het belangrijk dat de ouders dit doen (bijvoorbeeld met een geschikte kindertandenborstel).

De juiste tandenborstel voor kinderen

 • Hoewel het gemakkelijker en praktischer is om het kind direct na het eten in slaap te brengen, is dit absoluut contraproductief voor tandheelkundige zorg.
 • Ook de wijdverbreide mening dat cariësbesmetting in melktanden onbelangrijk zou zijn, omdat ze toch uitvallen, is absoluut verkeerd.

Elke ontsteking in de mondholte moet serieus worden genomen en behandeld (omdat de bacteriën zich ook naar het tandvlees kunnen verspreiden en daar pijn kunnen veroorzaken).

Tandgaten bij tieners

Veel tieners hebben de neiging om slecht te eten en geven niet te veel om persoonlijke hygiëne.

 • Juist in deze leeftijdscategorie ontwikkelen zich de vaste routines voor het latere leven.
 • Daarom wordt het poetsen van je tanden 2x per dag aanbevolen in deze leeftijdsgroep en moet het worden gecontroleerd.

Door interesse en betrokkenheid kunnen ouders de basis leggen voor een goede mondhygiëne, die in latere jaren een positief effect zal hebben.

Fooi: Denk aan het kopen van een elektrisch apparaat. Dergelijke borstels reinigen niet alleen grondiger, maar ook veel handiger – en compenseren gedeeltelijk de ontoereikende reinigingstechnologie. Elektrische tandenborstels in de test.

Veroorzaakt een gat in de tand altijd pijn?

Helaas geloven veel te veel mensen nog steeds dat tanden goed zijn als ze geen pijn doen. Pijn is slechts een alarmsignaal dat pas begint als de schade al is aangericht. heeft plaatsgevonden.

pijngevoelige tandhalzen bij tandgat

Tandplak, een gestaag groeiende laag tandplak en ook een klein gaatje in de tand veroorzaken vaak geen pijn.

Soms komt bloedend tandvlees voor, maar ernstige kiespijn komt niet voor. Als de tand pijn begint te doen, is dit een duidelijk teken dat de vernietiging van de tand al ver gevorderd is.

Dode tanden doen geen pijn

Soms kan het ook voorkomen dat de wortel van een tand al is afgestorven en deze tand daardoor geen pijn meer voelt.

Niettemin moet een cariësbesmetting op deze tand worden behandeld, omdat deze zich kan verspreiden naar andere tanden en tandvlees (en daar tot parodontitis kan leiden).

Resultaat: Als een gat in de tand pijn veroorzaakt, is het noodzakelijk dat deze tand onmiddellijk wordt behandeld. Hoe eerder een gat in de tand wordt gedetecteerd, hoe gemakkelijker het is om het pijnloos te behandelen.

Wat te doen als er een cariësgat is gevormd?

Als u verkleuring op uw tanden opmerkt bij het tandenpoetsen, kleine gaatjes in de tand voelt of het gevoel heeft dat een plekje op de tand plotseling bijzonder ruw is, moet u altijd onmiddellijk een afspraak maken met uw tandarts.

Gat in de tandarts

Elk gat in de tand kan beter worden behandeld als het vroeg wordt ontdekt. En zoals in het algemeen in alle gezondheidskwesties, is preventie beter dan verwaarlozing.

Als u uw tanden niet regelmatig controleert, gebruik dan de gratis tandartsbezoeken – bij voorkeur om de zes maanden – om te garanderen dat ziekten worden gedetecteerd.

Dit is de goedkoopste optie

Een controle bij de tandarts kost je alleen wat tijd. U kunt echter effectief pijn en ernstige problemen voorkomen.

Dit bespaart u op de lange termijn extra bezoeken, wat erg pijnlijk kan zijn en erg duur kan zijn.

AANDACHT: Probeer niet zelf een gat in de tand te vullen. Het gat moet professioneel worden schoongemaakt, zodat de schade niet verder in de binnenkant van de tand doordringt!

Mijn gat in de tand veroorzaakt al pijn

Als er kiespijn is, is naar de tandarts gaan een absolute must.

Zoals reeds uitgelegd, zijn kiespijn tekenen van geavanceerde vernietiging van de tand. Zelf een gat in de tand behandelen is onmogelijk. U heeft een specialist nodig om u zo snel mogelijk te helpen!

Moderne behandeling bij de tandarts

Wees niet bang voor de tandarts.

Hoe langer je het bezoek aan de tandarts uitstelt, hoe erger en groter het gat in de tand wordt. Daarnaast worden de behandelingen om het tandgat te dichten steeds complexer.

Hoe een gat in de tand kan worden behandeld

Hoe eerder een gat in de tand wordt gedetecteerd, hoe gemakkelijker de behandeling.

Een klein gaatje in de tand kan vaak heel snel en zonder verdoving bij de tandarts worden gedicht. Als het gat al tot de zenuw is doorgedrongen, is soms alleen de extractie van de tand mogelijk.

De gebruikelijke procedure voor het behandelen van tandgaten is als volgt:

Eerste behandelingsstappen

Eerst zal de tandarts controleren hoe ernstig uw aandoening is. Als alleen de glazuurlaag wordt aangevallen, helpt behandeling met mineraalhoudende verzorgingsproducten vaak om de tanden te beschermen (tandafdichting).

Behandel tandgat bij de tandarts

Behandeling van kleine gaatjes in de tand

Kleine gaatjes in de tanden worden meestal direct tijdens de controle schoongemaakt en afgesloten met speciale fillers. Dit zorgt ervoor dat deze gaten niet blijven groeien en u in de toekomst geen problemen bezorgen.

Behandeling van grotere gaten in de tand

Als er een vergevorderde infectie en een diep gat in de tand is, zal uw tandarts een gedetailleerd behandelplan opstellen dat eerst de infectie vermindert.

Vervolgens wordt de cariës verwijderd en ten slotte wordt het gat in de tand opgevuld. Boren is essentieel om alle bronnen van infectie volledig te elimineren.

Dankzij lokale anesthesie is deze behandeling ook pijnloos. Verschillende materialen kunnen worden gebruikt voor de daaropvolgende tandvulling:

Cariës gaten Behandeling

Cariësgaten moeten meestal worden geboord en vervolgens worden gesloten.

Materialen voor het vullen van een gat in de tand

Afhankelijk van waar het gat in de tand zit en hoe ver de ziekte is gevorderd, kan de tandarts verschillende materialen gebruiken om de tand te vullen en af te dichten.

De meest gebruikte materialen zijn:

 • Keramiek
 • Plastic
 • Metaallegeringen
 • Amalgaam

De kosten voor sommige materialen worden automatisch gedekt door de zorgverzekering, voor andere materialen kan een privé remgeld nodig zijn.

Voor- en nadelen van de materialen die worden gebruikt voor de behandeling van een gat in de tand:

Amalgaam: deze kwiklegering was jarenlang de standaardvulling voor tandgaten.

 • Voordelen: de kosten worden gedekt door de zorgverzekering, zeer duurzaam, zeer goedkoop, snelle verwerking door de tandarts (1e sessie)
 • Nadelen: het hoge kwikgehalte kan leiden tot intoxicatie en allergie, de zilveren vullingen zijn niet erg mooi om naar te kijken

Keramiek: zogenaamde inlays zijn gemaakt van keramiek na indruk door een tandtechnicus.

 • Voordelen: zeer esthetisch
 • Nadelen: hogere kosten

Metaallegeringen: deze worden ook individueel vervaardigd door een tandtechnicus

 • Voordelen: hoge precisie en veerkracht
 • Nadelen: afhankelijk van het materiaal (goud, zilver) erg duur

Kunststof: vergelijkbaar met amalgaam, deze kunnen snel en direct worden verwerkt

 • Voordelen: optisch vaak nauwelijks te onderscheiden van de tand
 • Nadelen: alleen geschikt voor kleine gaatjes, risico op breuk

Uw tandarts zal u adviseren over de selectie van geschikte materialen voor het vullen van het gat in de tand en, indien gewenst, zal u voorzien van de juiste kostenramingen.

FOOI: Speciale aanvullende tandartsverzekeringen dekken vaak de kosten van complexere en esthetischere materialen.

in geval van pijn naar de tandarts
Zoals altijd kan uw tandarts u in een persoonlijk gesprek veel beter adviseren over de kosten en verdere behandelingsstappen dan welke gids op internet dan ook.

Waar u op moet letten na het behandelen van een tandgat

Afhankelijk van hoe uitgebreid de behandeling was om uw gat in de tand te vullen, moet u een advies volgen:

Eenvoudige behandeling van een klein gaatje in de tand: Wacht tot de door de tandarts ingestelde tijd om het gebruikte materiaal te genezen is verstreken. Wees voorzichtig bij het kauwen van hard voedsel (noten, brood) gedurende een paar dagen.

Groot gat in de tand, opvulling met amalgaam of plastic: Wacht tot de lokale anesthesie is uitgewerkt. Respecteer de uithardingstijd van de materialen. Vermijd ook hard voedsel (noten, brood) in de eerste paar dagen.

Groot gat in de tand, vullen met metaallegering of keramiek: Omdat deze behandelmethoden minstens twee sessies vereisen, verlaat u de tandartspraktijk na de eerste sessie met een tijdelijke prothese.

De tijdelijke prothese vervangt de tandvulling niet, dus wees uiterst voorzichtig zolang je hem gebruikt.

Wanneer de laatste inlay is ingebracht en verzegeld, kunt u weer normaal eten en drinken zodra de verzegeling is uitgehard.

Hoe een gat in de tand te voorkomen

Zoals je hebt gelezen worden gaten in de tanden vooral veroorzaakt door verkeerde of slechte gebitsverzorging.

Hoe grondiger en regelmatiger je tanden poetst, hoe lager het risico op afzettingen, cariës en als gevolg daarvan een gat in de tand.

Bovendien: Grondig poetsen voorkomt gele tanden en zorgt ervoor dat u op natuurlijke wijze witte tanden krijgt zonder chemicaliën.

Waar moet ik op letten?

Neem voldoende tijd voor voldoende schoonmaaktijd. Een handtandenborstel is voldoende met de juiste techniek.

Als u echter niet altijd grondig poetst (bijvoorbeeld de achterste snijtanden vergeet), dan brengt een elektrische borstel meer comfort en gezondere tanden.

Naast tandenborstels van Oral-B zijn er ook sonische tanden.borstels & ultrasone tandenborstels.

Aanbeveling: De beste tandenborstel

Voor een gezond gebit en een stralende glimlach raad ik de huidige testwinnaar aan, de Sonicare Diamond Clean.

Het helpt u niet alleen met een uitstekende reiniging, maar doet ook het meeste werk – zodat u zonder veel moeite met de juiste techniek kunt reinigen.

Diamond Clean met Bluetooth op de proef gesteld

Last but not least zijn er ook handige poetsmodi voor gevoelige tanden of voor het bleken van tanden – daarom is de Diamond Clean momenteel de beste sonische tandenborstel.

Dus als u iets wilt doen voor uw tandheelkundige gezondheid en uzelf in de toekomst dure behandelingen bij de arts wilt besparen, dan is deze borstel een van de meest effectieve opties.

Lees de Sonicare Diamond Clean review

Reiniging van interdentale ruimtes

Zelfs de beste tandenborstel bereikt sommige plaatsen niet – dus je moet regelmatig flossen.

Hoe interdentale borstels worden gebruikt

 • Het is het beste om de link te volgen om meer te weten te komen over de juiste toepassing en alternatieven zoals interdentale borstels en flossettes.
 • Bijzonder handig zijn orale irrigators, die de interdentale ruimtes reinigen met een waterstraal – wat veel gemakkelijker is dan flossen.

Last but not least, de juiste tandpasta en het juiste mondwater ronden geweldige tandheelkundige zorg af.

Professionele preventie

Bezoek uw tandarts minstens om de zes maanden om uw tanden te controleren. Hij kan ook een professionele tandreiniging uitvoeren om tandplak te verwijderen en uw tanden witter te maken.

Door een goede mondhygiëne en regelmatige controles kunt u veel doen om ervoor te zorgen dat er geen gaatjes in uw tanden ontstaan of dat deze in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld.

Wat gebeurt er als een gat in de tand niet wordt behandeld?

De gevolgen van een onbehandeld gat in de tand kunnen even pijnlijk als ernstig zijn.

ontbrekende tanden & dure implantaten als gevolg van cariësgaten

 • Hoe langer de ziekte onbehandeld blijft, hoe verder het zich in de mond verspreidt. Als gevolg hiervan dreigen tandverlies en ontstoken, gezwollen tandvlees.
 • Het eerste teken van gevorderde cariës is een onaangename slechte adem. Hoe verder de cariësbesmetting vordert, hoe groter de kans dat het pijn ervaart.

Op de lange termijn wordt de tand vernietigd en kunnen ook omliggende tanden worden aangetast.

Bovendien kan ernstige ontsteking in de mondholte uitstralen naar de rest van het lichaam en volledig andere ernstige ziekten veroorzaken.

Conclusie: Hoe gaten in de tanden te voorkomen

Zoals je hebt gezien, is een gat in de tand een volledig normale ziekte die bijna iedereen vroeg of laat overkomt.

 • Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk reageert en het gaatje laat behandelen.
 • Om gaten te voorkomen, is preventie het beste en enige recept.

Goede tandheelkundige zorg om een gat in de tand te voorkomen

Als u zich bovendien rustig voorstelt wat de gevolgen zijn als een gat in de tand niet wordt behandeld, zult u automatisch en zo snel mogelijk een tandartsafspraak maken bij het minste teken van een gat.

En natuurlijk: Goede tandheelkundige zorg en voeding helpen vanaf het begin. Blader door deze pagina voor meer informatie over gezonde tanden en veel voorkomende gebitsproblemen.

Deze kennis zal u helpen toekomstige kwalen te voorkomen.