Cariës bij kinderen – gids voor ouders

Cariës bij kinderen is niet ongewoon. Alle belangrijke informatie en wat je als ouder kunt doen, lees je in de uitgebreide gids.

Cariës bij kinderen is een probleem dat gestaag toeneemt, vooral bij zeer jonge kinderen. Geen wonder dat veel ouders zich zorgen maken en hulp zoeken om tandbederf te voorkomen.

Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kan tandbederf verschillende effecten hebben. Deze tekst behandelt cariës in melktanden en cariësbesmetting in permanente tanden.

In dit artikel leer je onder andere:

 • Hoe tandbederf zich ontwikkelt
 • Hoe tandbederf bij kinderen te herkennen
 • Hoe cariësbesmetting te voorkomen en
 • Welke vormen van behandeling bestaan er voor kindercariës

Deze gids zal u zeker helpen om uw vragen te beantwoorden en actief het onderwerp tandbederf aan te pakken.

Er zijn veel manieren en middelen voor ouders om tandbederf bij kinderen te voorkomen of te verminderen.

De volgende inhoudsopgave brengt u rechtstreeks naar het onderwerp dat u het meest interesseert:

Cariës bij jonge kinderen is nog problematischer dan tandbederf bij volwassenen, omdat het permanente schade veroorzaakt, die vervolgens de hele tijd problemen veroorzaakt.

Kindercariës pijn
Cariës bij kinderen is tegenwoordig geen zeldzaamheid meer.

Hoe eerder uw kinderen leren om tandbederf te voorkomen, hoe kleiner de kans dat het later problemen krijgt met tandbederf.

Ik heb de beste tips voor je op een rijtje gezet om tandbederf op jonge leeftijd te voorkomen. Meer hierover in de loop van de tekst.

Wat is tandbederf?

Cariës ken je zeker als een tandaantasting, waarbij eerst kleine zwarte stippen ontstaan, die langzaam maar zeker leiden tot gaatjes in de tanden.

Kindercariës cursus

Volwassenen gaan naar de tandarts en hij verwijdert cariës met een boor.

Bij kinderen ontwikkelt cariës zich op dezelfde manier als bij volwassenen, maar de gevolgen zijn veel ernstiger vanwege het vroege begin van de ziekte.

Cariës treedt op wanneer bacteriën zich ophopen op het oppervlak van de tand. De plaque ontwikkelt zuren die het glazuur aantasten en de tanden binnendringen.

Belangrijk: Een eerste cariësbesmetting is niet zichtbaar voor het oog. Pas als de plaag is gevorderd, wordt deze zichtbaar door vlekken op de tanden.

Cariës doorloopt dus verschillende stadia.

Hoe eerder cariës wordt gedetecteerd en behandeld, hoe beter.

De stadia van cariësbesmetting

Als er gaten in de tanden ontstaan, is de cariësbesmetting al ver gevorderd. Experts hebben het ontwikkelingsproces in 4 fasen verdeeld.

Cariës gebit stadia

 1. Bacteriën hechten zich aan de tand of het tandvlees.
 2. De bacteriën vermenigvuldigen zich (vaak met suiker als voedingsstof).
 3. De bacteriële plaque produceert zuren die het glazuur aantasten. Daarbij verliest de tand ook belangrijke mineralen zoals calcium.
 4. Het zuur eet langzaam door het glazuur naar de zenuw. Dit leidt vaak tot gevoelige kiespijn.

Het is onmogelijk om te voorkomen dat bacteriën de mondholte binnendringen.

Tandplak bij zowel kinderen als volwassenen kan echter worden verwijderd door grondige tandreiniging.

Zodra het glazuur wordt aangevallen (fase 3), moet een tandarts de cariësplaag verwijderen.

In fase 4 is meestal een grote ingreep met de boor of zelfs het trekken van de tanden noodzakelijk.

De beste preventie van tandbederf

Zelfs in de stadia van cariësbesmetting is het duidelijk wanneer cariës het meest effectief kan worden voorkomen – in stadium 2.

Om cariës bij kinderen te voorkomen, is het daarom erg belangrijk om kinderen van jongs af aan te leren hoe belangrijk het is om de tanden en interdentale ruimtes schoon te maken.

Tandbederf voor kinderen voorkomen
Een goede voBuigen kan jou en je kind later veel zorgen en pijn door tandbederf besparen.

Als uw kind kan voorkomen dat bacteriële plaque zich ophoopt, blijft het glazuur intact en kan het tandbederf niet in de tanden doordringen.

Begin met melktandkinderen met een grondige tandreiniging na de maaltijd. Zodra een positieve mondhygiëneroutine zich heeft ontwikkeld, onderhouden kinderen deze hun hele leven lang.

Hoe ouder uw kind is, hoe grondiger de tanden moeten worden schoongemaakt.

Volgens de Duitse tandheelkundige vereniging kunnen kinderen alleen volledig zelfstandig voor mondhygiëne zorgen vanaf de basisschoolleeftijd.

Voor deze leeftijd moet u als ouders altijd helpen en aandacht besteden aan het best mogelijke reinigingsresultaat.

Trouwens, het wordt ook aanbevolen voor kinderen om de interdentale ruimtes schoon te maken met tandzijde.

Op welke leeftijd kan kindercariës voorkomen?

Helaas is er al tandbederf bij baby’s en peuters. Gezoete dranken in babyflessen provoceren zogenaamde tepelcariës.

Kindercariës
Als bacteriën zich comfortabel voelen in de mondholte, kan dit tandbederf bevorderen.

Zelfs voordat de eerste tanden uitbreken, zorgt een slechte mondhygiëne ervoor dat bacteriële afzettingen op het tandvlees ontstaan, die vervolgens de eerste tanden direct aanvallen.

Alleen het reinigen van de mondholte en het vermijden van voedingsmiddelen met veel suiker zal tandbederf op jonge leeftijd voorkomen.

Hoe kan ik tandbederf bij kinderen detecteren?

Zoals reeds vermeld, is het erg moeilijk om de cariës van kinderen in de beginfase te detecteren. Daarom is preventie zo belangrijk.

Cariës Kinderen
Houd de tandheelkundige gezondheid van uw kind in de gaten.

De gemakkelijkste hulp is om uw kind te begeleiden in de dagelijkse tandheelkundige zorg. Zorg er ook voor dat het gebit van je kind altijd een schone indruk maakt en dat er geen voedseldeeltjes zichtbaar zijn.

Belangrijk: Zodra tandbederf zichtbaar is voor het oog, is de tand van uw kind al aangevallen en moet u naar een tandarts.

Witte vlekken op de tanden zijn vaak een teken van initiële cariës, zelfs bij kinderen. Zeer rood of ontstoken tandvlees zijn andere waarschuwingssignalen om op te letten.

Gebruik ook de regelmatige controles bij de tandarts als er geen zichtbare cariësproblemen zijn. Experts detecteren tandbederf in een vroeg stadium.

Hoe wordt tandbederf behandeld bij kinderen?

Helaas zijn er zelfs vandaag de dag nog steeds mensen die denken dat tandbederf in melktanden geen behandeling vereist, omdat ze snel uitvallen. Dit is niet juist.

Cariës Tanden Kind

Elk geval van cariës bij kinderen moet zo snel mogelijk worden behandeld.

 • In het geval van melktanden kan tandbederf leiden tot ernstige schade aan de tanden en grote pijn.
 • In vergevorderde gevallen kan het zelfs leiden tot ontstekingen en abcessen.

Wetenschappelijke studies hebben ook aangetoond dat kinderen van wie de melktanden werden aangetast door tandbederf, later veel meer kans hebben op problemen met cariës.

Vermijd deze negatieve gevolgen door het gehemelte te reinigen en suiker zoveel mogelijk te vermijden, zelfs bij jonge kinderen.

Behandeling van kindercariës

Elke cariësbehandeling moet worden uitgevoerd door een tandarts. Er is geen manier om cariës alleen te behandelen.

Cariës behandeling voor kinderen
Cariës bij kinderen moet door de tandarts worden behandeld.

Net als voorheen is de enige mogelijke zelfbehandeling de preventie van cariësvorming. Al vanaf de eerste cariësfase moet u de tandarts rechtstreeks met uw kinderen bezoeken.

 • De deskundige controleert of er cariës aanwezig is, hoe ver het gevorderd is en bepaalt hoe de behandeling wordt uitgevoerd.
 • In geval van twijfel wordt cariës met de boor uit de tand verwijderd en wordt de resulterende opening opgevuld.

Soms is een speciale fluoridebehandeling voldoende om de eerste sporen van cariës bij kinderen te genezen.

Aandacht: Probeer nooit zelf vlekken op de tanden te verwijderen. Ze verergeren het probleem en beschadigen de tandsubstantie zonder de cariësbesmetting te elimineren.

De 5 beste tips om tandbederf bij kinderen te voorkomen

Er zijn enkele nuttige tips om het risico op tandbederf te verminderen.als bij uw kinderen. Ik heb hier het beste en meest effectieve advies voor je verzameld.

Tip 1: Poets je tanden

Er is geen effectiever middel tegen tandbederf bij kinderen dan een grondige reiniging van tanden. Zelfs met kleine kinderen moet je het gehemelte na de maaltijd reinigen met een vochtige doek.

Cariës Kinderen
Vergeet niet je tanden te poetsen!

Wanneer de eerste melktanden komen, is het tijd om een tandenborstel te kopen en de tanden van je peuter na de maaltijd te poetsen. Gebruik een kleine hoeveelheid fluoridetandpasta.

In latere jaren moet u uw kind ondersteunen met tandheelkundige zorg. Als je van deze momenten een mooi ouder-kind moment maakt, zal tandheelkundige zorg zich ontwikkelen tot een positieve ervaring.

Intensiveer geleidelijk de grondigheid van de mondhygiëne.

 • In eerste instantie help je – indien nodig – om voedseldeeltjes te verwijderen met tandzijde.
 • Later, vanaf ongeveer 6 jaar, moet uw kind het tandenpoetsen steeds zelfstandiger overnemen.

Kinderen moeten ook minstens twee keer per dag hun tanden poetsen, beter nog na elke maaltijd.

Tip 2: Suiker verminderen

Suiker is de voedingsbodem waar tandbederf het beste gedijt. Hoe meer suikerresten er in de mond aanwezig zijn, hoe beter en sterker de cariës zich ontwikkelt.

Vooral bij kinderen is het daarom dubbel belangrijk om de suikerconsumptie te verminderen.

Cariës Tanden Kinderen
Zoete lekkernijen, frisdrank en Co. bevorderen tandbederf. Beter zijn veel groenten en fruit, die de tanden voorzien van vitamines en mineralen.

Let bij sappen op varianten zonder toegevoegde suiker, vermijd zeer suikerhoudende frisdranken en gebruik bijvoorbeeld fruit in plaats van snoep.

Fooi: Hoe eerder je je kinderen laat wennen aan een gezond en bewust dieet, hoe automatisch ze later zullen volgen wat ze hebben geleerd.

Zodra kinderen het absoluut normaal vinden om water te drinken als ze dorst hebben, hebben ze veel bereikt.

Als het gaat om het consumeren van suiker, moet u uw kinderen aanmoedigen om hun tanden zowel na als na de maaltijd te poetsen.

Tip 3: Elektrische tandenborstels

Het lijdt vandaag de dag geen twijfel dat elektrische tandenborstels tanden veel grondiger reinigen dan handtandenborstels.

Het is daarom zeker de moeite waard om vanaf een bepaalde leeftijd een elektrische tandenborstel voor je kind te kopen.

sonicare voor kinderen
De Philips Sonicare For Kids is een elektrische tandenborstel die je kind motiveert om zijn tanden te poetsen.

De markt voor elektrische tandenborstels voor kinderen is groot en er zijn zeer effectieve modellen voor elke leeftijdsgroep.

Info: De startleeftijd, vanaf welke een elektrische tandenborstel zinvol is, is drie jaar.

Er zijn elektrische kindertandenborstels met veel leuke motieven. Ook benadruk je het belang van tandenpoetsen wanneer je je kind zijn eigen elektrische tandenborstel koopt.

Benader het onderwerp stap voor stap en ontdek welke tandenborstel ideaal is voor welke leeftijd van uw kind.

Hier vindt u veel nuttige artikelen over het onderwerp tandenborstels voor kinderen.

Bij elektrische tandenborstels is het net zo belangrijk als handtandenborstels om je kind uit te leggen hoe je ze moet gebruiken om de best mogelijke resultaten te krijgen.

Tip 4: Preventieve onderzoeken

De zorgverzekeraars betalen uw kinderen twee controles per jaar. Gebruik ze zelfs als er geen acute problemen zijn.

Kindertandarts

Een onderzoek door de tandarts is de beste kans om cariës of andere ziekten in een vroeg stadium op te sporen.

Daarnaast zal uw tandarts u adviseren over alle vragen en twijfels die u heeft met betrekking tot tandheelkundige zorg voor kinderen.

Voor initiële cariës kan fluorbehandeling helpen. Als er cariës aanwezig is, is het het beste om het zo snel mogelijk te verwijderen.

Tip 5: Stel routines vast

Als u erin slaagt om tandheelkundige zorg en bescherming in de dagelijkse routine van uw kinderen vast te stellen, zult u in veel gevallen cariës later voorkomen of verminderen.

Tandbederf voor kinderen voorkomen
Een dagelijkse tandheelkundige routine is erg belangrijk voor kinderen.

Belangrijk is dabEen natuurlijke benadering van tandenpoetsen, suikerhoudende producten of bezoeken aan de tandarts. Geef het goede voorbeeld en leef natuurlijke tandheelkundige zorg.

Kinderen kopiëren wat ze zien en nemen gezonde praktijken over in hun dagelijks leven.

Gerelateerde artikelen

In de volgende artikelen vindt u meer informatie en tips voor de juiste tandenborstel voor uw kind.

Verdere vragen over tandbederf bij kinderen

In deze sectie vindt u antwoorden op enkele van de meest voorkomende vragen over pediatrische cariës.

Tandenpoetsen van kinderen

Kunnen kinderen tandbederf krijgen ondanks dat ze dagelijks hun tanden poetsen?

Ja, en helaas is dit zelfs de regel. Zelfs volwassenen vinden het moeilijk om een grondige mondhygiëne te handhaven en zo cariësbesmetting volledig te voorkomen.

Voor kinderen is dit veel moeilijker.

Vaak vergeten kinderen hun tanden te poetsen na de maaltijd. Bovendien hebben ze meer kans om snoep te snacken tussen de maaltijden door.

Daarnaast is er de moeilijkheid om alle tandplak te verwijderen bij het tandenpoetsen. Goed tandenpoetsen moet worden geleerd.

Volgens statistieken wordt meer dan 50% van alle kinderen jonger dan 10 jaar in Duitsland behandeld voor cariës.

Worden fluoridetabletten aanbevolen als preventie tegen cariës bij kinderen?

Volgens de AOK is er vanaf 2021 een nieuwe regeling die aanbeveelt om baby’s vanaf de tweede levensweek tabletten met fluoride en vitamine D te geven. Deze combinatie is bedoeld om latere cariësziekten te voorkomen.

Als u dergelijke tabletten lange tijd toedient, moet u later geen tandpasta met fluor gebruiken.

Voor mij persoonlijk gaat deze verordening iets te ver. Het onderstreept echter hoe problematisch tandbederf is, zelfs bij jonge kinderen.