Oral B Smart 6000 Beoordeling

Deze elektrische tandenborstel levert veel prestaties voor het geld en kan de huidige topmodellen bijhouden – hoewel de prijs veel goedkoper is.

De voorganger Oral B Pro 6000 overtuigde in tal van tests en won onder andere de 1e plaats op de Stiftung Warentest in 2016.

 • Met veel apparatuur en zeer goede reinigingsprestaties probeert de Oral-B Smart 6000 zijn voorganger opnieuw te overtreffen.
 • Tegen een eerlijke prijs krijg je een allround overtuigende tandenborstel, wat de juiste tandverzorging veel makkelijker maakt.

In het volgende testrapport leert u welke functies de Smart 6000 biedt en met welke accessoires deze wordt geleverd.

Oral-B Smart 6000 Samenvatting

Aanbeveling
Oral-B Smart 6 6000N Blauwe Elektrische Tandenborstel Powered by Braun

Oral-B Smart 6000

 • uitstekende reinigingsprestaties
 • veelzijdig dankzij 5 gipsmodi
 • Drukregeling & reiskoffer
Zie prijs

Als u meer wilt weten over dit apparaat, behandelt deze beoordeling de volgende onderwerpen:

Om de Smart 6000 beter te kunnen classificeren, wil ik hem eerst vergelijken met de andere tandenborstels van de fabrikant:

Overzicht van de huidige Oral-B modellen

Met de verscheidenheid aan verschillende elektrische tandenborstels kun je snel het spoor bijster raken.

Alleen al de Oral B-serie van Braun omvat meer dan 10 verschillende apparaten, die vaak zijn voorzien van verschillende modelnummers.

Oral-B Tandenborstels Vergelijking

Om snel te kunnen onderscheiden in welke prijsklasse en kwaliteitsklasse een Oral-B tandenborstel thuishoort, heb ik dit overzicht voor je gemaakt:

Basismodellen: Oraal B PRO 600 tot 900. Deze modellen zijn bedoeld voor beginners die op zoek zijn naar een goedkope tandenborstel. De reinigingsprestaties zijn meestal acceptabel, maar je moet het zoveel mogelijk doen zonder verschillende reinigingsprogramma’s of accessoires. Ook kan de duurzaamheid lijden onder de zwakke batterijen.

Middenklasse: Oral B Pro 2000 tot Oral-B Smart 5000: In deze kwaliteitsklasse verbeteren zowel de reinigingsprestaties (dubbele snelheid) als de apparatuur. Met toenemende modelaantallen worden reinigingsprogramma’s toegevoegd en deze modellen hebben ook een drukregeling die beschermt tegen onjuiste reinigingstechnologie.

Hogere klasse: Oral B Genius 8000 tot 10000. Het summum in moderne tandreiniging. De Genius-serie maakt indruk met alle kwaliteiten van de hogere klasse plus extra reinigingsprogramma’s en verbeterde reinigingscontrole via positiedetectie.

Oralb Genius in de test vooraf, Bron: Oral-B
De Smart 6000 lijkt niet alleen uiterlijk op de topmodellen, maar biedt ook bijna dezelfde functies.

De hier geteste Smart 6000 bevindt zich tussen de midden- en hogere klasse. Het heeft al de meeste functies van de Genius-modellen, maar moet het doen zonder extra’s zoals positiedetectie.

Fooi: Houd de huidige aanbiedingen voor Oral B-tandenborstels in de gaten voordat u koopt. Vaak kunt u een model van een hoger kwaliteitsniveau krijgen tegen een kleine meerprijs.

Verschillen in modelnummers

Het is je misschien al opgevallen: Sommige modellen Oral B-tandenborstels zijn verkrijgbaar met verschillende uiteinden zoals “N” of “S”.

Het enige verschil zit hem in de opzetborstels, die met de tandenborstel worden geleverd. Sommige tandenborstels zijn geschikt voor normale reiniging (N), andere voor gevoelige tanden (S) of voor dieptereiniging (W).

Een Oral-B Smart 6000N & een Smart 6000S zijn verder identiek.

De eerste indruk van de Oral B Smart 6000

De Smart 6000 is momenteel een van de beste modellen van Oral-B.

Slimme 6000 verpakking

Laten we de tandenborstel eens nader bekijken:

Al op de verpakking kun je lezen dat dde tandenborstel kan meer dan de meeste andere apparaten (vandaar de toevoeging “Smart” in de naam van het model). Maar wat bedoelt de fabrikant daarmee?

Dankzij de Bluetooth-verbinding kunt u de tandenborstel via uw smartphone aanpassen en uw poetseffectiviteit verbeteren (hierover zo meteen meer).

Bij het uitpakken maakt de tandenborstel een zeer hoogwaardige indruk. De meegeleverde accessoires zoals reserveborstels of reiskoffers komen overeen met de prijsklasse.

Welke functies biedt de Oral-B Smart 6000?

De Oral-B Smart 6000 wordt geleverd met veel functionaliteit en accessoires.

Hier zijn de belangrijkste belangrijke gegevens over de tandenborstel:

 • 40.000 pulsaties
 • 8.800 rotaties
 • 5 schoonmaakprogramma’s
 • 3 opzetborstels met beugel
 • Drukregeling
 • Timer
 • Slimme ring
 • Bluetooth-verbinding
 • Slimme gids
 • Batterij en laadstation
 • Reiskoffer
 • Gewicht: 180 gram

De lijst laat duidelijk zien dat de Smart 6000 aan vrijwel alles heeft gedacht wat je van een tandenborstel in het hogere prijssegment mag verwachten.

Reinigingsprestaties & reinigingsmodi

Als het gaat om pure tandheelkundige zorg, hoeft de Smart 6000 zich niet te verbergen voor de luxe modellen.

Dezelfde techniek en dezelfde snelheden worden hier gebruikt, ik kon zelf geen verschil waarnemen bij het schoonmaken.

 • De Smart 6000 poetst veel stiller dan goedkope tandenborstels of reinigt tanden grondiger dan handmatig schrobben.
 • Na het einde van de timer van 2 minuten worden alle afzettingen verwijderd, de tanden voelen glad en schoon aan.Slimme 6000 reinigingsmodi

Kort: De 40.000 pulsaties en 8.800 rotaties zijn momenteel het maximum, je kunt je tanden niet effectiever poetsen met een roterende tandenborstel.

De Oral B Smart 6000 biedt vijf reinigingsprogramma’s

Met de Smart 6000 kunt u gebruik maken van tal van verschillende reinigingsprogramma’s.

Hier is een overzicht:

 1. Dagelijkse schoonmaak
 2. Bescherming van het tandvlees
 3. Gevoelig
 4. Fleuren
 5. Pro-Schoon

Dankzij de verschillende programma’s is de tandenborstel uitgerust voor vrijwel elk doel.

Zelfs als je het grootste deel van de tijd over de normale modus gebruikt, denk ik dat de extra schoonmaakprogramma’s een nuttige toevoeging zijn. Naar mijn mening maakt dit het schoonmaken nog veelzijdiger en effectiever.

 • Bijvoorbeeld als u  hebben zeer gevoelige tandhalzen vindt u programma’s voor een overeenkomstige zachte reiniging van uw tanden.
 • Ook de functie van tandvleesverzorging vind ik nuttig. Een goed geleverd tandvlees helpt ontstekingen en parodontitis te voorkomen.

Alleen als u aandringt op een extra programma voor tongreiniging, is het de moeite waard om een uitgebreidere tandenborstel te kopen. Als u met minder programma’s kunt rondkomen, kunt u ook wat geld besparen met kleinere modellen van de midden- en hogere klasse.

De meegeleverde opzetborstels van de Smart 6000

Het is praktisch dat Braun de Smart 6000 direct met drie verschillende opzetborstels levert.

Oral-B opzetborstels

Zo kun je in alle rust uitproberen welke variant je het leukst vindt.

Aangezien de keuze van de juiste vervangende tandenborstelkoppen ook een economisch belangrijke beslissing is (keyword follow-up kosten), vind ik het fijn dat je bij Braun geen andere koppen hoeft te bestellen om ze uit te proberen.

De drukregeling van de Smart 6000

De drukcontrole informeert u als u met de tandenborstel te veel druk uitoefent op de tand en het tandvlees. Dit helpt om letsel te voorkomen.

De Smart 6000 geeft merkbaar gas als je te veel druk uitoefent. Dankzij dit beschermingsmechanisme zul je er heel snel aan wennen om niet te hard te drukken. Daarnaast licht de slimme ring van de tandenborstel rood op.

De tandvleesbescherming van de Oral-B 8900.

Zo waarschuwt de tandenborstel je extra en duidelijk.

De Smart 6000 heeft een timer van 2 minuten

De aanbevolen tijd van tandenpoetsen met een moderne elektrische tandenborstel is 2 minuten.

 • De Smart 6000 heeft een timer die u na 2 minuten waarschuwt dat u de aanbevolen reinigingstijd hebt bereikt.
 • Daarnaast krijg je elke 30 seconden een signaal over de positie van de tandenborstel in een andere qua(dit zorgt voor een uniforme reiniging).

De signalen vinden zowel plaats in de vorm van trillingen in het handstuk als door een korte verlichting van de signaalring. Met behulp van de Oral B-app kunt u ook de tijd van de timer individueel programmeren.

De Smart Ring van de Smart 6000

Naast de slimme verbinding met een mobiele telefoon is de Smart Ring ook een van de gelijknamige kenmerken van deze tandenborstelserie.

 • LED-lampjes in de Smart Ring geven verschillende programma-eigenschappen aan met signalen (waaronder de timer en de drukregeling met behulp van de Smart Ring).
 • Met de Oral B app kun je de signaalring aanpassen zoals jij dat het beste vindt. In totaal zijn er 12 signaalkleuren beschikbaar.

Als je van dergelijke gimmicks houdt, zul je deze instelopties van de Smart Ring leuk vinden. Maar ook zonder de individuele programmering biedt de ring een goede service en signaleert de nodige informatie heel duidelijk.

De Smart 6000 Bluetooth-opties

Via Bluetooth kunt u uw Braun Oral B Smart 6000 aansluiten op de meegeleverde Smartguide of uw mobiele telefoon en zo de reinigingstijd- en drukcontroles nog beter regelen.

Tandenpoetsen met je smartphone

 • In tijden van fitness polsbandjes &apps zoals Google Health is de verbinding van de elektrische tandenborstel met de smartphone zeker een interessante innovatie.
 • Met de mobiele telefoon heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om je poetsgewoontes op te slaan en samen te bespreken bij het volgende bezoek aan de tandarts.

Dit is zeker een leuke gimmick voor sommige gebruikers – maar het is niet onmisbaar. Persoonlijk heb ik het na het testen zonder gedaan (in tegenstelling tot de Genius-modellen is er geen positiedetectie waarvoor een mobiele telefoon nodig is).

Al met al zie ik Bluetooth niet al te kritisch, want het is slechts een aanvulling. Als je er niets mee kunt, dan kan het zonder problemen worden genegeerd.

(En in het beste geval kan netwerken met je smartphone je echte toegevoegde waarde opleveren).

Batterij, oplader & extra’s

De batterij biedt normale prestaties en gaat ongeveer twee weken mee op de opgegeven tandenpoetstijd van 2x twee minuten per dag.

 • Dit is voldoende om de tandenborstel gemakkelijk mee te nemen op reis, zonder dat je de oplader hoeft in te pakken.
 • Daarnaast vertrouwt Oral-B eindelijk op moderne lithium-ion batterijen in vergelijking met zijn voorganger.

Deze bieden tal van voordelen: u kunt de tandenborstel nu op elk gewenst moment opladen zonder bang te hoeven zijn voor het beruchte geheugeneffect en verminderde duurzaamheid.

Volledig lossen is niet meer nodig. Daarnaast levert de Smart 6000 aanzienlijk meer vermogen bij een laag laadniveau – dus de nieuwe accu zorgt ook voor schonere tanden.

Voor lange reizen bevat het pakket ook een praktische Euti. Hierdoor kunt u uw tandenborstel en opzetborstels veilig vervoeren – heel praktisch.

Conclusie over de Oral B Smart 6000

Tegen de huidige vraagprijzen is de Smart 6000 echt een goed voorbeeld van waar voor je geld.

 • Voor uw geld krijgt u een zeer veelzijdige tandenborstel die u zal helpen uw tanden grondig en efficiënt te verzorgen.
 • Zo’n investering betaalt zich meestal snel terug, omdat goed verzorgde tanden dure tandartsrekeningen besparen.

Om deze reden raad ik de Smart 6000 aan voor iedereen die de beste tandheelkundige zorg wil – maar

Oraal B Smart 6000

95 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi98
Verwerking & houdbaarheid90
Accessoires & Extra’s97
Algemene conclusie

De Smart 6000 kan de topmodellen bijna bijhouden op het gebied van reinigingsprestaties, vakmanschap en extra’s – en kost meestal aanzienlijk minder. Aankoopaanbeveling.
Bekijk prijs &klantrecensies*