Ultrasone tandenborstels in de test

De beste “echte” ultrasone tandenborstels: Alle testwinnaars & insider tips. Ik kan deze apparaten aanbevelen na meer dan 100 uur langdurig testen:

In dit artikel vergelijk ik de beste apparaten en onthul ik de verschillen in reinigingsresultaten, vervolgkosten & duurzaamheid.

 • Klassieke sonische tandenborstels worden vaak verward met de nieuwere ultrasone tandenborstels – maar beide varianten zorgen met fundamenteel verschillende technologieën voor schone en gezonde tanden.
 • In tegenstelling tot sommige marketingclaims bieden momenteel slechts 2 fabrikanten “echte” ultrasone tandenborstels aan met de nieuwste technologie en een hoog aantal trillingen:

Megasonex en EMAG (onder de merknaam emmi-dent). De overige fabrikanten bieden voornamelijk normale sonische tandenborstels (Philips met het merk Sonicare) en roterende borstels (Braun met Oral-B):

Megasonex en EMAG (onder de merknaam emmi-dent). De overige fabrikanten bieden voornamelijk normale sonische tandenborstels (Philips met het merk Sonicare) en roterende borstels (Braun met Oral-B):

Aanbeveling

productafbeelding

emmi-dent Platinum

De huidige testwinnaar. Deze ultrasone tandenborstel reinigt bijzonder zacht & is bijzonder geschikt voor mensen met gevoelig tandvlees.

KENMERKEN

 • Zachte en doeltreffende reiniging
 • Ongeveer 2 weken batterijduur
 • 96 miljoen trillingen per minuut

Laatste artikelen over ultrasone tandenborstels

Wat zijn “echte” ultrasone tandenborstels?

Deze apparaten verschillen van conventionele elektrische tandenborstels door de manier waarop ze werken:

 • In plaats van een roterende borstelkop zoals bij oudere borstelvarianten, zorgen ultrasone golven hier voor schone tanden.
 • Als u voor het eerst met een ultrasoon apparaat voor de spiegel poetst, zult u zich zeker een beetje vreemd voelen.

De tandpasta wordt in de mond gesmeerd en de borstel wordt op de tanden geplaatst. Je activeert de ultrasone tandenborstel en het gebeurt…

…eerst niets.

De borstelkop beweegt helemaal niet, want deze apparaten verwijderen geen plak. plak niet verwijderen door mechanische reiniging.

ultrasone tandenborstels vergelijking met normale tandenborstels

In plaats van borstelharen zorgen onmerkbare ultrasone golven voor zuiverheid.

Dit is in het begin heel ongewoon, omdat het “schrobben” van normale tandenborstels zo natuurlijk is. Sommige ultrasone modellen hebben daarom zelfs een vibratiemotor die kan worden geactiveerd – die vaak alleen bedoeld is om feedback te geven en niet om tandbederf te bestrijden.

Zo werken ultrasone tandenborstels

De tandenborstel geeft miljoenen trillingen door aan het speeksel en de tandpasta.

Hierdoor ontstaan kleine microbelletjes in de mond, die over het oppervlak en de ruimten tussen de tanden worden verdeeld.

 • Bij het poetsen barsten de belletjes en maken zo plak en bacteriën los van de tanden.
 • Door de hoge frequentie neem je bij het poetsen Geen trillingen waar.

De reiniging werkt dus zonder het tandvlees of glazuur te schuren – perfect voor iedereen met gevoelige tanden.

emmident platinum kind
De emmi-dent Platinum is een echte ultrasone tandenborstel.

Dit onderscheidt “echte” ultrasone tandenborstels ook van conventionele sonische tandenborstels, waarbij de borstelkop nog steeds heen en weer pendelt.

Voordat je iets koopt, is het dus echt verstandig om te weten welk type borstel je nodig hebt voor je gebit.

Vaak worden beide technologieën door slimme marketingmensen misbruikt om de verkoop te stimuleren. Maar er zijn grote verschillen:

 • Ultrasone tandenborstels werken met meer dan 96 miljoen trillingen per minuut
 • De frequentie van de meeste sonische tandenborstels is minder dan 50.000 per minuut.

Deze verschillende frequenties zouden een doorslaggevend effect hebben op het poetsresultaat – althans dat beweren de fabrikanten.

Zijn tandenborstels met ultrageluid beter?

Op papier lijken ultrasone modellen duidelijk superieur door het hogere aantal trillingen.

Ultrasone tandenborstels voor witte tanden
Naast trillingen zijn ook andere factoren bepalend voor de gezondheid van het gebit.

In mijn ervaring zijn beide types alleen moeilijk met elkaar te vergelijkenomdat ze de tanden op verschillende manieren reinigen.

Zelfs Stiftung Warentest heeft om deze reden nog geen apparaten met ultrageluid getest, omdat de resultaten niet vergelijkbaar zouden zijn met conventionele modellen.

Ultrasone tandenborstels zijn niet automatisch beter – dankzij de nieuwste technologie zijn er vooral voordelen voor gevoelige tanden & bloedend tandvlees, maar dit is niet voor iedereen noodzakelijk.

Na zelf de 2 onderstaande ultrasone tandenborstels te hebben getest & vergeleken met de alternatieven, moet ik Stiftung Warentest gelijk geven:

Ultrasone apparaten zijn niet automatisch superieur in praktische tests – maar de nieuwe technologie kan de betere keuze zijn voor sommige gebruikers met speciale behoeften.

ultrasone tandenborstel vs sonische tandenborstel
De borstelkoppen (hier die van de M8) bewegen niet.

Wie problemen heeft met gingivitis, gevoelige tanden of terugtrekkend tandvlees kan profiteren van de soepele werking van nieuwe ultrasone tandenborstels.

De stille borstelkop vergemakkelijkt ook het poetsen met bestaande kronen of beugels.

In de volgende tekst deel ik mijn ervaringen met de apparaten van emmi-dent en Megasonex en vertel ik welke voor- en nadelen ze hebben in vergelijking met andere borstelmodellen.

Ervaringen met de geteste ultrasone tandenborstels

De hier gepresenteerde apparaten zijn volwaardige ultrasone tandenborstels, die beide werken met meer dan een miljoen trillingen per minuut.

tandenborstels met ultrageluid

Aangezien de technologie nog vrij nieuw is, zijn er momenteel slechts 2 grote leveranciers van ultrasone tandenborstels in Duitsland:

 • EMAG met de emmi-dent modellen
 • Megasonex met het huidige model M8

Het belangrijkste eerst: Bij de test bleek al snel dat ultrasone apparaten niet per se grondiger werken dan even dure elektrische tandenborstels als het gaat om het reinigen van tanden.

Ik merkte in het eindresultaat geen revolutionaire verschillen met de topmodellen van Philips Sonicare of Oral-B. Dat is niet verwonderlijk:

Volgens wetenschappelijke studies reinigen zelfs klassieke apparaten beter dan welke handtandenborstel dan ook – dus het is begrijpelijkerwijs moeilijk om een dergelijk resultaat te overtreffen.

Ook al beweren de marketingafdelingen van de fabrikanten anders – veel grondiger dan met de huidige topmodellen wordt het niet, ongeacht de gebruikte technologie.

Waarom een ultrasoon apparaat toch zinvol kan zijn

Naast het poetsresultaat zijn er echter nog andere zaken die een rol moeten spelen bij de aanschaf van een elektrische tandenborstel.

Ook al verwijderen ultrasone tandenborstels niet meer dan 100% van de plak (hoe zou dat kunnen?) – het gaat ook om het HOE.

De ultrasone reiniging zelf is volkomen geruisloos. Voor sommige stellen is dit een aangenaam voordeel ten opzichte van conventionele tandenborstels. (Standaard activeren de meeste ultrasone tandenborstels een vibratiemotor voor betere feedback, maar deze kan worden uitgeschakeld).

Zachte reiniging zonder wrijvende bewegingen is het grootste voordeel

Door het elimineren van schrobberende borstelkoppen reinigen deze apparaten de tanden veel voorzichtiger. Dit kan een groot voordeel zijn bij ontstoken tandvlees, parodontitis, bloedend tandvlees of blootliggende tandhalzen.

In de test zijn ultrasone tandenborstels bijzonder overtuigend met hun bewegingsloze reiniging – ze werken niet per se grondiger, maar veel zachter.

Op bepaalde gebieden biedt de nieuwe technologie dus een duidelijke meerwaarde ten opzichte van andere soorten tandenborstels.

Mijn ervaring is dat ultrasone tandenborstels beter zijn, vooral als ze aan iemands behoeften voldoen.

Als u geen tandvleesproblemen heeft (parodontose, gingivitis, blootliggende tandhalzen), kunt u het beste een klassieke borstel gebruiken.

ultrasone tandenborstel test vergelijking
Klassieke sonische tandenborstels bieden meestal meer functies voor dezelfde prijs – maar vertrouwen ook op beweegbare opzetborstels.

Tandenborstels van Oral-B, Panasonic, Elmex of Sonicare zijn meestal niet alleen goedkoper, maar bieden ook meer keuze in uiterlijk, reinigingsstanden & accessoires.

Als je tijd wilt besparen:

Voor wie ultrasone tandenborstels bijzonder geschikt zijn

Als u echter waarde hecht aan een zo voorzichtig mogelijke reiniging – wat vooral bij het ouder worden steeds belangrijker wordt – dan kunnen ultrasone tandenborstels een zachtaardig alternatief zijn:

 1. Ze reinigen de tanden voorzichtiger
 2. ze irriteren het tandvlees minder

Dankzij de nieuwe techniek belast u gevoelige zones veel minder dan bij klassiek schrobben.

Deze apparaten tonen hun grootste kracht bij klachten zoals tandvleeszakken of gevoelige tanden.

Dit geldt ook voor lange & frequente schoonmakers: Ik ken veel mensen in mijn kennissenkring die graag wat langer schoonmaken – vaak met een slecht geweten of de echt goed voor het glazuur en het tandvlees.

Wie bang is dat de beschermlaag door een te grondige tandhygiëne decennialang zal slijten, kan dus zeker de aanschaf van een ultrasoon apparaat overwegen.

ultrasone tandenborstels leeftijd
Vooral op oudere leeftijd trekt het tandvlees vaak terug – maar daar kunt u vooraf maatregelen tegen nemen.

Zelfs dragers van een beugel of mensen met kronen, bruggen & andere “obstakels” in de mond profiteren van de bewegingsloze werking. De microbelletjes bereiken veel eerder moeilijk bereikbare plaatsen in de mond dan andere varianten.

Hier kan een ultrasoon apparaat aanzienlijk meer comfort & reinheid brengen door zijn werkwijze.

Samengevat bieden ultrasone tandenborstels de volgende voordelen:

 1. Zachte reiniging zonder mechanische slijtage van de tanden
 2. Geen sterke trillingen of vervelende geluiden bij het poetsen
 3. Gemakkelijk aan te brengen door opleggen: sterke druk is niet nodig
 4. Gemakkelijk te reinigen, zelfs met obstakels zoals beugels of bruggen

Beide geteste borstels met ultrageluid hebben deze voordelen. Toch verschillen ze op enkele details.

Hieronder ga ik dieper in op de huidige ultrasone modellen & vergelijk ze met de klassieke alternatieven. Tegelijkertijd geef ik je ook een paar tips over hoe je ze correct kunt gebruiken.

Ik begin met de beste ultrasone tandenborstel die momenteel verkrijgbaar is:

emmi-dent Platinum in de test

Na een uitgebreide test is deze tandenborstel mijn huidige ultrasone favoriet.

Het wordt gedistribueerd door een bedrijf uit Duitsland en Zwitserland, en is de best verkopende echt Ultrasone tandenborstel in de Duitse regio.

Dit model is verkrijgbaar vanaf ongeveer 150€ – met de volgende exclusieve voucher bespaart u ook nog eens 10%:

DentalW10

Bekijk sets in de winkel

Afhankelijk van het apparatuurpakket zijn er naast de emmi-dent Platinum ook andere accessoires zoals opzetborstels, speciale tandpasta of zelfs een 2e handstuk.

De varianten in één oogopslag

De hier geteste tandenborstel is verkrijgbaar in 2 verschillende versies.

emmi-dent Platinum

De Platinum is de nieuwste echte ultrasone tandenborstel van emmi-dent. Hier reinigt u uw tanden met 96 miljoen trillingen/minuut… en volledig zonder bewegende borstelharen of vervelende geluiden.

In de zuivere ultrasone modus is de borstel 100% stil.

Optioneel kunt u echter trillingen activeren voor een betere feedback. Dan trilt de borstel en piept om de 6 seconden om aan te geven dat u naar een ander tandgebied moet overschakelen.

emmi-dent Platinum Care

De emmi-dent Platinum Care kost iets meer en heeft geen vibratiemotor.

Dus krijg je hier minder functies voor een hogere prijs? Nee, want de Platinum Care is bij mijn weten de eerste tandenborstel die barrièrevrij is getest.

Het gebruiksgemak is bijzonder geschikt voor mensen met een handicap of beperkte motorische vaardigheden. Het is gemakkelijker te gebruiken en veel gebruikers geven de voorkeur aan schoonmaken zonder storende geluiden en trillingen.

Afgezien daarvan zijn beide varianten qua constructie vrijwel identiek – qua uiterlijk zijn er geen merkbare verschillen.

Als je persoonlijk geen problemen hebt met normale tandenborstels, raad ik je aan voor de normale emmi-dent Platinum te gaan vanwege de iets lagere prijs.

Verwerking & Gebruik in het dagelijks leven

Het handstuk is iets groter dan bij de meeste andere elektrische tandenborstels. Maar omdat het toestel ondanks de grote behuizing vrij licht is, ligt de emmi-dent goed in de hand.

De afwerking lijkt stevig en de tandenborstel moet ook de val van de gootsteen overleven.

 • Daarnaast zijn er ook enkele LED’s op de voorkant die u de batterijstatus laten zien wanneer deze is ingeschakeld.
 • Dit is erg praktisch, zodat u tijdens excursies niet plotseling met een lege batterij komt te zitten.

De bediening is zeer eenvoudig, er is slechts één knop waarmee u alle functies van de borstel bedient.

Hoe reinig je je tanden met ultrageluid

Dit is hoe de toepassing werkt:

Aanbevolen poetstechniek met de emmi ultrasone tandenborstel

 • Emmi-dent beveelt aande tandenborstel tijdens het poetsen stil op de tand te houden en geen ronddraaiende bewegingen te maken. Volgens de fabrikant is ook een speciale tandpasta voor ultrasone modellen nodig voor het volledige effect. Ook hier duurt het poetsen 3-4 minuten

Dus bevochtig de borstelkop & smeer de speciale tandpasta in de mond voordat je hem aanzet.

 • De emmi-dent heeft een ingebouwde vibratiemotor die wordt geactiveerd wanneer de borstel wordt ingeschakeld.
 • De borstel piept ook elke 6 seconden – dan is het tijd om het tandgebied te wisselen.

Beide functies kunnen worden uitgeschakeld door de aan-knop ca. 10 seconden ingedrukt te houden.

Dan reinigt de emmi-dent Platinum onhoorbaar stil. Perfect om je partner niet te storen!

De Borstelkoppen

De bewegingsloze borstelkop voelt in het begin ongewoon aan, en in het begin twijfelde ik nog of deze manier van tandenpoetsen echt werkt.

De fabrikant vertrouwt op een gepatenteerd systeem waarbij de ultrasone golven rechtstreeks in de borstelkop worden opgewekt (andere tandenborstels genereren ze meestal in het handstuk).

Dit moet zorgen voor een nog betere reiniging. In mijn persoonlijke praktijktest kon ik geen merkbare verschillen ontdekken.

emmi ultrasone borsteltest

Maar dat is geen minpunt – de emmi-dent reinigt even grondig (en voorzichtig!) als bijna geen enkele andere tandenborstel:

Het reinigingsresultaat is indrukwekkend

Het proces duurt iets langer dan bij klassieke tandenborstels (als je de instructies volgt). In plaats van 2 minuten, heb ik ongeveer het dubbele nodig voor de hele mondholte.

Maar het resultaat is ook zeer overtuigend:

Als het gaat om het verwijderen van tandplak en onzuiverheden, is de emmi-dent Platinum zonder twijfel een van de beste.

Aan het einde van het poetsproces glanzen de tanden schoon en helder in de badkamerspiegel, zelfs zonder de vertrouwde bewegingen van de borstelkop. De emmi-dent Platinum reinigt tandplak minstens zo grondig als de beste apparaten van Braun of Philips.

Zelfs na enkele uren vormt zich geen nieuwe biofilm op de tanden; de oppervlakken blijven lange tijd glad. De emmi-dent speelt dus in de hoogste klasse als het gaat om tandhygiëne.

Maar dat kun je verwachten bij een prijs van ruim boven de 100€. Ik zou ook niet zeggen dat de ultrasone borstel aanzienlijk beter reinigt dan conventionele sonische tandenborstels.

Wie de marketing hier gelooft, die spreekt over een revolutie in tandenpoetsen, zal teleurgesteld zijn.

Niet beter, maar anders

Het is echter niet voldoende om alleen naar het eindresultaat te kijken: De emmi-dent reinigt misschien niet grondiger dan de al uitstekende topmodellen(!) van andere fabrikanten – maar in het reinigingsproces zelf is de ultrasone tandenborstel duidelijk anders.

 • De afwezigheid van mechanische bewegingen voelt veel aangenamer, vooral op geïrriteerd tandvlees of probleemzones zoals kronen, beugels of veneers.
 • Hier toont de nieuwe technologie zijn grootste troeven, want dankzij de stille borstelkop is het reinigen veel gemakkelijker en zachter.

De emmi-dent overtuigde mij met zijn zeer goede reinigingsprestaties – maar naar mijn mening is hij alleen de prijs waard voor speciale gebitsproblemen.

ultrasone tandenborstel vergeleken met een normale tandenborstel

Juist daarom zijn ultrasone tandenborstels een grote vooruitgang voor gebruikers met dergelijke probleemgebieden. De zachte werking vermindert bloedend tandvlees & de microbelletjes bereiken zelfs verborgen onzuiverheden aan de rand van kronen of achter beugels.

Wie vrij is van dergelijke kwalen, vindt deze alternatieven volgens mij een goedkopere optie voor een gezond gebit. Maar:

Levensduur van de batterij

De batterij levert voldoende stroom voor ongeveer 2 weken poetsen. Dankzij de moderne lithium-ion technologie reinigt de tandenborstel grondig, zelfs als de batterij bijna leeg is.

Dus voor dagelijks gebruik is de batterij meer dan voldoende. U kunt de lader zelfs thuislaten tijdens weekendtrips of korte vakanties.

Voorbeeldig: In tegenstelling tot de meeste andere fabrikanten biedt Emmi Ultrasonic GmbH officiële vervangende batterijen aan voor de emmi-dent Platinum.

Desgewenst vervangt de fabrikant ze zelfs en behoudt u uw garantierechten! In vergelijking met de concurrentie is dit niet alleen klantvriendelijk, maar ook duurzaam.

Conclusie over de emmi-dent ultrasone tandenborstel

Als u veel belang hecht aan gezonde tanden, zult u overtuigd zijn van de prestaties van de emmi-dent.

De afwerking is van hoge kwaliteit, de bediening eenvoudig en het reinigingsresultaat uitstekend.

Natuurlijk biedt hij ook het grootste voordeel van de ultrasone technologie: een zachte reiniging zonder agressief “schrobben”.

Iedereen met gevoelige tanden zal een duidelijk verschil merken & kunnen hun eigen tanden schoonmaken zonder pijnlijk schuren.

Om deze redenen is de emmi-dent Platinum mijn huidige testwinnaar voor de ultrasone tandenborstel.

Mijn tip: Test de emmi-dent 30 dagen zonder risico en beslis dan zelf. U kunt zelfs 10% besparen met de exclusieve voucher voor lezers van Dentalwissen:

DentalW10

Voer gewoon de kortingscode in het winkelwagentje in.

De vervolgkosten

Je moet de opzetborstels regelmatig vervangen, net als bij klassieke tandenborstels, omdat er anders ziektekiemen en bacteriën op terechtkomen. Ongeveer elke 3 maanden moet je dus ongeveer 4-5€ betalen voor vervanging (dit is vergelijkbaar met andere elektrische tandenborstels).

Volgens Megasonex kun je de ultrasone tandenborstel ook gebruiken met gewone tandpasta, zoals gezegd, maar er worden ook vrij dure (ca. 4€ voor 75ml) speciale tandpasta’s voor dit type apparaat aangeboden.

De concurrentie van emmi-dent wijst er zelfs specifiek op dat je alleen met zo’n speciale tandpasta de beste resultaten kunt bereiken.

emmi ultrasone tandenborstel test
Naast vervangingsborstels (hier van emmi-dent) wordt ook speciale tandpasta aangeboden.

Als u daarop vertrouwt, zijn ultrasone tandenborstels de duurste optie om te onderhouden. Toch zijn de kosten natuurlijk nog altijd veel lager dan een ingewikkelde behandeling van gebitsproblemen bij de tandarts.

 • Vervangingskoppen voor de Megasonex en emmi-dent tandenborstels zijn ook alleen op internet te vinden.
 • In tegenstelling tot Oral-B of Sonicare, is er geen mogelijkheid om vervangers te kopen bij de drogist.

De beperkte beschikbaarheid ter plaatse is volgens mij geen probleem, want ik bestel toch liever online. Het aanbod is groter en de prijzen zijn meestal veel lager.

Megasonex M8 in de test

De M8 is een van de weinige echte ultrasone tandenborstels. Het toestel wordt geleverd met een groot aantal accessoires in een stijlvolle zwarte doos.

Voor frequente reizigers zijn naast de tandenborstel zelf ook een praktische reisetui en een wereldwijd werkende oplader inbegrepen.

ultrasone tandenborstel megasonex m8

Vergeleken met conventionele elektrische tandenborstels is de M8 slanker en lichter. Dit maakt het gemakkelijk vast te houden en maakt het poetsen comfortabel.

De rest van het uiterlijk is degelijk, hoewel de Philips-apparaten er naar mijn mening verfijnder (en premiumer) uitzien.

Aan de andere kant ziet de afwerking er stevig uit en is de behuizing natuurlijk waterdicht – wat goed is voor vochtige badkamers & hiermee kan de M8 zonder problemen worden afgespoeld.

Schone tanden door voorzichtig poetsen

Voordat u de borstel voor het eerst gebruikt, moet deze eerst volledig worden opgeladen.

Ondertussen kunt u de gebruiksaanwijzing lezen (helaas alleen beschikbaar in het Engels) om meer te weten te komen over de juiste procedure.

Aanbevolen poetstechniek met de Megasonex ultrasone tandenborstel

 • Megasonex beveelt aan, werk kwadrant voor kwadrant door de tanden met cirkelvormige bewegingen. Houd hiervoor de borstelkop zonder veel druk op het te reinigen gebied en borstel langzaam van rood naar wit, net als bij een klassieke tandenborstel.
 • Volgens de fabrikant is hiervoor geen speciale tandpasta nodig. In de praktijktest schuimde zelfs een volledig normale versie op en bevrijdde de tanden van tandplak en onzuiverheden met behulp van de microbelletjes. In totaal moet ik ongeveer 3-4 minuten poetsen voor het hele gebit.

Als je het voor het eerst probeert, weet ik zeker dat iedereen sceptisch is of tandenpoetsen zonder schrobben überhaupt kan werken. Maar na de eerste testritten heeft de ultrasone technologie mij overtuigd:

De zachte werking zorgt voor een uitstekende reiniging

De M8 kan ook meekomen met andere topmodellen.

apparatuur van megasonex
De leveringsomvang van de Megasonex M8.

De reinigingskracht zorgt voor gladde tanden en vervelende tandplak vormt zich zelfs uren na het poetsen nauwelijks.

Voor mensen met gevoelige tanden is de M8 een van de beste apparaten die beschikbaar zijn.

Je hoeft je ook geen zorgen te maken over rondspattende tandpasta, want de vibratie van de M8 kan desgewenst volledig worden uitgeschakeld (dit verandert niets aan de effectiviteit).

Naast zijn reinigingsprestaties biedt de Megasonex M8 ook overtuigende functies:

 • Om de 30 seconden stopt de geïntegreerde timer kort om een kwadrantwisseling aan te geven. Na 3 minuten schakelt de borstel dan volledig uit. Dit helpt om de juiste poetstijd aan te houden.
 • De batterij is voldoende krachtig en gaat ongeveer 2 weken mee. Zelfs na een paar jaar zou het nog meer dan genoeg sap moeten hebben en wordt de gebruiker het vervelende continu opladen bespaard.

Samen met de solide afwerking is de tandenborstel dus uitgerust voor een lange gebruiksperiode.

Conclusie over de M8 ultrasone tandenborstel

Over het geheel genomen is het Megasonex-apparaat een overtuigende ultrasone tandenborstel.

Als je de ultrasone tandenborstel met de juiste verwachtingen benadert, blijkt de M8 een apparaat op maat te zijn voor gevoelige tanden.

De gebruikte technologie reinigt niet automatisch beter – maar de Megasonex M8 is een zeer doeltreffende & vooral zachte tandenborstel voor bepaalde problemen.

Aanbeveling

Aanbeveling

dwfs-item__image

Megasonex M8

De Megasonex M8 is een ongeëvenaard effectieve tandenborstel voor bepaalde problemen.

KENMERKEN

 • Test winnaar ultrasone borstels
 • 96 miljoen trillingen
 • Zacht voor tandvlees en glazuur

Aanbeveling

MEGASONEX Ultrasone Tandenborstel M8 Set - Met 2 vibratiestanden - Extra incl. 2x opzetborstels Zacht

Megasonex M8

Als u een echte ultrasone tandenborstel zoekt, is de Megasonex een uitstekende keuze. Maar voor een vergelijkbare prijs geef ik de voorkeur aan de concurrentie.

Maar het kan ook zinvol zijn om voor conventionele elektrische tandenborstels te kiezen:

Ultrasone tandenborstels alternatieven in een oogopslag

Voor wie niet geplaagd wordt door gevoelige tanden biedt een ultrasone tandenborstel niet altijd een beter resultaat.

In het topsegment zijn bijna alle beschikbare modellen schoon even grondig uaawpnd het reinigingsresultaat is uitstekend, zelfs met normale sonische tandenborstels.

En het beste:

Conventionele sonische tandenborstels zijn al verkrijgbaar voor minder geld – en de topmodellen kunnen de ultrasone apparaten gemakkelijk bijbenen. In termen van prijs-kwaliteitverhouding liggen zij voor.

Hoewel deze apparaten afhankelijk zijn van mechanische reiniging, hebben ze ook veel meer reinigingsmethoden dan de ultrasone modellen van hierboven.

Naast de normale reiniging is er bijvoorbeeld een aparte stand voor tanden die gevoelig zijn voor kou, een intensieve reiniging tegen slechte adem of een polijststand voor het verwijderen van tandverkleuringen.

Voor een vergelijkbare prijs krijgt u met klassieke elektrische tandenborstels ook functies van hogere kwaliteit.

In eerdere artikelen ben ik al dieper ingegaan op de verschillen tussen ultrasone apparaten en sonische tandenborstels van Philips en de roterende modellen van Braun.

Daarom noem ik hier alleen de belangrijkste concurrent van de Megasonex M8 & de Emmi-Dental:

Sonicare DiamondClean & FlexCare Platinum

De topmodellen van Philips evenaren de poetsprestaties van ultrasone borstels.

 • Beide zijn gebaseerd op conventionele sonische technologie en bieden meer dan genoeg kracht voor schone en gezonde tanden.
 • Een directe vergelijking laat snel zien dat de nieuwere technologie van ultrasone tandenborstels niet noodzakelijkerwijs beter (maar wel anders) reinigt.

Dit betekent echter ook dat normale sonische tandenborstels vaak de betere (want goedkopere) keuze zijn.

Philips Sonicare DiamondClean

Een eersteklas sonische tandenborstel met stijlvolle functies en veel verschillende reinigingsstanden.

Comfortabel poetsen dankzij vele functies

Een apart beginnersprogramma verhoogt bijvoorbeeld stap voor stap de poetsintensiteit. Een timer helpt de tanden gelijkmatig te reinigen en de vele verschillende poetsstanden maken het dagelijks poetsen gemakkelijker.

diamond clean met bluetooth in de test

Last but not least, de batterij gaat mee een hele 3 weken door. Vervelend opladen is dus zelden nodig.

Zowel de DiamondClean (als zijn kleine zusje Sonicare Flexcare Platinum) vormen voor veel gebruikers het betere totaalpakket:

De borstels steunen immers niet alleen op de achterliggende technologie, maar onderscheiden zich vooral van de concurrentie door hun stijlvolle design & de vele comfortfuncties.

Update: Met de Diamond Clean Smart heeft Philips tal van innovaties geïntroduceerd, zoals opzetborstels die automatisch de best mogelijke reinigingsstand selecteren. Daarom is het de huidige testwinnaar bij Stiftung Warentest.

Meer informatie hier: Sonicare Diamond Clean Smart in de test.

Sonicare Flexcare Platinum

Deze sonische tandenborstel is net zo overtuigend als zijn zustermodel van hierboven.

De UV-reiniging van de Sonicare FlexCare Platinum voor opzetborstels
De Sonicare FlexCare Platinum UV reiniging voor Sonicare vervangingsborstels.

De reinigingsprestaties zijn even uitstekend – maar er zijn verschillen in de accessoires.

In plaats van 5 reinigingsstanden zijn er slechts 3, maar je kunt de sterkte op 3 verschillende niveaus instellen – geweldig voor iedereen met gevoelig tandvlees.

Er is ook UV-desinfectie voor de opzetborstels om aantasting door bacteriën te voorkomen.

Er is ook een quasi-opvolger, de Sonicare Expertclean. Dit is ook een kijkje waard, maar is iets duurder.

Conclusie over de ultrasone tandenborstel alternatieven

Als u geen problemen hebt met blootliggende tandhalzen, tandkronen of andere soorten kunstgebitten en uitstekend overweg kunt met conventionele (elektrische) tandenborstels, dan vindt u in de apparaten van Philips een overtuigend alternatief voor de ultrasone tandenborstels.

Nieuw is dus niet in alle gevallen automatisch beter, zelfs als de marketingafdeling een revolutie in de tandzorg aankondigt. Afhankelijk van de eigen behoeften is de ene of de andere optie superieur.

Verdere aanbevelingen

Als u geïnteresseerd bent in meer tandenborstels, dan raad ik u de testwinnaars van alle categorieën tandenborstels aan.

Hier vindt u ook gedetailleerde vergelijkingen van Oral-B tandenborstels en conventionele sonische tandenborstels.

Ik hoop dat je genoten hebt van dit overzicht van ultrasone tandenborstels. Als u dit artikel nuttig vond, kunt u het aanbevelen aan anderen. Terug naar de top.