Droge mond – Hoe gevaarlijk is het voor je tanden?

Een droge mond is niet alleen ongemakkelijk, maar kan ook ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Hier leert u hoe u de 1e tekenen kunt herkennen en hoe u voldoende speekselvloed in de mond kunt herstellen.

Kortom, een droge mond verbergt een permanent te lage productie van speeksel,

Een droge mond wordt door iedereen anders ervaren (daarom heeft niet iedereen er evenveel last van).

In de meeste gevallen kan een droge mond je kwaliteit van leven echter sterk verminderen door de verstrekkende invloed op het hele lichaam.

Symptomen van een droge mond

Veel voorkomende lichamelijke symptomen van Xerostomia (zoals droge mond medisch wordt genoemd) zijn:

 • schrale lippen,
 • droge orale slijmvliezen,
 • kauw- en slikproblemen,
 • een brandende pijn bij het spreken en slikken
 • evenals een tong die aan de slijmvliezen van de mond kleeft.

Droge mond effecten

Een droge mond bevordert ook de ontwikkeling van tandbederf en bevordert gingivitis.

In het ergste geval kan dit leiden tot ontsteking van het tandbed, medisch parodontitis – wat vaak leidt tot tandverlies.

Trigger van droge mond

Kortom, een droge mond wordt veroorzaakt door de vorming van een te kleine hoeveelheid speeksel (als het lichaam er te weinig van vormt, de Hyposalivatie geroepen).

Het komt vaak voor in deze omstandigheden:

 • Op gevorderde leeftijd: Ouderen drinken niet meer genoeg, waardoor het vocht om speeksel te vormen ontbreekt. Daarnaast vertragen de fysieke functies, er worden vaak (meerdere) medicijnen ingenomen. Dit verhoogt het optreden van een droge mond
 • Psychologische druk: Nervositeit, plankenkoorts en stress bevorderen tijdelijk de ademhaling door de open mond. De buitenlucht zorgt ervoor dat de slijmvliezen en bij langdurige spraak ook de stembanden droog worden.
 • Bij een ongezonde leefstijlVooral rokers en mensen die veel alcohol drinken en dus leverproblemen hebben, hebben vaak last van een droge mond.
 • Als oorzaak van verschillende secundaire ziekten: Een pijnlijke ontsteking van de speekselklieren of de vorming van speekselstenen kan ontstaan uit een droge mond wanneer schadelijke bacteriën niet meer adequaat bestreden kunnen worden door gebrek aan speeksel.
 • Met medicamenteuze behandeling: Bij veel medicijnen is een droge mond een optredende bijwerking. Droge mond is vaker waargenomen in preparaten voor blaaszwakte, slaappillen en medicijnen voor hartaandoeningen, evenals straling voor kanker.
 • Bij verschillende ernstige onderliggende ziekten: Diabetes mellitus |, in de volksmond bekend als diabetes en Diabetes insipidus, een aandoening van urine-uitscheiding die leidt tot hoog waterverlies, hebben een droge mond als een symptoom. Vrouwen rond de leeftijd van 50 jaar kunnen ook het syndroom van Sjögren ontwikkelen, een auto-immuunziekte die de traan- en speekselklieren vernietigt.
 • Zelfs verkoudheid heeft een effect op een droge mond, omdat door de verstopte neus door de mond wordt ingeademd en daardoor droog wordt. Bovendien kan een aandoening van de schildklier een droge mond veroorzaken.

Maar zelfs vrij onschuldige factoren zoals droge lucht, mondademhaling tijdens de slaap of snurken kunnen verantwoordelijk zijn voor een droge mond.

Dus als je het gevoel hebt dat je mond te droog is voor een lange periode, moet je de oorzaak laten ophelderen door een arts.

Infobox: Hoe ontstaat speeksel?

Het speeksel zelf wordt geproduceerd in paren speekselklieren.

De parotisklieren (Parotis glandula) die anatomisch voor de oren worden aangetroffen, de mandibulaire klieren (Submandibulaire glandula) aan de binnenkant van de onderkaak en de sublinguale klieren (Sublinguale glandula) in de vloer van de mond onder de tong produceren ongeveer 90% van het benodigde speeksel.

De resterende 10% wordt gevormd door individuele kleine tot microklieren in het mondslijmvlies, de lippen en de mondholte. Gezonde mensen produceren tussen de één en anderhalve liter speeksel per dag.

Functies van speeksel

Speeksel bestaat voornamelijk uit water, maar het bevat ook elektrolyten (mineralen die elektrische stroom door hun verval in ionen kunnen geleiden), eiwitten en enzymen (versnellers van chemische stimuli in het lichaam).

Het speeksel dat in de verschillende klieren wordt gevormd, verschilt voornamelijk in zijn consistentie.

Hoewel de speekselafscheiding van de oorklieren waterig is, is het – als het werd gevormd in de klieren van de mondholte – meestal slijm.

Stimuleer speeksel voor lichaamsbescherming
Als je watertandt, vervult het ook tal van belangrijke taken in je.

De functies van speeksel voor ons lichaam

Zowel de lichamelijke gezondheid als de tandheelkundige gezondheid profiteren van voldoende speekselniveaus. Speeksel vervult de volgende functies in het lichaam:

 1. Het vervult een belangrijke beschermende functie omdat het de orale slijmvliezen en de keel reinigt en bedekt met een natuurlijke beschermende film van glycoproteïnen. Als deze bescherming ontbreekt, kunnen schadelijke bacteriën, schimmels of virussen zich vrij in de mond verspreiden en soms leiden tot ernstige ontstekingen.
 2. Waterig speeksel speelt een belangrijke rol bij het genieten van voedsel, omdat daardoor oplosbare smaken de smaakcellen in de tong bereiken. Tegelijkertijd bevat speeksel het spijsverteringsenzym α-amylase, waarmee koolhydraten uit voedsel kunnen worden gesplitst en zo bruikbaar kunnen worden gemaakt voor het lichaam.
 3. Het slijmvliezenspeeksel vervult op zijn beurt een transportfunctie door de gekauwde chyme naar de slokdarm te transporteren en het gemakkelijker te maken om te slikken.
 4. Speeksel speelt een belangrijke rol bij het beschermen van de tanden en het tandvlees. De spoelfunctie van speeksel bestrijdt de bacteriën die samen met suiker het tandglazuur aantasten. Omdat het alkalisch is, neutraliseert het tot op zekere hoogte de zuren in de mondholte, waardoor de tanden kwetsbaarder zijn voor tandbederf. Samen met de fluoriden en mineralen opgelost in speeksel, draagt een gereguleerde speekselafscheiding bij aan de renaturatie van het glazuur, ontsteking van het tandvlees wordt voorkomen.
 5. Goed bevochtigde lippen, voldoende speeksel in de mond en keel zorgen voor een betere beweeglijkheid en flexibiliteit van de slijmvliezen, weefsel en stembanden. Dit maakt het spreken gemakkelijker, dus speeksel kan zelfs helpen bij articulatie.

Als het lichaam niet in staat is om de vereiste hoeveelheden speeksel over een langere periode te produceren als gevolg van ziekte, een ongezonde levensstijl of leeftijd, kunnen er domino-effecten zijn.

Vaak ontwikkelt zich verlies van eetlust, omdat het gebrek aan speeksel de smaakzin verstoort en het slikken van voedsel veel moeilijker maakt, maar spijsverteringsproblemen of droogheid van de huid zijn ook vaak voorkomende bijwerkingen.

Speeksel is zo belangrijk voor een gezond gebit

Oraal speeksel is het belangrijkste, natuurlijke beschermings- en reinigingssysteem voor de mondslijmvliezen (en natuurlijk de tanden zelf).

Als het niet bestond, zouden de tanden binnen een paar weken volledig vernietigd zijn.

Omdat het zorgt voor de continue reiniging van de tanden en de interdentale ruimtes, evenals de orale slijmvliezen en het tandvlees.

 • Voedselresten worden weggespoeld zodat ze niet meer als voedselbasis kunnen dienen voor de schadelijke bacteriën.
 • Dit voorkomt ontsteking van het tandvlees en parodontium en remt de ontwikkeling van cariës.

De licht alkalische afscheiding neutraliseert zuren die worden gevormd door de consumptie van zure voedingsmiddelen of de bacteriën en zouden anders het tandglazuur aanvallen, beschadigen of zelfs vernietigen.

Droog mond speeksel voor de tanden

De mineralen opgelost in speeksel, naast natrium en kalium ook de fluoriden die nodig zijn voor de sterkte van de tanden, remineraliseren de tanden en kunnen zo cariësbesmetting tot op zekere hoogte zelf bestrijden.

Dit zorgt voor witte tanden en een stralende glimlach.

Als u last heeft van een droge mond, moet u aandacht besteden aan verhoogde mondverzorging, omdat de belangrijke beschermende functie van speeksel gedeeltelijk wordt geëlimineerd.

Hoe speekselvloed te stimuleren

Als u last heeft van een droge mond, kunt u dit alleen op de lange termijn bestrijden door een medische behandeling voor ziekten te ondergaan of door uw arts de therapeutische aanpak te laten heroverwegen.

Daarnaast zijn er een paar dingen die helpen om de speekselvloed te stimuleren en zo de speekselvloed op korte termijn te verbeteren:

 • Je moet altijd voldoende vocht drinken – minstens twee tot drie liter water per dag.
 • Krachtig kauwen heeft ook een positief effect op de speekselafscheiding: het is het beste om suikervrije tandheelkundige kauwgom of rauwe groenten te gebruiken om de vorming van nieuw speeksel te stimuleren.
 • Na inname van voedsel moet u uw mond grondig spoelen met water, ook dit activeert de vorming van nieuw speeksel.
 • Voor een betere verzorging van uw tanden, moet u regelmatig mondwater, sprays of gels gebruiken om de symptomen van een droge mond te verlichten.

Tandheelkundige zorg voor de tanden

Fooi: Over het algemeen helpt natuurlijk consistente tandheelkundige zorg met een goede elektrische tandenborstel, tandzijde en regelmatig poetsen.

Deze pagina is de beste plek om meer te leren. Blader door de uitgebreide handleidingen.