Tandenborstel desinfecteren noodzakelijk?

Na verloop van tijd hopen veel ziektekiemen en bacteriën zich op op de tandenborstel. Wat is de beste manier om de besmetting te voorkomen – en hoe gevaarlijk is het echt?

Met dagelijks tandenpoetsen zorg je voor netheid in de mond en elimineer je veel schadelijke bacteriën die problemen zoals tandbederf kunnen veroorzaken.

Maar na verloop van tijd hopen zich allerlei ziektekiemen en bacteriën op de tandenborstel op, wat kan leiden tot infecties en ziekten.

Daarom is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan de hygiëne van je tandenborstel.

In dit artikel zal ik alles uitleggen wat belangrijk is over de zogenaamd gevaarlijke ziektekiemen en hoe je je tandenborstel het beste schoon kunt houden.

Hoe gevaarlijk zijn ziektekiemen op de borstel?

Zelfs enkele wetenschappelijke studies (zie bronnen hieronder) hebben het onderwerp al behandeld.

Ziektekiemen op de tandenborstel
Vervang de tandenborstel regelmatig, dan hoef je niet bang te zijn voor ziektekiemen.
  • Op internet vindt u tal van tips voor het desinfecteren van de tandenborstel. De suggesties variëren van wassen in de vaatwasser tot azijn tot alcohol en verwarming in de magnetron.
  • Onlangs zijn er zelfs eigen sprays, die de borstelharen moeten desinfecteren. Want ziektekiemen op de tandenborstel zijn niet alleen onhygiënisch, maar ook allesbehalve gezond.

Maar is dat ook zo? En hoe kiemvrij is het eigenlijk?

Waarom kiemvrij niet mogelijk is

Feit is dat je je tandenborstel nooit helemaal kiemvrij krijgt.

Dit is niet nodig, omdat het immuunsysteem van de meeste mensen sterk genoeg is om “aanvallen” van buitenaf te weerstaan. Toch raad ik je aan om aandacht te besteden aan de hygiëne van je tandenborstel.

  • Volgens de American Dental Association (ADA), de belangrijkste organisatie van Amerikaanse tandartsen, is het gelukkig niet nodig om de borstel te desinfecteren.
  • Hoewel er enkele wetenschappelijk bestudeerde methoden zijn om het aantal bacteriën op een borstel te verminderen, verbeteren ze je gezondheid niet.

Er is geen product waarmee u alle organismen volledig kunt elimineren (steriliseren). Met desinfecterende sprays verminder je alleen het aantal ziektekiemen en bacteriën op de borstel.

Desinfecteer elektrische borstel
Of het nu gaat om conventionele handtandenborstels of elektrische apparaten zoals sonische tandenborstels of ultrasone tandenborstels – u krijgt beide varianten niet volledig kiemvrij.

Dus als je in de advertentie leest dat spray XY het aantal bacteriën vermindert, dan is dit niet per se een leugen.

  • In tal van onderzoeken (bronnen 2-4) zijn enkele mogelijkheden getest om tandenborstels zo schoon mogelijk te houden, maar zoals ik al zei heeft dit niet veel effect.
  • Noch antibacteriële oplossingen, noch desinfecterende sprays zijn in klinische onderzoeken positief gebleken voor de gezondheid.

Volgens de studies is het niet echt schadelijk als je dergelijke middelen gebruikt. Ik raad u echter aan om uw geld beter uit te geven aan producten met een bewezen en zinvol voordeel.

Fooi: Investeer je geld beter in een nieuwe tandenborstel en gooi de gebruikte weg.

Als je gezond bent, hoef je je niet veel zorgen te maken over de ziektekiemen op je borstel.

Desinfectie in de vaatwasser

Op internet kunt u ook advies vinden over het wassen van de tandenborstel in de vaatwasser of het verwarmen in de wasdroger om ziektekiemen te doden.

Kortom, je kunt dit zonder veel gevaar proberen, maar het is niet echt nuttig naar de mening van de ADA.

  • Het is niet mogelijk om ziektekiemen (vaatwasser) uit te wassen of permanent te doden met warmte (wasdroger).
  • Zelfs het afkooksel van een tandenborstel in heet water doet niet veel.
  • Uiterlijk na de volgende schoonmaakbeurt is je borstel weer vervuild en begint het spel helemaal opnieuw.

Misschien bestaat er zoiets als een placebo-effect, maar de effectiviteit van dergelijke soorten reiniging is niet wetenschappelijk bewezen.

Desinfecteer tandenborstel
Beschadig de borstelharen van de tandenborstel niet bij het desinfecteren.

Integendeel, uw tandenborstel zal breken of rafelen als gevolg van dergelijke procedures. Beschadigde borstelharen reinigen minder effectief, daarom kunt u beter inzetten op andere oplossingen en uw elektrische tandenborstel in de badkamer laten staan.

In plaats daarvan kunt u de tijd voor een ovenreiniging gebruiken om uw borstel op de normale manier schoon te maken.

Info: Duitsers gebruiken gemiddeld slechts 2,5 tandenborstels per jaar.

Tandartsen raden echter aan om de borstel elke 3 tot 4 maanden te vervangen. Als je dit gewetensvol doet, zou je 3 of idealiter 4 tandenborstels per jaar nodig moeten hebben.

De optimale hygiëne voor de tandenborstel

Als het gaat om het schoonmaken van de tandenborstel, vertrouwen experts op gezond verstand.

Dus om je tandenborstel hygiënisch te houden, heb je geen chemicaliën nodig. Volg gewoon een paar eenvoudige stappen om de haren zo schoon en heel mogelijk te houden.

Hiervoor volstaan de volgende:

  • Was de handen voor het schoonmaken.
  • Spoel grondig uit.
  • Goede opslag.

Om je tandenborstel goed schoon te maken, heb ik een gedetailleerde 5-stappengids samengevat in een apart artikel.

Daarnaast heb ik een paar simpele tips die je naast de normale reiniging moet overwegen om je gebitsverzorging optimaal te maken.

  • Laat de tandenborstel indien mogelijk drogen in de open lucht.

Hoewel er veel verschillende opbergdozen voor borstels zijn, bieden deze de ziektekiemen een optimale voedingsbodem. Ze zijn niet alleen warm en vochtig, maar ook donker. In plaats daarvan kun je de tandenborstel het beste met open houders* ophangen of in een potje doen.

  • Verwijder alle tandpastaresten.

Deze tip valt waarschijnlijk onder gezond verstand. Na het reinigen moet u de borstel grondig spoelen, zodat er geen resten in de borstelharen ophopen.

  • Deel de tandenborstel niet met meerdere mensen.

Een tandenborstel kan altijd ziektes overbrengen. Om dit risico te minimaliseren, moet u alleen uw persoonlijke tandenborstel gebruiken. Zeker als mensen met ziektes of infecties in hetzelfde huishouden wonen.

  • Vervang de borstel regelmatig.

Ten minste elke 3-4 maanden moet u de tandenborstel vervangen. Niet alleen om hygiënische redenen, maar ook omdat de borstelharen slijten en dan is het reinigingsresultaat slechter. Zoals je in de bovenstaande statistieken kunt zien, hebben de meeste Duitsers hier een inhaalslag te maken.

Wat te doen met elektrische tandenborstels?

Elektrische tandenborstels moeten ook regelmatig worden schoongemaakt. Het is het beste om op dezelfde manier te werk te gaan als met een normale handtandenborstel.

Vanwege de afnemende reinigingsprestaties moet u de clip-on borstels toch regelmatig vervangen.

Dit is ook een geweldige manier om verschillende modellen uit te proberen. Heb je een Oral-B tandenborstel zoals het huidige topmodel Genius of de Oral-B Pro 6000, lees dan mijn ervaringen met de Oral-B push-on borstels.

Schone elektrische tandenborstel
Elektrische tandenborstels gaan niet alleen over het schoonhouden van de borstelkop.

Als maximale netheid belangrijk voor u is, kunt u overwegen een premium apparaat zoals de Philips Sonicare FlexCare Platinum te kopen. De tandenborstel heeft een geïntegreerde UV-desinfectie. Hoe effectief deze oplossing eigenlijk is, is echter controversieel.

Verdere speciale functies voor het reinigen van uw elektrische tandenborstel, sonische tandenborstel of ultrasone tandenborstel zijn het best te lezen in het artikel Tandenborstel correct reinigen. Daar leg ik ook uit hoe je verkalkingen of functionele defecten kunt voorkomen.

Wetenschappelijke bronnen:

  1. Svanberg M. Besmetting van tandpasta en tandenborstel door Streptococcus mutans. Scand J Dent Res. 1978 Sep;86(5):412-4.
  2. Caudry SD, Clitorinos A, Chan EC. Besmette tandenborstels en hun desinfectie. J Can Dent Assoc. 1995 Jun;61(6):511-6.
  3. Warren DP et al. De effecten van tandpasta’s op de resterende microbiële besmetting van tandenborstels. J Am Dent Assoc. 2001 Sep;132(9):1241-5.
  4. Quirynen M et al. Kan tandpasta of een tandenborstel met antibacteriële plukjes tandborstelbesmetting voorkomen? J Parodonttol. 2003 mrt;74(3):312-22.