5 tips voor een optimale mondhygiëne

Dit is hoe optimale zorg voor gezonde tanden & een stralende lach eruit ziet. Met deze effectieve tips kunt u dure bezoeken aan de tandarts & kloppende kiespijn – tot op hoge leeftijd – voorkomen.

Velen van ons hebben waarschijnlijk nooit serieus nagedacht over onze eigen tandverzorging:

Wat is er zo moeilijk aan poetsen?

Op het laatst echter, wanneer de problemen duidelijker worden naarmate men ouder wordt en elk bezoek aan de tandarts eindigt met een dure taxatie, dan beginnen de zorgen over een gezond gebit.

Dit artikel behandelt welke tips het meest effectief zijn en hoe u met een paar minuten tijd uw mondhygiëne aanzienlijk kunt verbeteren. Ik ga onder andere dieper in op deze onderwerpen:

 

Ik hoop van harte dat deze suggesties u helpen wat meer na te denken over mondverzorging. Over niet al te lange tijd zult u zeker dankbaar zijn voor elke minuut die u in uw tandverzorging hebt geïnvesteerd.

Wat komt er allemaal kijken bij een uitgebreide gebitsreiniging?

Als je je gaat interesseren voor een grondige mondverzorging en gebitsreiniging, besef je al snel dat tandenpoetsen nog maar het begin is.

weiße zähne tipps
Schöne Zähne & ein strahlendes Lächeln benötigen oft nur ein paar Minuten Ihrer Zeit.

Natuurlijk is 2-3 keer per dag je tanden poetsen uiterst belangrijk, maar je kunt met een beetje tijd veel meer doen.

Naast het reinigen van uw tanden met een tandenborstel en tandpasta, maakt ook het reinigen van de ruimtes tussen uw tanden en uw tandvlees deel uit van een grondige gebitsverzorging.

 • U komt er in de loop van deze tekst achter welke hulpmiddelen u het beste helpen om tot een grondige reiniging te komen.
 • Naast de volgende tips moet u regelmatig uw tandarts bezoeken om hem of haar de conditie van uw gebit en de gehele mondholte te laten controleren.

Harde aanslag op tanden en tandvlees (bijv. tandsteen) kan en mag alleen professioneel worden verwijderd.

De basis: tandenpoetsen

Iedereen kent het belang van tandenpoetsen en heeft dit als kind zeker veel te vaak gehoord.

panasonic zahnbürsten vergleich
Zähneputzen klingt einfach – viele von uns reinigen jedoch mit falscher Technik.

Feit is dat slechts een zeer klein deel van de Duitse bevolking zijn tanden zo vaak en grondig poetst als deskundigen aanbevelen.

 • “Na elke maaltijd” wordt door ruim 90 procent van de mensen genegeerd en “voor het slapen gaan” wordt nog steeds door bijna de helft van de volwassen bevolking genegeerd.
 • De meeste mensen zijn zich niet bewust van de drastische schade en problemen die dit gebrek aan mondhygiëne veroorzaakt.

Pas als een bezoek aan de tandarts periodontale ziekte aan het licht brengt, of als er direct tanden moeten worden getrokken, heeft bijna iedereen spijt van de eerdere onzorgvuldigheid in het dagelijks leven.

Tip 1: Hoe poets je het best je tanden

Recente studies hebben aangetoond dat hoe je je tanden poetst, waarmee je je tanden poetst en hoe systematisch je dat doet, veel belangrijker is dan hoe lang je je tanden eigenlijk poetst.

Let er bij het poetsen van uw tanden op dat u een tandenborstel gebruikt die niet te zacht en niet te hard is. (Als u een te harde tandenborstel gebruikt, kunt u gemakkelijk uw tandvlees beschadigen).

Elektrische tandenborstels zijn ook veel effectiever en grondiger dan handtandenborstels – hieronder bespreek ik de juiste techniek met beide typen.

Het juiste gebruik van een conventionele tandenborstel

Wanneer u een gewone tandenborstel gebruikt, moet u oppassen dat u geen cirkelvormige bewegingen maakt. Dit is nog altijd beter dan wild schrobben, maar het irriteert het tandvlees onnodig.

richtig zähneputzen
Richtiges Zähneputzen ist Gewohnheitssache – achten Sie beim nächsten Mal bewusst auf die korrekte Technik.

In plaats daarvan is het raadzaam uw tanden van uw tandvlees af te poetsen alsof u met een bezem poetst. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat u alle aanwezige etensresten verwijdert en dat er vervolgens geen aanslag op de tanden ontstaat.

De belangrijkste regels voor het gebruik van een gewone tandenborstel

.
Als u uw tanden poetst met een gewone tandenborstel, let dan op de volgende punten:

 1. Poets je tanden meerdere keren per dag
 2. Gebruik een tandenborstel die bij u past
 3. Verwissel uw tandenborstel regelmatig om de 3 maanden
 4. Poetsen tot je tanden schoon aanvoelen

Of de tijd die u besteedt aan het poetsen van uw tanden nu twee, drie of vier minuten is, is niet zo belangrijk.

Het belangrijkste is dat uw tanden grondig zijn bevrijd van aanslag en er dus geen permanente plaklaag kan ontstaan die het tandglazuur onherroepelijk aantast.

Het juiste gebruik van een elektrische tandenborstel

Van elektrische tandenborstels is niet alleen bewezen dat ze grondiger reinigen, ze bieden ook veel extra’s om u te helpen uw mondverzorging te verbeteren.

Met name de regeling van de poetstijd, een drukregeling en speciale reinigingsprogramma’s voor gevoelige tanden maken elektrische tandenborstels veelzijdig.

elektrische zahnbürsten
Elektrische Zahnbürsten nehmen viel Arbeit ab & erleichtern das Putzen – genau deshalb empfehlen viele Ärzte zu diesen Geräten zu greifen.

Tegenwoordig kunt u zeer verschillende modellen vinden tegen zeer uiteenlopende prijzen. Vanaf ongeveer 50€ heb je een bruikbare borstel met voldoende vermogen.

Of u een roterende tandenborstel van Oral-B of een zachte sonische tandenborstel kiest, is daarentegen minder bepalend. Elk type is geschikt voor gezonde tanden en reinigt grondiger dan poetsen met de hand.

Alleen in speciale gevallen heeft één type een voordeel – voor zeer gevoelige tanden kan een ultrasone tandenborstel bijvoorbeeld nuttig zijn. Lees hier meer over de verschillende soorten:

De beste modellen & actuele insider tips: Elektrische tandenborstels in de test.

Deze investering in een gezond gebit is zeker de moeite waard; het bespaart u dure rekeningen bij de dokter.

De belangrijkste regels voor het gebruik van een elektrische tandenborstel

Als u een elektrische tandenborstel gebruikt, volg dan het onderstaande advies:

 • Poets tot je voelt dat je tanden schoon aanvoelen. Ongeacht eventuele piepjes
 • Borstel in de juiste richting: van het tandvlees naar de tanden
 • Kijk naar de drukregeling. Als uw elektrische tandenborstel deze functie niet heeft, zorg er dan voor dat u zelf geen onnodige druk uitoefent
 • Zorg ervoor dat u onderzoek doet voordat u een elektrische tandenborstel koopt. Zelfs goedkope modellen zijn vaak erg goed.

Klik hier voor koopadvies.

Tip 2: Hoe maak je de ruimtes tussen je tanden goed schoon

Er zijn verschillende manieren om de ruimtes tussen uw tanden te reinigen. De meest voorkomende is het gebruik van flosdraad & interdentale borstel.

zahnseide pflege
Selbst die beste Zahnbürste erreicht manche Stellen nicht.

Als u voor het eerst de ruimten tussen uw tanden reinigt, raad ik altijd aan eerst te flossen. Als u de verkeerde interdentale ragers gebruikt, kunt u uw tandvlees beschadigen.

De juiste manier om te flossen

Flossen helpt je die delen van je tanden te bereiken die je met een tandenborstel niet kunt schoonmaken.

De term interdentale ruimtes klinkt als vaag kleine ruimtes tussen je tanden. De totale oppervlakte van het tandoppervlak in deze zones beslaat echter bijna 40 procent.

Feit: Zonder flossen blijven deze gebieden ongereinigd.

Na het regelmatig poetsen van uw tanden, steekt u de flosdraad in de ruimtes tussen uw tanden.

Maak ze dan schoon door langzame op en neer gaande bewegingen te maken. Probeer al te schokkerige bewegingen en “slepen” te vermijden. In plaats daarvan moet je de tanden poetsen met de floss.

U zult in het begin waarschijnlijk verbaasd zijn hoeveel etensresten er nog in de ruimtes tussen uw tanden zitten, zelfs na normaal poetsen.

Noot: Overigens is bloedend tandvlees heel normaal als u net begint met flossen. Het zakt relatief snel weg bij regelmatig gebruik.

Het juiste gebruik van interdentale ragers

Het belangrijkste punt om op te letten bij het gebruik van interdentale ragers is de dikte van dit ragertje.

Die besten Interdentalbürsten von curaprox tepe und anderen

Afhankelijk van de grootte van uw interdentale ruimtes, moet u ragers gebruiken die daarbij passen. Te dikke borstels kunnen schade veroorzaken. In geval van twijfel is het daarom raadzaam te beginnen met wat dunnere interdentale ragers.

Het is zeer belangrijk dat de interdentale rager gemakkelijk in de interdentale ruimte kan worden gebracht en dat u de interdentale ruimtes kunt reinigen door hem zachtjes heen en weer te bewegen.

belangrijk: Steek de interdentale ragers nooit met kracht of druk in de interdentale ruimtes!

Geheimtip voor meer comfort: monddouche

Als u bovenstaande methoden helemaal niet aankunt, dan kunnen orale irrigatiemiddelen de oplossing zijn.

Munddusche für empfindliches zahnfleisch

Deze producten reinigen de ruimtes tussen de tanden met een waterstraal. Dit is heel gemakkelijk en handig. In ongeveer 30 seconden heb je het hele gebit gereinigd van etensresten.

Qua grondigheid kunnen deze apparaten niet helemaal tippen aan tandzijde – maar je hoeft echt maar heel zelden te helpen. Meestal is de kracht van de waterstraal ruim voldoende.

Dus als u flost, kunnen deze apparaten een groot verschil maken voor uw mondhygiëne: De beste monddouche in de test.

Tip 3: De beste supplementen voor een optimale mondhygiëne

Na het poetsen en flossen kunt u de gebitsreiniging afronden met een mondwater. Spoel je mond grondig met het mondwater gedurende ongeveer 60 seconden.

zahnfleischentzündung vermeiden
Mundspülungen ersetzen den Griff zur Bürste nicht – helfen aber dabei, Essensreste & Bakterien hinauszuspülen. Ätherische Öle pflegen das Zahnfleisch & mindern das Risiko für Entzündungen.

Dit proces verwijdert zelfs de kleinste deeltjes en bacteriën op de tanden, masseert het tandvlees en beschermt de tanden en het tandvlees tegen nieuwe tandplak.

Experimenteer een beetje & kijk rond in de drogisterij of speciaalzaak voor nuttige aanvullingen op je poetsbeurt.

Op de site van de Europa Apotheek vindt u bijvoorbeeld een breed scala aan producten voor een betere mondhygiëne.

Tip 4: Aanbevolen huismiddeltjes voor mondverzorging

Er zijn ook enkele traditionele huismiddeltjes die worden aangeprezen als alternatief voor of aanvulling op mondverzorging.

Met name mensen met intoleranties voor chemicaliën gebruiken huismiddeltjes in plaats van industriële producten.

zahnwurzelentzündung hausmittel

Hieronder presenteer ik enkele van de meest voorkomende huismiddeltjes die altijd worden genoemd voor mondverzorging of het bleken van tanden. Veel huismiddeltjes worden echter afgeraden en kunnen op den duur zelfs schadelijk zijn voor uw tanden.

Mondspoeling met zout water

Een mondwater met licht gezouten water kan een industrieel geproduceerd mondwater vervangen. Gebruik de zoutoplossing na het tandenpoetsen en spoel de mondholte grondig.

Gorgelen met zout water heeft een natuurlijke antibacteriële werking & is een bewezen huismiddeltje voor een gezonde mondflora.

Xylitol als natuurlijke suikervervanger

Als u de cariësbacteriën hun voedselbasis wilt ontnemen, kunt u een beroep doen op berkensuiker.

Dit is geweldig voor het bakken van & het zoeten van voedsel en kan niet worden verteerd door die onbeminde mondbewoners.

Uw tanden zullen gladder aanvoelen & blijven langer gezond.

Oil pulling met kokosolie

In India is olietrekken al eeuwenlang een populaire manier om rotte tanden te voorkomen.

Volgens recente studies heeft kokosolie een antibacteriële werking en is het een prima aanvulling op het tandenpoetsen.

Meer informatie over het gebruik ervan vindt u hier: Je tanden poetsen met kokosolie.

Mondspoeling met zuiveringszout

Er is nog steeds een hardnekkig gerucht dat zuiveringszout opgelost in water de tanden witter maakt.

Het werkt op korte termijn, maar op lange termijn leidt het tot meer verkleuring van de tanden. Dit komt omdat bacteriën zich sneller afzetten op het ruwe oppervlak & leiden tot lelijke vlekken.

aktivkohle zähne

Overigens geldt hetzelfde voor het poetsen van je tanden met actieve kool, dat werkt als schuurpapier.

Mondspoeling met citroenwater

Te veel zuur kan je tanden beschadigen omdat het glazuur zachter wordt. Als je je mond spoelt met citroenwater, werkt dat antibacterieel. U moet echter minstens 30 minuten wachten voordat u uw tanden poetst.

Tip 5: Waarom regelmatige controle bij uw tandarts essentieel is

Om ervoor te zorgen dat uw gebit goed wordt verzorgd en om grote schade te voorkomen, is het essentieel dat u elke 6 tot 9 maanden uw tandarts bezoekt voor een controle.

zahnarzt beratung
Eine regelmäßige Beratung beim Zahnarzt ist unerlässlich.

Een regelmatig consult met uw tandarts is essentieel.Tijdens een professioneel onderzoek kan uw tandarts tandvleesontsteking of tandbederf in een vroeg stadium opsporen en relatief eenvoudig verwijderen met een paar kleine vullingen.

 • Als er al diepe gaatjes of vergevorderde parodontale aandoeningen zijn, is de behandeling dienovereenkomstig uitgebreider en minder veelbelovend.
 • Feit: Wie regelmatig naar de tandarts gaat, kan onaangename verrassingen, kiespijn en hoge kosten voor het herstel van beschadigde tanden vermijden.

Goede preventieve zorg kost slechts een paar minuten per dag & bespaart u dure kunstgebitten.

De tandarts reinigt uw tanden professioneel

Naast routinecontroles zal de tandarts ook uw gebit reinigen – indien nodig. Daarbij verwijdert hij vakkundig tandafzettingen en verkleuringen van de tanden.

bei schmerzen zum Zahnarzt

Zo blijven uw tanden gezonder en houdt u een stralend witte glimlach.

Samenvatting: Een goede mondverzorging kan pijn en kosten voorkomen

Als u de 3 belangrijkste onderdelen van de dagelijkse tandverzorging – goed poetsen, flossen en supplementen zoals een mondwater – serieus neemt, kunt u uw gebit optimaal beschermen.

zahnpflege bis ins hohe alter
Gesunde Zähne bis ins hohe Alter.

Met consequente zorg kunt u tandpijn en dure behandelingen vermijden en genieten van gezonde tanden en een aangename glimlach, zelfs op hogere leeftijd.

 • Studies tonen aan dat grondig tandenpoetsen effectiever is dan langdurig tandenpoetsen.
 • Het dagelijks grondig verwijderen van de plaklaag die zich op tanden en tandvlees vormt, is een heel eenvoudige manier om erger te voorkomen.

Bovendien moet u twee keer per jaar een routinecontrole ondergaan bij uw tandarts. Deze regelmatige controles helpen u ook om later hogere subsidies te krijgen van de wettelijke ziekteverzekering.

Zoals u ziet, is het vrij eenvoudig om een grondige mondverzorging te bereiken. Het moeilijke is om deze routine dag na dag vol te houden. Maar met een beetje goede wil zal het je zeker lukken.