Tandbederf verwijderen: Is het mogelijk om dit zelf te doen of alleen bij de tandarts?

Hier kunt u lezen in welke gevallen u zelf cariës kunt verwijderen – en wanneer het beter is om naar de tandarts te gaan.

Cariës leidt niet alleen tot lelijke verkleuring van de tanden – de bacteriën vallen ook de binnenkant van onze tanden aan en veroorzaken onaangename symptomen zoals een slechte adem.

 • Als u tandbederf lange tijd onbehandeld laat, kan dit gaten in uw tanden veroorzaken (en later aanzienlijke pijn veroorzaken).
 • In zeer slechte gevallen moet de tand zelfs volledig worden geëxtraheerd. Dure kunstgebitten en langdurige behandelingen bij de dokter bedreigen.

Dit zijn allemaal goede redenen om zo snel mogelijk iets aan cariës te doen.

In dit artikel lees je zowel of je zelfstandig cariës kunt verwijderen als wanneer een tandarts nodig is.

Hoe ontwikkelt tandbederf zich precies?

De bekende tandheelkundige ziekte is wijdverspreid en wordt veroorzaakt door verschillende factoren:

Oorzaken van cariës
Zodra de bacteriën zich op de tanden nestelen, zijn ze moeilijk weg te poetsen.
 • De belangrijkste reden is meestal een film van cariësbevorderende bacteriën (ook wel plaque genoemd), die zich op de tanden nestelt.
 • De ziektekiemen zelf beschadigen de tanden niet , maar ze produceren wel zuur dat ons tandglazuur aanvalt.

Vooral in verband met slechte tandheelkundige zorg veroorzaken de bacteriën de klok rond problemen voor de verdediging van onze tanden.

Kan ik tandbederf zelf verwijderen?

Zolang cariës zich in een vroeg stadium bevindt, kun je je tanden nog steeds beschermen zonder boren.

Verloop van cariës
Hoe dieper de cariës in de tand doordringt, hoe complexer de behandeling wordt.

De zogenaamde initiële cariës verwijdert kalk en andere mineralen uit de tand en zorgt voor een veranderde schaduw. Veel voorkomende tekenen zijn witte vlekken op de tanden.

Kijk na het reinigen regelmatig naar je gebit en let op de beschreven verkleuringen.

 • Voor de behandeling is in veel gevallen de toevoeging van fluoride voldoende om de vorming van gaten te voorkomen.
 • Door de hoge dosis fluoridegel sterven de cariësbacteriën af en kunnen de tanden remineraliseren.

Vraag uw apotheek om een antibacteriële beschermende vernis voor uw tanden – dergelijke fluoridegels zijn ook beschikbaar op internet, bijvoorbeeld deze variant van Elmex*.

Tot op zekere hoogte kun je beginnende cariës zelf verwijderen – maar de schade blijft permanent:

De witte vlekken blijven

Eenmaal vernietigd, kunt u de harde verdedigingslaag van het tandglazuur niet langer opbouwen. De fluoridegel vormt slechts een kunstmatige verdediging tegen nieuwe bacteriële coating.

Witte vlekken op de tanden schadelijk?
Witte afzettingen als gevolg van beginnende cariës verschillen aanzienlijk van de natuurlijke tandkleur.
 • De gedemineraliseerde gebieden (witte vlekken of afzettingen die verschillen van de natuurlijke tandkleur) kunnen niet worden verwijderd zonder professionele behandeling.
 • Je kunt alleen voorkomen dat de cariësbacteriën dieper in je tand doordringen en het daar nog slechter doen. De cariës is weg, de schade blijft.

In ieder geval is een bezoek aan de tandarts de moeite waard – dit is de enige manier om er zeker van te zijn dat de cariës echt weg is.

In het begin is de cariës niet zichtbaar voor het blote oog – en dringt vaak ongehinderd door in het gevoelige binnenste van de tand.

Door middel van röntgenfoto’s kan uw tandarts beginnende cariësgaten vroegtijdig identificeren en zoveel mogelijk van de natuurlijke stof opslaan.

Zodra pijn optreedt, helpen natuurlijke huismiddeltjes niet langer

Er zijn geen zenuwen in het glazuur, de harde beschermende laag van onze tanden.

Om deze reden voelen we in het begin geen ongemak (zelfs als de zuren steeds verder van binnen eten).

Structuur van een tand
Vanaf het dentine (geel) treden de eerste pijnen op auf.
 • Zodra de cariës het dentine heeft bereikt, begint vaak bliksemachtige kiespijn.
 • Maar dan is het al te laat – het beschermende glazuur is volledig doorboord en geen obstakel meer.

In deze fase helpen fluoridegels niet meer en zelfs grondig tandenpoetsen vertraagt alleen maar de schadelijke bacteriën.

Bij geavanceerde cariës is boren essentieel

Zonder het glazuur als beschermende laag wordt de binnenkant van de tand hulpeloos blootgelegd – uw tandarts moet het gat kunstmatig sluiten met een tandvulling.

Cariës verwijderen bij de tandarts
Alleen een behandeling bij de tandarts zorgt er zonder twijfel voor dat cariës echt weg is.

Hier verwijdert de expert alle vernietigde delen van de tand met behulp van een boor en reinigt vervolgens het gat grondig zodat de bacteriën zich niet verder verspreiden.

Pas als alle cariës is verwijderd, sluit de arts de tand volledig en kun je meestal zonder verdere klachten naar huis – de cariës is “genezen”.

Als u al zeer ernstige pijn voelt in de tand die is aangetast door cariës, kan de ziekte zich hebben ontwikkeld tot de pulp. Dit is waar de zenuwen en bloedvaten zich bevinden.

In deze geavanceerde gevallen helpt meestal alleen een wortelkanaalbehandeling om de ontstoken tandzenuw te reinigen en alle cariës in de tand te verwijderen.

Tips voor acute noodsituaties

Als u niet altijd onmiddellijk een tandartsafspraak krijgt en de pijn u ’s nachts wakker houdt of u berooft van concentratie om te werken, neem dan tijdelijk uw toevlucht tot ibuprofen-tabletten voor pijnverlichting.

 • Deze bevatten een ontstekingsremmend middel en hebben geen bloedverdunnende eigenschappen (zoals aspirine).
 • Drink daarnaast veel kamillethee, omdat de kamillebloemen ontstekingen remmen en ook een antibacteriële werking hebben.

Dit alles zal u helpen om de pijn draaglijk te maken tot de reddende tandartsafspraak. Meer informatie vind je hier ook: Wat helpt bij kiespijn?

U moet echter niet proberen de noodzaak van een bezoek aan de tandarts onnodig lang uit te stellen, omdat:

Een reeds gevorderd cariës kan niet meer gestopt worden en moet behandeld worden door de tandarts.

Een veel voorkomende reden voor tandbederf: angst voor de tandarts

Voordat er hieronder een paar effectieve tips staan waarmee je tandbederf kunt voorkomen, wil ik kort ingaan op de wijdverbreide angst voor de tandarts.

Angst voor de tandarts
Een tandheelkundige fobie is geen reden om je te schamen – er zijn ook gespecialiseerde artsen.

Als je je voor dit bezoek ongemakkelijk voelt in de maagstreek, dan ben je niet de enige.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat 3 op de 4 mensen bang zijn om naar de tandarts te gaan.

 • De angst voor pijn, het onaangename boren en het gevoel “overgeleverd” te zijn zodra de tandartsstoel is teruggeklapt, zijn hier de meest genoemde redenen.
 • Om de zenuwen te kalmeren, kunt u van tevoren een thee zetten, lavendelbloemen, valeriaanwortel of passiekruid hebben een kalmerend effect en helpen u een beetje te ontspannen op de gevreesde tandartsstoel.

Ga op een fantasiereis in je hoofd, een erkende methode van hypnotiseurs om jezelf af te leiden.

Loop in gedachten op een zomerweide, wandel over het strand en verzamel schelpen of wandel door het in mist gehulde herfstbos.

Effectieve preventie van tandbederf

Een absolute must in de strijd tegen tandbederf (en andere ziekten zoals gingivitis) is om je tanden grondig te reinigen.

Gingivitis voorkomen

Reinig minstens 2 keer per dag consequent – bij voorkeur altijd ’s ochtends en een keer ’s avonds voordat je naar bed gaat.

 • Maak er een gewoonte van om niet te overhaast te poetsen en je tanden minstens 2, bij voorkeur 3 minuten schoon te maken.
 • Veel elektrische tandenborstels hebben een ingebouwde timer om je hierbij te helpen.

Bovendien verlichten dergelijke apparaten veel werk en compenseren ze gedeeltelijk voor defecte pleistertechnologie. Of u nu kiest voor Oral-B tandenborstels of sonische tandenborstels maakt niet uit – alle varianten poetsen meestal beter dan handmatige tandenborstels.

Tandenborstel tegen cariës

Niet alleen de juiste tandenborstel is belangrijk, maar ook de opzetborstel of tandenborstel moet regelmatig (om de 2-3 maanden) worden vervangen. Anders vormen zich stinkende ziektekiemen tussen de borstelharen.

 1. Let daarnaast op de aanbevolen hoek van 45 graden van de tandenborstel op de tanden en reinig altijd met een zachte druk.
 2. Begin van buiten naar binnen en borstel ten slotte de kauwoppervlakken van de achterste kiezen.
 3. Vergeet niet om te flossen of de interstitiële borstels om de tanden te ontdoen van voedselresten en de verborgen bacteriën.

U kunt uw tandverzorging aanvullen met een geschikt mondwater, tongreinigers of orale irrigators.

Huismiddeltjes zoals kokosolie of gorgelen met zout water kunnen ook helpen (maar elimineer cariësgaten niet).

Aan de andere kant moet u wegblijven van “insidertips” zoals actieve kool of zuiveringszout, omdat deze uw tanden kunnen beschadigen.

Voorkom fouten bij het schoonmaken

Het is ook belangrijk om te weten dat je je tanden niet moet poetsen na het eten van zuur voedsel (bijvoorbeeld een appel of zoete limonade).

Zuiveringszout citroenzuur

Door de zuurgraad wordt het glazuur zachter en loop je het risico om de beschermende mantel van de tanden te beschadigen bij het poetsen.

Tandartsen adviseren om minstens 30 minuten te wachten voordat je jezelf bewapent met de tandenborstel om op de bacteriën te komen.

Het elimineren van het levensonderhoud van tandbederf

Zodra de cariësbacteriën zich in de mond hebben verspreid, blijven ze daar een leven lang.

De meeste schadelijke mondbewoners voeden zich met koolhydraten – en dit is waar je kunt beginnen:

 • U moet zorgvuldig aandacht besteden aan voeding en suiker en zuren in voedingsmiddelen dienovereenkomstig verminderen.
 • Vertrouw bijvoorbeeld op suikervervangers zoals xylitol om je ochtendthee of koffie zoeter te maken.

Samen met een grondige mondhygiëne kunt u zelf veel doen om het risico op dure tandheelkundige implantaten en parodontitis te verminderen.

Kan ik mezelf de reis naar de tandarts besparen met deze huismiddeltjes?

Absoluut niet.

Om een gezonde tand te behouden, mag u het noodzakelijke routineonderzoek 2 keer per jaar niet missen.

Cariës detecteren en elimineren
Een van de belangrijkste maatregelen tegen rotte tanden is regelmatige controles.

Met moderne 3D-beelden kan uw tandarts de beschadigde gebieden onmiddellijk detecteren en het probleem zo vroeg mogelijk elimineren.

Een paar andere maatregelen bij de tandarts kunnen je ook ondersteunen in je strijd tegen tandbederf.

 • Een tandafdichting versterkt de natuurlijke afweer van de tanden – maar helpt alleen als het glazuur nog intact is (daarom wordt het vooral aanbevolen voor adolescenten).
 • Bij professionele tandreiniging wordt hardnekkige tandplak – tandsteen uit de tanden verwijderd – en verliezen bacteriën hun voedingsbasis.

En het beste van alles is dat deze behandelingen goedkoop zijn en zorgen voor helderwitte tanden.