Initiële cariës – zachte & pijnloze behandeling

Hoe initiële cariës in de beginfase te herkennen en voorzichtig te behandelen met fluoridegels, lees in deze gids – inclusief de beste aanbevelingen.

Initiële cariës is een waarschuwingssignaal voor toekomstige schade aan de tand. Maar wat is initiële cariës precies, hoe ontdek je het en welke soorten behandelingen zijn er?

Het volgende artikel behandelt al deze vragen en onderwerpen. Ik heb veel artikelen over het onderwerp bekeken en gecontroleerd welke methoden het beste zijn om initiële cariës te voorkomen.

De inhoudsopgave brengt u rechtstreeks naar de onderwerpen die voor u van bijzonder belang zijn.

Hoe grondiger u uw tanden verzorgt en hoe eerder u tandbederf behandelt, hoe gemakkelijker het is om ernstige problemen met uw tanden te voorkomen.

Aanbeveling
Elmex Jelly, 1x per week, 1.25% Dental Gel Dectaflur, Olaflur, Natriumfluoride, 25g (Pack 1er)
Elmex Gelei

De Elmex fluoride gelei versterkt de bescherming van je tanden. Lees aandachtig de bijsluiter voor het juiste gebruik van het product.

Zie prijs

Ik hoop dat de informatie en suggesties in de tekst je helpen om nog beter voor je gebit te zorgen.

Wat is initiële cariës?

Mondhygiëne-experts verwijzen naar de eerste fase van cariës als initiële cariës. De wetenschappelijke naam is Cariës insipiens, verwijzen Engelse artikelen ook naar “witte vlekken”“.

Eerste cariëstekens
Initiële cariës veroorzaakt nog geen pijn, maar moet vroeg worden behandeld.

De tanden hebben een natuurlijke beschermlaag, het glazuur. Gebrek aan tandreiniging en agressieve stoffen en zuren in voedsel veroorzaken afzettingen die het tandglazuur aantasten en verzwakken.

  • Een eerste vorm van zo’n aanval is het opruwen van het glazuur door ontkalking.
  • De resulterende microscopische “verwondingen” bieden bacteriën en afzettingen perfecte omstandigheden om zich te vestigen en te verspreiden.

In principe is initiële cariës het begin van cariësbesmetting, nog voordat cariës zich daadwerkelijk vormt en gaten vormen.

Belangrijk: Hoe eerder u de eerste cariës herkent en behandelt, hoe gemakkelijker het is om echte cariësschade te voorkomen.

Hoe ontwikkelt initiële cariës zich?

Er zijn verschillende factoren die de vorming van initiële cariës bevorderen.

Initiële cariësvorming
Tandenpoetsen, elke dag en minstens twee keer per dag – omdat dit initiële cariës kan voorkomen.

De belangrijkste oorzaak is in de meeste gevallen een slechte mondhygiëne. Maar dit is niet de enige trigger voor initiële cariës.

Bij sommige mensen kan een mineraaltekort ook verantwoordelijk zijn voor het feit dat de tanden calcium verliezen en initiële cariësvormen.

Voedingsmiddelen en dranken die veel suiker of zuur bevatten, zijn verdere factoren voor een verhoogde vorming van initiële cariës.

  • Een uitgebalanceerd dieet is net zo belangrijk als een grondige mondverzorging.
  • Vermijd indien mogelijk het eten van snoep en suikerhoudende frisdranken tussen de maaltijden.

Bovendien hebben wetenschappers ontdekt dat mensen met een lage speekselvloed vaker worden beïnvloed door initiële cariës.

Veel speeksel zorgt voor een betere spoeling van de mondholte. Door regelmatig water te drinken, kun je dit relatief eenvoudig compenseren.

Hoe ontdek je eerste cariës?

Ze herkennen initiële cariës relatief gemakkelijk, omdat witte vlekken op de tanden ontstaan als gevolg van ontkalking. Soms worden deze ook lichtbruin of zorgen ze voor een krijtachtige coating op de tanden.

Initiële cariës detecteren

De beste manier om de eerste stadia van tandbederf te detecteren, is attente mondhygiëne. Let bij het tandenpoetsen op hoe je tanden eruit zien.

Fooi: Sinds hHoewel bijna iedereen een mobiele telefoon bij zich heeft, is het handig om op regelmatige tijdstippen je eigen tanden te fotograferen om veranderingen nog beter te ontdekken bij het vergelijken van de foto’s.

In tegenstelling tot echte cariës, is er geen pijn in de eerste cariës.

Pijn ontstaat alleen bij aanzienlijk gevorderde cariësbesmetting, die echter moet worden voorkomen. Een duidelijk onderscheid tussen initiële cariës en cariës kan worden gemaakt door een tandarts met een röntgenfoto.

Hoe initiële cariës te voorkomen

In het geval van tandbederf is altijd het leidende principe van toepassing: “Voorkomen is beter dan genezen”. Als u cariës in de eerste plaats niet laat ontwikkelen, bespaart u uzelf veel omslachtige en soms pijnlijke behandelingen bij de tandarts.

Initiële cariës voorkomen

De eenvoudigste vorm van preventie is grondige tandheelkundige zorg. Poets je tanden na elke maaltijd en vermijd snacks tussendoor. Drink ook veel water.

Fooi: Hier vindt u een uitgebreide lijst met artikelen over tandheelkundige zorg met veel tips en praktisch advies.

Als u lijdt aan specifieke problemen zoals mineralentekorten of lage speekselvloed, neem dan contact op met uw huisarts en tandarts.

Er zijn voedingssupplementen die u helpen voorkomen dat er in de eerste plaats een cariësprobleem ontstaat.

Hoe initiële cariës te behandelen

Zodra u tekenen van initieel tandbederf opmerkt, heeft u veel opties om het te behandelen en uw tandglazuur te repareren.

Omdat er slechts oppervlakkige schade aan het glazuur is in de eerste cariës, is de behandeling in de meeste gevallen zeer effectief.

Initiële cariësfluoride
Initiële cariës kan worden behandeld met een fluoridegel zoals Elmex-gelei.

Een van de belangrijkste manieren om glazuur te herstellen en tanden te helpen regenereren is fluoride. Dit zit in veel conventionele tandpasta’s. Daarnaast zijn er speciale producten zoals fluoridegels of fluoridetafels.

  • Door fluoride aan je tanden te voeren, stop je de effecten van initiële cariës en zet je het om.
  • In de meeste gevallen is een correct gebruik van de aanbevolen producten voldoende.
  • Als u de eerste cariës vroeg behandelt, tonen medische tests aan dat het in meer dan 85% van de gevallen zal stoppen.

In het geval van bijzonder ernstige initiële cariës, is het mogelijk om een speciale fluorideremineralisatiebehandeling door uw tandarts te laten uitvoeren. De tandarts dicht bestaande scheuren in het glazuur af. In dergelijke gevallen moet u echter advies inwinnen bij uw tandarts.

Goed om te weten: Initiële cariës is het enige type cariës dat omkeerbaar is.

Zijn fluorbehandelingen schadelijk?

Fluoride is niet zonder controverse en naarmate meer en meer mensen zich meer bewust worden van producten, zijn er ook veel tandpasta’s zonder fluoride op de markt.

Initiële cariës fluoride gel

Fluoride is alleen schadelijk als de dosering vele malen wordt overschreden.

  • Tandpasta en ook fluoridegels zijn bedoeld om ze op de tanden aan te brengen en vervolgens uit te spugen.
  • U moet het slikken van fluoride zoveel mogelijk vermijden.
  • Om deze reden mogen kleine kinderen nog geen fluorproducten gebruiken.

De voordelen van fluoride om tanden te beschermen en te versterken zijn wetenschappelijk bewezen. Lees echter zorgvuldig de instructies voor het gebruik van elk fluorideproduct.

Product getuigenissen

Hier vindt u een selectie van tandheelkundige verzorgingsproducten die u kunnen helpen met de eerste cariës.

Elmex Gelei

Het bekende tandpastamerk heeft een speciale fluoridegelei in het programma, die het tandglazuur versterkt als fluoridetherapie. De Elmex gelei wordt één keer per week gebruikt.

Aanbeveling
Elmex Jelly, 1x per week, 1.25% Dental Gel Dectaflur, Olaflur, Natriumfluoride, 25g (Pack 1er)
Elmex Gelei

De Elmex fluoride gelei versterkt de bescherming van je tanden. Lees aandachtig de bijsluiter voor het juiste gebruik van het product.

Zie prijs

Sensodyne ProSchmelz Reparatie

Deze tandpasta van Sensodyne is een speciaal product om beschadigd glazuur te herstellen.

Aanbeveling
Sensodyne ProSchmelz Reparatie tandpasta met fluoride, Bewezen om glazuur verzwakt door zuren te repareren, 75ml
Sensodyne ProSchmelz Reparatie

Bij twee keer per dag gebruik is aangetoond dat deze tandpasta helpt bij het herstellen van beschadigd glazuur.

Zie prijs

Hier vindt u ook een gedetailleerd rapport over de effectiviteit en het gebruik van fluoridegels.

Conclusie: Besteed aandacht aan initiële cariës om grote schade te voorkomen

Hoe meer u aandacht besteedt aan de conditie van uw tanden, hoe gemakkelijker het is om initiële cariës te detecteren. Hoe eerder je het herkent, hoe makkelijker de behandeling.

Initiële cariës

Essentieel voor de succesvolle preventie van elke vorm van cariës is gewetensvolle mondhygiëne.

Naast regelmatig tandenpoetsen worden het reinigen van de interdentale ruimtes en het gebruik van mondwater aanbevolen.

Als u aandacht besteedt aan de genoemde punten met betrekking tot voeding en mondhygiëne, kunt u cariës voorkomen en, in geval van twijfel, vroegtijdig detecteren.

Mijn leestips voor jou

Lees meer over tandheelkundige zorg en cariës aan de hand van de volgende artikelen om initiële cariës optimaal te voorkomen:

U kunt gezonde tanden krijgen, vooral als u verschillende tandverzorgingsproducten combineert, zoals tandzijde, orale irrigators en elektrische tandenborstels.