Elektrische tandenborstel of normale handtandenborstel

Alles wat u moet weten over de verschillen tussen elektrische en handmatige tandenborstels – inclusief de nieuwste wetenschappelijke studies en veldrapporten.

Reinigt een duur apparaat echt beter dan een handtandenborstel in vergelijking?

In dit artikel vat ik niet alleen de huidige wetenschappelijke studies over dit onderwerp samen, maar beschrijf ik ook mijn persoonlijke ervaringen.

Je hoort veel (reclame)beloftes over elektrische tandenborstels, maar eigenlijk wist ik nooit echt wat voor soort poetsen de tanden het meest grondig reinigt.

Elektrische tandenborstel of gewone tandenborstel

Is een handtandenborstel goed genoeg of moet het per se een elektrisch apparaat zijn?

De wetenschappelijke feiten

Een elektrische tandenborstel wordt vooral gebruikt om slecht gebit door tandbederf te voorkomen en tandplak (een kleverige laag vol bacteriën) te verwijderen.

Daarom onderzoeken de meeste studies hoe effectief deze schadelijke biofilm wordt bestreden.

Elektrische tandenborstels reinigen beter

De Cochrane Oral Health Group, een vereniging van tandartsen en onderzoekers uit tal van landen, heeft meer dan 55 studies uit 40 jaar onderzoek samengevat die de vraag naar de beste tandenborstel onderzoeken.

Wervelingen van elektrische tandenborstels in wetenschappelijke studies

 • In vergelijking met conventionele tandenborstels met elektrische modellen, keek het niet alleen naar hoe goed tandplak werd verwijderd, maar ook naar de vraag of het gingivitis verminderde.
 • Het bleek dat elektrische tandenborstels tandplak op tanden met gemiddeld 21% procent beter verminderden dan normale borstels. Ontsteking van het tandvlees (gingivitis &parodontose) was ook 11% lager1.

Voor veel gebruikers lijkt een elektrisch apparaat de betere keuze en brengt het zelfs witte tanden met zich mee.

Wat de studies negeren

De onderzoekers benadrukken echter ook dat niet precies is bewezen welk effect een vijfde minder tandplak echt heeft op de tandheelkundige gezondheid op de lange termijn.

 • Er is echter lang van uitgegaan dat minder ervan belangrijk lijkt te zijn voor het voorkomen van tandbederf.2.
 • Nog een punt om rekening mee te houden: de extra kosten voor elektrische tandenborstels waren uiteraard niet meegenomen in de uitslag.

Niettemin lijken elektrische apparaten superieur te zijn aan conventionele handmatige tandenborstels in termen van poetsprestaties.

Elektrische tandenborstel of poetsen met de hand
Elektrische tandenborstels kunnen u onaangename (en dure) bezoeken aan de tandarts besparen.

Dus maken elektrische tandenborstels altijd beter schoon?

Moet je daarom altijd een elektrische tandenborstel gebruiken?

Nee, want voor een optimaal reinigingsresultaat is de pleistertechniek cruciaal.

Kortom, schone tanden kunnen ook worden bereikt met een normale handtandenborstel.

Over het algemeen kan worden gezegd dat beide manieren van schoonmaken prima zijn. Het hangt echter af van de juiste reinigingstechniek“, een expert van de Jung Dental Clinic wordt geciteerd in dit artikel.

Heb je dus in het verleden geen problemen gehad met je gebit en let je op een juiste tandenpoetstechniek, dan hoef je niet per se over te stappen op een duur elektrisch apparaat.

Als u daarentegen worstelt met pijngevoelige tanden, altijd nieuwe tandgaten of ontstoken tandvlees, moet u overwegen een elektrische borstel te kopen.

Elektrische tandenborstel of handtandenborstel: de andere voordelen

Naast de gemiddeld iets betere reinigingsprestaties hebben de meeste elektrische apparaten ook tal van extra functies aan boord, wat het dagelijks schoonmaken veel gemakkelijker kan maken.

Een wetenschappelijke studiet Schoolkinderen benadrukken dit verhoogde comfort ook als een van de grootste voordelen van elektrische apparaten, omdat ze het gemakkelijker maken om de juiste techniek te leren.3.

 • De Sonicare Flexcare Platinum heeft bijvoorbeeld geïntegreerde desinfectie voor de opzetborstels om de hygiëne te garanderen.
 • De Oral-B Genius heeft een ingebouwde positiedetectie en maakt verbinding met de smartphone om uw eigen reinigingsgedrag in een app vast te leggen.

Andere functies zoals een drukregeling (waarschuwt voor te veel druk op het tandvlees) of een polijstmodus voor witte tanden brengen ook voordelen met zich mee in het dagelijks leven.

Alles wat het dagelijks poetsen aangenamer maakt, leidt meestal tot een betere gezondheid van het gebit.

Waarom ik de voorkeur geef aan elektrische apparaten

Ik gebruik al enkele jaren elektrische tandenborstels, sonische tandenborstels en ultrasone tandenborstels en kan me niet langer voorstellen dat ik terugschakel naar een normale handtandenborstel.

Ik zou veel van de meegeleverde functies missen.

Elektrische tandenborstels of handtandenborstels

 1. De ingebouwde timer van mijn Oral-B tandenborstel herinnert me er bijvoorbeeld aan wanneer ik klaar ben met poetsen. Dit bespaart me te korte schoonmaaktijden, omdat ik niet altijd consistent ben zonder uurwerk.
 2. Elke 30 seconden trilt de borstel ook kort om me te waarschuwen om het kaakgebied te veranderen. Voor mij als ochtendzitter is zo’n herinnering een grote hulp bij het zelfs reinigen van mijn tanden.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe een elektrische tandenborstel het poetsen gemakkelijker kan maken.

Als je het gevoel hebt dat je profiteert van dergelijke comfortfuncties (of gewoon wat hulp nodig hebt met de juiste poetstechniek), dan moet je een elektrische tandenborstel kopen.

Zelfs goedkope instapapparaten leveren een geweldig resultaat. Dit onderscheidt de luxeklasse vooral met extra comfortfuncties.

Betrouwbare apparaten zonder echte zwakke punten zijn beschikbaar vanaf ongeveer 50 €

Het hoeft ook niet het duurste apparaat te zijn.

Het aantal beschikbare modellen en reclamebeloften is natuurlijk enorm, maar in mijn ervaring reinigen zelfs goedkope apparaten zoals de Sonicare EasyClean of de Oral-B Pro 2000 zeer bevredigend.

Persoonlijk merk ik het verschil met handmatige borstels heel duidelijk, zelfs met de instapapparaten. Poetsen gaat niet alleen makkelijker, maar daarna voelen alle tanden ook veel gladder en gewoon schoon aan.

De huidige Top 3

Als u niet lang met lange uitleg wilt doorbrengen, maar gewoon op zoek bent naar een overtuigende elektrische tandenborstel, zijn er hier aanbevolen apparaten

[table “36” not found /]

In het uitgebreide aankoopadvies vind je alle belangrijke informatie over de selectie (en verdere aanbevelingen): Elektrische tandenborstels in de test

Er zijn ook veel verschillende soorten tandenborstels. U kunt meer lezen over de individuele varianten in deze vergelijkingen:

 1. Oral-B tandenborstels in de test
 2. Sonic tandenborstels op de proef gesteld
 3. Ultrasone tandenborstels op de proef gesteld

Als je weinig tijd hebt, kun je ook naar het filterbare klassement springen met de huidige aanbevelingen: Elektrische tandenborsteltestwinnaar.

Conclusie: Wanneer heeft een elektrische tandenborstel zin?

Hoewel de wetenschappelijke gegevenssituatie een voordeel ziet in elektrische apparaten, onderzoeken de meeste studies slechts een deel van de dagelijkse reiniging.

Andere factoren zoals de dagelijkse schoonmaakroutine en de juiste techniek zijn minstens zo belangrijk als het juiste apparaat.

In principe kunt u ook een bevredigende mondhygiëne bereiken met een handtandenborstel en een correcte poetstechniek.

Waarom een elektrische tandenborstel nog steeds superieur kan zijn aan een normale borstel

Een elektrisch apparaat helpt u echter met veel comfortfuncties. Als u nog steeds ruimte voor verbetering ziet in uw dagelijkse tandheelkundige routine, dan is een elektrische tandenborstel het geld waard.

Wetenschappelijke bronnen:

 1. Yaacob M, Worthington HV, Deacon SA, Deery C, Walmsley AD, Robinson PG, Glenny AM. Aangedreven versus handmatig tandenpoetsen voor mondgezondheid. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014, Nummer 6. Art. Nr.: CD002281. Je vindt het hier.
 2. Nikiforuk G. Inzicht in tandcariës, preventie basis en klinisch aspect, New York, Karger publicatie; 1985
 3. Kallar S, Pandit I K, Srivastava N, Gugnani N. Plaqueverwijdering werkzaamheid van aangedreven en handmatige tandenborstels onder gecontroleerde en onbewaakte omstandigheden: een vergelijkende klinische studie. J Indiase Soc Pedod Prev Dent [serial online] 2011 [cited 2016 Feb 28];29:235-8. Hier: