Philips Sonicare ExpertClean 7300 Beoordeling

Gedetailleerde beoordeling van de nieuwe tandenborstel van Sonicare. Alles over de uitstekende reinigingsprestaties en de nieuwe functies in één oogopslag.

Zijn directe voorganger, de Sonicare Flexcare Platinum, is een van de meest populaire elektrische sonische tandenborstels dankzij de grondige reinigingsprestaties.

 • De Sonicare ExpertClean wil alles een beetje beter maken en brengt een aantal interessante nieuwe functies.
 • Daarnaast is de tandenborstel nu wat handiger, waardoor het de ideale metgezel is voor op reis.

In deze test neem ik alle functies onder de loep en beschrijf ik mijn ervaringen met de dagelijkse schoonmaak.

Aanbeveling
Philips Sonicare ExpertClean 7300 Elektrische Sonic tandenborstel met App (Model HX9601/03)
Korte conclusie over Sonicare ExpertClean

Een allround succesvolle tandenborstel – zelfs als je alleen met de app-gimmicks kunt beginnen, overtuigt de uitstekende reiniging.

Zie prijs

Klik hier voor de gedetailleerde beoordeling.

Deze varianten bestaan

Momenteel is de ExpertClean beschikbaar in verschillende versies:

 • De standaardversie ExpertClean 7300* bevat de tandenborstel, 2 plug-on koppen en een reiskoffer. Het is verkrijgbaar in zwart of wit (beide kleuren kosten ongeveer hetzelfde).
 • Voor koppels is er ook een tandenborstelset met 2 handstukken* in het wit. In vergelijking met de individuele aankoop bespaart u wat geld.

De tandenborstels zelf zijn altijd identiek – Zo kun je zonder aarzelen grijpen naar de variant die momenteel de goedkoopste is.

Philips Sonicare ExpertClean beoordeling

Afhankelijk van het modelnummer zijn er verschillen in de meegeleverde opzetborstels (sommige sets worden geleverd met een paar extra borstels om uit te proberen).

Heb je nog geen ervaring met de verschillende Sonicare push-on borstels, dan raad ik zo’n pakket aan.

Natuurlijk kun je de vervangende borstels ook gewoon kopen (meer hierover hieronder). Voordat het zover is, wil ik u echter mijn indrukken van de dagelijkse schoonmaak vertellen.

Reinigingsprestaties & reinigingsmodi

Het belangrijkste: De ExpertClean reinigt de tanden uiterst grondig.

Na het schoonmaken merk ik geen vloer meer – alles voelt glad en schoon aan. Zo hoort het ook!

 • In vergelijking met het poetsen van je tanden met de hand, is het resultaat duidelijk beter (en veel handiger om te bereiken).
 • Zelfs enige tijd na het reinigen blijft de mond fris en hoopt nieuwe tandplak zich heel langzaam op de tanden op.

Maar je moet natuurlijk geen wonderen verwachten: de ExpertClean verslaat elke handtandenborstel veruit, maar andere elektrische tandenborstels poetsen bijna net zo grondig (misschien moet je gewoon iets meer tijd plannen).

Sonicare ExpertClean reinigingsmodus

Maar het is aanzienlijk stiller

Qua volume loopt de ExpertClean echter duidelijk voorop.

De snel trillende trillingen (62.000 trillingen per minuut) zijn altijd te horen, maar een duidelijk voordeel ten opzichte van de luidruchtige concurrentie.

Al met al is de ExpertClean echter volledig overtuigend op dit gebied – het is momenteel een van de beste sonische tandenborstels ooit.

3 reinigingsmodi voor elke gelegenheid

U kunt de dikte van de borstel in 3 fasen aanpassen. De eerste 2 zijn aangenaam zachtaardig (maar voldoende grondig).

Op het hoogste niveau trilt de ExpertClean bijna Aan krachtig – persoonlijk heb ik deze houding bijna nooit gebruikt.

Voor de modi zelf kunt u kiezen uit 3 verschillende instellingen:

 1. Schoon: Het standaardprogramma van 2 minuten voor dagelijks poetsen
 2. Diepe reiniging: een grondige reiniging van 3 minuten
 3. Gezondheid van de tandvlees: een soort tandvleesmassage om parodontitis &terugtrekkend tandvlees te voorkomen

In het dagelijks leven,t Ik gebruik meestal het Deep Clean-programma. Ik vind het sowieso leuk om wat langer schoon te maken, dus zo’n modus komt naar me toe zoals dat heet.

Toegegeven, ik gebruik de andere instellingen niet elke dag , maar ze zijn nog steeds een geweldige aanvulling op mondhygiëne.

De Sonicare ExpertClean 7300 brengt ook een andere innovatie:

Drukregeling

Helaas zien veel mensen deze beschermende functie over het hoofd , maar voor mij is het een van de belangrijkste redenen om de ExpertClean te kopen.

Drukregeling
De drukregeling waarschuwt voor onjuiste poetstechnologie – deze bescherming is een onmisbare functie voor elektrische tandenborstels.

Het gebeurt heel snel dat je bij het poetsen ook op het tandvlees drukt.

 1. Vooral beginners reinigen de tanden vaak verkeerd, omdat ze nog gewend zijn aan de poetstechniek van handtandenborstels.
 2. Maar zelfs professionals poetsen vaak met te veel druk – vooral vroeg in de ochtend na een korte nacht.

In beide gevallen zal de tandenborstel je helpen.

Hoe waarschuwt ExpertClean?

Zodra je te hard tegen je tanden drukt, vermindert de Philips borstel de trillingen – zodat je duidelijk gewaarschuwd wordt als je met de verkeerde techniek poetst (en kunt corrigeren).

Daarnaast staan er ook waarschuwingen op het display van de smartphone – tenminste als je een andere innovatie gebruikt:

Wat zijn de voordelen van schoonmaken met de app?

Net als andere premium tandenborstels (zoals de Oral-B Genius X), vertrouwt de ExpertClean ook op technische brokken.

Sonicare-app

Mijn ervaring is dat de meningen hierover verschillen.

 • Hoewel sommige mensen niets kunnen doen met alle apps, vinden andere gebruikers de vele kleine hints en schoonmaaktips heel nuttig.
 • Persoonlijk zit ik tussen de stoelen en raad ik aan om de hele technologie op zijn minst een kans te geven.

Het kan heel nuttig zijn om je eigen schoonmaakgedrag in een duidelijke statistiek te zien. Misschien poets je ’s ochtends iets te kort – of vergeet je soms op tijd te flossen of de opzetborstels te vervangen?

Geen probleem. Een blik op de app kan helpen om dergelijke zwakke punten in de tandheelkunde te identificeren.

Voor mij een mooie toevoeging

Dus van tijd tot tijd pak ik graag de app en maak ik een paar weken schoon met deze “coach” die over mijn schouder meekijkt.

ExpertClean 7300 met smartphone

 • Op de lange termijn zou het voor mij persoonlijk echter te vervelend zijn om de app altijd te starten als ik mijn tanden wil poetsen.
 • Het biedt me iets te weinig toegevoegde waarde (bij de concurrentie zoals de Oral-B Genius is er in ieder geval een positiecontrole).

In tegenstelling tot de reclamebeloften betekent de verbinding met de smartphone geen revolutie in het tandenpoetsen.

Omdat ik de ingebouwde functies zoals timer of schoonmaakinstellingen veel doordachter vind (en ze zijn nog steeds de belangrijkste reden voor mij om te kopen).

Het is het beste om de gratis app vanaf het begin alleen te beschouwen als een aanvulling die een nuttige hulp is voor de ene of de andere gebruiker.

Slimme push-on borstels ondersteunen tandheelkundige zorg

Een leuke extra zijn de slimme opzetborstels – afhankelijk van de variant schakelen ze automatisch over naar de juiste reinigingsmodus.

 • Als u bijvoorbeeld met de borstels voor het tandvlees borstelt, selecteert de ExpertClean de massagemodus.
 • Natuurlijk kun je ook een andere modus selecteren, maar de praktische detectie scheelt vervelend rondpersen.

Dit is een kleine hulp, ook al lijkt deze innovatie mij logischer met de grote zus Diamond Clean Smart.

Expert Schone Slimme Opzetborstels

Dit heeft aanzienlijk meer poetsmodi (zoals tongreiniging of tanden bleken). Zoals ik al zei moet de ExpertClean het doen met 3 standen en de juiste selectie gebeurt ook snel zonder slimme opzetborstels.

Aan de andere kant vind ik de reeds genoemde herinnering voor het tijdig vervangen van de opzetborstels erg handig. De ervaring heeft geleerd dat de meeste mensen hun hoofd veel te lang gebruiken – daarom hopen zich stinkende ziektekiemen op in de borstelharen.

Een vriendelijke hint over de verandering is zeker niet verkeerd.

Levensduur van de batterij & Duurzaamheid

De moderne lithium-ion batterij levert te allen tijde voldoende vermogen.

 • De ExpertClean houdt de beloofde 2 weken zonder problemen – tenminste als u 2x per dag reinigt in de normale reinigingsmodus.
 • In de 3 minuten durende Deep Clean-modus gaat de tandenborstel ongeveer anderhalve week mee, wat nog steeds geweldig is.

Al met al behoort de ExpertClean 7300 hier tot de leiders – op korte vakanties kunt u de bijgeleverde oplader zonder aarzelen thuislaten.

Tips voor levensduur en duurzaamheid

Ik heb al jaren goede ervaringen met Sonicare-tandenborstels – maar een paar gebruikers klagen over problemen op internet.

Vaak heeft dit ook te maken met een verkeerde behandeling, dus hier zijn een paar basistips over hoe u de duurzaamheid van de ExpertClean kunt optimaliseren:

 1. Laad de batterij nooit volledig leeg naar vol op – dit was nodig met oudere tandenborstels, maar met moderne lithium-ion opslagapparaten verkort dit de levensduur.
 2. Het beste is om de tandenborstel een paar dagen van tevoren op te laden (of regelmatig op het laadstation te laten staan als er voldoende ruimte in de badkamer is).
 3. Belangrijkste tip: Droog de borstel na elk gebruik af met een handdoek om kalkaanslag en andere afzettingen te voorkomen.

Hoewel het handstuk waterdicht is (en je het gemakkelijk onder stromend water kunt reinigen), kunnen de mineralen in het water op de lange termijn de afdichtingen beschadigen. Dan dringt water naar binnen en beschadigt de elektronica.

Dit is overigens geen kwaliteitsgebrek, maar gebeurt met bijna alle elektronische apparaten die regelmatig in contact komen met water (wasmachineafdichtingen of “waterdichte” mobiele telefoons).

Met de juiste zorg minimaliseert u het risico en gaat de tandenborstel vele jaren mee.

Vervolgkosten door vervangende opzetborstels

Bij het kopen van een elektrische tandenborstel moet u niet alleen letten op de aankoopprijs, maar ook rekening houden met de vervolgkosten van opzetborstels.

De meeste fabrikanten zijn er weer en laten hun merkkwaliteit duur betalen. Sonische vervangingsborstels zijn meestal de duurste van alle fabrikanten.

Plan ongeveer 20-30 € per jaar aan follow-upkosten – afhankelijk van het gebruikte model.

Echt goedkoop is dit niet, maar vergeleken met dure behandelingen bij de tandarts nog steeds een koopje.

Vergelijking met Diamond Clean

U gaat dus niet echt fout met de ExpertClean 7300.

DiamondClean vs Expert Schoon

De vraag blijft of het de moeite waard is om wat meer geld uit te geven en te reiken naar het grote zustermodel Diamond Clean Smart.

Het belangrijkste: Naar mijn mening poetsen beide tandenborstels even goed.

Er zijn alleen verschillen in accessoires en reinigingsmodi. Ik vind beide dingen een beetje beter met de Diamond Clean.

 • Het ontwerp is nobeler (in plaats van een normaal laadstation is er bijvoorbeeld een mooi oplaadglas dat u niet alleen kunt gebruiken voor spoelen, maar ook voor draadloos opladen).
 • Ik gebruik ook regelmatig de extra reinigingsmodi zoals tongreiniging of polijstmodus – ze zijn als het ware de kers op de taart.

Om zonder dergelijke instellingen te doen, zou geen gebroken been zijn – maar als ik de keuze had, zou ik er persoonlijk een beetje geld op zetten en deze extra functies meenemen.

Op zichzelf is de ExpertClean echter meer dan voldoende voor een gezond gebit. En qua formaat is hij veel compacter – als ik veel zou reizen, zou mijn keuze op de kleinere ExpertClean vallen.

Ik raad u aan om te luisteren naar uw individuele behoeften.

Als de genoemde kenmerken van de Diamond Clean Smart interessant klinken en de prijs er niet toe doet, kun je voor deze tandenborstel kiezen.

Als u geen extra pull-up nodig heeft, kunt u met een gerust geweten bij de ExpertClean blijven en alles goed doen.

Conclusie over de Sonicare ExpertClean 7300

Deze sonische tandenborstel zorgt voor heerlijk schone tanden en is voor mij een van de best geteste tandenborstels.

 • Ik zou veel functies zoals de timer of de Deep Clean-modus niet meer willen missen – en de krachtige batterij biedt ook merkbaar meer kracht dan veel andere borstels.
 • De apps zelf zijn (afhankelijk van het gebruiksgedrag) best een leuke toevoeging, maar zouden voor mij niet de enige reden zijn om te kopen. Maar het voordeel is dan ook beperkt.

De Expert Clean 7300 heeft echter geen echte zwakke punten, daarom raad ik hem aan aan iedereen die op zoek is naar een allround succesvolle sonische tandenborstel.

Het biedt een beetje toeters en bellen EN veel echt nuttige functies voor een allround succesvolle tandheelkundige zorg.

Philips Sonicare ExpertClean

96 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi96
Verwerking & houdbaarheid98
Accessoires & Extra’s95
Algemene conclusie

De ExpertClean reinigt uitstekend en heeft alle belangrijke extra’s die je nodig hebt voor een gezond gebit.
Bekijk Sonicare ExpertClean prijs*