Oral-B Smart 5000 Beoordeling

Oral-B heeft zijn nieuwe Smart-serie tal van innovaties gegeven die de Smart 5 aanzienlijk verbeteren ten opzichte van zijn voorganger.

Lange tijd was de Oral-B Pro 5000 een van de populairste tandenborstels van Braun – maar hij wordt een beetje oud – vooral wat betreft de levensduur van de batterij.

Om deze reden heeft de fabrikant het een upgrade gegeven in de vorm van de Oral-B Smart 5000, die in de test klopt als de duidelijk betere tandenborstel.

Aanbeveling
Oral-B Smart 5 5000N Elektrische tandenborstel met visuele drukregeling & Bluetooth-verbinding, wit
Korte conclusie: Oral-B Smart 5 5000

Oral-B heeft zijn voorganger op de beslissende gebieden verbeterd en levert met de Smart 5000 een allround succesvolle tandenborstel.

Zie prijs

U bent ook van harte welkom om de volledige beoordeling te lezen.

De veranderingen zijn overtuigend

De belangrijkste verbetering: er zijn eindelijk moderne batterijen die veel langer meegaan (en nog een paar voordelen met zich meebrengen, daarover hieronder meer).

 • De Smart 5000 verschilt ook in design: in plaats van de blauwe, antislip rubberen coating van zijn voorganger, presenteert de borstel zich nu volledig wit.
 • Dit ziet er niet alleen mooier uit, maar brengt ook een ander voordeel met zich mee: tandpastaafzettingen zijn vrijwel onzichtbaar op het witte oppervlak.

Oral-B Smart 5 5000

Anders blijft alles hetzelfde: de praktische laadindicator aan de voorkant herinnert je er altijd aan om op tijd op te laden.

Over het algemeen is de borstel aangenaam slank en ligt hij goed in de hand. Zelfs kinderen hebben er geen problemen mee om de Smart 5 langdurig vast te houden.

De tandenborstel zorgt voor schone tanden

De Smart 5 is volledig overtuigend als het gaat om het belangrijkste kenmerk van een elektrische tandenborstel: na het poetsen voelen je tanden heel schoon en glad aan.

Het Oral-B model verwijdert tandplak sneller dan elke conventionele handtandenborstel.

Tip: De Smart 5 is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen met een extra letter. Ze verschillen echter alleen in de meegeleverde opzetborstels en zijn verder identiek.

Het ziet er als volgt uit:

De Smart 5000S heeft een extra opzetborstel voor gevoelige tanden, de standaardversie Smart 5000N wordt geleverd met normale opzetborstels.

Oral-B opzetborstels

(De Smart 5 is uiteraard compatibel met alle Oral-B opzetborstels in alle uitvoeringen).

Extra reinigingsinstellingen helpen in het dagelijks leven

5 verschillende reinigingsmodi dekken ook alle belangrijke vereisten:

 • Natuurlijk breng je het grootste deel van je tijd in het dagelijks leven door in de normale modus. (Als u worstelt met gevoelige tandhalzen, dan is de gevoelige modus met minder rotaties ook aan te raden).
 • De meeste andere poetsinstellingen worden alleen van tijd tot tijd gebruikt: de polijstmodus verwijdert bijvoorbeeld hardnekkige verkleuring en de massage helpt bij geïrriteerd tandvlees.

Over het algemeen zijn de beschikbare modi een nuttige toevoeging en maken ze het dagelijks schoonmaken van tijd tot tijd gemakkelijker voor u.

Schoonmaken met je smartphone

Dankzij geïntegreerde Bluetooth kunt u de borstel verbinden met uw smartphone en vervolgens interessante inzichten krijgen in uw schoonmaakgewoonten in de gratis Oral-B-app.

Tandenpoetsen met je smartphone

U kunt in realtime zien welke gebieden u moet schoonmaken. Daarnaast wordt alle belangrijke informatie opgeslagen in een overzicht en kan deze bijvoorbeeld bij een volgend bezoek aan de tandarts worden meegenomen.

 • De reclame noemt dit een ‘revolutie’ – maar daar zou ik na mijn ervaring in de test niet over spreken.
 • Laten we met beide benen op de grond blijven staan: De interactie met de smartphone is een handige toevoeging.

Als je al geen problemen hebt met het regelmatig poetsen van je tanden en een voldoende lange tijd, dan is de app geen echt verkoopargument.

Aan de andere kant ziet het er anders uit als je je schoonmaakgewoonten keer op keer verwaarloost. In dit geval kan de app echt Sen merkbaar uw eigen tandheelkundige zorg verbeteren.

Of Bluetooth zinvol is met een tandenborstel hangt af van je gewoontes. Maar ik raad je aan om de app minstens één keer te proberen.

De Smart 5000 waarschuwt voor te veel druk

De ingebouwde drukregeling daarentegen is een handige functie voor alle eigenaren.

Druk ook op het tandvlees tijdens het poetsen, dan licht de borstel aan de achterkant rood op. Bovendien vertragen de bewegingen van de borstelkop.

Oral-B Smart 5000 Kenmerken

Dit beschermingsmechanisme waarschuwt u niet alleen voor de verkeerde pleistertechniek, maar beschermt u ook tegen langdurige schade veroorzaakt door overmatige druk tijdens het reinigen.

De belangrijkste innovatie: de krachtigere batterij

Ik heb het hierboven al genoemd: Lange tijd waren de ingebouwde batterijen het grootste zwakke punt van Oral-B tandenborstels.

Nu, eindelijk, heeft de fabrikant de Smart-modellen een langverwachte upgrade gegeven en een moderne batterijtechnologie geïnstalleerd.

In plaats van de oude NiMH-opslagsystemen worden nu lithium-ionbatterijen gebruikt. Dit heeft verschillende voordelen:

 • Langere looptijden: In plaats van 7 dagen zoals zijn voorganger, bieden de nieuwe batterijen nu een merkbaar langere looptijd: de Smart 5 biedt genoeg sap voor ongeveer 10 dagen.
 • Meer vermogen: Lion-batterijen reinigen met aanzienlijk meer vermogen, zelfs als het laadniveau laag is. De reinigingsprestaties zijn daardoor niet meer zo sterk verminderd als bij zijn voorgangers.
 • Eenvoudigere bediening: Het geheugeneffect is veel lager bij moderne batterijen. In tegenstelling tot verouderde NiMH-herinneringen, hoeft u de borstel niet volledig te ontladen.

Naar mijn mening betekenen met name de laatste twee punten een aanzienlijke verbetering van het dagelijks leven.

Smart 5 5000n batterij

In de voorganger namen de reinigingsprestaties af, hoe meer het laadniveau daalde. De Smart 5 5000 behoudt zijn oorspronkelijke vermogen bijna tot het einde.

Voor een lange reis hoef je niet te wachten tot de tandenborstel helemaal uitgeladen is.

In plaats daarvan kunt u ook een halfvolle Smart 5 aansluiten en hoeft u zich geen zorgen te maken over een geheugeneffect (zorgt voor kortere looptijden en een kortere levensduur). Dit geldt natuurlijk ook voor het dagelijks leven:

U kunt de borstel de hele tijd op het oplaadstation laten liggen zonder de levensduur van de batterij aanzienlijk te verkorten. Een groot pluspunt ten opzichte van de oude versies.

Conclusie: De Smart 5 5000 in vergelijking met zijn voorganger Oral-B Pro 5000

De huidige versie is de duidelijk betere borstel dankzij de nuttige innovaties:

De reinigingsprestaties behoren tot het topveld en de sterkere batterij is steeds weer merkbaar in het dagelijks leven. Zelfs wanneer het laadniveau laag is, blijft de reiniging grondig.

Het verschil met de oude Oral-B 5000 is hier duidelijk herkenbaar. De Smart 5 reinigt nog beter (en met 2 weken looptijd ook veel langer).

Staat u voor een keuze, dan moet u daarom kiezen voor de nieuwe Smart 5000N.

Smart 5000 vs Oral-B Genius

Het grootste verschil tussen deze varianten is de ingebouwde positiedetectie. De topmodellen (Oral-B Genius) hebben een sensor die in real time detecteert waar je aan het schoonmaken bent.

Oral-B Genius Smart 5 vergelijking
De Genius heeft een sterkere batterij, meer functies zoals positiedetectie en iets betere afwerking.
 • Met behulp van de app kun je op elk moment zien welke gebieden je nog moet poetsen (je verwaarloost niet langer gebieden zoals de achterste snijtanden).
 • In plaats van een rode drukregeling hebben de Genius-varianten ook een zogenaamde smart ring, die in veel verschillende kleuren schijnt (de Smart 5 moet tevreden zijn met rood).

Daarnaast hebben de premium modellen een beter gemaakte reiskoffer waarmee je je borstel overal mee naartoe kunt nemen (de opbergdoos van de Smart 5 ziet er in directe vergelijking veel goedkoper uit).

De reiskoffer van de topklasse Genius 9000 kan ook via USB worden opgeladen, wat uiterst handig is op langere ritten.

En aangezien de prijzen (momenteel) behoorlijk op elkaar lijken, kun je ook de beter uitgeruste tandenborstel pakken. Klik voor meer informatie op een van de volgende links:

Oral-B Genius 9000
Oral-B Genius 9000*

De momenteel beste tandenborstel van Oral-B overtuigt niet alleen met uitstekende poetsprestaties, maar ook met vele innovatieve innovaties zoals positiedetectie voor grondiger poetsen.

Conclusie: Een succesvolle upgrade naar zijn voorganger

Oral-B heeft zijn voorganger op de beslissende gebieden verbeterd en levert met de Smart 5000 een allround succesvolle tandenborstel.

 1. De poetsprestaties zorgen voor schone en gezonde tanden. De extra modi zijn ook een nuttige toevoeging in het dagelijks leven.
 2. Dankzij de verbeterde batterij reinigt de borstel merkbaar grondiger dan zijn directe voorganger, zelfs als de voorraad laag is.
 3. Ook de oude troeven – slanke vorm, handige drukregeling en ingebouwde timer voor reinigingstijd – blijven hier behouden.

Hoe nuttig Bluetooth voor de smartphone is voor een tandenborstel, kan natuurlijk worden beargumenteerd.

Deze functie vond ik in de test geen revolutionaire innovatie, maar een leuke toevoeging is de verbinding met de smartphone.

Zelfs sceptici kunnen via de app inzicht krijgen in hun eigen schoonmaakgewoonten – een leuke bonus.

Oral-B Smart 5 5000

94 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi95
Verwerking & houdbaarheid93
Accessoires & Extra’s94
Algemene conclusie

Over het algemeen overtuigt de Oral-B Smart 5 5000 overal. De functies zijn goed doordacht en de reinigingsprestaties behoren tot de beste in het testveld. Als je de tandenborstel voor een vergelijkbare prijs krijgt als zijn voorganger, dan moet je zeker de voorkeur geven aan deze variant.

Ontdek de prijs